YEREL HABERLER - 26 Nisan 2017 Çarşamba 16:15

AOSB’nin 11. Olağan Genel Kurulu yapıldı

A
A
A
AOSB’nin 11. Olağan Genel Kurulu yapıldı

Adana Organize Sanayi Bölgesi (AOSB) Başkanı Bekir Sütcü, "2017’nin ilk 3 ayına baktığımızda ise üretimde güzel emareler görüyoruz.

Adana Organize Sanayi Bölgesi (AOSB) Başkanı Bekir Sütcü, "2017’nin ilk 3 ayına baktığımızda ise üretimde güzel emareler görüyoruz. Mart ayında bir önceki aya göre elektrik tüketiminde yüzde 12 lik artış görülmektedir” dedi.


AOSB 11. Olağan Genel Kurulu, bölge sanayicilerinin katılımıyla gerçekleşti. AOSB Başkanlığı Seyhan Salonu’nda yapılan genel kurul, toplantıyı yönetecek divanın oluşturulmasıyla başladı. Divan başkanlığına Zahit Balbay, divan üyeliklerine ise Cafer Durhasan ve Ercan Aytek seçildi. Birlik ve beraberliğin en güzel örneklerinden birinin sergilendiği genel kurulda, tüm kararlar oybirliğiyle alınırken, toplantıya sanayicilerin ilgisi yoğundu. Maddelerin oylanması sırasında birçok sanayici fikirlerini beyan ederek genel kurula katkıda bulundu.


AOSB Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Sütcü, 2016 yılı faaliyetlerini değerlendirdiği konuşmasında, havai hatlarla ilgili çalışmaların tamamlanmak üzere olduğunu belirtti. Bu konuyla ilgili çalışmaların yüzde 90 dolayında bittiğini, bir veya iki aya kadar yüzde 100’ünün tamamlanacağını ifade eden Sütcü, bu çalışma ile 12 milyon metrekarelik alanda enerji nakil hatlarının tamamen yer altına alınmış olacağını kaydetti.


2016 yılında enerji tüketiminde yaşanan değişime de değinen Sütcü, “Enerji tüketimimiz yüzde 3.5 oranında arttı. Yeterli midir? Belki yeterli değil ama konjonktür gereği iyi olduğunu düşünüyoruz. Daha önceki yıllarda yüzde 10’ları, 15’leri, 20’leri dahi gördük. Ancak, 2017’nin ilk 3 ayına baktığımızda ise üretimde güzel emareler görüyoruz. Mart ayında bir önceki aya göre elektrik tüketiminde yüzde 12 lik artış görülmektedir” dedi.



“Enerjide en avantajlı OSB’lerden biriyiz”


Enerji fiyatları açısından bakıldığında AOSB’nin Türkiye’nin en avantajlı organize sanayi bölgelerinden biri olmaya devam ettiğine dikkat çeken Sütcü, şöyle devam etti:


“OSB’de elektrik kullanan sanayicilerimiz, zamanında yaptığımız iyi anlaşmanın da neticesi olarak son 5 yıldır Türkiye’deki tüm organize sanayi bölgelerinden daha ucuz, avantajlı fiyata elektrik kullanıyordu. Yine ikinci bir tedarikçimizle de gün şartlarında güzel bir anlaşma yaptık. Şimdilik böyle devam ediyor. Bu anlaşma neticesinde, 2016 yılında piyasada elektrik fiyatlarına yüzde 12 zam gelmesine rağmen, sanayicilerimize bunun yüzde 2’si gibi bir oranı yansıdı.



“Kullanma suyu arıtma tesisinde kapasite üç katına çıkıyor”


Öte yandan, kullanma suyu arıtma tesislerinin de tamamlanmak üzere olduğunu belirten AOSB Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Sütcü, bu çalışmayla 75000 metreküp/gün olan kapasitenin 3 katına çıktığını ifade etti. Bunun da AOSB’ye maliyetinin yaklaşık 36 milyon lira olduğunu aktaran Sütcü, birkaç aya kadar tamamlanacak kullanma suyu arıtma tesislerinin, OSB’nin önümüzdeki 20-25 yıllık ihtiyacını karşılayacağını vurguladı. Sütcü, Evsel ve Endüstriyel Arıtma Tesisi’nde bulunan 6 adet çamur yoğunlaştırma havuzunun üzerinin kapatıldığını, bunu için de 2 milyon liranın üzerinde para harcandığını kaydetti.



