GENEL - 12 Ekim 2018 Cuma 18:56

Adıyaman’da acı en tatlı halini aldı

A
A
A
Adıyaman’da acı en tatlı halini aldı

Etsiz çiğ köftenin tescilini alan Adıyaman’da Çiğ Köfte Festivali düzenlendi.

Etsiz çiğ köftenin tescilini alan Adıyaman’da Çiğ Köfte Festivali düzenlendi.


Bu yıl ilki düzenlenen Çiğ Köfte Festivali renkli görüntülere sahne oldu. Festivalde çiğ köfte leğeninin başına geçerek çiğ köfte yoğuran Adıyaman Belediye Başkanı Hüsrev Kutlu, yoğurduğu köfteleri protokol üyelerine ve gazetecilere ikram etti. Harfhane grubu ise birbirinden güzel türküler seslendirdi. Konser eşliğinde yoğrulan çiğ köfteler daha sonra davetlilere ikram edildi. Festivalin açılışında konuşan Vali Nurullah Naci Kalkancı, dünya çapında Adıyaman’ın etsiz çiğ köftesinin yayılmasına katkı sağlayanlara teşekkür ederek, “Coğrafi işaret olarak tescillenmesi çok önemlidir. Adıyaman Ticaret Odasının girişimleri ve siyasilerimizin destekleriyle bu başarıldı. Adıyaman’ın dünyada tanıtılmasına ciddi katkıdan bulunan bir üründür” dedi.


AK Parti Milletvekili Ahmet Aydın ise çiğ köftenin muhabbete vesile olduğunu belirterek, “Çiğ köfte birliğe, beraberliğe delalettir. Eskiden beri bir evde özellikle köylerde, mahallelerde, cemaat odalarında bir çiğ köfte varsa bilin ki o bölge halkı bir ve beraberdir, bölge halkı koyu bir muhabbettedir. Bu çiğ köfteyi inşallah Adıyaman’dan dalga dalga bu tür festivallerle yayacağız. Çiğ köftenin coğrafi işaretini almak çokta kolay olmadı. Biraz zorlu ama aslına döndü. Doğduğu topraklardan yeniden yürümeye başlayacak. Yanı başımızda Şanlıurfa etli çiğ köftenin tescilini aldı. Çiğ köfte kardeşliğimizin de pekişmesine vesile olur inşallah. Burada şehirler arası bir rekabet yok. Ama şu da bir gerçek ki çiğ köfteyi ticarete kazandıran, dünyaya tanıtan ve 30 binin üzerinde şubesiyle sektörün yüzde 85’ini oluşturan Adıyaman’dır” diye konuştu.


Belediye Başkanı Hüsrev Kutlu da festivalin geç kalınmış bir festival olduğunu belirterek, festivalin uluslararası boyutlara taşınmasını temenni etti.


AK Parti Adıyaman Milletvekili İbrahim Halil Fırat ise, festivali düzenleyen Kutlu’ya teşekkür ederek, “Türkiye’de 30 binin üzerinde olan çiğ köfte sektörümüz var. Çiğ köftemizin ne kadar iyi olduğunu belirtmek adına bu festivallerin devamının geleceğini düşünüyorum” dedi.


Etsiz Çiğköfteciler Derneği (ÇİĞDER) Başkanı Sait Aybak, Adıyamanlılar olarak çiğ köfteyi sanayi, sektör ve markalaştırdıklarını söyledi. Şu an itibariyle bakıldığında Türkiye’de ortalama 30 bin çiğ köfte satış noktasının bulunduğunu aktaran Aybak, “Tüm il, ilçe, belde ve köylerde çiğ köfte satış noktalarına rastlamak mümkündür. 100 binleri aşan istihdam sağlıyoruz. Hem sanayi sektörüne özellikle de tarım sektörüne çok büyük katkılarımız bulunuyor. Çiğ köfte sektörünün yüzde 85’i Adıyamanlılardır. Tartışma konusu çiğ köfteyi biz Çiğköfteciler Derneği olarak etsiz çiğ köftenin tescilini Adıyaman’a kazandırdık. Çiğ köfteyi üretirken bakanlığımızın bizimle ilgili çıkarmış olduğu genelgeye göre üretimlerimizi yapıyoruz. Sağlıklı nesillerin yetişmesi için katkı sunuyoruz” şeklinde konuştu.


