YEREL HABERLER - 24 Şubat 2017 Cuma 10:26

Adıyaman’da Milli İstihdam Seferberliği

A
A
A
Adıyaman’da Milli İstihdam Seferberliği

İşsizliğin azaltılması ve istihdamın artırılması amacıyla Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrısı ile Türkiye genelinde başlatılan Milli İstihdam Seferberliğine Adıyamanlı sanayici ve işadamları sessiz kalmadı.
Adıyaman Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığının ev sahipliğinde düzenlenen Çalışma Hayatında Milli İstihdam Seferberliği toplantısına Vali Abdullah Erin başkanlık etti.
Toplantıya Adıyaman Belediye Başkanvekili Sait Kutlu, Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Talha Gönüllü, kaymakamlar, İŞKUR İl Müdürü M. Emin Yücekaya, Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Hacı Daştan, ATSO Başkanı Mustafa Uslu, STK başkanları, bazı kurum amirleri ve çok sayıda sanayici ve işadamı katıldı.
Toplantıda, Adıyaman’ın 6. Bölge teşvik uygulamaları kapsamına alınması ile ilgili teşvik kararları hakkında bilgiler verilerek, programdan yararlanmak isteyen sanayici ve işadamlarına teşvik uygulamasının 31 Aralık 2017’ye kadar geçerli olacağı ifade edildi.
Katılımın yoğun olduğu toplantıda, İŞKUR İl Müdürü M. Emin Yücekaya, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının başlattığı “Çalışma Hayatında Milli Seferberlik” konulu bir sunum yaptı. İKA Adıyaman Koordinatörü Onur Yıldız ise yatırım teşvik sisteminde Adıyaman konulu bir sunum yaptı.
22 Şubat 2017 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanan, Bakanlar Kurulu Kararı ile Adıyaman OSB’de yapılacak yatırımların 5. bölge değil, 6. bölgede uygulanan desteklerden aynı oran, miktar, süre ve şartlarda yararlanacağını ifade etti.
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Mehmet Çalışkan ise, 6. bölge teşvik sistemiyle ilgili uygulama detaylarını sanayici ve işadamlarına anlattı.
6. Bölge teşvik sistemi uygulamasının Adıyaman için çok önemli bir fırsat olduğunu dile getiren ATSO Başkanı Mustafa Uslu, “Bu uygulamayla birlikte Adıyaman’a dışardan birçok yatırımcı gelerek, üretim ve istihdam artırılmış olacaktır. Dolayısıyla bu fırsatı çok iyi değerlendirmemiz lazım” dedi.
Sanayici ve işadamlarını büyük bir özlem ve heyecanla beklediği 6. bölge teşvik sisteminin Adıyaman’a ‘hayırlı olmasını’ dileyen Vali Abdullah Erin ise, “Adıyaman’da gündemin en önemli konusu bu teşvik konusuydu. Teşvik bölgeleri dağılımında Adıyaman’ın 5. bölgede yer alması dezavantajlı bir durumdu ve rekabet gücünün Adıyaman aleyhinde olduğu bir durum söz konusu idi, ancak bu sorun giderildi. Adıyaman 6. bölge teşvik sistemi uygulamasına dahil edildi. Adıyaman’ın 6. bölge teşvik uygulamasına dahil edilmesi için gerek TBMM Başkanvekilimiz Ahmet Aydın bey, gerek diğer milletvekillerimiz, ATSO Başkanımız ve diğer ilgililerle birlikte Ankara’da el ele vererek devlet büyüklerimize ziyaretler gerçekleştirerek bu konuyu gündeme getirdik ve bu karşılık buldu. Şu anda altıncı bölge avantajlarını elde etmiş bulunuyoruz. Birde bunu destekleyen Cazibe Merkezleri Programı bulunmaktadır. Bu iki programın bir araya gelmesinden kaynaklı Adıyaman’da büyük bir gelişimin, dönüşümün ve dinamizmin yaşanacağını öngörüyoruz. Bunun için Adıyaman’ımızda yatırım yapmak isteyen yatırımcılarımıza ilgili kurumlarımızla birlikte her türlü destek ve kolaylığı sağlayacağız. Mevcut OSB’mizin kapasitesi ilk talepleri karşılayacak durumdadır. 2. OSB çalışmalarımızda devam ediyor. Aynı şekilde Mermer İhtisas OSB’nin de kurulma çalışmaları seri bir şekilde devam etmektedir. Bütün zorluklara karşı Adıyaman’da üretim ve istihdam kapasitesini artırmaya kararlıyız. Bu teşvik sistemini en iyi şekilde uygulamak amacıyla her türlü fedakarlığı göstereceğiz. Mesai arkadaşlarımızla birlikte mevcut aldığımız maaşı devletimiz ihtiyaç var dese eğer maaşımızdan vazgeçmezsek namerdiz. Cazibe Merkezleri Programı ve 6. bölge ile ilgili elde ettiğimiz bu kazanımları sanayici ve işadamlarımızın en iyi şekilde değerlendireceklerini ve gelişmiş iller arasında sıkışıp kalan Adıyaman’ın her yönüyle bu illere örnek olabileceğini göstereceğiz. Onun için daha çok çalışacağız. 6. Bölge teşvik uygulaması siteminin Adıyaman’ımıza ve Adıyaman insanına hayırlar getirmesini diliyor, emeği geçen katkıda bulunan herkese şükranlarımı sunuyorum” dedi.
Toplantı sonunda Adıyamanlı sanayici ve işadamları Milli İstihdam Seferberliği kapsamında Adıyaman’ın 6. bölge teşvik uygulamalarına geçilmesiyle birlikte yaklaşık 2 bin kişilik istihdam taahhüdünde bulundu.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Teknoloji ve Yetkinlik Buluşmaları’nın ikincisi gerçekleştirildi Savunma Sanayii Akademi koordinasyonunda ve ASELSAN’ın destekleriyle gerçekleşen Teknoloji ve Yetkinlik Buluşmaları’nın ikincisi, savunma sanayiinde çevik dönüşüm teması ile gerçekleştirildi. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) koordinasyonunda kurulan Savunma Sanayii Akademi tarafından düzenlenen etkinlik, Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün, Savunma Sanayii Başkan Yardımcıları Prof. Dr. Hakan Karataş, Prof. Dr. İhsan Kaya, Mustafa Murat Şeker, Hüseyin Avşar, SSB Daire Başkanları ve sektör temsilcilerinin katılımları ile Bilkent Otel’de gerçekleştirildi. SSB Başkanı Görgün, etkinlik kapsamında gerçekleştirdiği konuşmasında şunları kaydetti: “Savunma sanayiimizdeki insan kaynaklarının sürdürülebilirliği açısından başlattığımız olduğumuz ‘Millî Yetkinlik Hamlesi’ ile sektörümüzün yeni dönemdeki gelişiminde salt rekabetten ziyade ekosistemimizdeki tüm paydaşlarımızın yetenek, yetkinlik, performans, potansiyel ve kapasite olarak birbirlerini tamamlamalarını hedefliyoruz." Bu yeni yaklaşımla; verimsizlik, mükerrerlik, yanlış önceliklendirme, yetenek birikmesi, odak kayması, uzmanlık açığı gibi temel problemleri de en aza indirmeyi hedeflediklerini belirten Görgün, "Bu yetkinlik hamlesi ile birlikte; savunma sanayii ekosistemindeki çalışanların, aday çalışanların ve üniversite öğrencilerinin yetenek mimarisi, yetkinlik inşası, uzmanlaşma, kritik deneyim ve beceri transferi konularında geliştirilmesini önemsiyoruz" ifadesini kullandı. ‘Milli Yetkinlik Hamlesi’ kapsamında tüm firmalarımızın; stratejik planında beslenen, teknoloji yol haritası ile hizalanan, yetenek yönetimini inşa eden, performans yönetimini kurgulayan, yetkinlik geliştiren ve değişimi yöneten insan kıymetleri fonksiyonlarının oluşturulmasını amaçladıklarını aktaran Görgün, "Bugün tüm yönleriyle ele alacağımız çevik proje yönetim yaklaşımı ve insan kaynakları süreçlerinde çevik yaklaşımlar, bu alanda etkin bir network (iletişim ağı) oluşumunu tetikleyecektir" diye konuştu. Görgün çalıştay sonrası ortaya konacak olan fikirleri ve saptamaları yakından takip edeceklerini de ifade etti.
