EKONOMİ - 26 Nisan 2018 Perşembe 12:33

Adana’da turfanda karpuz hasadı başladı

A
A
A
Adana’da turfanda karpuz hasadı başladı

Türkiye üretiminin yaklaşık yüzde 20’sinin karşılandığı Adana’da, turfanda karpuz hasadına başlandı.

Türkiye üretiminin yaklaşık yüzde 20’sinin karşılandığı Adana’da, turfanda karpuz hasadına başlandı.


Dünya karpuz üretiminde Çin’den sonra ikinci sırada olan Türkiye’nin karpuz ihtiyacının yüzde 20’sini karşılayan Adana’da ilk hasat heyecanı başladı. Karataş ilçesindeki Bahçe Mahallesi’nde kumsal topraklarda yetişen ve kilosu 1.7 liradan satılan karpuzlar, Türkiye’nin dört bir yanına gönderilmeye başlandı.


Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Muhammet Ali Tekin, bu yıl Adana’da 120 bin dekar alanda karpuz üretimi yapıldığını söyledi. Tekin, Adana’da dekar başına ortalama 5 ton karpuz hasat edileceğini belirterek, Türkiye’nin toplam karpuz üretiminin yıllık 4 milyon ton civarında olduğunu, bunun yaklaşık 800 bin tonluk bölümünün Adana’da hasat edildiğini belirtti.


Tekin, Adana’da üretilen karpuzun doğal olduğunu vurgulayarak, “Piyasada ithal edilen İran karpuzları var. Fakat onlar görüntüsünden de belli olduğu üzere eskimiş bir görüntüsü var. Fakat Adana karpuzunun sapı taze ve daha lezzetli” dedi.


Geçen seneye oranla karpuz üretiminde verimin yüksek olduğunun altını çizen Tekin, “Bu sene hava şartlarından dolayı karpuz üretiminde verim yüksek. Adana’da sıcaklık 35 derece civarında, karpuzlar güneşini almış, tüketicilerimiz gönül rahatlığıyla tüketebilir” ifadelerini kullandı.


Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan da Adana’da erken karpuz hasadında üreticilerin daha fazla kazanç elde etmek için ham karpuz kırımlarının yaşandığını ifade ederek, karpuzların olgunlaşmadan tüketiciye ulaşmaması için ‘Ham Karpuz Timleri’nin bu sene de görevlerinin başında olduğunu bildirdi.


Karpuzun kilogramının şu anda tarlada 1.7 liradan alıcı bulduğunu söyleyen Doğan, "Ben karpuz ithalatına karşıyım. Tüm vatandaşlarımız Adana karpuzunu gönül rahatlığıyla yiyebilir. Adana karpuzu Türkiye’de birinci ve biz de karpuzun coğrafi simge olması için Türk Patent ve Markalar Kurumu’na başvuruda bulunduk. Eğer karpuzun tescilini alırsak, bunu festivallerle kutlamak istiyoruz" diye konuştu.


Adana’da havanın sıcak olması ile verimin iyi olduğunu söyleyen üretici İbrahim İyi ise, “Geçen seneye oranla dönüm olarak yaklaşık 500 kilogram fazla ürün aldık. Bu sene ekim çoğaldığı ve İran karpuzunun ithalinin artmasıyla birlikte kazanç biraz az oldu” ifadelerini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Denizli Başkan Çavuşoğlu, Denizlili sanayicileri yalnız bırakmadı Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu, Marble İzmir Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı’na katılarak Denizlili sanayicileri yalnız bırakmadı. Türkiye’nin en büyük doğal taş fuarına katılan Denizlili 59 firmayı ziyaret eden Başkan Çavuşoğlu “Katma değer oluşturacak ürünlerle markalaşan bir Denizli istiyoruz” dedi. Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu, İzmir’de doğal taş sektörünü bir araya getiren 29. Marble İzmir Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı’na katılarak Denizlili sanayicileri yalnız bırakmadı. Başkan Çavuşoğlu, fuar öncesi İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Dr. Cemil Tugay’ı ziyaret etti. Daha sonra Marble İzmir Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı’na katılan Denizlili 59 firmayı tek tek ziyaret eden Başkan Çavuşoğlu, fuarın başarılı geçmesini diledi. Başkan Çavuşoğlu burada basın mensuplarına yaptığı açıklamada, fuarın çok değerli ve özel olduğunu belirterek, Denizlili firmalara destek olmak için yanlarında olduklarını kaydetti. Katma değer oluşturacak bir sistemin mihenk taşı olması için gayret edeceklerini vurgulayan Başkan Çavuşoğlu, “Denizli’nin, Türkiye’de katma değer oluşturacak ürünler açısında kendini geliştirmesi gerekiyor. Klasik usullerle devam edecek olursak dünyanın gerisinde kalmaya başlıyoruz. Katma değer oluşturacak ürünlerle markalaşan bir Denizli istiyoruz” dedi. “Denizli’nin talihini değiştireceğiz” Denizli’nin marka olması için her şeyi yapacaklarını ifade eden Başkan Çavuşoğlu, “Bunun için bir sürece ihtiyacımız var. Tarımda, turizmde, hayvancılıkta hiç bitmeyecek bu sektörlerden başlayarak teknolojiye de ayak uydurup Denizli’nin talihini değiştireceğiz. Denizli’de fuarcılığın gelişmesi, kendi sektörlerinde ayakları yere basan dünyaya vizyoner olabilecek fuar çalışmalarımız da olacak” dedi. Öte yandan Başkan Çavuşoğlu, İzmir temasları kapsamında CHP İzmir İl Başkanlığı’nı ziyaret ederek, İl Başkanı Şenol Aslanoğlu ve yönetim kurulu üyeleri ile bir araya geldi.