EKONOMİ - 14 Ocak 2018 Pazar 11:59

Doğru: “Tarımsal desteklemeler erken açıklanmalı”

A
A
A
Doğru: “Tarımsal desteklemeler erken açıklanmalı”

Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru, 2018 yılı tarımsal destekleme miktarlarının en geç Ocak ayı içerisinde açıklanması gerektiğini söyledi.

Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru, 2018 yılı tarımsal destekleme miktarlarının en geç Ocak ayı içerisinde açıklanması gerektiğini söyledi. Başkan Doğru, “Desteklemelerin ekim dönemi öncesinde açıklanması ürün deseninin belirlenmesi ve ülke ihtiyacına göre ekim yapılması açısından önem taşımaktadır” dedi.


Başkan Mutlu Doğru, tarımsal ekim deseninin belirlenmesi ve yüksek girdi maliyetine karşı üreticinin korunması amacıyla her yıl açıklanan tarımsal desteklemelerin, 2018 yılı için bütçede toplam 14,5 milyar lira olarak belirlendiğini kaydetti. Desteklerin miktarı kadar açıklanma ve ödeme zamanlarının çiftçi açısından önem taşıdığını belirten Başkan Doğru, “İklim koşullarının uygun olması halinde Çukurova Bölgesi’nde yazlık ürün ekimlerine mart ayı başından itibaren başlanacağı beklenmektedir. Ekim döneminde çiftçilerimizi ülkemizin ihtiyacı olan ürünlerin ekimine teşvik etmek için, tarımsal desteklerin en geç Ocak ayı içinde açıklanması gerekmektedir. Çiftçimiz ne ekeceğine karar verip tohum ve gübresini almadan bu desteklerin açıklanması ekim deseninin belirlenmesi ve ülke ihtiyacına göre ekim yapılması açısından önem arz etmektedir” dedi.



"Ödemelerde geç kalınmasın"


Başkan Doğru, geçen yılın destekleme ödemelerinin de çiftçinin finansmana en fazla ihtiyaç duyduğu ekim dönemi geçmeden yapılması gerektiğinin önemine dikkat çekti. Doğru, “Geç yapılan destekleme ödemeleri çiftçimizi alternatif finans kaynaklarına yöneltecektir. Bunun sonucunda ise tarım sektörüne yapılan destekler finans piyasalarında faize gidecek ve çiftçimize fayda getirmeyecektir” diye konuştu.


Başkan Mutlu Doğru, üreticilerin nakit akış planlaması yapabilmesi için, geçmiş yıllarda olduğu gibi bu yıl da tarımsal destekleme ödeme takviminin Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın internet sayfasında yayınlanması gerektiğine vurgu yaptı.


Artan girdi maliyetleri ve döviz kurlarındaki artışın da dikkate alınarak tüm destekleme kalemlerinde en azından enflasyon oranında artış yapılmasını isteyen Başkan Doğru, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın 2018 yılına ait tarımsal destekleme kararnamesini Ocak ayı içinde açıklamasını beklediklerini sözlerine ekledi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Sivas Üniversite eğitimini tamamlayıp toprağına döndü Sivas’ın merkeze bağlı Yaramış köyünde yaşayan Ahmet Almalı, üniversite eğitimini tamamladıktan sonra köyüne dönerek baba toprağını işlemeye başladı. Gazetecilik alanında dört yıl eğitim gören 26 yaşındaki Ahmet Almalı, okuldan mezun olduktan sonra alanında çalışmak yerine köyüne dönüp toprağını işlemeye karar verdi. Dört yıl okuduktan sonra bir dört yıl da iş aramak istemediğini belirten genç çiftçi, köyünde ki arazileri ekip biçerek tarımsal faaliyetlerini sürdürüyor. Baba toprağını işlemek, aile geleneğimize uygun bir adım olduğu kadar benim için de büyük bir gurur kaynağı diyen Almalı, köyündeki verimliliği artırarak hem ailesine hem de köy halkına katkıda bulunmayı amaçlıyor. "Okudum diye memur olmalıyım diye bir düşüncede değilim" Üniversite öğrenimini tamamladıktan sonra okuduğu bölümü yerine ata yadigarı toprakları işleme kararı aldığını ifade eden genç çiftçi Ahmet Almalı, “Sivas’ın merkeze bağlı Yaramış köyünde doğdum büyüdüm. Eğitim hayatım nedeniyle Sivas’a geldim. Liseyi ve üniversiteyi Sivas’ta tamamladım. Sivas Cumhuriyet Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik bölümünden mezun oldum. Dört yıl okuduktan sonra bir dört yılda iş aramak istemedim. Bunun yerine ata toprağıma döndüm. Şimdi çiftçilikle uğraşıyorum. Genellikle buğday, arpa ve yulaf ekiyorum. Çiftçiliği çok seviyorum. Okudum diye memur olmalıyım diye bir düşüncede değilim. Üretici de olabiliriz, çiftçi de olabiliriz. Üretmemiz gerekiyor. Üretmeliyiz ki kalkınalım. Hem biz kalkınalım hem devletimiz kalkınsın. Üretmeden hiçbir şey elde edemeyiz. Böyle bir imkânı olan baba toprağı olan varsa köyüne dönüp çiftçilik yapsın. Böyle baba toprağı olmayanlar için de devletimizin teşvik ettiği kurumlar var. Teşvik alarak üretici olabilirler” dedi.