KÜLTÜR SANAT - 19 Temmuz 2018 Perşembe 10:43

Adana Film Festivali’nden Cannes ile ortaklık

A
A
A
Adana Film Festivali’nden Cannes ile ortaklık

Adana Büyükşehir Belediyesince düzenlenecek 25.

Adana Büyükşehir Belediyesince düzenlenecek 25. Uluslararası Adana Film Festivali kapsamında Cannes ile yapılacak ortaklık, genç sinemacıları ve sanatseverleri Cannes’in temsilcileriyle buluşturacak.


22-30 Eylül 2018 tarihleri arasında 25. kez düzenlenecek Adana Film Festivali’nin bu yılki ortağı, dünyanın en prestijli uluslararası film festivali Cannes’ın 57. yaşını dolduran en köklü bölümü Semaine de la Critique.


1962’de başlayan Semaine de la Critique, tarihinde Tevfik Başer’den (’40 Metre Kare Almanya’ - 1986) Şahin Kaygun’a (’Dolunay’ - 1988), Furüzan-Gülsün Karamustafa’dan (’Benim Sinemalarım’ - 1990) Canan Gerede’ye (’Robert’ın Filmi’ - 1992), Serdar Akar’dan (’Gemide’ - 1998) Mehmet Can Mertoğlu’na (’Albüm’ - 2016) uzanan fazlaca yerli yönetmenin adını duyurduğu önemli bir platform olmuştu.


Fransız eleştirmenlerin başlattığı bölüm, ’ilk film’ ve ’ikinci film’ göstererek genç yetenekleri keşfetme özelliğiyle meşhur. Tarihi boyunca Bernardo Bertolucci, Dusan Makavejev, Wong Kar-Wai, Alejandro Gonzalez Innaritu, Guillermo Del Toro, Fernando Solanas, Léos Carax, Jerzy Skolimowski, Hiroshi Teshigahara, Victor Erice, Ken Loach, Ousman Sembene, Otar Iosseliani, Jean-Marie Straub, Tony Scott, Barbet Schroeder, Denys Arcand, Aleksei German, John Sayles, Arnaud Desplechin, Deepa Mehta, Philippe Garrel gibi yönetmenleri sinema piyasasına armağan ederek de bu özelliğini perçinledi.


Semaine De la Critique, 30 yıl önce başlayan kısa film seçkisiyle ise Gaspar Noé, François Ozon, Andrea Arnold, Tran Anh Hung, Neil Jordan, Denis Villeneuve ile Justin Kurzel’in henüz emekleme adımlarının ilk atıldığı yer oldu. Bu yıl ise yeni Noé’ler, yeni Ozon’lar, yeni Arnold’lar çıkarma peşindeki iddialı seçki ortaklık kapsamında Adana’da ’keşif’ olanağı sunacak.


Leica Cine Keşif Ödülü’ne ulaşan Yunan sinemacı Jacqueline Lentzou’nun ’Hector Malot, The Last Day of the Year’ı ile Canal+ Kısa Film Ödülü’nü kucaklayan Elias Belkeddar’ın Cezayir-Fransa ortak yapımı ’A Wedding Day’ini de içeren10 yarışma filmi seyircilerle beşer filmlik iki program halinde buluşacak.


Öte yandan seçkinin ’özel seans’ bölümü kapsamında yine Cannes’da ilk kez gösterilen, ’Ara’ (’Interruption’) ile tanınan Yunan yönetmen Yorgos Zois’e Hollywood yolunu açan ’Third Kind’, 2017’de Venedik’te beğeni toplayan ’Vahşi Oğlanlar’ın (’Les Garçons Sauvages’) yönetmeni Bertrand Mandico’nun iddialı son kısa filmi ’Ultra Pulpe’ ve Boris Labbé imzalı benzersiz Fransız animasyonu ’La Chute’ de üçüncü programı oluşturacak.


