YEREL HABERLER - 01 Temmuz 2015 Çarşamba 16:04

Sivas Katliamı'nın Yıl Dönümü

A
A
A
Sivas Katliamı'nın Yıl Dönümü

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Afyonkarahisar İl Başkanı Nevzat Ercan, 33 kişinin hayatını kaybettiği 2 Temmuz 1993 tarihinde yaşanan Sivas Katliamı’yla ilgili olarak, “Türkiye dil, din ve etnik köken açısından bir mozaik gibidir ve siyasiler bu mozaiğin parçalanmasına müsaade etmeyen politikalar geliştirmeli” dedi.
Katliamla ilgili bir açıklama yapan CHP İl Başkanı Nevzat Ercan, katliamda 33 aydın ve sanatçının yakılarak öldüğünü hatırlatarak, Türkiye’nin bundan sonra bu tür olayları yaşamaması temennisinde bulundu. Katliamın yıllar önce Türkiye’nin gördüğü en büyük acılardan birisi olduğunu vurgulayan Ercan, olayın temelinde büyük bir provokasyonun yattığını savundu. Ercan açıklamasında şunları söyledi:
“Olay aydınları ve sanatçıları öldürmenin ötesinde, Türkiye’nin bütünlüğünü bozmaya karşı yapılan bir eylemdi. Yapılan olayı o zamanda söylediğimiz gibi ne yazık ki bu zamanda söylüyoruz devlet önleyememiştir. Olay bir provokasyondu ve Türkiye’yi daha fazla nasıl böler, daha fazla nasıl ayrıştırır ve parçalarız diye planlanan ve uygulanan bir eylemdi. Ama tarih gösterdi ki toplum bu oyuna gelmedi ve Türkiye Cumhuriyeti ayakta kalmayı başardı. İnsanlar kardeş gibi yaşamaya devam etti, birbirine saygılı ve belli bir demokrasi kültürü ile bir arada kalmayı başardılar. Daha öncesinde Maraş’ta, Çorum’da yapılmak istenen o gün Sivas’ta yapıldı. Türkiye dil, din ve etnik köken açısından bir mozaik gibidir ve siyasiler bu mozaiğin parçalanmasına müsaade etmeyen politikalar geliştirmelidir. Türkiye’nin bir daha böyle acılar yaşanmaması dileği ile ben katliamda ölenlere Allah’tan rahmet diliyorum.”
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Mardin Teknoloji çağında gün geçtikçe okuma oranı düşüyor Mardin’de öğrenciler, teknoloji çağında okuma oranının düştüğünü dile getirdiler. Mardin’de kütüphanelerde ders çalışan öğrenciler, okuma alışkanlıklarının her geçen gün düştüğünü söyledi. Okuma alışkanlığının ailede başlaması gerektiğine dikkat çeken Okan Hakan, "Kitap okumaya küçük yaşta başlanmalıdır. Ailenin vermesi gereken bir alışkanlık olması gerekiyor. Yaşa göre okunacak kitap değişir. Kitap okuma konuşma, diksiyon için çok yararlıdır. İlk başta aile, daha sonra okulda bununla ilgili bilgi verilmelidir. Teknolojiye göre kitap tercih edilmesi daha faydalı diye düşünüyorum" dedi. Okuma oranlarının düşmesini teknolojinin gelişmesine bağlayan Fahriye Kübra Teken ise, her türlü bilgiye internet yolu ile erişim sağladıklarını söyledi. Teken, "Her türlü bilgiye oradan ulaşmaya sahip olduk. İnsanlar teknolojiyi daha kolay bulduğu için oraya yöneliyor ama bence okumanın tadı daha farklı. Bu alışkanlığı pandemi döneminde edindim. O zamandan beri düzenli okumaya gayret ediyorum. Ayda üç kitap bitirmeye çalışıyorum. Okumadan önce olaylara daha düz bakıyordum. Kitap okuma alışkanlığı edindikten sonra insanlarla empati kurabildiğimi, hayata daha farklı baktığımı, duygusal ve manevi açıdan daha çok geliştiğimi fark ettim. Kitap okumak insanın bakış açısını genişletiyor. Kitap okumaya başlayan bir daha bırakamayacak. Çünkü kendi içinize çekiliyorsunuz ve bir nevi o karakterlerin hayatında yaşıyorsunuz. Sizin tanıdığınız insanlar gibi oluyorlar. Tanıştığınız her insan, giriştiğiniz her işte daha farklı bakmayı öğrendiğiniz için size bu tarz bir katkıda bulunuyor. Aynı zamanda Türkçemi geliştirmeme de katkısı oldu. Kitap okuyacak herkes bu şekilde faydalanabilir" diye konuştu.