EKONOMİ - 05 Mart 2018 Pazartesi 09:36

Göl kenarındaki sazlar enerjiye dönüşecek

A
A
A
Göl kenarındaki sazlar enerjiye dönüşecek

Afyonkarahisar’da bulunan Eber Gölü’ndeki sazlar enerjiye dönüşecek.

Afyonkarahisar’da bulunan Eber Gölü’ndeki sazlar enerjiye dönüşecek.


Bolvadin ilçesinde bulunan Eber Gölü, bölge halkı tarafından büyük bir öneme sahip olmasıyla dikkat çekiyor. Yıllarca bir kağıt fabrikasına gölden çıkan sazlar satılırken, üretimin durması ile bölge halkı önemli bir geçim kaynağından daha az faydalanmaya başladı. Gölden çıkarılan sazların bir kısmı ihraç edilmeye devam edilirken, Bolvadin Belediye Başkanı Fatih Kayacan tarafından bir proje gündeme getirildi. Proje ile atıl vaziyette bulunan sazlar yakılarak 12 megavatlık bir enerji ortaya çıkarmak planlanıyor. Yakım sırasında oluşan ısı ise seralar için sıcak su imkanını oluşacak.


Eber Gölü’nün bölge halkı için çok önemli olduğunu anlatan Bolvadin Belediye Başkanı Fatih Kayacan, yeni projesinin detaylarını verdi. Projenin başladığını kaydeden Başkan Kayacan, "Bolvadin Belediyesi olarak Rabbin bir lütfü olan Eber Gölümüzün önemli bir ürünü olan kamış kındığını, konyaşın, sazlığın ekonomiye daha yoğun katılımını sağlamak amacıyla şu an da çok ciddi bir çalışma yapıyoruz. Mevla nasip ederse de 2019 yılı başlarında da projemiz faaliyete geçmiş olacak. Nedir projemiz? Biyokütle enerji santrali. Yani bitkisel atıkların, kullanılmayan atıkların yakılarak sonuçta elektrik üretilmesini ihtiva eden biyokütleye dayalı enerji santrali. 12 megavatlık bir tesisle ilgili çalışmalarımızın başlangıcını verdik. Mevla nasip ederse inşallah gölden hiçbir şekilde faydalanılamayan atıklar dahi bu tesis vasıtasıyla ekonomiye kazandırılacak" dedi.



"Yaklaşık 300 dönüm de sera projesi, projenin bir etabı olarak bulunmaktadır"


