YEREL HABERLER - 16 Ağustos 2017 Çarşamba 13:32

Adana, genç dostu kent endeksinde sınav veriyor

A
A
A
Adana, genç dostu kent endeksinde sınav veriyor

Adana’nın gelecekteki yönetiminde söz sahibi olacak ve kentin gelişimine yön verecek gençler, Adana Büyükşehir Belediyesi ve Adana Kent Konseyi’nin koordinesinde organize edilen Genç Dostu Kentler Endeksi Çalıştayı’nda güç birliği oluşturdu.

Adana’nın gelecekteki yönetiminde söz sahibi olacak ve kentin gelişimine yön verecek gençler, Adana Büyükşehir Belediyesi ve Adana Kent Konseyi’nin koordinesinde organize edilen Genç Dostu Kentler Endeksi Çalıştayı’nda güç birliği oluşturdu. Habitat Derneği, Ulusal Gençlik Parlamentosu ve Ortak Gelecek İçin Diyalog Derneği’nin ortaklığında yürütülen projeye Adana Kent Konseyi Gençlik Meclisi, üniversitelerin öğrenci konseyleri ile siyasi partilerin gençlik kolları yöneticileri güç verdi.Çalıştayın açılışında konuşan Adana Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ramazan Akyürek, “Hangi fikir ve düşünceye sahip olursa olsun, gençlerimiz Adana için birlikte olmalı ve birlikte üretmeye çalışmalıdır. İnşallah bu çalıştay, Adana’nın ufkunu açacak, kentimizin öncelikli ihtiyaçlarına cevap verecek sonuçlar doğuracaktır” dedi.



Karar alma süreçlerine gençlerin katılımı hedeflendi


İbis Otel’de gerçekleştirilen Genç Dostu Kentler Endeksi Çalıştayı’na Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Ramazan Akyürek’in yanı sıra Adana Kent Konseyi Başkanı Ömer Güner Sazak, Adana Kent Konseyi Genel Sekreteri Ekrem Aslan ile gönüllü gençler katıldı. Temel olarak gençlerin kapasite gelişimi sağlamayı, katılım hakları esasında farkındalık yaratmayı, karar alma süreçlerine dahil olmayı ve katılımı sürdürülebilir kılmayı hedefleyen Genç Dostu Kentler Endeksi Çalıştayı’nda çalışma durumundan hane yapısına, sağlıktan medya kullanımına kadar bir çok alanda gençlerin mevcut durumlarını belirleyen anket sonuçları değerlendirildi.



Büyükşehir’in gençlik hizmetleri değerlendirildi


Adana’nın içinde yer aldığı 21 kenti kapsayan Genç Dostu Kentler Endeksi Projesi kapsamında hazırlanan İyi Niyet Sözleşmesi’ne 2014 yılında Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü’nün imza attığını vurgulayan Başkan Vekili Ramazan Akyürek, geçen süreçte ön görülen kriterleri büyük oranda gerçekleştirdiklerini belirtti. Ramazan Akyürek, Adana Büyükşehir Belediyesi’nin gençlik, eğitim merkezlerinde eğitimde ücretsiz fırsat eşitliği sunduğunu, yine ücretsiz açılan kültür, sanat hobi kurslarında çok değerli hizmetler verildiğini, her branşta düzenlenen sportif etkinliklerle gençlerin spora teşvik edildiğini anlattı.



“Gençlerimiz değerlerimize sahip çıkıp, hizmet edecek”


Adana Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ramazan Akyürek, “Gençlerimiz, gelecekte bu ülkeyi ve kentlerimizi yönetecek, tüm değerlerimize ve dinamiklere sahip çıkıp, hizmet edecekler. Ancak, gençlerimizin aklını çelmeye çalışan, onların memleketlerine faydalı olmasını, bu ülkenin daha da yükselmesini engellemek isteyen güçler var. Öncelikle bu yapılara karşı gençlerimizin iyi eğitim almaları, çok kitap okumaları gerekiyor. Çünkü kıyaslama yapmanın yolu eğitimden geçiyor” diye konuştu.



