YEREL HABERLER - 20 Mayıs 2015 Çarşamba 17:24

“Türkiye Avrupa Birliği İlişkileri” Konulu Münazara

A
A
A
“Türkiye Avrupa Birliği İlişkileri” Konulu Münazara

Adıyaman Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü 4. Sınıf öğrencilerinin Yrd. Doç. Dr. Nazif Çetin koordinatörlüğünde hazırlamış olduğu “Türkiye-Avrupa Birliği İlişkileri” Münazara Programı Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha Gönüllü, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Seyit Temir, akademik ile idari personel ve öğrencilerin katılımlarıyla Adıyaman Üniversitesi Rektörlük Konferans Salonu’nda gerçekleşti.
Münazara programı saygı duruşu ve İstiklal Marşının ardından Adıyaman Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Seyit Temir’in konuşmalarıyla başladı.Prof. Dr. Temir konuşmasında, “Türkiye’de son yıllarda en çok konuşulan ve tartışılan Avrupa Birliği (AB) üyeliğinin gençler tarafından konuşulması ve tartışılması, hepsinden önemlisi anlaşılması bizler için çok önemlidir. Böyle bir konuda münazara hazırladıkları için öncelikle Yrd. Doç. Dr. Nazif Çetin’e ve değerli öğrencilerimize teşekkür ediyorum” dedi.
Rektör Prof. Dr. Mustafa Talha Gönüllü programda yaptığı konuşmada, “Bizler kendi dedelerimizi unutmuşuz ya da bizlere unutturdular. Eğer zaman zaman hoşgörülü ve iyilik yapma duygularımız ağır basıyorsa unutulmamalıdır ki bu genlerimizdendir. Zira bizler dedelerimizin genlerini taşıyoruz. Onların yaşadığı ve yaşatmak istediği güzel ahlak ve iyiliklere dair ne kadar güzel şey varsa bunları bizler halen genlerimizde taşıyoruz. Komşudan biraz fazla ses geliyor göze hoş görünüyor diye yanlış tercihlerde bulunmamalıyız. Avrupa’da var olan kültür ve ahlak kimliğimize ve yapımıza uymuyor. Bizler asimile olmadan onların içinde olamayız. Asıl bizler dedelerimizi keşfetmeliyiz ve yaşamalıyız. Onların bizim dedelerimizin anlayışına ihtiyacı var. Kendi medeniyetimizden devam edeceğiz. Dünyayı sömürmeye odaklanmış bir toplum maalesef müzik, sinema ve kitapları ile toplumumuzu uyutuyorlar. Bizden yardım isteyen ve bize muhtaç olanlara yardımcı olmak dedelerimizden bizlere mirastır. Bunun en bariz örneği hemen yanı başımızdaki Suriyeli kardeşlerimizdir. Başka toplumlarda bu anlayış yoktur. Dedelerimize dönmemiz lazım. Birilerinin kafesindeyiz uyuşmak hoşumuza gidiyor. Bizim genlerimizde farklı şeyler var. Biz uyuşmayı hak etmiyoruz. Avrupa Birliği ekonomi üzerine kurulmuştur. Vaktimizi boşa harcamayalım öğrencilerimizin kendi aralarında gerçekleştirdiği münazarayı hazırlayan Yrd. Doç. Dr. Nazif Çetin’e ve değerli öğrencilerimize teşekkür ediyorum” diyerek münazaranın öğrenciler açısından olumlu geçmesini temenni etti.
Münazara konuları ise altı başlıkta toplandı. Milli gelir politikaları, istihdam, işsizlik, ekolojik gelişmeler ve dijital yenilikler, siyasal entegrasyon ve münazara süreci, beşeri sermaye yetişkin iş gücü, sosyo-kültürel yapı ve dini farklılıklar.
Yrd. Doç. Dr. Nazif Çetin ise, münazara sonrası yaptığı konuşmada, “Türkiye-Avrupa Birliği İlişkileri Münazarası hem pozitif hem de negatif yönde ele alınmalı. Kendi kültürel değerlerimizi, örf ve adetlerimizle asimile olmadan çabalamalıyız. Türkiye onuruyla ve gururuyla yer almalıdır. Bize karşı Avrupa Birliği’nde tabi ki marjinal guruplar vardır. Biz kendi içimizde de o birliği sağlamış değiliz zaten. En yüksek gelir oranı ve en düşük gelir oranına sahip ülkeleri AB içinde görmekteyiz ama toplama bakmak lazım” dedi.
Münazara sonrası AB sürecine pozitif ve negatif bakan ve bunu düzenlenen programda tartışan öğrencilere katılım belgelerini Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha Gönüllü takdim etti.
Gölbaşı Meslek Yüksek Okulu müdürü ve programın koordinatörlüğünü yapan Yrd. Doç. Dr. Nazif Çetin, Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha Gönüllü’ye de teşekkür plaketi taktim etti.
Münazarayı hazırlayan Adıyaman Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü 4. Sınıf öğrencileri de, Yrd. Doç. Dr. Nazif Çetin’e teşekkür plaketi taktim etti.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir