GENEL - 30 Kasım 2017 Perşembe 15:17

2016 yılında su kaynaklarından 32,4 milyon metreküp su çekildi

A
A
A
2016 yılında su kaynaklarından 32,4 milyon metreküp su çekildi

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Başkanlığı Manisa Bölge Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada 2016 yılında Afyonkarahisar’da belediyeler tarafından içme suyu maksatlı olarak su kaynaklarından 32,4 milyon metreküp (m3) su çekildiği belirtildi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Başkanlığı Manisa Bölge Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada 2016 yılında Afyonkarahisar’da belediyeler tarafından içme suyu maksatlı olarak su kaynaklarından 32,4 milyon metreküp (m3) su çekildiği belirtildi.


Konu ile ilgili TÜİK’ten yapılan yazılı açıklamada, 2016 yılında Afyonkarahisar’daki 59 belediyenin tamamında içme ve kullanma suyu şebekesi ile hizmet verildiği, içme ve kullanma suyu şebekesi ile hizmet verilen nüfusun belediye nüfusu içindeki oranı ise yüzde 97,4 olarak gerçekleştiği kaydedildi. Açıklamada, “Afyonkarahisar belediyeleri tarafından su kaynaklarından içme ve kullanma suyu şebekesine 32,4 milyon m3 su çekilmiş olup çekilen suyun 19,2 milyon m3’ü kuyulardan, 7,7 milyon m3’ü barajlardan, 5,5 milyon m3’ü kaynaklardan, 36 bin m3’ü ise akarsulardan sağlanmıştır. Afyonkarahisar’da belediyelerce çekilen suyun yüzde 32,8’i arıtılmıştır. Arıtılan suyun yüzde 95,4’ü konvansiyonel arıtma tesisinde, yüzde 2,5’i fiziksel arıtma tesisinde, yüzde 2,1’i ise gelişmiş arıtma tesislerinde arıtılmıştır. Afyonkarahisar’da kişi başı çekilen günlük ortalama 169 litre su ile kişi başı çekilen ortalama su miktarının en yüksek olduğu Ege Bölgesi illeri arasında 8., Türkiye’de 70. sıradadır” ifadelerine yer verildi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.