“Adana için birlikte hareket etmeliyiz”


Gençlerin Adana Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerinden beklentilerini, taleplerini çekinmeden dile getirmelerini isteyen Akyürek, “Farklı sosyal statülere sahip, değişik siyasi partilere ve fikirlere sahip gençlerimizin Adana için birlikte olması, birlikte üretmeye çalışması çok büyük önem taşıyor. Hiç endişeniz olmasın, Türkiye’nin en genç ve sportmen belediye başkanlarından olan Hüseyin Sözlü de sizlerin yanındadır. İnşallah bu çalışmalarımız Adana’nın ufkunu açacak, kentimizin öncelikli ihtiyaçlarına cevap verecek sonuçlar doğuracaktır” dedi.



Adana kent konseyi gençlerin yaşam kalitesini arttırmak için çalışıyor


Adana Kent Konseyi Başkanı Ömer Güner Sazak da konuşmasında gençlerin yaşam kalitesini arttırmaya yönelik her türlü çalışmanın içinde olmayı sürdüreceklerini ifade etti. Sazak, Habitat Derneği, Ulusal Gençlik Parlamentosu ve Ortak Gelecek İçin Diyalog Derneği’nin ortaklığında yürütülen Genç Dostu Kentler Endeksi Projesi’ni desteklemekten büyük mutluluk ve onur duyduklarını aktarıp, sonuçlarının Adana’ya hayırlı olması diledi. Çalıştayın sonunda Adana Kent Konseyi Genel Sekreteri Ekrem Aslan ve Gençlik Meclisi üyeleri, Başkan Vekili Akyürek’i ziyaret edip, Adana’nın projeye dahil olan 21 ilin ortalamasının üzerinde sonuçlar elde etmesinden dolayı teşekkür plaketi sundu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adıyaman “Deprem Sonrası Adıyaman Turizmi ve Sosyolojisi” konulu panel düzenlendi Adıyaman Üniversitesi ev sahipliğinde “15-22 Nisan Turizm Haftası” etkinlikleri kapsamında “Deprem Sonrası Adıyaman Turizmi ve Sosyolojisi” konulu panel düzenlendi. Adıyaman’ın 2023 yılı ve öncesindeki turizm karnesinin değerlendirildiği ve 2024 yılına dair beklenti ve planlamaların aktarıldığı etkinlikte panelist olarak Adıyaman Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Caner Çalışkan, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünden Kültür ve Turizm Uzmanı Mustafa Ekinci ve Park Dedeman Genel Müdürü Furkan Polat yer aldı. Vehbi Koç Konferans Salonundaki panele Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Murat Aydın, Prof. Dr. Selcen Yüksel Perktaş, İl Kültür ve Turizm Müdürü Abuzer Gelse, Üniversite Genel Sekreteri Doç. Dr. Mahmut Gürsoy, Üniversite akademik ve idari çalışanları ile öğrenciler katıldı. Moderatörlüğünü Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Kurumlar Sosyolojisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Bekir Kocadaş’ın yaptığı panel, saygı duruşu ve okunan istiklal marşının akabinde başladı. Panelin açılış konuşmasını yapan İl Kültür ve Turizm Müdürü Abuzer Gelse, 2023 ve 2024 yıllarındaki Adıyaman turizm istatistiklerini paylaşarak, turizmin Adıyaman için öneminden bahsetti. 