GENEL - 17 Kasım 2017 Cuma 10:52

Suyun elçileri ve ÇKA’dan kuraklıkla mücadele seferberliği

A
A
A
Suyun elçileri ve ÇKA’dan kuraklıkla mücadele seferberliği

Adana’da, Güney Yüreğir Sulama Birliği’nin, suyun verimli kullanımını sağlamak amacıyla, Çukurova Kalkınma Ajansı (ÇKA) desteği ile hayata geçirdiği, ‘’İklim Değişikliği ve Kuraklıkla Mücadelede Etkin ve Verimli Sulama Sistemleri Eğitimi Projesi” başladı.

Adana’da, Güney Yüreğir Sulama Birliği’nin, suyun verimli kullanımını sağlamak amacıyla, Çukurova Kalkınma Ajansı (ÇKA) desteği ile hayata geçirdiği, ‘’İklim Değişikliği ve Kuraklıkla Mücadelede Etkin ve Verimli Sulama Sistemleri Eğitimi Projesi” başladı. Güney Yüreğir Sulama Birliği Başkanı İhsan Oğuz Beyarslan, projenin temel amacının suyun etkin kullanımını yaygınlaştırmak olduğunu belirterek, “Yanlış sulama ancak eğitimle önlenir” dedi.


15 Kasım- 24 Kasım 2017 Cuma gününe kadar sürecek seminerde Prof. Dr. Mahmut Çetin ve Dr. Fatih Barutçu, sulama ile ilgili terimler, debi ve suyun ölçülmesi, sifon, savak, piriz, debi ölçerler, kapalı borularda suyun ölçülmesi, sulama sistemlerini karşılaştırılması, damla sulama sisteminin tanımı ve üstünlükleri, bitki, toprak ve su ilişkileri, toprak nemi, Evapotranspirasyon, bitkilerin su ihtiyacı, sulama suyu miktarı ve sulama zamanının belirlenmesi, yağmurlama sulama sisteminin tanımı ve üstünlükleri, yüzeysel sulama sistemlerinin optimal yönetimi, kısıtlı sulama ve sulamada organizasyon, drenajın tanımı ve önemi, açık ve kapalı drenaj sistemleri konularında eğitim verecek.


Eğitim programının açılışında konuşan Güney Yüreğir Sulama Birliği Başkanı İhsan Oğuz Beyarslan, projenin temel amacının Çukurova’nın en önemli ovası olan Aşağı Seyhan Ovası’nda sulamaya açılmış alanlarda tarımsal eğitim ve yayım hizmetlerinin etkinliğini artırmak olduğunu söyledi.



Suyun önemi bu eğitimle anlaşılacak


Eğitime katılan birlik çalışanlarının, sulama yayımcısı olarak görev alacağına değinen Güney Yüreğir Sulama Birliği Başkanı İhsan Oğuz Beyarslan, yanlış sulamanın doğada ve tarım alanlarında oluşturduğu tahribatın ancak eğitimlerle önüne geçilebileceğini kaydetti.


Beyarslan, Güney Yüreğir Sulama Birliği’nin her zaman çiftçinin yanında olduğunu dile getirerek, şunları söyledi:


“Çiftçimize en iyi hizmeti sunabilmek adına sürekli olarak kendimizi geliştirdik ve eğittik. Öğrenmekten hiç vazgeçmedik. Her şeyi dijital ortama taşıdık. Uydudan, çiftçilerimizin hangi ürünü ektiğini, ne kadar suya ihtiyaç duyduğunu, fazla suyu nasıl tahliye ettiğini görebileceğimiz bir sistem kurduk. Bu sayede çiftçimize daha fazla destek olmayı hedefledik. Bunların yanında, whatsapp ve mail hattı kurarak çiftçilerimizin sorunlarını daha yakından takip etmeye başladık."


Dünya üzerindeki kaynakların hızla kirlendiğine ve yok olmaya başladığına dikkat çeken Beyarslan, verilen eğitimlerle suyun öneminin daha da anlaşılacağını ifade etti.



Su petrolden daha değerli


Eğitim programının ilk gününde Dr. Fatih Barutçu, tarımsal sulamanın önemi, küresel iklim değişikliği, kuraklık ve sulamaya etkisi konularında açıklamalarda bulundu.


Dr. Barutçu, günümüzün yeni tehdidinin iklim değişikliği olduğunu vurgulayarak, “İklim şartları geçmişte ve günümüzde olduğu gibi gelecekte de değişmeye devam edecek. Geçmişte tamamen doğal bir süreç olan iklim değişikliği maalesef günümüzde insan kaynaklı bir hale gelerek, çevremizi tahrip eden, canlı türlerinin yok olmasına neden olan küresel ısınma tehdidine dönüştü” diye konuştu.