CHP Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere, Adıyaman için bugünün tarihi bir gün olduğunu belirterek, "Belediye Başkanı Hüsrev Kutlu’nun önderliğinde bugün çiğ köfte tarihte doğduğu topraklara yeniden döndü. Özellikle etsiz çiğ köfte Adıyaman adına coğrafi tescillenmesinde emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Tabii bu topraklarda çiğ köfte binlerce yıllık bir geçmişe sahip. Çiğ köfte sektöründeki bütün çalışanlara Adıyaman’ı Türkiye ve dünyaya tanıttıkları için teşekkür ediyorum" dedi.


Adıyaman Hısn-ı Mansur Kalesi girişinde düzenlenen etkinlikle başlayan festivali Adıyaman Belediyesi ve Adıyaman Çiğköfteciler Derneği tarafından Adıyaman Valiliği işbirliği ile düzenleniyor. Etkinlik kapsamında çeşitli konserler, yarışmalar ve etkinlikler 3 gün boyunca sürecek.


Festivalin açılış programına Adıyaman Valisi Nurullah Naci Kalkancı, Milletvekilleri Ahmet Aydın, İbrahim Halil Fırat, Abdurrahman Tutdere, Belediye Başkanı Hüsrev Kutlu, çeşitli kamu kurum ve kuruluş temsilcileri, siyasi parti temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara “Mahzen-30” operasyonlarında elebaşılığını Doğan Güney’in yaptığı (Yurt Dışı Firar) "Odacılar" olarak bilinen Organize Suç Örgütü çökertildi Batman merkezli 8 ilde Jandarma tarafından düzenlenen “Mahzen-30” operasyonlarında elebaşılığını Doğan Güney’in yaptığı (Yurt Dışı Firar) "Odacılar" olarak bilinen Organize Suç Örgütü çökertildi. Operasyonlarda organize suç örgütünün yöneticilerinden Yonca Onat’ın da aralarında bulunduğu 34 şüpheli yakalandı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Batman merkezli 8 ilde Jandarma tarafından düzenlenen “Mahzen-30” operasyonlarında elebaşılığını Doğan Güney’in yaptığı (Yurt Dışı Firar) "Odacılar" olarak bilinen Organize Suç Örgütü çökertildiğini belirterek Operasyonlarda organize suç örgütünün yöneticilerinden Yonca Onat’ın da aralarında bulunduğu 34 şüphelinin yakalandığını kaydetti. "Aziz Milletimizin Bilmesini İsterim ki; hangi büyüklükte olursa olsun organize suç örgütlerini çökertip, adalete teslim edeceğiz. Şafak sökerken de gün batarken de operasyonlarımız devam edecek" diyen Bakan Yerlikaya operasyonla ilgili şu detayları paylaştı: "Batman Cumhuriyet Başsavcılığı, Jandarma Genel Komutanlığı Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı koordinesinde; Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığının desteğiyle Batman İl Jandarma Komutanlığınca yapılan çalışmalar sonucu; Batman merkezli Adana, Aydın, Mersin, Hakkâri, Van, Mardin ve İzmir’de eş zamanlı olarak düzenlenen “Mahzen-30” operasyonlarında “Bilişim sistemlerini kullanmak suretiyle nitelikli dolandırıcılık” suçunu örgütlü olarak işleyen organize suç örgütü üyesi şüphelilerin; Sosyal medya üzerinden sahte kiralık Bungalov ev ilanı vererek dolandırıcılık yaptıkları, mağdurlardan elde ettikleri gelirleri önce yasal bahis platformlarındaki hesaplara, daha sonra bahisten kazanılmış gibi gösterip kendi banka hesaplarına aktararak paranın izini kaybettirmeye çalıştıkları ve toplam 18 bin 635 vatandaşımızı mağdur ettikleri tespit edildi. MASAK ile koordineli yapılan çalışmalar sonucu; suçtan elde edilen mal varlığı değerlerinin aklanması kapsamında; ilk belirlemelere göre 34 milyon 530 bin TL değerinde işlem hacmine sahip, şüphelilere ait 1.283 banka hesabına el konuldu. Operasyonlarda; ruhsatsız tabanca, çok sayıda cep telefonu, sim kart, banka ve kredi kartı ile çok sayıda dijital materyale el konuldu. Batman Cumhuriyet Başsavcılığımızı ve operasyonları gerçekleştiren Kahraman Jandarmamız ile MASAK çalışanlarını tebrik ediyorum. Allah ayaklarına taş değdirmesin. Milletimizin duası sizinle."
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.