SAĞLIK - 25 Mayıs 2018 Cuma 10:34

Fıtığın kendi kendine geçmesini beklemeyin

A
A
A
Fıtığın kendi kendine geçmesini beklemeyin

Acıbadem Adana Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Dr.

Acıbadem Adana Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Okay Mehmet Ergenoğlu, ağır kaldırmadan kronik kabızlığa, öksürükten idrar yapma zorluğuna kadar birçok sorunun fıtığa neden olabildiğini, her yaştan insanda görülebilen fıtıkların kendi kendine geçmesini beklemenin doğru olmadığını ve zaman kaybedilmeden onarılması gerektiğini söyledi.


Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Okay Mehmet Ergenoğlu, karın duvarındaki zayıflamış veya yırtılmış alandan çıkan karın içi organların cilt altında şişlik oluşturmasının fıtık olarak tanımlandığını ifade ederek, “Tüm karın duvarı fıtıkları doğumsal veya sonradan oluşan zayıf noktalardan çıkıyor. Yeni doğan çocuktan ileri yaştaki kişilere kadar kasık fıtıkları her yaştan kadın ve erkekte görülebiliyor. Tüm fıtıkların yüzde 90’ını kasık fıtıkları geri kalan bölümünü ise göbek ve kesi yeri fıtıkları oluşturuyor. Kasık fıtıkları erkeklerde, göbek fıtıkları ise kadınlarda daha sık ortaya çıkıyor” dedi.


Ergenoğlu, uzun süre ayakta kalmak, öksürmek ve ıkınmak gibi karın içi basıncının farklı sebeplerle artmasının fıtığın ortaya çıkışını da kolaylaştırdığını, ortaya çıkan ve kaybolduğu görülen şişliğin özellikle sırt üstü uzanıldığında fıtık kesesi içindeki organların karın içine geri dönmesi nedeniyle kaybolduğunu ifade etti.


Karın duvarı fıtıklarının yaklaşık yüzde 90’ını kasık fıtıklarının oluşturduğunu hatırlatan Dr. Okay Mehmet Ergenoğlu, erkeklerde 9 kat fazla görülen bu sorunun bazen doğum sonrası kapanması gereken kasık kanalının kapanmaması veya yaşamın ilerleyen döneminde açılması sonucu ortaya çıktığını belirtti. Ergenoğlu, bazı kasık fıtıklarının ise karın adalesinin zorlanıp yırtılmasıyla geliştiğini söyledi.


Fıtığa bağlı şişlik çok tipik olduğundan hastaların birçoğu kendilerinde kasık fıtığı geliştiğini fark ederek hekime başvurduğunu kaydeden Ergenoğlu, şunları söyledi:


“Bazı hastalarda karın ağrıları ve şişkinlik gibi şikayetlerde oluşabiliyor. Yemeklerden sonra ortaya çıkan bu ağrılar kramp şeklinde, ancak hafif şiddette görülüyor. Bazen de kabızlık yapabiliyor. Henüz başlangıç aşamasındaki kasık fıtıkları özellikle sporcularda veya atletik yapılı kişilerde şişlik olmaksızın kronik ağrıyla ortaya çıkabiliyor. Nokta fıtığı denilen bu durumda ise hastaya kasık bölgesine ultrasonografi ile bakıp bağırsakların fıtık kanalına girip girmediği ve ağrıya neden olacak başka bir patoloji olup olmadığının araştırılması gerekebiliyor.”


Boğulmuş fıtıklar aciliyet gerektiriyor


Fıtık içindeki bağırsakların yırtığın olduğu yere sıkıştığı durumun boğulmuş fıtık olarak tanımlandığını ve kısa süre içinde o bölgede ağrı başladığı belirten Dr. Ergenoğlu, “Tedavi edilmeyen fıtıkların bu noktaya gelmesi son derece ciddi bir durumdur. Ayrıca boğulmuş kasık fıtığı erkeklerde testislerin de zarar görmesine neden olabilir. Büyük kasık fıtıkları bazen erkeklerde cinsel sorunlara yol açabilir. Bu sorunların önemli bir kısmı dış görünüşün oluşturduğu psikolojidir. Bu endişe de sağlıklı bir cinsel yaşama mani olabiliyor. Kasık fıtıkları zamanında onarılmadığı takdirde uzun süre içinde kronik isteksizlik veya iktidar sorunları oluşturabilir” dedi.