Kaynaklar verimli kullanılmalı


İnsanoğlunun, bilinçsiz tüketimi sonucu atmosfere saldığı zararlı gazların sonucu olan küresel ısınmanın ilk olarak su kaynaklarını tahrip ettiğini kaydeden Dr. Barutçu, bu durumun tarım arazilerini de tehdit ettiğini dile getirdi.


Yakın gelecekte suyun petrolden daha kıymetli olacağına işaret eden Barutçu, "Azalan su kaynaklarını daha verimli kullanmak adına çeşitli çalışmalar başlattık. Özellikle 2012 yılından itibaren yürüttüğümüz çalışmalar neticesinde Adana’da, tarımsal sulama altyapısını değiştirme yönünde kararlılığımız ortaya çıktı. Bunu projelerle besledik. Önce tarımsal sulama altyapısını irdeledik. Ardından su bütçesiyle ilgili çalışmalar yaptık. Bu altyapı çalışmaları önemli, fakat daha da önemlisi eğitim. İnsanları eğitimle beslemediğimiz, donanım sağlamadığımız sürece kurulan bu altyapıların hiçbir önemi yok" dedi.



Toplu basınçlı sulama


Fatih Barutçu, Türkiye’de de dünyada olduğu gibi modern sulama tekniklerinin yaygınlaştırılması gerektiğini kaydederek, İtalya’da uygulanan ve üst düzey verim alınan ‘toplu basınçlı sulama’ sisteminden örnek verdi.


İtalya’da yaygın olarak kullanılan sistemi Türkiye’ye getirmek için çalıştıklarını ifade eden Dr. Barutçu, “Bu sistemde ekim yapılan tarlaya; sayaç, hidrant ve kart yuvası olan bir cihaz yerleştiriliyor. Çiftçinin, tarlasının büyüklüğüne ve ekili ürünün özelliğine göre, elinde bulunan karta gerekli miktarda su yükleniyor. Üretici vakti geldiğinde kartında bulunan suyu kullanabiliyor. Böylece hangi arazide, ne kadar su kullanımı yapıldığı rahatlıkla takip edilebiliyor. Bu sistem sayesinde, Türkiye’de de kontrollü sulama yapılabilecek ve suyun hoyratça kullanımının önüne geçilecek" ifadelerini kullandı.


Güney Yüreğir Sulama Birliği toplantı salonunda gerçekleştirilen eğitim programına Ç.Ü. Ziraat Fakültesi Sulama Bölümü Başkanı Prof. Dr. Bülent Özekici, yönetim kurulu üyeleri Fırat Özkan, Recayi Sömek, Feramuz Şah Adıbelli, Süleyman Akkaş, Birlik Müdürü Yunus Bülbül ve birliğin sulama sahasında görevli personelleri katıldı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aydın Başak Koleji’nde öğrenciler 23 Nisan coşkusunu velileri ile birlikte yaşadı 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk bayramı ülke genelinde olduğu gibi Aydın’da da büyük bir coşku ile kutlandı. Aydın’ın en köklü özel okullarından Özel Başak Koleji Ana Kampüsünde gerçekleştirilen 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda çocuklar 23 Nisan coşkusunu velileri ile birlikte yaşadı. Program çerçevesinde düzenlenen etkinlikler, şölen havasında geçti. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından İlkokul Öğretmeni Sevda Çiçek günün anlam ve önemini anlatan konuşma yaptı. 3.sınıf öğrencileri 23 Nisan konulu şiirlerini okudular. İlkokul öğrencileri hazırlamış oldukları oratoryoyu sergilediler. Dans öğretmeni tarafından koreografisi hazırlanan modern dans gösterileri ve 100 kişilik halk oyunları gösterisi ise davetliler tarafından uzun süre alkışlandı. 23 Nisan konulu Resim Yarışmasında dereceye girenlerin ödülleri Kampüs Müdürü ve İlkokul Resim Öğretmenleri tarafından takdim edildi. Okulun Türkiye Şampiyonu olan Korfbol takımının da ödüllendirildiği etkinlikte şampiyon öğrencilerin ödülleri Kampüs Müdürü tarafından takdim edildi. Müzik Öğretmeni tarafından hazırlanan Ritm Grubu, Koro ve İşaret Dil grubu performanslarının sergilendiği kutlamalarda Özel Başak Koleji ilkokul ve ortaokul ana kampüsünde bir araya gelen veliler, öğrenciler ve öğretmenler hazırlanan 23 Nisan töreni ve etkinliklerini ilgiyle izledi. Bayrak gösterisi ile 23 Nisan etkinlikleri sona erdi. Çocukları ile birlikte 23 Nisan coşkusu yaşayan veliler öğretmen ve okul idaresine teşekkür ettiler.