SAĞLIK - 24 Ocak 2017 Salı 13:00

Kuru baklagillerin 9 faydası

A
A
A
Kuru baklagillerin 9 faydası

Kışın ‘bağışıklık güçlendirici’ beslenmede kuru baklagillerin ilk sıralarda yer aldığı belirtildi.
Kuru fasulye, mercimek, nohut, bakla, barbunya, börülce gibi besinlerin kış aylarında düzenli olarak tüketilmesinin önemine dikkat çeken Acıbadem Adana Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Çisem Gündüz, kuru baklagillerin faydalarını anlattı.
Bağışıklığı güçlendirmede beslenme şekli önemli bir yer tutan C, A, D ve E vitaminlerinden zengin beslenmenin yanı sıra kuru baklagiller ağırlıklı beslenmenin hastalıklara karşı koruyarak daha sağlıklı bir kış geçirmeye yardımcı olduğunu söyleyen Diyet Uzmanı Çisem Gündüz, “Kuru baklagiller, bitkisel protein içerdiğinden vejetaryen beslenmenin en önemli besin kaynaklarından birini oluşturuyor. Hem içerdiği bitkisel kaynaklı protein hem de lifli yapısıyla sağlığımıza oldukça faydalı besin ögeleri içeriyor” dedi.

Kalp sağlığını destekliyor
Günümüzde görülen kalp hastalıklarının en önemli sebebinin yüksek kolesterol ve doymuş yağlardan zengin beslenme tipi olduğunu belirten Gündüz, kuru baklagillerin içerisinde kolesterol ve doymuş yağ bulunmadığından kalp sağlığını desteklediğini, bu sebeple kalp hastalarının haftada iki kez kuru baklagil yemelerini önerdi.

Kemikleri güçlendiriyor
Kuru baklagillerin içerisinde vücudun tüm sistemlerine faydalı vitamin ve minerallerden bolca olduğunu vurgulayan Gündüz, “Örneğin kalsiyum. İçerdiği kalsiyum sayesinde kemik gelişimi ve sağlığını koruyor” dedi.

Sinir sistemini düzenliyor
Kuru baklagillerin aynı zamanda B vitamini kaynağı olduğunu belirten Gündüz, içerdiği B 12’nin yanı sıra tiamin, riboflavin, niasin ve folik asit gibi B vitaminleriyle sinir sisteminin düzenli çalışmasına katkıda bulunduğunu söyledi.

Bağışıklığı güçlendiriyor
Hastalıklara karşı direnç gösterebilmek için bağışıklık sisteminin desteklenmesinin çok önemli olduğunu ifade eden Gündüz, ihtiyaç duyulan vitamin ve minerallerden demir, E vitamini, magnezyum ve potasyumun yine kuru baklagillerde yer aldığını belirtti.

Protein deposu
Vücuttaki hücrelerin ve dokuların yapıtaşı olan proteinin kuru baklagillerde bolca bulunduğunu söyleyen Diyet Uzmanı Çisem Gündüz, “Sağlıklı bir bireyin kilo başına 0,8-1 gram protein alması gerekiyor. Yani 60 kilogram olan bir kadının her gün 48-60 gram arası proteine ihtiyacı var. 100 gram kuru baklagilde ise ortalama 23 gram, yani günlük ihtiyacın yarısı protein bulunuyor. Doğru tahıllarla birlikte tüketilirse kişiye sağlanan protein miktarı artıyor” diye konuştu.

Kan şekerini dengeliyor
İçerdiği diyet posası sayesinde kan şekerini dengelemeye faydalı kuru baklagillerin glisemik indeksi yani kan şekerini yükseltme hızının da düşük olduğunu belirten Gündüz, “Bu sayede diyabet hastaları için de tercih edilebilecek bir besin olduğuna dikkat çeken Beslenme ve Diyet Uzmanı Çisem Gündüz, örneğin kuru fasulye, bulgur pilavı, cacık gibi bir menünün porsiyon kontrolü yapıldığında kan şekerini dengelediğini vurguluyor” ifadelerini kullandı.

Tok tutuyor
Posalı yiyeceklerin kişinin acıkma hızını kısaltarak tokluk süresini uzattığını vurgulayan Gündüz, lif açısından oldukça zengin kuru baklagillerin zayıflama diyetlerinin vazgeçilmez ögesi olarak tercih edildiğini kaydetti.

Kabızlığı önlüyor
Kuru baklagillerin, içerdiği posa sayesinde sindirim sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olduğunu ifade eden Çisem Gündüz, özellikle kabızlık sorunu yaşayanların da sorununu çözdüğünü söyledi.

Kansere karşı etkili
Beslenme ve Diyet Uzmanı Gündüz, posalı özelliği olan kuru baklagillerin kalın bağırsak florasının da olumlu etkilediğini böylece zararlı bakterileri vücuttan uzak tutarak kolon ve rektum kanserinden koruduğunu sözlerine ekledi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Eskişehir Bu proje ile istilacı balık türlerinin popülasyonu azaltılacak Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından hazırlanarak Tarım ve Orman Bakanlığınca onaylanan ‘Sakaryabaşı Mevkiindeki İstilacı Balık Türlerinin Son Durumu ve İstilacı Türlerle Mücadelede Etkin Av Araçlarının Belirlenmesi Projesi’ çalışmaları başladı. Türkiye’de göl, baraj gölü, gölet ve akarsular genelinde 1980’li yılların ikinci yarısından itibaren yapılan bilimsel çalışmalarda, istilacı balık türleri tespit edilmeye başlanmıştı. 2000’li yılların ilk yarısından itibaren ise mevcut su kaynaklarında istilacı balık türlerinin popülasyon yoğunluklarının hızla arttığı görülmüştü. Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Çifteler ilçesinde bulunan Sakarya Nehri’ndeki istilacı türleri önleyebilmek için ‘Sakaryabaşı Mevkiindeki İstilacı Balık Türlerinin Son Durumu ve İstilacı Türlerle Mücadelede Etkin Av Araçlarının Belirlenmesi Projesi’ni hazırladı. Tarım ve Orman Bakanlığınca onaylanan proje çerçevesinde 15 Nisan 2024 tarihi itibariyle, Çifteler ilçesi sınırları dâhilinde bulunan Sakarya Nehri’nin Sakaryabaşı mevkii ile Eminekin bendi arasındaki yaklaşık 12 kilometre ve su yüzey alanı 200 hektar olarak belirlenen bölgede başladı. Çalışmalarına başlanan proje ile; Çifteler ilçesi Sakaryabaşı mevkiindeki istilacı ve doğal türlerin kompozisyon dağılımları belirleneceği, istilacı türlerin yaş, boy, ağırlık dağılımları; büyüme, kondisyon gibi temel parametreleri ile mide içeriği analizleri yapılacağı, balıkçılık biyolojisi açısından değerlendirilmesi gerçekleştirileceği ve istilacı türlere yönelik en verimli av aracı tespit edilerek, istilacı türlerin popülasyon yoğunluğunun azaltılmasında kullanımı sağlanacağı belirtildi. Proje sonunda istilacı türlerin popülasyonunu azaltmak, böylelikle mevcutta bulunan doğal türlerin beslenme, büyüme ve üreme şartları üzerindeki istilacı tür baskısının ortadan kaldırılacağının hedeflendiği açıklandı.