YEREL HABERLER - 22 Ekim 2016 Cumartesi 18:02

Kent Meydanı Projesi görücüye çıktı

A
A
A
Kent Meydanı Projesi görücüye çıktı

Adana’nın merkez Seyhan ilçesine bağlı Sucuzade Mahallesi’nde Balıkçılar Pazarı’nın da içinde bulunduğu bölgeye Seyhan Belediyesi tarafından yapılacak olan 40 bin metrekarelik kent meydanı için organize edilen proje yarışmasında dereceye giren eserler ödüllendirildi. Törene katılan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Adana’da ki müteahhitlere seslenerek, “Çukurova Üniversitesi’nin Kuzey Doğu’sunda Feriştahı gelse yoğunluk arttırmayacağım. Sarıçam bölgesinde de parsel bazındakileri yapılmış kabul edip, diğerlerini de ada bazlı parsel yapıp Kuzey Adana örneğinin yenisini göz göre göre bir daha inşa ettirmeyeceğim” dedi.
Adana’da Sucuzade Mahallesi’nde Balıkçılar Pazarı’nın da içinde bulunduğu bölgeye yapılacak 40 bin metrekarelik kent meydanı için yapılan proje yarışmasında dereceye giren eserler Adana Kültür Sanat Merkezi’nde sergilendi ve dereceye giren projelere ödül verildi. Meydanın uygulama projesi olarak seçilen Yüksek Mimar Hatice Büşra Al Özdilek’e ait eser, büyük ilgi gördü.
Merkez Seyhan İlçe Belediyesi tarafından yapılan kent meydanı projesi yaklaşık 40 bin metrekarelik bir alanda kurulacak. Meydan için yıkılacak binaların yüzde 50’si kamulaştırıldı. Meydanın yapılacağı alana ilk kazmayı Seyhan İlçe Belediye Başkanı Zeydan Karalar, geçtiğimiz günlerde yıkım ekipleriyle beraber vurdu.
Çukurova Üniversitesi’nin Kuzey Doğusunda mantar gibi apartmanlar var
Sergiye katılan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, yaptığı konuşmasında, Adana’lı müteahhitlerin gözlerinin çok açık olduğunu bu yüzden Adana’nın kaybettiğini ifade etti. Sözlü, “Türkiye’nin en büyük sorunu yapı niteliğidir. Eskiden müteahhitler ne yapabilirsem o kardır düşüncesiyle önüne gelen yerlere inşaat yaptılar. Şuanda Adana’da düşük yoğunluklu arsalar var, orada müteahhitlerin gözleri yok. Ama Çukurova Üniversitesi’nin Kuzey Doğu’suna gidin mantar gibi apartmanlar var” dedi.
"Amerika’nın İsrail; Türk belediyelerinin müteahhit lobileri var"
Kendisine "hep Sarıçam’da inşaat yapıyorsun" diyen kişilere de seslenen Sözlü, “Allah şahit ki ben Sarıçam’da inşaat yapmıyorum. Müteahhitler yine yüksek yoğunluklu binaları arz talep durumuna göre Sarıçam’da bulmuşlar, oraya hücum ediyorlar. Her ne kadar belediye başkanları kentleri tasarlayan kişiler gibi gözükse de arz talep durumuna göre piyasada müteahhitlerin müthiş bir lobisi var. Amerika’da ki İsrail lobisinden Türk belediyelerinde ki müteahhit lobisi daha kuvvetli. Yarın Zeydan başkan müteahhitleri kent meydanı çevresine çağırırken emin olun gözleri Çukurova Üniversitesi’nin Kuzey Doğu’sunda olacak. Adana müteahhitlerinin bu manada ciğerini biliyorum. Oralarda yoğunluk falan arttırmayacağım, feriştahı gelse arttırmayacağım. Sarıçam bölgesinde de parsel bazındakileri yapılmış kabul edip diğerlerini de ada bazlı parsel yapıp Kuzey Adana örneğinin yenisini göz göre göre bir daha inşa etmeyeceğiz” diye konuştu.
"Yapılacak meydan ticaret aksını bozmayacak"
Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar da yaptığı konuşmasında şunları söyledi:
“Yapılacak meydanda etkinliklerin organize edileceği açık alanın yanı sıra kapalı otopark, kültür ve sanat merkezleri, kadın yaşam merkezleri, müzeler, öğrenci yurdu, kütüphane, sağlık yaşam merkezi, restorantlar, sergi salonları, atölyeler, kafeler ve ticari ofisler bulunacak. Burada temel amaçlardan bir tanesi ticari aksı bozmamak ticaretin devam etmesini sağlamak aynı zamanda o bölgeyi düzeltmek.”
"Artık Adana kazanıyor"
Adana’nın 30 Mart 2014 seçimlerinden sonra kazandığını belirten Başkan Karalar, “31 Mart gününden sonra Adana kazanmaya başladı. Çatışma dönemi bitmiş, çalışma dönemi başlamıştır. Adana’ya hizmet etmeliyiz. Çünkü bu Adana çatışmalardan dolayı çok zaman kaybetti” diye konuştu.