“65 bin fidan dikildi”


İlave alandaki alt yapı yatırımlarının da devam ettiğinin altını çizen Sütcü, “İlave alanda şu anda beton yol tamamlanmak üzere. Ayrıca, 1072 dönümlük alanın parselizasyon çalışmaları yapıldı, bir kısım parseller de satıldı. Bölgemizde yağmur suyu kanalları ve dere ıslah çalışmaları da tamamlanarak, su baskını riskleri minimizi edildi. Alt yapı çalışmalarının yanı sıra 2016 yılında 65 bin adet fidan dikimi gerçekleştirildi, kavşak düzenlemeleri yapıldı” diye konuştu.



“Sorunları çeşitli platformlarda dile getirdik”


Geçtiğimiz yıl Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 48 tesisin açılışının gerçekleştirildiğini belirten AOSB Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Sütcü, “Sanayicilerimizin sorunlarını çeşitli platformlarda, gerek bakan gerekse başbakan düzeyinde mümkün olduğunca dile getirdik. Yine geçtiğimiz günlerde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız Sayın Mehmet Müezzinoğlu bölgemizi ziyaret etti. Sayın Bakan’a, sanayicilerimizi ilgilendiren konuları dilimizin döndüğünce aktardık” şeklinde konuştu.



“3187 kişiye eğitim verdik”


Bütün bunların yanında sanayicilere eğitim desteği sağlamaya devam ettiklerinin de altını çizen Sütcü, AOSB Akademi kapsamında sadece 2016 yılında 3187 kişiye eğitim verildiğini kaydetti. “En akıllı OSB” olma hedefi doğrultusunda çalışmaların da sürdüğüne dikkat çeken Sütcü, bu çerçevede sanayicilerin elektrik tüketimi dahil gereksinim duyacakları tüm bilgileri detaylarıyla web sitesi üzerinden online olarak takip edebilmelerini sağladıklarını, ayrıca sanayici portalı, AOSB kariyer, uzaktan otomatik sayaç okuma modüllerini de hizmete sunduklarını ifade etti.


AOSB bünyesinde eğitim faaliyetlerine devam eden özel teknik lisesinde eli anahtar tutan gençlerin yetiştirildiğine işaret eden Sütcü, “Bölgemizde bulunan bu lisede şu anda 2380 öğrenci eğitime devam ediyor. Hepimiz sanayiciyiz, sanayicilerimizin ara eleman sıkıntısını sizler de bizler de çok iyi biliyoruz. Bu anlamda bir eksiği giderdiğimizi düşünüyorum” ifadelerini kullandı.



2017 hedefleri


2017’de gerçekleştirmeyi hedefledikleri yatırımlardan da bahseden AOSB Yönetim Kurulu Başkanı Sütcü, şunları kaydetti:


“2017 yılı ile alakalı olarak; sanayicilerimize yönelik eğitim çalışmalarımız devam edecek. Kaliteli ve temiz enerji verimi açısından tüm DM’lerimiz elden geçiriliyor. Bu yıl içerisinde hepsi bitmiş olacak. İlave alandaki yol, kaldırım, yağmur suyu, peyzaj çalışmalarımız bitecek. İlave alanda şu anda beton yollar yapılıyor. Büyük kısmı yapıldı. Yine direk tipi trafoların yer altına alınması işlemleri 2017 yılında bitirmeyi hedefliyoruz. 36 milyon liraya ihale ettiğimiz kullanma suyu arıtma tesisi, ilave alandaki alt yapı çalışmaları ve 1072 dönümlük alanda perselizasyon çalışmalarının tamamlanması, 2017 yılı için en büyük hedeflerimiz arasında.”



Denetim raporu okundu


Bekir Sütcü’nın faaliyetlere ilişkin açıklamalarının ardından, Denetim Kurulu Üyesi Hilal Aksöz tarafından denetim raporu okundu. Aksöz, “Yapılan inceleme ve denetleme neticesinde AOSB’nin 2016 yılı Ocak-Aralık dönemine ilişkin eleştiri gerektiren hususlarının bulunmadığı, rapor ekindeki gelir-gider tablosunun gerçeği yansıttığı tespit edilmiştir” dedi.


Daha sonra, gelir-gider tablosu, bilanço ve bütçenin yanı sıra divana sunulan teklifler oybirliği ile kabul edildi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Fethiye’de Softbol Türkiye Şampiyonası başladı Muğla’nın Fethiye ilçesinde Küçük Kızlar ve Yıldız Kızlar Okul Sporları Türkiye Softbol Şampiyonası, açılış seremonisi ile başladı. Kız sporcular 5 gün boyunca mücadele edecek. Türkiye Okul Sporları Federasyonu tarafından Fethiye’de ilk defa düzenlenen Küçük Kızlar ve Yıldız Kızlar Okul Sporları Türkiye Softbol Şampiyonası törenle başladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından tören geçişiyle başlayan şampiyonada, kız öğrenciler 5 gün boyunca mücadele edecek. 29 Nisan Pazartesi gününe kadar devam edecek karşılaşmaların ardından küçük kızlar ve yıldız kızlar Türkiye şampiyonları belli olacak. 16 ilden 33 takımla 500 sporcunun katıldığını söyleyen Fethiye Gençlik ve Spor Müdürü Harun Reşit Yiğit, “Bu tür organizasyonlar ilçenin tanıtım ve turizmine büyük katkı sağlıyor” dedi. Açılış töreninde sporculara hitap eden Fethiye Gençlik ve Spor Müdürü Harun Reşit Yiğit, “Geçen hafta okul sporları Beyzbol şampiyonasını ilçemizde tamamlamıştık. Farklı spor dallarının müsabakalarında öğrencilerimizi misafir ediyoruz. Bu tür organizasyonlar ilçenin tanıtım ve turizmine büyük katkı sağlıyor. Bu anlamda federasyon başkanımıza da teşekkür ediyoruz. 16 ilden 500 sporcumuz, 33 takımımız var. Pazartesi günü de Türkiye şampiyonlarımız için ödül töreni yapacağız” dedi.
Diyarbakır Diyarbakırlı öğrenciler NASA Conrad Challenge 2024 Finallerinde Türkiye’yi temsil ediyor Bahçeşehir Koleji Diyarbakır Hevsel Kampüsü öğrencilerinden oluşan Healthy Companions takımı, Houston NASA Uzay Merkezi’nde düzenlenen Conrad Challenge 2024’te Türkiye’yi temsil edecek tek takım olarak seçildi. Conrad Challenge, NASA bünyesinde düzenlenen prestijli bir yarışma olup, Healthy Companions takımı Türkiye’deki tek temsilci olarak 1000 takım arasından 5 finalistten biri olarak seçildi ve NASA’nın Houston Uzay Merkezi’ne gitmeye hak kazandı. Fen ve Teknoloji Lisesi öğrencileri Yağmur Delal Cengiz, Beyza Kaya, Dilvin Laçin, Adar Özalkak, Mir Baran Esen ve Diyar Karabulut tarafından oluşturulan Healthy Companions, NASA tarafından 13-18 yaş arasındaki öğrencilerin küresel etki oluşturmak, sorunları çözmek için bilim, teknoloji ve inovasyonu kullanarak projeler yürütüp, girişimcilik özelliklerini ortaya koymaları için düzenlediği Conrad Challenge’a Türkiye’yi temsil ediyor. Healthy Companions, evcil hayvan sahiplerinin hayvanlarının sağlık durumunu izlemelerine yardımcı olan yenilikçi bir cihaz geliştirdi. Nabız oksimetrisi ve rektal sıcaklık algılama gibi son teknolojileri kullanarak, projeleri kullanıcıların evcil dostlarının sağlık durumunu kapsamlı bir şekilde takip etmelerini sağlıyor. Ürünleri aynı zamanda telefon uygulamasıyla bütünleşmiş bir şekilde yapay zeka desteği de sunuyor, böylece evcil hayvan sahiplerine daha kişiselleştirilmiş çözümler sunabiliyor ve sağlık durumu ile ilgili önemli bilgiler sağlıyor. Healthy Companions takımı, "Türkiye’den bu aşamaya ulaşan tek takım olarak ülkemizi Amerika Birleşik Devletleri’nde temsil etmenin gururunu taşıyoruz. Uzun süredir çaba sarf ettiğimiz projemizi dünyaya tanıtmak bizi oldukça heyecanlandırıyor" dedi. Healthy Companions, tasarım sürecinde basit ve kullanıcı dostu bir arayüz oluşturmaya özellikle odaklandı ve prototip aşamasında birçok deneme ve test gerçekleştirerek en pratik tasarımı hayata geçirdi. Barınaklar ve veteriner ve sosyal hizmet kuruluşları gibi kurumlardan da geri bildirim alarak ürünlerini geliştirdi. Bahçeşehir Koleji Diyarbakır Kampüsü Kurucu Temsilcisi Zeki Esen, Bahçeşehir Koleji Diyarbakır Hevsel Kampüsü Liseleri’nde araştırmacı, bilimin gücüne inanan, yenilikçi, bilim ve teknoloji üreten, ülkemizin geleceğine yön verecek nesiller yetiştirmeyi hedeflediklerini belirterek, “Sevgili öğrencilerimizin göstermiş oldukları bu başarı uluslararası arenada inovasyon ve teknolojiye olan katkısını bir kez daha vurguluyor. Öğrencilerim adına mutlu ve gururluyum. NASA’nın Texas’taki Uzay Merkezi’nde gerçekleşecek finale katılmaya hak kazanan Healthy Companions değerli işler ortaya koyacaklarına inanıyorum ve onlara başarılar diliyorum” dedi.