YEREL HABERLER - 23 Kasım 2015 Pazartesi 12:19

Bolvadin'de “Adli Kolluk” Semineri Düzenlendi

A
A
A
Bolvadin'de “Adli Kolluk” Semineri Düzenlendi

Afyonkarahisar’ın Bolvadin İlçe Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından “Adli Kolluk” semineri düzenlendi.
Bolvadin Meslek Yüksek Okulu konferans salonunda düzenlenen seminer saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından, Bolvadin Cumhuriyet Başsavcısı Sedat Turan’ın açılış konuşması ile
başladı. Seminerin düzenlenme amacına değinen Başsavcı Turan, soruşturmalar konusunda uygulamada çıkabilecek aksaklıkları gidermek ve olası diğer sorunların tespiti ile adli kolluk görevlilerince tanzim edilerek Cumhuriyet Başsavcılıklarına intikal ettirilen soruşturma evraklarında tespit edilen eksikliklerin giderilmesi, koordinasyonun sağlanması amacıyla bu seminerin düzenlendiğini belirtti. Seminer daha sonra iki oturum halinde basına kapalı olarak devam etti. Seminere Bolvadin ilçe Kaymakamı Ayhan Akpay, Bolvadin Belediye Başkanı Fatih Kayacan, Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Hüseyin Sabuncuoğlu, İlçe Emniyet Müdürü Erkan Güneş, İlçe Jandarma Komutanı Jandarma Üsteğmen Gökhan Kulen, Bolvadin, Çay, Emirdağ ve Sultandağı ilçelerinde görev yapan çok sayıda hakim, savcı ve emniyet mensupları katıldı.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.