6 Şubat 2023 tarihli depremlerin Adıyaman‘daki turizm sektörüne önemli ölçüde sekte vurduğunu ifade eden Gelse, otel ve yatak sayısının yarı yarıya düştüğünün altını çizdi. Tüm olumsuzluklara rağmen turizm sektörünün çok hızlı bir toparlanma sürecine girdiğini söyleyen Gelse, Adıyaman’ın 2 Nisan 2023 tarihinde ilk turizm kafilesine ev sahipliği yaptığını belirtti. Müdür Gelse, “Otellerimizin deprem sonrası güvenli olmadığına dair kamuoyunda yer bulan söylentiler gerçeği yansıtmamaktadır. Tüm otellerimiz sürdürülebilir turizm sertifikasına sahip, fiziki anlamda da güvenli işletmelerdir. Bu olumsuz algıyı kırmamız gerekmektedir. Eşsiz bir turizm destinasyonuna sahip olan Adıyaman için bu süreçte tanıtım faaliyetleri açısında büyük önem taşıyor. Ama öncelikle bu şehrin insanlarının bu şehirdeki hazinenin farkına varması gerekir. Adıyaman’ın yeniden ayağa kalması için üç önemli parametre vardır. Bunlar; tarım, turizm ve teknoloji-sanayidir Bu parametreleri göz ardı etmeden şehir olarak elimizi taşın altına koymamız gerekmektedir” dedi. Adıyaman Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Çiğdem Sabbağ ise, turizmin gerek şehirler gerekse de yerel halk için önemine değinerek, Adıyaman’ın geleceği için turizm sektörünün canlanarak eski ivmesini yakalaması gerektiğine dikkat çekti. Konuşmaların ardından panelistler Doç. Dr. Caner Çalışkan, Mustafa Ekinci ve Furkan Polat sunumlarını gerçekleştirildi. Program sonunda panelistlere Adıyaman Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Aydın tarafından teşekkür belgesi takdim edildi.
Antalya Antalya’da meteoroloji uyardı, ekipler teyakkuza geçti Antalya Büyükşehir Belediyesi, Meteoroloji Bölge Müdürlüğü’nün Antalya ve ilçelerinde verdiği kuvvetli yağış ve fırtına uyarısından sonra teyakkuza geçti. Büyükşehir ve ASAT ekipleri, alt geçitler ile cadde ve sokaklardaki mazgalları temizlerken herhangi bir olumsuzluğa karşı nöbetçi ekipler oluşturdu. Meteoroloji Bölge Müdürlüğü’nün Antalya’da 20 Mart Cumartesi günü Antalya ve ilçelerinde verdiği kuvvetli yağış ve fırtına uyarısı üzerine Antalya Büyükşehir Belediyesi tüm birimleriyle teyakkuza geçti. Antalya Büyükşehir Belediyesi, itfaiye ekipleri başta olmak üzere, ASAT, Fen İşleri, Destek Hizmetleri, Zabıta, Park Bahçeler, Temizlik İşleri, Ulaşım, Sosyal Hizmetler gibi önemli birimler de nöbetçi ekipler oluşturuldu. Hatlar temizleniyor Hazırlık çalışmaları kapsamında, Düden Şelalesi’nde oluşabilecek bir taşkın riskine karşı Düden Çayı üzerinde tarımsal sulama için Altınova ve Güzeloba’da bulunan regülatörlerin kapakları, biriken su denize akıtıldı. Alt geçitler ve yol güzergahlarındaki mazgallarda ekipler temizlik çalışması yapıyor. 180 kişilik nöbetçi ekip oluşturuldu ASAT oluşabilecek kanalizasyon tıkanmaları ve su baskını ihbarlarına karşı acil müdahale ekiplerine ilave olarak, 180 kişilik nöbetçi ekip oluşturuldu. ASAT, şiddetli yağış uyarısına karşı kamyon, kepçe kanal açma kombine aracı, kuka yüksek basınçlı kanal açma araçlarını hazır bekletiyor. Büyükşehir Belediyesi, mazgallarda tıkanmalara sebep olabilecek poşet, pet şişe ve ağaç dallarının temizlenme noktasında ilçe belediyeleri de uyararak, gerekli çalışmaların yapılmasını istedi.