Daha sonra birinci olan projenin sahibi Yüksek Mimar Hatice Büşra Al Özdilek ve ekibine plaket verildi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul TAV’ın beş havalimanına Frankfurt’da ödül TAV Havalimanları tarafından işletilen Almatı, Batum, Medine, Milas-Bodrum ve Tiflis havalimanları Skytrax tarafından düzenlenen ve yolcu oylarıyla belirlenen Dünya Havalimanı Ödülleri 2024’te en iyiler arasında yer aldı. Havalimanı işletmeciliğinde Türkiye’nin dünyadaki lider markası TAV Havalimanları’nın işlettiği beş havalimanı Skytrax Dünya Havalimanı Ödülleri’nde en iyiler arasında gösterildi. Ödüller Frankfurt’da düzenlenen ve 120’den fazla ülkeden iki binden fazla sektör temsilcisini buluşturan Passenger Terminal Expo’da (PTE) açıklandı. Medine Havalimanı, geçen seneki konumunu iki sıra yükselterek dünyanın en iyi 50 havalimanı içerisinde yer aldı. Orta Doğu’nun en iyi bölgesel havalimanı da seçilen Medine, aynı zamanda 5-10 milyon yolcuya hizmet veren havalimanları, Orta Doğu’da en iyi havalimanı personeli ve Orta Doğu’da en iyi havalimanları kategorilerinde ilk 10’a girdi. Almatı, Orta Asya’nın en iyi ikinci bölgesel havalimanı olarak gösterilirken Orta Asya’da en iyi havalimanları ve Orta Asya’da en iyi havalimanı personeli kategorilerinde ilk beşte yer aldı. Tiflis ve Batum havalimanları ise Doğu Avrupa bölgesinde en iyi ilk 10 içinde yer buldu.Tiflis Havalimanı ayrıca yolcu sayısına göre kendi kategorisinde en iyiler arasında sıralandı. Milas-Bodrum Havalimanı ise “En Çok Gelişim Gösteren” ilk 10 havalimanından biri oldu. Skytrax Dünya Havalimanı Ödülleri, dünya genelinde gerçekleştirilen havalimanı müşteri memnuniyeti anketiyle belirleniyor. 570’den fazla havalimanındaki müşteri hizmetleri ve tesislerini değerlendiren ödüller, dünya çapındaki havalimanları için mükemmellik standardı olarak kabul ediliyor.
İzmir İzmir Sığacık’ta yat limanı protestosu İzmir’in Seferihisar ilçesine bağlı Sığacık’ta, Teos Marina’nın kapasitesinin artırılmasına yönelik çalışmalar vatandaşlar tarafından protesto edildi. Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin, “Bugün burası genişleyince ne olacak? Denizin kalitesi düşecek. Balık artık eski balık olmayacak. Yerel hiç bir şeyimiz kalmayacak. Sığacık Körfezi; halkındır, balıklarındır, balıkçılarındır” dedi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, 40 milyon TL’lik yatırımla Sığacık Körfezi’nde bulunan Teos Marina’nın kapasitesini artırmaya yönelik proje hazırlamıştı. Bu gelişmelerin ardından, Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin’in çağrısıyla marina önünde protesto düzenlendi. Seferihisar Belediyesi meclis üyelerinin yanı sıra eyleme; Seferihisar Kent Konseyi, Emekli SEN 2017, Çağdaş Seferihisar Derneği, Akarcalılar Derneği, Demokrasi Platformu, TEMAD, Türkiye Astsubaylılar Derneği, Seferihisar Halk Evleri Şubesi, Alevi Kültür Derneği, Seferihisar Çağdaş Kadın Platformu, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği de destek verdi. Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin, marina yapımının başında verilen vaatlerin yerine getirilmediğini iddia etti. Yetişkin, “Marina yapılırken verilen sözler arasında; ‘Seferihisar halkına, Sığacık halkına katkılar sağlayacağı, otellerin devamlı çalışacağı’ vardı. Gördük ki burası sadece zengin kişilerin gelip yatlarını bağladıkları otopark gibi kullandıkları bir alan haline geldi” dedi. “Gerekirse bu işin başında yatıp nöbet tutmaya hazırım” diyerek kapasite artırımına karşı kararlılığını dile getiren Yetişkin, şunları söyledi: “2022 senesinde engel olduğumuz marinanın kapasite genişletilmesini, şimdi yine ÇED raporunda yaptıkları kurnazlıklarla önümüze getirdiler. Ulaştırma Bakanlığı, deniz ve kara toplam 67 dönüm alanda, 40 milyon liralık yatırım ile marinayı genişletmek istiyor. Sonra kalanların sayısı yine artacak. Gelecekler yine ’genişlememiz lazım ihtiyaç var’ diyecekler. Bu ihtiyacın sonu yok; ama doğanın sonu var.” Başkan Yetişkin, şöyle devam etti: “ÇED raporunda kendileri söylemişler. Projenin ekonomik ömrü 25 yıl. 25 yıl için bu denizi, doğayı, denizde yaşayan canlıları yok etmeye değer mi? Buradan başta Ulaştırma Bakanlığı olmak üzere tüm bakanlıklara sesleniyorum; derdiniz ihtiyaç ise bizde ihtiyaç çok. Buyurun gelin önce onları çözelim. Doğada bir yeri bozdun mu, doğa senden intikamını yüz misli alır. Bugün burası genişleyince ne olacak? Denizin kalitesi düşecek. Balık artık eski balık olmayacak. Yerel hiç bir şeyimiz kalmayacak.”