ÇEVRE - 05 Aralık 2017 Salı 15:17

Şuhut Keklik Üretme İstasyonu’nda 10 bin 500 adet keklik üretildi

A
A
A
Şuhut Keklik Üretme İstasyonu’nda 10 bin 500 adet keklik üretildi

Orman ve Su İşleri Bakanlığı 5.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı 5. Bölge Müdürlüğüne bağlı Afyonkarahisar Şuhut Keklik Üretme İstasyonu’nda doğanın dengesinin korunması amacı ile üretilen 10 bin 500 keklik Türkiye’nin farklı illerine gönderildi.


Konu ile ilgili Orman ve Su İşleri Bakanlığı 5. Bölge Müdürlüğü’nden yapılan yazılı açıklamada, doğal kaynakların bilinçsiz, kontrolsüz kullanımı ve sınırsız tüketilmesine paralel olarak ortaya çıkan çevre sorunlarının dünyada ve ülkemizde doğal kaynakları koruma düşüncesini ortaya çıkardığı belirtildi.


Açıklamada, “Bakanlığımızca alınan kararla bozulan ekosistemlerin ve doğal dengenin korunması amacıyla azalan ve nesli tükenen sahalara üretilerek keklik salınması yoluyla doğanın eski haline getirilmesi sağlanacak ve diğer taraftan türkülerimize kadar giren ve kültürümüzde önemli yeri olan keklikle insanlarımızın hasreti dindirilecektir. Keklik, buğdayda önemli bir zararlı türü olan süne ile doğal yollarla mücadele etmemizi de sağlar. Özellikle kışlak diye tabir edilen ve sünenin kışladığı dağlarda erken ilkbaharda hareketlenen süneleri tüketen keklik önemli bir ekolojik işlev görmüş olur. Bu amaçlarla ülkemizin değişik yerlerinde keklik üretme istasyonları kurulmuştur. Bunlardan bir tanesi de Afyonkarahisar, Şuhut ilçemize yıllık 10 bin kapasiteli kınalı keklik üretecek şekilde 2009 yılında tesis edilmiştir. 2017 yılında üretme istasyonumuza yeni tesislerin eklenmesiyle birlikte kapasitesi 10 bin adetten yüzde 60 artırılarak 16 bin adete çıkarılmıştır. Ayrıca üretme istasyonumuzda Türkiye’de ilk defa çil keklik üretimi gerçekleştirilmiştir” denildi.



“Amacımız doğal hayatın korunması”


Üretim istasyonunda üretilen keklik sayıları ve salındığı bölgeler ile ilgili şu ifadelere yer verildi:


