EKONOMİ - 21 Haziran 2018 Perşembe 11:23

ÇKS kayıtlarında son gün 29 Haziran

A
A
A
ÇKS kayıtlarında son gün 29 Haziran

Yüreğir Ziraat Odası (YZO) Başkanı Mehmet Akın Doğan, 1 Eylül 2017’de başlayan Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) başvurusunun 29 Haziran 2018 Cuma günü sona ereceğini hatırlattı.

Yüreğir Ziraat Odası (YZO) Başkanı Mehmet Akın Doğan, 1 Eylül 2017’de başlayan Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) başvurusunun 29 Haziran 2018 Cuma günü sona ereceğini hatırlattı. ÇKS başvurusunda sürenin daraldığına dikkat çeken Doğan, kayıt yaptırmayan çiftçilerin bu fırsatı kaçırmamaları uyarısında bulundu.


Çiftçilerin ilgili yılın tarımsal desteklerinden faydalanabilmesi için ÇKS’ye kayıt yaptırmalarının zorunlu olduğunu vurgulayan Doğan, “Çiftçilerimiz ÇKS başvuruları için ellerini çabuk tutsunlar. Aksi takdirde devletin verdiği teşvik ve desteklerden mahrum kalacaklardır” dedi.


Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nca çiftçilere ait tarımsal faaliyetlerin elektronik ortamda kayıt altına alınması amacıyla hayata geçirilen ÇKS ile destekleme programlarının denetlenebilir, izlenebilir ve raporlanabilir hale getirildiğini dile getiren Mehmet Akın Doğan, “Bakanlık, çiftçinin ne ürettiğini, tarım arazilerinin verimli kullanılıp kullanılmadığını, tarımsal desteklemelerin doğru adrese gidip gitmediğini ve gelecek tarım politikalarında nasıl bir yol izlemesi gerektiğini bu sistem aracılığıyla takip ediyor” diye konuştu.


Belirlenen sürede başvurusunu yapamayan çiftçilerin verilen desteklerden faydalanma hakkını kaybettiğini belirten Doğan, “Çiftçilerimizin 2018 yılı başvuru süresi devam eden desteklerden faydalanabilmeleri için muhtemel yoğunlukları düşünerek son günü beklenmeden Ziraat Odaları’ndan alacakları ‘Çiftçi Belgesi’ ile tarım il ve ilçe müdürlüklerine başvurmaları gerekiyor. ÇKS başvurusunda bulunmayan çitçilerin yıl içerisinde mazot, kimyevi gübre, yem bitkileri, fark ödemesi ve benzeri gibi tarımsal faaliyetlere ilişkin desteklemelerden yararlanmaları mümkün değildir" şeklinde konuştu.


Konuyla ilgili çiftçileri sürekli kısa mesajlar göndererek bilgilendirdiklerini hatırlatan Doğan, çiftçilerin, mağduriyet yaşamaması için kayıtlarını mutlaka yaptırmaları gerektiğini sözlerine ekledi.


ÇKS kaydı esnasında çiftçilerden şu belgeler isteniyor:


