- 27 Şubat 2018 Salı 15:53

Aytekin ailesinin bariyer çilesi

A
A
A
Aytekin ailesinin bariyer çilesi

Afyonkarahisar’ın Değirmendere köyünde yaşayan Aytekin ailesi, büyük tehlike altında çift şeritli yolun ortasına yapılan bariyerleri altlarından geçip aştıktan sonra 1,5 kilometre yürüyerek karşı şeride geçiyorlar.

Afyonkarahisar’ın Değirmendere köyünde yaşayan Aytekin ailesi, büyük tehlike altında çift şeritli yolun ortasına yapılan bariyerleri altlarından geçip aştıktan sonra 1,5 kilometre yürüyerek karşı şeride geçiyorlar.


Köyün Deve Pınarı mevkiinde 1997 yılında bir arazi alan aile buraya ev yaptı. 20 yıldır aynı yerde ikamet eden ve Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi’nde de bu adreste görünen aile, 2000 yılında başlayan ve 2017 yılında son işlemleri yapılan karayolu çalışmalarından sonra, evleri ile Afyonkarahisar merkezine ulaşmakta zorluklar yaşamaya başladı.



“Tırlar ve otomobillerle birlikte yürümek zorunda kalıyoruz”


Ailenin 41 yaşındaki oğlu Murat Aytekin, evlerinin bulunduğu karayolunun 28. kilometresi ile 30. kilometreleri arasına karayolları yetkilileri tarafından iki şeridi ayıran bariyerler yapıldığını, kendisinin ve ailesinin kent merkezi yönüne giden araçlara binebilmek için bir geçiş boşluğu bırakılmadığını söyledi. Bu nedenle 70 yaşını geçkin anne ve babası ile kardeşiyle birlikte Afyonkarahisar’a gidebilmek için 1,5 kilometre karayolu üzerinde kamyonlar, tırlar ve otomobillerle birlikte yürümek zorunda kaldığını ifade etti. Aytekin yaşadıkları yol çilesini şöyle ifade etti:



"Bizim hayatımızı zorlaştırdılar"


“Afyonkarahisar-Konya D-300 karayolu evimize ulaşabildiğimiz tek karayolu. 1997 yılından bu yana kaldığımız evimizden Afyonkarahisar istikametine toplu taşıma araçlarını kullanarak gelmek istediğimde, D-300 karayolunun Konya-Afyonkarahisar yönüne geçip buradan otobüslere veya minibüslere binmemiz gerekiyor. Ancak evimin bulunduğu 28. kilometreden 2017 yılı içinde yapımına başlanan oto korkuluk yüzünden karayolu araç ve yaya geçişine kapalı hale getirilmiştir. İkametime ulaşabilmem için korkuluk uygulamasına ikametim önünde ve karşı şeride yaya olarak geçiş için orta refüj ve karşı şerit yol kenarında boşluk bırakılması gerekiyor. Bunun için Karayolları Afyonkarahisar Şefliği’ne ve İl Trafik Komisyonu’na başvuru yaptım. Ama iki kurum da çeşitli gerekçelerle bize olumsuz yanıt vererek, bizim hayatımızı zorlaştırdılar.”



“Talebimiz uygun görülmemiş”


Konuyla ilgili Afyonkarahisar’ın bağlı olduğu Karayolları 3. Bölge Müdürlüğü’ne müracaatta bulunduğunu belirten Aytekin, “Karayollarından gelen cevapta, korkulukların can ve mal güvenliğini korumak için yapıldığı belirtiliyor. Yaya geçişi için bırakılması gereken boşluğun ise onaylı projede gösterilmesi gerektiğini belirten açıklamada, ‘hali hazırda projesinde hemzemin geçitle ilgili bir açıklık bulunmaması ve belirtilen kesimin, açılması ile ilgili İl Trafik Komisyonu Kararı olmadığından talebiniz uygun görülmemiştir’ denildi” diye konuştu.