Festival kapsamında Charles Tesson’un direktörlüğündeki Semaine de la Critique’in kısa film seçici kurulu üyeleri Léo Soesanto ve Marie-Pauline Mollaret, Türkiyeli kısa filmcilerle fikir alışverişinde bulunacakları bir panele konuşmacı olarak katılacaklar. Ayrıca Mollaret, ortaklık kapsamında ’Uluslararası Kısa Film’ jürisinin üyesi olarak görev alacak.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Batman Bitlis Eren ve Batman Üniversitelerinden yeni kelebek türü keşfedildi Batman üniversitesi ve Bitlis Eren Üniversitesinde görevli akademisyenlerin Elazığ’ın Maden ilçesinde yaptığı çalışma sonucunda iki yeni güve türü tespit edildi. Yeni türler, Pyraloidea üst familyasına ait olup, bilimsel yayın dergisi Zootaxa’da yayımlandı. Yaklaşık 17 yıldır kelebekler üzerine araştırmalar yürüten Batman Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erdem Seven ile Bitlis Eren Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kesran Akın yeni bir kelebek türü keşfetti. Batman Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Seven, “Hyperlais cinsi dünyada 18, Türkiye’de 6 tür ile biliniyordu. Elazığ’ın Maden ilçesinden toplanan tek bir örnek üzerindeki detaylı incelemeler sonucunda, türün mevcut bilinenlerden çok farklı ve bilim dünyası için yeni bir tür olduğu belirlendi. Yeni türe, 2017 yılında yüksek lisans çalışmaları sırasında örneği toplayan öğrenci ‘Abdullah Çakır’ ismine ithafen Hyperlais cakiri adı verildi ve bilimsel açıdan prestijli bir dergide yayımlandıktan sonra dünya literatürüne kazandırıldı” dedi. Popülasyonu çok az ve nadir olan yeni türün, sonraki yıllarda aynı lokasyonda yürütülen araştırmalara rağmen henüz ikinci bir örneğinin bulunamadığını ifade eden Doç. Dr. Seven, “Şu an dünyada sadece Maden ilçesinden bilinen tür hakkında çok az veri bulunmaktadır. Türün yaşam alanı, sonraki araştırmalar için ve biyolojik çeşitlilik açısından büyük öneme sahip olduğundan korunmalıdır” diye konuştu.
İstanbul Tanzanya Cumhurbaşkanı Samia Suluhu Hassan: “Bütün kalbimle Türkleri Tanzanya’ya davet ediyorum” Tanzanya Birleşik Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Samia Suluhu Hassan, “Bütün kalbimle Türkleri Tanzanya’ya yatırım yapmaya davet ediyorum. Tanzanya’nın ekonomik değişim macerasında dünya desteğine ihtiyacı vardır. Türk dostlarımdan ricam bu maceraya birlikte atılmamızdır” dedi. Tanzanya’dan 14 yıl sonra Türkiye’ye cumhurbaşkanı düzeyinde ilk ziyareti yapan Cumhurbaşkanı Samia Suluhu Hassan bugün İstanbul’da düzenlenen Türkiye-Tanzanya İş Forumu’na katıldı. Türkiye-Tanzanya İş Forumu’nun açılış konuşmasını yapan Tanzanya Cumhurbaşkanı Hassan, iki ülkenin ticaret potansiyelinin ortaya çıkarılması gerektiğini belirtti. Hassan, Tanzanya’nın Türkiye gibi coğrafi açıdan çok güzel bir konumda olduğunun altını çizerek, Tanzanya’da yatırım yapmanın başka bölgelere de ulaşmayı kolaylaştıracağını söyledi. Cumhurbaşkanı Hassan konuşmasına şöyle devam etti: “Tanzanya alt yapısı ile 8 komşu ülkeye bağlanmıştır. Demir yollarını da geliştirerek daha da hızlı ağır yük taşımacılığı olacaktır. Taşıma maliyetleri de azalacaktır. Türkiye merkezli inşaat şirketi demir yolu projesini yapmaktadır. Türkiye Tanzanya’nın gelişmesine yardımcı olmaktadır. Tanzanya’nın nüfusu dinamik ve gençtir 30 yaş altı yaklaşık 65 milyonluk nüfusuyla yeniliklere ve girişimlere her zaman açığız. Bizim çok uygun politikalarımız var ve siyasi istikrar mevcut. Tanzanya hükümeti de yatırımcılara teşvik sunmaktadır. Tanzanya’nın kültürel ve doğal kaynakları dünyada çok önemli yerlerden biridir. Ülkemize gelen turist sayısını artırmayı hedefliyoruz” “Türkiye güvenilir bir partnerdir” Türkiye ile yakın ekonomik ilişkiler kuracaklarını belirten Tanzanya Cumhurbaşkanı Hassan, “Türkiye, Tanzanya’nın güvenilir bir partneridir” dedi. Cumhurbaşkanı Hassan, “bütün kalbimle sizi Tanzanya’ya davet ediyorum. Haziran ayında Darusselam’da düzenlenecek fuara hepinizi bekliyoruz. Tanzanya’nın ekonomik değişim macerasının dünya desteğine ihtiyacı vardır. Türk dostlarımdan ricam bu maceraya birlikte atılmamızdır” dedi.
Kayseri Melikgazi AB fonu ile elektrikli çöp toplama aracı satın aldı İlçede AB hibesiyle daha sürdürülebilir bir şekilde çöp toplama hizmeti sağlamak amacıyla elektrikli çöp kamyonunu alan Melikgazi Belediyesi, daha temiz ve sağlıklı bir hizmet sunuyor. Yüzde 100 elektrikli ve yüzde 100 yerli üretim Melikgazi ilçesine yönelik hizmetlerin ve çalışmaların aksamaması ve daha hızlı hizmet etmek için araç filosunu artırdıklarını söyleyen Melikgazi Belediye Başkanı Doç. Dr. Mustafa Palancıoğlu, "Belediyemiz tarafından uygulanan ve Avrupa Birliği tarafından desteklenen “The Solar City Project” isimli projenin uygulama çalışmaları devam ediyor. İklim değişikliğine sebep olan faktörlerin başında fosil yakıt tüketen araçlar gelmektedir. Proje kapsamında pilot çalışma olarak planlanan ve hizmet araçlarının elektrikli araçlara dönüştürülmesine öncülük edecek bir elektrikli atık toplama aracı satın alındı. AB Fonu ile satın alınan araç Melikgazi’mizde büyük araç girişi için dar ve zor olan yerlerde hizmet verecek. %100 elektrikli ve %100 yeril üretim olan araç ile Melikgazi Belediyesi iklim değişikliği ile mücadele konusunda önemli bir adım daha atmış oldu. İklim değişikliği ile mücadelede önemli adımlar atan Melikgazi Belediyesi, çalışmalarına hız kesmeden devam edecek ve iklim dostu bir belediye yolunda önemli mesafeler kat edecektir. Elektrikli çöp toplama kamyoneti ile hedefimiz en çevreci ve en sessiz bir şekilde Melikgazi’mizi temizlemek” dedi.