“ÇKS kaydı için başvuru dilekçesi, çiftçi belgesi, Tapu Müdürlüğünden ‘kayıtlarımıza uygundur’ ibareli, onaylı tapu fotokopisi (İlk müracaatlarda gerekli) T.C. Nüfus Kayıt Cüzdanı Fotokopisi (İlk müracaatta), Çiftçi kayıt formu, tarımsal faaliyetler formu, arazi bilgileri formu, kira formu (Birinci derece akrabalara ait arazilerin beyanı için), Muvvaffakatname formu (Hisseli arazilerde bir kişinin tüm araziyi beyanı için), Arazi kiralık ise kira sözleşmesi, döner sermaye makbuzu.”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Fatih’te hareketli gece: Komşusunun kapısına balyoz ve matkapla saldırıp kapıyı ateşe verdi Fatih’te iddiaya göre, psikolojik sorunları olan bir kişi sesten rahatsız olduğu için üst komşusunun kapısını önce balyoz ve matkapla kırmaya çalıştı, başarılı olamayınca 4 kişinin bulunduğu evin dış kapısını ateşe verdi. Polis, itfaiye ve özel harekat polisleri olaya müdahale ederek saldırganı etkisiz hale getirdi. Olay, saat 01.30 sıralarında Fatih İskenderpaşa Mahallesi Feyzullah Efendi Sokak’ta yaşandı. İddiaya göre, 5 katlı binanın 4’üncü katında oturan psikolojik sorunları olan bir kişi, üst komşularının çıkardığı sesten rahatsız olunca eline aldığı balyoz ve matkapla üst komşusunun kapısına vurarak açmaya çalıştı. 5’inci katta oturan komşuları neye uğradıklarını şaşırarak panik içinde polise haber verdi. Kapıyı balyoz ve matkapla açamayan saldırgan başarılı olamayınca kapıyı ateşe verdi. Özel harekat polisleri saldırganı etkisiz hale getirdi Olay yerine gelen polis ve itfaiye ekipleri balyoz saldırgana müdahale etmekte güçlük çekince olay yerine polis özel harekat ekipleri sevk edildi. Özel harekat ekiplerinin çalışmasıyla saldırgan etkisiz hale getirilirken dairede bulunan 4 kişi itfaiye ekiplerince evin camından merdiven aracıyla tahliye edildi. Binadan dışarı çıkmak istemeyen saldırgan polis özel harekat tarafından etkisiz hale getirilerek sedye ile binadan dışarı çıkarıldı. Sedye ile dışarı çıkarılan saldırgan ambulansla hastaneye kaldırıldı. Alt komşularının saldırısına uğrayan 4 kişi, saldırgandan şikayetçi olmak ve ifade vermek için polis merkezine götürüldü. Saldırı anında dairede olan ev sahibi Muhammet Enes, “Alt kattaki komşu eve matkapla içeri girmeye çalıştı, evin kapısını yaktı. Balyozla kapıya vurdu. Polisi aradık polis geldi. Camdan bağırıyorum ben polislere, yardımcı olsanıza adam kapıyı yakıyor. Adamı almıyorlar. Özel harekat geldi, tek bir adam ancak alabildi. Saldırgan benim alt komşum, daha önce hiçbir tartışma yaşamadık. Ruh hastası kendisi kuruluyor. Daha önce de biz polis çağırmıştık. Çevik kuvvet gelmişti kapıyı koçbaşıyla kırmıştı. Kapısını biz mi kırdık zannediyor artık. 2-3 akşamda bir geliyor. Daha önce 4-5 defa şikayetçi olduk. Birinci kattaki komşu onu da rahatsız ediyor, saldırıyor. O da şikayetçi oldu ama almıyorlar” dedi. Yanan kapı içeriden cep telefonu kamerasıyla anbean görüntülendi Görüntülerde, evde yaşayan 4 kişinin yaşadığı panik anları ve dışarıdan yanan kapının dumanlarının daireden içeri girdiği anlar görülüyor. Psikolojik sorunları olduğu iddia edilen saldırganın daha önce de aynı daireye matkapla saldırdığı iddia edildi. Hastaneye kaldırılan saldırganın hastanedeki işlemlerinin ardından ifadesi alınmak üzere polis merkezine götürüldüğü öğrenilirken ekiplerin olayla ilgili çalışmaları sürüyor.
Aksaray Aksaray’da kontrolden çıkan otobüs bahçe duvarına çarptı: 8 yaralı Aksaray’da önüne aniden bir otomobilin geçmesi üzerine fren yapan tıra, arkadan gelen yolcu otobüsü çarptı. Çarpmanın etkisiyle kontrolden çıkan otobüs bir fabrikanın bahçe duvarına çarparak durabildi. Kazada otobüs sürücüsüyle birlikte toplam 8 kişi yaralandı. Kaza saat 02.00 sıralarında Aksaray - Adana Karayolunun 6. kilometresinde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, Ankara’dan Diyarbakır’a giden Muhammet T. (45) idaresindeki 42 EKB 68 plakalı demir profil yüklü tır, önüne aniden geçen Şammas A. (29) yönetimindeki 68 AE 610 plakalı otomobili son anda fark ederek ani fren yaptı. Ani fren yapmasıyla birlikte tırın arkasından seyreden İstanbul - Adıyaman seferini yapan Murat T. (43) idaresindeki 02 AG 525 plakalı yolcu otobüsü tıra arkadan çarptı. Çarpmanın etkisiyle kontrolden çıkan otobüs bir fabrikanın bahçe duvarına çarparak durabildi. 21 yolcunun bulunduğu otobüs kazasında otobüs şoförü ve 7 yolcu olmak üzere 8 kişi yaralandı. Kazayı gören diğer sürücüler durumu hemen 112 Acil Çağrı Merkezine bildirdi. İhbar üzerine olay yerine çok sayıda sağlık ve polis ekibi sevk edildi. Kısa sürede olay yerine gelen sağlık ekiplerince ilk müdahalesi yapılan 3 yaralı ambulanslarla Aksaray Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servisine kaldırılırken, hafif yaralanan 5 yolcuya olay yerinde ayakta müdahale yapıldı. Hastanede tedavi altına alınan otobüs sürücüsü ve 2 yolcunun da durumlarının iyi olduğu öğrenilirken, tır ve otomobil sürücüsü gözaltına alındı. Yaşanan kazayı anlatan tır sürücüsü Muhammet T., “Şahin bir gitti bir geldi derken, ben tanımıyorum sürücüsünü ama önüme durdu. Durunca da ben fren yaptım. Çok sert fren yapmadım aslında yavaştım ben, otobüs de vurmuş arkamdan. Ben Ankara’dan Diyarbakır’a gidiyordum” dedi. Otobüste bunulan yolculardan Kadir Göçer (54) ise “Şahin taksi tırın önünde ani fren yaptı. Tır şoförü de ona vurmamak için ani fren yapıyor. Otobüste ona vurmamak için sağa kırınca duvara vuruyor. İyi ki de duvara vurmuş. Direk tıra vursaydı çok kötü olurdu” diye konuştu. Kazanın ardından yolcular otobüs firması tarafından olay yerine tahsis edilen servis minibüsü ile terminalde bulunan başka bir otobüse taşındı. Kazayla ilgili tahkikat başlatıldı.