Bu proje ile enerji konusunda bir örnek çalışmanın ortaya çıkacağını ifade eden Başkan Kayacan, "Türkiye’nin en önemli cari açığı olan enerji noktasında yenilenebilir bir kaynak ekonomiye direkt kazandırılmış olacak. Bölge ekonomisi, bölge halkının da dünyasına yeni bir ekonomik girdi girmiş olacak. Eskiden Seka Kağıt Fabrikamız varken yaklaşık bin hanenin biz bu gölden istifade ettiğini biliyoruz. Ama maalesef gelişen süreçte bu faydalanma oranı 200-300 aileye kadar düştü. Bizim bu projeden hedeflediğimiz en önemli amaçlardan birisi de, insanlarımızın Seka zamanındaki ekonomik girdiyi tekrar sağlaması. Hatta devamında projenin bir etabı daha var ki, elde edilen ısı sonucu oluşan sıcak su ile bir sera projesi vardır. Yaklaşık 300 dönüm de sera projesi, projenin bir etabı olarak bulunmaktadır. İnşallah gölümüz bu bağlamda bölge halkının bereket kapısı olmaya devam edecektir" şeklinde konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Hatay Açık alanda çalışan işçilere sıcak hava uyarısı Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi’nde Acil Tıp Anabilim Dalında görev yapan Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Polat, sıcak çarpmasının güneşli hava olmasa bile sıcaklıkların artmasıyla sık sık karşılaşılan potansiyel bir tehlike olduğunu belirterek açık alanda çalışan tarım işçileri başta olmak üzere vatandaşlara yapmaları gerekenleri anlattı. Hava sıcaklıklarının arttığı Hatay’da ve ülke genelinde bölge bölge termometreler 35 derecenin üzerine çıkmayı başladı. Hava sıcaklığının arttığı bu günlerde vatandaşları bekleyen tehlikeyse sıcak çarpması. Tarım kenti olan Hatay’da açık alanda çalışan vatandaşlarda sıcak çarpmasına sıklıkla maruz kalıyorlar. Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Acil Tıp Anabilim Dalında görev yapan Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Polat, sıcak çarpmasının güneşli hava olmasa bile sıcaklıkların artmasıyla sık sık karşımıza çıkan potansiyel bir tehlike olduğunu belirterek pamuklu, açık renkli ve vücudun hava alabileceği giysilerin tercih edilmesi söyledi. Dr. Polat, vatandaşlara sıcak havaya karşı yapmaları gerekenleri anlattı. “Sıcak çarpması, güneşli bir hava olmasa bile sıcaklıkların artmasıyla sık sık karşımıza çıkan potansiyel bir tehlikedir” Sıcaklık çarpmasının halk arasında güneş çarpması olarak bilindiğini söyleyen Dr. Polat, “Yaz aylarının gelmesiyle sıcaklıkların artışı, her zaman sıcak çarpması olarak kendisini gösterir. Sıcak çarpması, güneşli bir hava olmasa bile sıcaklıkların artmasıyla sık sık karşımıza çıkan potansiyel bir tehlikedir. Her zaman şuur kaybı veya şuur bozukluğuyla kendini göstermeyebilir. Biz 2 kademeli şekilde inceliyoruz. Özellikle açık alanlarda korunaksız ve önlemler alınmadan yapılan çalışmalarda fiziksel hareketin fazla olduğunda sıcak çarpması meydana gelir” dedi. “Açık alanda çalışmanın yoğun odluğu hasat zamanında daha sık karşımıza çıkar” Açık alanda çalışan tarım işçilerinde sıklıkla görülen sıcak çarpmasına karşı sıvı tüketiminin önemli olduğunu belirten Dr. Polat, “Açık alanda çalışmanın yoğun odluğu hasat zamanında daha sık karşımıza çıkar. Halk arasında önlemler hakkında bilinen birkaç yöntemde olsa da doğru değildir. Sıcak çarpmasına karşı önlem olarak sıvı alınımına dikkat etmek gerekiyor. Sıvı tüketiminde hastanın oral olarak sıvı verilirken şuur durumunun yerinde olması gerekir Vücut ısısını dengede tutmak için vücut terleme ve ışıma olarak yayılmasıdır. Terlemenin vücut sıcaklığında etkisi çoktur. Pamuklu, açık renkli ve vücudun hava alabilecek giysilerin tercih edilmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Hatay 180 bin ton pamuk üretilen Hatay’da 3 bin depremzede çiftçiye pamuk tohumu dağıtıldı Asrın felaketinin yaralarının sarıldığı Hatay’da 3 bin depremzede çiftçiye 21.3 milyon TL değerinde sertifikalı pamuk tohumu dağıtıldı. Asrın felaketinin yıkıma uğrattığı Hatay’da depremin yaraları sarılmaya devam ediyor. Depremzede çiftçilerin yeniden ayağa kalkması için başlatılan devlet destekleri devam ediyor. Geçtiğimiz yıl 180 bin ton pamuk üretilen Hatay’ın Amik Ovası’nın bereketli topraklarında üretim yapan 3 bin çiftçiye “Hatay Depremin Yaralarını Pamuk ile Sarıyor” projesi çerçevesinde 21.3 milyon liralık sertifikalı pamuk tohumu dağıtıldı. Hatay Valisi Mustafa Masatlı’nın katılımıyla Kırıkhan ilçesinde gerçekleştirilen tohum desteğinin bölge çiftçisine bir nebze de nefes olması bekleniyor. Depremin yaralarını sarmak için yapılan desteklerin devam ettiğini belirten Vali Masatlı, "Türkiye’nin en önemli ve en verimli ovalarından biri olan Amik Ovası’nda başta pamuk tarımı olmak üzere sertifikalı tohum dağıtımlarını gerçekleştirdik. Burada da yaklaşık 21.3 milyon TL’lik tohumu bugün vatandaşlarımızla buluşturuyoruz. 3 bin vatandaşımıza sertifikalı tohum dağıtımı yaptık. Asrın felaketiyle beraber tarım sektörümüz de ciddi hasar aldı ama bu süreçte 1.1 milyar TL’lik destek yapıldı. Bugünkü projemiz sertifikalı pamuk tohumunun dağıtımı da buradaki vatandaşlarımızın üretimine güç katacaktır. Buradaki üretim kabiliyetimizi ve üretim miktarımızı arttırmasına ve kaliteli ürün elde etmemize ciddi katkı sunacak" dedi. 3 bin üreticiye sertifikalı tohum dağıttıklarını söyleyen Hatay İl Tarım Müdürü Abdurrahman Türkmen ise, "Yıllardır temel kaynaklardan biri olan tarım sektörü önemini her gün arttırmaktadır. 180 bin ton pamuk üretimiyle ilimiz Türkiye pamuk üretimi konusunda 4’üncü sırada yer almaktadır. 6 Şubat asrın felaketi sonrasında pamuk üretiminin devamlılığının sağlanması amacıyla birçok proje hayata geçirilmiştir. ’Hatay Depremin Yaralarını Pamuk ile Sarıyor’ projesi ile Antakya, Kırıkhan, Kumlu, Reyhanlı, Hassa, Belen, Altınözü ilçelerindeki yaklaşık 3 bin üreticimize sertifikalı tohum dağıttık" diye konuştu.