Antalya Çöl tozu 30 Nisan’a kadar temizlenecek Çevre Mühendisleri Odası Antalya Şubesi, Antalya, Burdur ve Isparta’da etkisini gösteren Çöl tozu taşınımı konusunda uyarıda bulundu. Çöl tozu taşınımının bölgede olan yoğunluğuna dikkat çekilen açıklamada, “Çöl tozunun solunum yolu, kalp ve akciğer hastalıkları olan bireyler başta olmak üzere hassas ve alerjik tepki veren vatandaşlarımızda olumsuz etkiler gösterebilir. Ayrıca, görüş mesafesinde düşmeye sebep olabilir. 25 Nisan 2024 tarihinden itibaren çöl tozu etkisinin azalması beklenirken, yere çöken tozun tekrar havalanarak olumsuz etki oluşturması muhtemeldir” denildi. Bugün, Antalya, Isparta ve Burdur çevrelerinde yoğun bir şekilde gözlenen çöl tozu taşınımı ile ilgili Çevre Mühendisleri Odası Antalya Şubesi, yazılı bir açıklama yayınlayarak uyarıda bulundu. Çöl tozu taşınımının çeşitli sağlık, çevre ve ekonomik etkilere neden olabileceğine dikkat çekilen açıklamada, oda olarak kamuoyunu bilgilendirme ve önlemlerin alınması gerekliliği konusunda uyarı yaptıkları belirtildi. Çöl tozunun solunum yolu, kalp ve akciğer hastalıkları olan bireyler başta olmak üzere hassas ve alerjik tepki veren vatandaşlarda olumsuz etkiler gösterebileceği aktarılan açıklamanın devamında, “Ayrıca, görüş mesafesinde düşmeye sebep olabilir. 25 Nisan 2024 tarihinden itibaren çöl tozu etkisinin azalması beklenirken, yere çöken tozun tekrar havalanarak olumsuz etki oluşturması muhtemeldir. Genellikle çöl tozu geçtikten en geç 2 gün içerisinde yağış ile birlikte atmosferden temizlenirken, bu sefer 30 Nisan 2024’e kadar bölgemizde yağış beklenmemektedir” denildi. Bu süreçte çöl tozu taşınımının etkilerini en aza indirmek için vatandaşlara önlem olarak önerilerin de belirtildiği açıklamanın sonunda, şu ifadelere yer verildi: "Çocuklar ve kronik sağlık sorunları olan bireyler dış ortamda uzun süre vakit geçirmemelidir. Göz yanması gibi rahatsızlıkların yanı sıra mevcut hastalıkların tetiklenme riski bulunmaktadır. Görüş mesafesinin aniden azalabileceği göz önünde bulundurulmalıdır. Karayolunda seyahat ederken çöken toz sebebiyle takip mesafeleri uzatılmalıdır. Vatandaşlarımızın T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından işletilen hava kalitesi izleme istasyonları verilerini takip ederek gerekli önlemleri almalarını rica ederiz (https://sim.csb.gov.tr/Services/AirQuality). Çevre Mühendisleri Odası olarak, çöl tozu taşınımının etkilerini azaltmak ve halkın sağlığını korumak için tüm ilgili kurum ve kuruluşların işbirliği içinde hareket etmesi gerektiğini vurgulamaktayız.”