Konuyla ilgili BİMER’e ve Cumhurbaşkanlığı’na da dilekçeler yazdıklarını, ancak çilelerini bitirecek bir sonuç alamadığını belirten Aytekin, 70 yaşındaki annesi ve 72 yaşındaki babasının Afyonkarahisar merkezine doğru gelebilmeleri veya Konya tarafından evlerine gelmek istediklerinde onlarca aracın arasında yaklaşık 1,5 kilometre yürüyerek canlarını tehlikeye attıklarını, sorunun can kaybı yaşanmadan çözülmesini istedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Polisin alkollü sürücü ile imtihanı: Üfleme eğitimi verilen kadın 44. seferde başardı Aksaray-Konya Karayolunda jandarmanın "dur" ihtarına uymayarak kaçan kadın sürücü, jandarma ve emniyeti alarma geçirdi. 53 kilometre kaçan kadın sürücü E-90 Karayolunda kovalamaca sonucu yakalandı. Alkolmetreye üflermiş gibi yapıp üflemeyen ve 3 alkolmetre değiştirerek kadına üfleme eğitimi veren polis, üfletme imtihanına girdiği kadın sürücünün 44. üflemesinde promilini alabildi. 0.97 promil alkollü çıkan kadın sürücüye ceza kesilerek ehliyetine el konuldu. Olay Aksaray - Konya Karayolu Eşmekaya Kavşağı’nda yaşandı. Edinilen bilgiye göre, Aksaray Konya Karayolunda yol kontrolü yapan İl Jandarma Komutanlığı ekipleri durumundan şüphelendikleri kadın sürücünün kullandığı 68 AAN 849 plakalı otomobile ‘dur’ ihtarında bulundu. İhtara uymayan kadın sürücü hızla denetim noktasından kaçtı. Aksaray istikametine kaçan kadın sürücünün plakası jandarma ekipleri tarafından hem jandarma hem de emniyet haber merkezine bildirildi. Bunun üzerine jandarma ve polis ekipleri karayolu ve aracın geldiği istikamete yönelik adeta bölgeyi abluka altına aldı. Jandarma ekipleriyle kısa süre kovalamacaya giren kadın sürücü 53 kilometre kaçtıktan sonra şehir merkezi girişinde polis ekiplerinin de "dur" ihtarına uymadı. Ekiplerin kaza riskine karşı kontrollü bir şekilde takip ettiği kadın sürücü çok gidemeden Tacin Mahallesi E-90 Karayolu üzerinde yakalandı. 44. üflemesinde pes eden kadın sürücü 0.97 promil alkollü çıktı Durdurulduktan sonra araçtan indirilen ve isminin Gülten Nas Y. (49) olduğu belirlenen kadın sürücü rahat tavır ve hareketleriyle dikkat çekti. Ehliyet ve ruhsat kontrolünden geçirilen kadın sürücüye alkol kontrolü yapmak isteyen polis memurlarının üfleme eğitimi ile imtihanı burada başladı. Alkol kontrolünden geçirilmek istenen kadına polis memurlarınca alkolmetre üfletilmek istendi. Alkolmetreyi üflemeye çalışan kadın üflermiş gibi yapıp üflemekten çekinirken, polis memurları kadına adeta üfleme eğitimi verdi. Bir polis memuru ağzıyla kadına üflemeyi gösterirken, bir değir polis memuru da elindeki üfleme çubuğunun poşetiyle üflemeyi anlattı. Eğitimin ardından polis memurlarının üfletme imtihanı başladı. Kadına defalarca alkolmetreyi üfletmeye çalışan polis memurları kadının üflemeyip üflüyormuş gibi göstermesiyle büyük bir sınav verdi. Alkolmetreye de güvenmeyen kadın sürücüye 3 farklı alkolmetre üfletildi. Zaman zaman su içen ve dinlenmeye geçen kadın sürücü 1 saat boyunca polis memurlarına ecel teri döktürdü. 43 kez alkolmetreyi üflemeyerek kandırmaya çalışan kadın sürücü 44. üflemesinde pes ederek normal bir şekilde üfledi. Üflemenin ardından kadının 0.97 promil alkollü olduğu belirlendi. Polis ve kadın arasındaki yaşanan ilginç diyaloglar ise anbean kameralara yansıdı. Alkollü araç kullanmaktan 6 bin 439 TL para cezası kesilen kadın sürücünün ehliyetine de 6 ay süreyle el konuldu. Araç ise olay yerine çağırılan bir yakınına teslim edildi.