Kasık fıtığının bilinen tek tedavi yönteminin cerrahi olduğunu hatırlatan Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Ergenoğlu, “Kasıkta fıtığa neden olan karın duvarındaki fiziki bir durum olan yırtığın, yine fiziki olarak kapatılması tek çaresidir. Bazı hastalar fıtık bağı veya korse kullanmakla biraz rahatladıklarını hissedebilir, ancak bunlar fıtığın tedavisine katkı sağlamaz, fıtığın oluşturduğu olası risklerden de korumaz. Tedavide laparoskopik onarım veya klasik açık cerrahi uygulanabiliyor” ifadelerini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Eskişehir Odunpazarı’nda işçilerin promosyonları düzenlendi Eskişehir Odunpazarı Belediyesi, Odunpazarı A.Ş’de çalışan işçiler için banka promosyon ihalesi düzenledi. Eskişehir Odunpazarı Belediyesi’nde gerçekleştirilen banka promosyon ihalesi sonucunda belediye çalışanları 26 bin 500 TL promosyon hakkı elde etti. 2024-2027 yıllarını kapsayan 3 yıllık Banka Promosyon Sözleşmesi, Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt’un makamında imzalandı. İmza törenine Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, İş Bankası Atatürk Bulvarı Şubesi Müdürü Tülin Coşkun, Odunpazarı A.Ş. Genel Müdürü Nilgün Paşaoğlu Armutlu ve Belediye-İş Eskişehir Şube Başkanı Kemal Azak katıldı. “İşçilerimize hayırlı olsun” İmza töreninde konuşan Başkan Kurt, “Odunpazarı A.Ş.’de çalışan işçilerimizin maaş promosyon sözleşmesini imzalıyoruz. Yapılan ihalede işçilerimizin maaşlarının bundan sonra İş Bankası’ndan ödenmesi konusunda anlaştık. Ben İş Bankası yetkililerine teşekkürlerimi sunuyorum. Hem sendikamıza hem şirketimize hem de işçilerimize hayırlı olsun” dedi. “Çok mutlu olduk” Maaş anlaşması ihalesi ile İş Bankası ile çalışılmasından gurur duyduklarını söyleyen İş Bankası Atatürk Bulvarı Şubesi Müdürü Tülin Coşkun, çok mutlu olduklarını belirtti. Her iki kuruma da hayırlı olmasını dileyen Coşkun, “Kişi başı 3 yıllık peşin 26 bin 500 TL olarak anlaşmamızı yaptık. Tüm çalışanlara hayırlı uğurlu olsun” diye konuştu. İşçiler, maaş promosyonlarını 15 Mart çarşamba günü alabilecek.
Sivas Sivas’ta üniversite öğrencileri Filistin için yürüdü Sivas’ta üniversite öğrencileri, İsrail’in Gazze’de devam ettirdiği katliam ve soykırımı protesto etmek amacıyla yürüyüş gerçekleştirip, ardından basın açıklaması yaptı. Sivas’ta üniversite öğrencileri tarafından İsrail’in Gazze’de devam ettirdiği katliam ve soykırımı protesto etmek amacıyla yürüyüş gerçekleştirildi. Yürüyüşe Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Alim Yıldız ile öğrenciler katıldı. Katılımcılar ellerindeki pankartlar ve sloganlarla yürüyerek İsrail’i protesto etti. Destek yürüyüşü, Üniversite hastanesinin önünden başlayarak üniversite yerleşkesi içerisinde bulunan öğrenci yemekhanesinin önünde son buldu. Yürüyüş tek sıra halinde gerçekleştirildi. Yapılan basın açıklamasının ardından program sona erdi. “Bu zulmü protesto etmek için buradayız” Yeni Hilal Derneği Üniversite Başkanı Eşref Doğan, insanlık suçuna ortak olan ülkelere tepkisiz kalmadıklarını göstermek ve bu zulmü protesto etmek için burada olduklarını ifade ederek, “Bugün burada Gazze’de İsrail’in saldırılarıyla hayatını kaybeden Filistinli kardeşlerimize rahmet dilemek, Filistinli kardeşlerimizin sesi olmak için bir araya gelsek de sadece Filistin halkı üzerinde değil tüm Müslümanların üzerinde oynanan kirli oyunları ifade etmek ve dünyanın her köşesinde oluk oluk Müslüman kanı akıtıldığına da haykırmak için buradayız. Bütün İslam coğrafyasının yanındayız. Çağı utandıracak bu soykırımı ve adi zulmü yapan İsrail’e maşasını tutan demokrasi ve insan hakları kavramlarını kullanan bu katliamlara seyirci kalarak adeta bu insanlık suçuna ortak olan ülkelere tepkisiz kalmadığımızı göstermek ve bu zulmü protesto etmek için buradayız” diye konuştu.