POLİTİKA - 21 Mart 2017 Salı 11:24

AKÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alpagan Mustafa Yıldırım:

A
A
A
AKÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alpagan Mustafa Yıldırım:

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alpagan Mustafa Yıldırım, anayasa değişikliğiyle “Cumhurbaşkanı’na verilecek yetkiler” ile ilgili olarak , “Anayasa değişikliğinde yazmayan yetkilere var demek halkı kandırmaktır. Bunu iddia edenler hangi maddede yazıyorsa bunu açıklamak zorundadırlar” dedi.


Prof. Dr. Yıldırım, Fikr-i Asım Derneği Afyonkarahisar Şubesini ziyaret etti. Ziyarette dernek yöneticileri ile fikir alışverişinde bulunan Yıldırım, 16 Nisan da gerçekleştirilecek olan “anayasa değişiklik” referandumuna ilişkin açıklamalarda bulundu. Gündemde sürekli sıcaklığını koruyan “Cumhurbaşkanı’nın yetkilerinin arttırılacağı” yönündeki konuya değinen Yıldırım, söylentilerin gerçeği yansıtmadığına işaret etti. Prof. Dr. Yıldırım, “Cumhurbaşkanına verilecek olan yetkiler eksik ve yetersizdir. Bizim seçilecek Cumhurbaşkanımızın, ABD Başkanı kadar yetkisi asla olmayacaktır ve olamayacaktır. Örneğin, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı’nın uluslar arası anlaşmaları tek imzayla iptal yetkisi bizim Cumhurbaşkanımıza verilmemiştir. ABD Başkanında olan kanun hükmünde kararname çıkarma yetkisi olan başkanlık emri bizim Cumhurbaşkanımız da verilmemiştir. Anayasa değişikliğinde Cumhurbaşkanının TBMM’den çıkan kanunlar geri gönderme yetkisi varsa da Meclis salt çoğunlukla geri gönderdiğinde Cumhurbaşkanı imzalamak zorundadır. Burada yetki Meclis lehinedir ve Cumhurbaşkanı icraatlarını salt çoğunlukla sınırlandırabilecektir. Oysa Amerikan sisteminde başkanın veto ettiği bir teklifin yasalaşması için üçte iki çoğunlukla kabulü gereklidir. Yani Amerikan sisteminde yetki başkan lehindedir. Bizdeki yeni sistemde güç ve denge Meclis lehinedir. Güç ve yetki kuralı koyanda mıdır uygulayanda mıdır? Kuralları meclis koyacak Cumhurbaşkanı uygulayacaktır. Cumhurbaşkanı hiçbir yasal kuralı değiştiremeyecektir” dedi.



“Yeni hükümet sistemi değişikliği ile hükümet kurulamama dönemi son bulacaktır”


Eyalet kurulacağı yönündeki söylemlerinde gerçekle uzaktan yakında alakası olmadığını dile getiren Yıldırım, şunları söyledi:


“Bırakın üniter yapıda değişiklik yapmayı, iki beldeyi birleştirip bir ilçe bile kuramayacaktır. Anayasa değişikliğinde yazmayan yetkilere var demek halkı kandırmaktır. Bunu iddia edenler hangi maddede yazıyorsa bunu açıklamak zorundadırlar. Cumhurbaşkanının olmayan yetkileri nasıl dev gösterilip bu yetkilerle her şey yapar ve bu yetkiler çok fazla denebilir. Fazla yetkili bir Cumhurbaşkanlığı olacaksa seçilecek Cumhurbaşkanı niye bu yetkileri o kurulacağı söylenen yerel yapılara devretsin? Bu yetkisini devretmek olmayacak mıdır? Anayasa değişikliğinde Cumhurbaşkanına verilen yetkilerde cimri davranılmasına rağmen teklif olumlu değişiklikler içermektedir. Yeni hükümet sistemi değişikliği ile hükümet kurulamama dönemi son bulacaktır. Hükümetler halkın oyları ile aracısız olarak sandıkta ve bir günde kurulacaktır. Eskiden olduğu gibi aylarca süren bakanlık pazarlıkları asla yaşanmayacaktır. Halkın sandıkta kurduğu Hükümeti hiçbir güç odağı yıkamayacaktır. Hükümetler kesintisiz 5 yıl halkın sorunları ile ilgilenebilecek istikrar olacaktır. Hiçbir güç odağı hükümeti yıpratıp düşüremeyeceğinden beyhude bir çaba içine girmeyecektir. Yeni sistemde başarısız olan yönetimler bürokratlarıyla birlikte toptan gidecektir. Özet olarak temsili demokrasi denen halkın seçtiği vekiller aracılığıyla kullandığı yönetici seçme yetkisini doğrudan kendisi kullanacak ve aracısız olarak kendi yöneticisini sandıkta seçecektir.”


Ziyaret çekilen hatıra fotoğrafının ardından sona erdi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir