GENEL - 23 Ekim 2017 Pazartesi 14:20

Adanalı aşçılardan akademik eğitim

A
A
A
Adanalı aşçılardan akademik eğitim

Adanalı aşçılar, Mersin Üniversitesi Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğrencilerine lezzetlerin sırlarını ve mesleğin inceliklerini anlattı.

Adanalı aşçılar, Mersin Üniversitesi Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğrencilerine lezzetlerin sırlarını ve mesleğin inceliklerini anlattı.


Adana Aşçılar ve Pastacılar Derneği (ADAPADER) Başkanı Münir Tanak ve Başkan Yardımcısı Derviş Göçmen, üstlendikleri akademik eğitimde meslektaşları Mahmut Dolmacı ve Musa Güvençli ile birlikte geleceğin mutfak şeflerine bilgi ve tecrübelerini aktardı.


Münir Tanak ve Derviş Göçmen, dernek olarak bağlı oldukları Tüm Aşçılar ve Pastacılar Konfederasyonu’nun (TAŞPAKON) Eğitimlerden Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Mahmut Dolmacı ile Mersin Aşçılar ve Pastacılar Derneği Musa Güvençli ile birlikte Mersin Üniversitesi Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü’nün eğitim seminerinde görev aldı.


Hem Türk mutfağı ve dünya mutfakları hakkında bilgi ve beceri sahibi olup, turizm sektöründe mutfak şefi olarak çalışma hayatına atılmaya hazırlanan öğrenciler, Mahmut Dolmacı, Münir Tanak, Musa Güvençli ve Derviş Göçmen’den teorik bilgiler aldıktan sonra, hep birlikte mutfağa geçip yemekler ve tatlılar yaptı. Üniversite mutfağında 20’ye yakın uygulama yapan usta aşçılar, patlıcan güveç, patlıcan kebap, hünkar beğendi, acılı ezme, dana rosto, su böreği, baklava, şöbiyet, antep yuvalaması gibi yemekleri hazırladı.


ADAPADER Başkanı Münir Tanak, “Mersin Üniversitesi Turizm Fakültesi’nde hem Türk mutfağı, hem de dünya mutfağının sırlarını öğrenen gençlerimizin en seçkin işletmelerde mutfak şefleri olarak görev alıp, mesleğimizi en iyi şekilde sürdüreceklerine inanıyorum. Adanalı aşçılar olarak, akademik eğitimlere destek vermeyi sürdüreceğiz” diye konuştu.


Eğitim seminerinin sonunda Turizm Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Erdinç Karadeniz, gastronomi ve mutfak sanatları eğitimine verdikleri desteklerden dolayı Mahmut Dolmacı, Münir Tanak, Musa Güvençli ve Derviş Göçmen’e teşekkür belgelerini sundu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Yozgat Geleceğin şampiyon adayı safkan Arap atları Yozgat’ta yetiştiriliyor Yozgat’ta yaşayan Sami Taşkın, iki oğlu ile birlikte 3 yıldır bozkırın ortasında geleceğin şampiyon adayı safkan Arap yarış atları yetiştiriyor. Sorgun ilçesinde yaşayan Sami Taşkın, veterinerlik bölümünde okuyan oğlu Mehmet Emin ve atçılık ve yetiştiriciliği bölümünde okuyan oğlu Yasin Taşkın ile el ele vererek 3 yıl önce safkan Arap yarış atı üretimine başladı. 3 yıldır harada tay üretimini sürdüren Sami Taşkın ve oğulları, at sayısını 15’e çıkardı. Baba ve oğullarının kurduğu Pınar Taşkın Harası, geleceğin şampiyon atlarına da ev sahipliği yapıyor. Harada tayların her türlü bakımlarını kendileri yapan baba ve oğulları, atları yonca, arpa ve yulaf ile özenle besliyor. 6 kısrak, 4 aygır ve 5 yavru tayın bulunduğu harada, safkan Arap atları ırk özellikleri bozulmadan yetiştiriliyor. 2.5 yaşına gelen taylar, Ankara, İstanbul, Bursa ve İzmir gibi illere gönderilerek hipodromlarda yarışlara katılmak üzere hazırlanıyor. Gelecekte şampiyonluklar kazanmaları için Yozgat’ta yetiştirilen safkan Arap atları, 6 aylık eğitimin sonunda 3 yaşına geldiklerinde hipodromlarda yarışmaya başlıyor. “Amacımız Yozgat’tan şampiyon yarış atları çıkarmak” Yozgat’ın coğrafi yapısının ve iklim özelliklerinin Arap atı yetiştiriciliğine elverişli olduğunu söyleyen Sami Taşkın, “Haramızda safkan Arap atı yetiştiriciliği yapıyoruz. Yozgat bölgesi Arap atı yetiştiriciliğinde uygun iklime sahip bir bölgemiz. Daha önce de burada yarış atı yetiştirilmiş. Tarihte de bu bölgelerde dayanıklı yarış atı ve savaş atlarının yetiştirildiğini biliyoruz. Biz 3 yıldır bu işi yapıyoruz. Amacımız burada şampiyon yarış atları yetiştirmek. Burada 6 damızlık kısrağımız var. Hazırda yarışlara katılacak 2 yaşın üzerinde 4 tane tayımız var, 5 tane de sıfır ve 1 yaş aralığında tayımız var. Haramızda toplamda 15 tayımız bulunmakta ve bunların bakımlarını ve yetiştiriciliğini de çocuklarımla birlikte yapıyorum. Tüm teknik desteği kendileri sağlamakta. Çocuklarımla birlikte el ele verip bu bölgede şampiyon yarış atları yetiştirmeyi düşünüyoruz. Biz haramızda yaklaşık 2 yaşına kadar atlarımızı yetiştiriyoruz. Burada onları yarışa hazırlama imkanımız yok. 2 yaşından sonra taylarımız İstanbul, Bursa gibi şehirlerde yarışa hazırlanmaya gidiyor. 3 yaş gibi de Arap atları hipodromda yarışmaya başlıyor. İnşallah bizim de amacımız Yozgat’tan şampiyon yarış atları çıkarmak” dedi. “4 tayımız bu sene yarışlara katılacak” Eskişehir Osman Gazi Üniversitesi Mahmudiye Atçılık Meslek Yüksek Okulu Bölümü’nde okuyan Yasin Taşkın ise, “Burada 3-4 senedir babam ve ağabeyimle yarış atı yetiştiriciliği yapıyorum. Hedefimiz şampiyon yarış atları yetiştirmek. Şu an sorunsuz doğumlarımız da devam ediyor. Çiftliğimizde herhangi bir sıkıntımız yok. Bu sene ekim-kasım ayları gibi 4 tayımız sahalara inerek yarışlara katılacak. Biz burada atlarımızın yemlerini kendimiz üretiyoruz. Atlarımızı arpa, yulaf, yonca gibi yemlerle özenle besliyoruz. İnşallah buradan şampiyon atlar çıkaracağız” şeklinde konuştu.