EKONOMİ - 16 Temmuz 2018 Pazartesi 09:51

Akdeniz meyve sineğine kültürel önlem

A
A
A
Akdeniz meyve sineğine kültürel önlem

Adana Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, turunçgiller başta olmak üzere birçok meyve çeşidinde problem teşkil eden ve özellikle Rusya Federasyonu’na ihracatı engelleyen Akdeniz meyve sineği ile mücadelede, ilaçlama dışında kültürel önlemin de önemli olduğunu bildirdi.

Adana Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, turunçgiller başta olmak üzere birçok meyve çeşidinde problem teşkil eden ve özellikle Rusya Federasyonu’na ihracatı engelleyen Akdeniz meyve sineği ile mücadelede, ilaçlama dışında kültürel önlemin de önemli olduğunu bildirdi.


Doğan, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, kentle özdeşleşen, gerek iç piyasada gerekse dış piyasada yoğun talep gören başta narenciye olmak üzere tüm meyve çeşitlerinde en önemli zararlılarından birinin Akdeniz meyve sineği olduğunu söyledi.


Akdeniz meyve sineğinin, polifag bir zararlı olup, dünyada 350’den fazla farklı meyve, süs bitkisi, sebze türünde zarara yol açtığını belirten Doğan, “Bu zararlının konukçuları; kayısı, şeftali, nektari, yenidünya, erik, ayva, armut, elma, incir, Trabzon hurması, nar ve turunçgillerdir. Dolayısıyla mücadele periyodu da uzun sürmektedir” dedi.


Doğan, Akdeniz meyve sineği zararlısının, yöredeki sıcaklık itibariyle ve konukçularının mevsimlere göre bölgedeki varlığı sebebiyle yoğun zarara yol açtığı bilgisi vererek, şöyle konuştu:


“Bu zararlı genellikle, ince kabuklu ve olgun meyveleri tercih ederek zararını, doğrudan meyvede yapması nedeniyle ürünün ticari değerini düşürmekte ve dökülmelere sebep olmaktadır. Neticesinde bu durum ekonomik kayıplara yol açmaktadır.”


Mehmet Akın Doğan, kayıpların önlenmesi için zararlıyla mücadelenin etkin şekilde yapılması gerektiğine dikkati çekerek, “Üreticilerimiz, meyve bahçelerinde sadece ilaçlama yaparak veya monitör amaçlı tuzaklamalar asarak değil, kültürel önleme de önem vermeli. Bu zararlının etkisinde kalarak düşen meyve atıkların toplandığı siyah poşetlerin ağzı bağlanıp 2 günden fazla sürede güneş gören yerde görecek şekilde bekletilmeli ve sinekler öldükten sonra imha edilmelidir” ifadelerini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Erzincan’daki maden kazasını araştırmak için mecliste komisyon kuruldu Erzincan’ın İliç ilçesindeki altın madeninde meydana gelen toprak kaymasının araştırılması ve benzer kazaların önlenmesine yönelik tedbirlerin belirlenmesi için kurulan Meclis Araştırması Komisyonu kuruldu. Komisyona Türkiye Büyük Meclisinden üye seçilmesine dair karar Resmi Gazete’de yayınlandı. Resmi Gazete’de yer alan TBMM Kararı ile Erzincan’ın İliç ilçesindeki madende yaşanan toprak kaymasının bütün unsurlarının araştırılması ve benzer kazaların engellenmesine yönelik tedbirlerin belirlenmesi maksadıyla kurulan Meclis Araştırması Komisyonu’na üye seçimini gerçekleştirildi. Komisyon Başkanı AK Parti Antalya Milletvekili Atay Uslu, Komisyon Başkanvekili AK Parti Bolu Milletvekili Yüksek Çoşkunyürek, Komisyon Sözcüsü MHP Antalya Milletvekili Abdurrahman Başkan, Katip ise CHP Erzincan Milletvekili Mustafa Sarıgül oldu. Komisyonun diğer üyeleri ise şu isimlerden teşekkül etti: CHP Adana Milletvekili Müzeyyen Şevkin, AK Parti Adıyaman Milletvekili Resul Kurt, Saadet Partisi Ankara Milletvekili Mesut Doğan, CHP Ankara Milletvekili Gamze Taşcıer, DEM Parti Bingöl Milletvekili Ömer Faruk Hülakü, İYİ Parti Çanakkale Milletvekili Rıdvan Uz, AK Parti Denizli Milletvekili Şahin Tin, AK Parti Erzincan Milletvekili Süleyman Karaman, AK Parti Giresun Milletvekili Ali Temür, MHP Gümüşhane Milletvekili Musa Küçük, AK Parti İstanbul Milletvekili Şengül Karslı, AK Parti İstanbul Milletvekili Oğuz Üçüncü, İYİ Parti Manisa Milletvekili Şenol Sunat, CHP Muğla Milletvekili Cumhur Uzun, AK Parti Siirt Milletvekili Mervan Gül, DEM Parti Tunceli Milletvekili Ayten Kordu, AK Parti Zonguldak Milletvekili Ahmet Çolakoğlu ve CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz