GENEL - 20 Kasım 2017 Pazartesi 10:32

Babası Esad bombasıyla ölen 5 aylık Emira ağaç altında yaşıyor

A
A
A
Babası Esad bombasıyla ölen 5 aylık Emira ağaç altında yaşıyor

Suriye’de yaklaşık 7 yıldır devam eden iç savaşta Esad rejiminin attığı bombanın evine isabet etmesi sonucu hayatını kaybeden Fuat Şiko’nun eşi, 5 aylık kızı ve 3 oğlu Adana’da ağaç altında yaşam mücadelesi veriyor.

Suriye’de yaklaşık 7 yıldır devam eden iç savaşta Esad rejiminin attığı bombanın evine isabet etmesi sonucu hayatını kaybeden Fuat Şiko’nun eşi, 5 aylık kızı ve 3 oğlu Adana’da ağaç altında yaşam mücadelesi veriyor.


Suriye’de süren iç savaşın en son mağdurlarından biri de henüz 5 aylık olan Emira Şiko oldu. Babası Fuat Şiko (40) 6 ay önce Suriye’de Beşar Esad’ın uçaklarından atılan bombanın evlerine isabet etmesi sonucu hayatını kaybetti. O daha dünyaya gelmeden babasız kaldı. Anne Semira Şiko (35) önceleri Suriye’de savaşın ortasında yaşam mücadelesi vermeye devam etti. Ancak bombalar bir türlü bitmek bilmeyince bundan iki ay önce Suriye’den kaçıp 5 aylık bebeği, 6 yaşındaki Hasan, 5 yaşındaki Hüseyin ve 15 yaşındaki Ahmet Şiko isimli çocuklarını yanına alıp yaya olarak Hatay’dan Türkiye’ye kaçak yollardan giriş yaptı. Bir süre Hatay’da kalan anne Şiko daha sonra çocuklarıyla birlikte Adana’ya geldi. Ancak burada ne kalacak bir yeri ne de parası olmadığı için 28 gün boyunca otogarda yatıp kalktılar. Daha sonra Suriyeliler için çadır kent kurulduğunu öğrenen anne Semira Şiko çocuklarıyla birlikte buraya gidip kalmak istedi. Çadır kente gelen ancak Türkiye’ye kaçak yollardan giriş yaptığı ve kimlikleri olmadığı için aile çadır kente alınmadı. Aileye Adana İl Göç İdaresi Müdürlüğüne gidip kimlik çıkartması gerektiği söylendi. Ancak Adana’yı bilmeyen ve gidecek yol parası olmadığı için aile buraya girip kimlik başvurusunda bulunamadı. Aile çadır kentin yanında tarlanın ortasında bir ağacın altına sığınarak şimdi burada yaşam mücadelesi veriyor. Havaların soğuması ve yağışların başlamasına rağmen 5 aylık Emira bebek ve tüm aile ağaç altında yaşam mücadelesi veriyor. Üstelik hiçbirinin ayağında ne çorap ne de ayakkabı var. Çocukların ayağında sadece terlik var.



"Esad vurdu babamız öldü o yüzden buraya geldik"


Semira Şiko’nun oğlu Ahmet Şiko, daha önce otogarda 28 gün kaldıklarını belirterek, "Bir pikapta yatıyorduk oradan da bizi güvenlikler kovdu. 2 gündür de bu tarlada kalıyoruz. Suriye’de evimize bomba atıldı babam orada şehit oldu. Babam öleli 6 ay oldu 5 aylık bir kardeşim var kulağı ve boğazı ağrıyor ama doktora götüremiyoruz çünkü kimliklerimiz yok. Kampa girmek istiyoruz onlarda bizi almıyorlar bizde burada kalıyoruz. Esad vurduğu için buraya kaçtık babamız öldü bakan kimse kalmadı, çocuklar küçük ne yapacağımızı bilmiyoruz" dedi.


Suriyelilere Türkiye’den başka kimsenin yardımcı olmadığını söyleyen Şiko şöyle devam etti:


"Ne diyeceğimi bilmiyorum söyleyecek bir şey kalmadı. Dünya Müslümanların üstüne oynuyor bu savaşlara sebep olanlar hepsi açıkta bellidir yani. Suriye’de 6’ncı sınıfta okuyordum burada da okumayı istiyorum ama nerede okuyacağız."



"Gece çakallar geliyor kocam olsa bizi korurdu"


Semira Şiko ise tarlada çocuklarıyla kaldığını, bebeğinin boğazı ve kulağının ağrıdığını, yemek yiyemediklerini belirterek, "Suriye’de eşim dışarı çıkıyordu bomba evin bir tarafına geldi ve evi komple indirdi kocam orada öldü. Ne yapacağım bilmiyorum param olsa kiraya giderim ya da çalışanım olsa eve para getirir kendimizi geçindiririz. Çocuklarım küçük en büyüğü 15 yaşında ne yapabilir ki. Gece burada yatarken yanı başımıza çakal geliyor. Kocam yanımda olsa bizi korurdu. Allah için çocuklarım için bizi içeriye kampa alsınlar burada kadın başıma ne yapabilirim. Bizi burada insanlar görmüyor mu buradan binlerce araba geçiyor nasıl görmüyorlar ne diyeceğimi bilmiyorum. Bu savaşta baştaki insan Müslüman olsa kendi milletini öldürür mü" diye konuştu.


Yetkililer ise kampa kimliksiz girişin yasak olduğunu, ailenin kimliği olmadığı için kampa alınmadığını, İl Göç İdaresi’nden kimlik çıkarması gerektiğini bildirdi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Denizli Başer: "Önümüzdeki 5 yılı düşünerek sandığa gidelim" Cumhur İttifakı’nın Merkezefendi Belediye Başkan Adayı Ekrem Başer, seçmene seslenerek, “Bu pazar sandığa gittiğinizde, önümüzdeki 5 yıl ilçeme en iyi kim hizmet eder, kim verdiği sözleri tek tek tutar diye düşünüp ona göre hareket edelim” dedi. Cumhur İttifakı Merkezefendi Belediye Başkan Adayı Ekrem Başer, sosyal medyada yayınladığı bir video ile seçmene seslendi. Merkezefendi Belediyesinin algı operasyonlarıyla yönetildiğini ifade eden Başkan Adayı Başer, “Aday olduğum günden bu yana Merkezefendi ilçemizi karış karış geziyorum. Bu süre zarfında bana göstermiş olduğunuz ilgiden, sevgiden dolayı sizlere minnettarım. ‘İyi ki bu güzel ilçenin güzel insanlarına hizmet edeceğim’ diyorum. Merkezefendi ilçemiz 5 yıldan bu yana reklamlarla algı operasyonlarıyla yönetiliyor. Borç batağındaki belediyemizin yüzlerce milyon lira borcu var. Bunun karşılığında ise sizlere sözü verilen 75 projeden sadece 3 tanesi yapılmış. Peki bu paralar nereye mi harcandı? Bizim dönemimizde açılan yatırımların yeniden yapılan açılış törenlerine, kamuoyunda büyük tepki toplayıp sonra kaldırılan heykellere ve bu liste uzayıp gidiyor” dedi. Paraların boşa harcandığını dile getiren Başer, “Boşa harcanan bu paralarla neler mi yapılırdı? İlçemizin hasretle beklediği kapalı spor salonu, yüzlerce spor sahası, etkinlik merkezi, kütüphane, bizim yaptığımız MKM’den 2 adet daha. Yine bizim yaptığımız Adalet Parkı’ndan da 2 adet daha yapılırdı. Bu pazar sandığa gittiğinizde, önümüzdeki 5 yıl ilçeme en iyi kim hizmet eder, kim verdiği sözleri tek tek tutar diye düşünüp ona göre hareket edelim. Bu Pazar kazanan Merkezefendi’miz olsun, bu pazar kazanan sizler olun” ifadelerini kullandı.
İstanbul Siemens, elektrikli araç şarj cihazı portföyünü genişletiyor Siemens, 400 kW çıkışa sahip SICHARGE D şarj istasyonları ile tek seferde 4 elektrikli otomobili aynı anda şarj edilebilen hızlı şarj cihazının yeni versiyonunu tanıttı. SICHARGE D, yeni arayüzü, kolay kurulum imkanı ve 40 derece ortam sıcaklığında dahil kesintisiz dolum özelliği ile Şarj Noktası Operatörlerine alandan ve zamandan tasarruf sağlıyor. Siemens Akıllı Altyapı, IEC standartlarına uyumu gözeten pazarlar için maksimum 400 kW çıkışa sahip SICHARGE D elektrikli araç hızlı şarj cihazının ek varyantını tanıttı. Geleceğin elektrikli araç şarj deneyimi için tasarlanan SICHARGE D, ilgili tüm standartlara, protokollere ve normlara uygun olmasının yanı sıra şimdinin ve geleceğin şarj ihtiyaçlarına uyum sağlayabiliyor. Ayrıca, şarj istasyonu tek bir şebeke bağlantısıyla aynı anda dört adede kadar aracı şarj edebiliyor. Bu sayede şarj süreleri optimize edilirken, Şarj Noktası Operatörleri (CPO’lar) maliyet ve alandan tasarruf edebiliyor. Konuya ilişkin bir açıklama yapan Siemens Akıllı Altyapı e-Mobilite Birimi CEO’su Markus Mildner, “Sürdürülebilir bir gelecek için e-mobilitenin yaygın olarak benimsenmesi gerekiyor. Hem elektrikli otomobillerin hem de elektrikli kamyonların, özellikle yol üzeri şarj üniteleriyle şarj süresinin azaltılması, rahatlık seviyesinin artırılması ve ulaşımın bu türünün benimsenmesinde kilit önem taşıyor. SICHARGE D, bunu başarma yolunda önemli bir kilometre taşı niteliğinde” dedi. 40 derecede kesintisiz dolum Yapılan açıklamaya göre, kurulum kolaylığı ve esnekliği sağlayan SICHARGE D, halka açık hızlı şarj veya otoyol üzeri şarj gibi farklı kullanım durumları için üretildi. Şarj istasyonu, 40 derece ortam sıcaklığında dahil 400 kW’lık sürekli ve kesintisiz güç çıkışı sunabiliyor. Kullanıcı dostu arayüze sahip ve çok dilli dokunmatik ekranı bulunan şarj istasyonu, kolay kablo kullanımı ile de elektrikli araç sürücüleri için şarj sürecini mümkün olduğunca kolaylaştırıyor. Ayrıca dokunmatik ekran aynı zamanda farklı reklam verme seçenekleri sunduğundan ve CPO’nun ödeme ortağının sistemleriyle entegre edilebildiğinden, CPO’lar için de bir dizi fayda sağlıyor. Şarj istasyonu ayrıca, ilk kurulumdan itibaren; uzaktan ve yerinde servis hizmetleri ile iş ortaklarına hızlı geri dönüş sağlıyor. ‘Fit For 55’ uyumlu Avrupa Birliği’nin (AB) taşımacılık sektöründeki en büyük emisyon kaynağını Karayolu taşımacılığı oluşturuyor. Sera gazı emisyonlarının yaklaşık 4’te 3’ü burada oluşuyor. AB bu nedenle ‘Fit for 55’ paketi olarak bilinen yeni bir düzenlemeyi devreye aldı. Önerilen düzenleme, 2023 yılına yönelik CO2 emisyonu azaltım hedeflerini yükseltirken, 2035 yılına kadar emisyon gaz oranlarının yüzde 100 azaltılmasını hedefliyor. Elektrikli şarj istasyonları bu hedeflere ulaşmakta önemli rol oynuyor.