“Bakanlığımızca yapılan program kapsamında belirlenen illere gönderilerek oralarda bozulan doğal yaşam desteklenmektedir. Bölge müdürlüğümüz bağlı illerde toplam 10 bin 500 adet keklik doğaya yerleştirilmiştir. Afyonkarahisar’da 4 bin, Denizli’de bin 500 adet, Eskişehir’de bin adet, Kütahya’da 2 bin adet ve Uşak’ta 2 bin adet keklik doğaya yerleştirilmiştir. Ayrıca Bölge Müdürlüğümüz sorumluluk alanı dışındaki Bolu’ ya 500 Manisa’ ya bin 500 ve Balıkesir’e 500 adet kınalı keklik gönderilmiştir. Bu yıl 5 bin 500 ‘Çil Keklik’ üretilerek bir kısmı damızlığa eklenmiştir. Edirne’ye bin 500 ve Tekirdağ’a bin 750’şer adet olmak üzere toplam 3 bin 250 Çil Keklik de Trakya bölgesine gönderilmiştir. Doğal hayatın korunması için Doğa Koruma ve Milli Parklar 5. Bölge Müdürlüğü olarak Bakanlığımızın gösterdiği üretim hedeflerinin çok üzerinde sağlıklı keklikler üretip doğaya salarak yürüttüğümüz çalışmalar ilerleyen süreçte yeni türlerle artarak devam edecektir.”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Fethiye’de Softbol Türkiye Şampiyonası başladı Muğla’nın Fethiye ilçesinde Küçük Kızlar ve Yıldız Kızlar Okul Sporları Türkiye Softbol Şampiyonası, açılış seremonisi ile başladı. Kız sporcular 5 gün boyunca mücadele edecek. Türkiye Okul Sporları Federasyonu tarafından Fethiye’de ilk defa düzenlenen Küçük Kızlar ve Yıldız Kızlar Okul Sporları Türkiye Softbol Şampiyonası törenle başladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından tören geçişiyle başlayan şampiyonada, kız öğrenciler 5 gün boyunca mücadele edecek. 29 Nisan Pazartesi gününe kadar devam edecek karşılaşmaların ardından küçük kızlar ve yıldız kızlar Türkiye şampiyonları belli olacak. 16 ilden 33 takımla 500 sporcunun katıldığını söyleyen Fethiye Gençlik ve Spor Müdürü Harun Reşit Yiğit, “Bu tür organizasyonlar ilçenin tanıtım ve turizmine büyük katkı sağlıyor” dedi. Açılış töreninde sporculara hitap eden Fethiye Gençlik ve Spor Müdürü Harun Reşit Yiğit, “Geçen hafta okul sporları Beyzbol şampiyonasını ilçemizde tamamlamıştık. Farklı spor dallarının müsabakalarında öğrencilerimizi misafir ediyoruz. Bu tür organizasyonlar ilçenin tanıtım ve turizmine büyük katkı sağlıyor. Bu anlamda federasyon başkanımıza da teşekkür ediyoruz. 16 ilden 500 sporcumuz, 33 takımımız var. Pazartesi günü de Türkiye şampiyonlarımız için ödül töreni yapacağız” dedi.
Diyarbakır Diyarbakırlı öğrenciler NASA Conrad Challenge 2024 Finallerinde Türkiye’yi temsil ediyor Bahçeşehir Koleji Diyarbakır Hevsel Kampüsü öğrencilerinden oluşan Healthy Companions takımı, Houston NASA Uzay Merkezi’nde düzenlenen Conrad Challenge 2024’te Türkiye’yi temsil edecek tek takım olarak seçildi. Conrad Challenge, NASA bünyesinde düzenlenen prestijli bir yarışma olup, Healthy Companions takımı Türkiye’deki tek temsilci olarak 1000 takım arasından 5 finalistten biri olarak seçildi ve NASA’nın Houston Uzay Merkezi’ne gitmeye hak kazandı. Fen ve Teknoloji Lisesi öğrencileri Yağmur Delal Cengiz, Beyza Kaya, Dilvin Laçin, Adar Özalkak, Mir Baran Esen ve Diyar Karabulut tarafından oluşturulan Healthy Companions, NASA tarafından 13-18 yaş arasındaki öğrencilerin küresel etki oluşturmak, sorunları çözmek için bilim, teknoloji ve inovasyonu kullanarak projeler yürütüp, girişimcilik özelliklerini ortaya koymaları için düzenlediği Conrad Challenge’a Türkiye’yi temsil ediyor. Healthy Companions, evcil hayvan sahiplerinin hayvanlarının sağlık durumunu izlemelerine yardımcı olan yenilikçi bir cihaz geliştirdi. Nabız oksimetrisi ve rektal sıcaklık algılama gibi son teknolojileri kullanarak, projeleri kullanıcıların evcil dostlarının sağlık durumunu kapsamlı bir şekilde takip etmelerini sağlıyor. Ürünleri aynı zamanda telefon uygulamasıyla bütünleşmiş bir şekilde yapay zeka desteği de sunuyor, böylece evcil hayvan sahiplerine daha kişiselleştirilmiş çözümler sunabiliyor ve sağlık durumu ile ilgili önemli bilgiler sağlıyor. Healthy Companions takımı, "Türkiye’den bu aşamaya ulaşan tek takım olarak ülkemizi Amerika Birleşik Devletleri’nde temsil etmenin gururunu taşıyoruz. Uzun süredir çaba sarf ettiğimiz projemizi dünyaya tanıtmak bizi oldukça heyecanlandırıyor" dedi. Healthy Companions, tasarım sürecinde basit ve kullanıcı dostu bir arayüz oluşturmaya özellikle odaklandı ve prototip aşamasında birçok deneme ve test gerçekleştirerek en pratik tasarımı hayata geçirdi. Barınaklar ve veteriner ve sosyal hizmet kuruluşları gibi kurumlardan da geri bildirim alarak ürünlerini geliştirdi. Bahçeşehir Koleji Diyarbakır Kampüsü Kurucu Temsilcisi Zeki Esen, Bahçeşehir Koleji Diyarbakır Hevsel Kampüsü Liseleri’nde araştırmacı, bilimin gücüne inanan, yenilikçi, bilim ve teknoloji üreten, ülkemizin geleceğine yön verecek nesiller yetiştirmeyi hedeflediklerini belirterek, “Sevgili öğrencilerimizin göstermiş oldukları bu başarı uluslararası arenada inovasyon ve teknolojiye olan katkısını bir kez daha vurguluyor. Öğrencilerim adına mutlu ve gururluyum. NASA’nın Texas’taki Uzay Merkezi’nde gerçekleşecek finale katılmaya hak kazanan Healthy Companions değerli işler ortaya koyacaklarına inanıyorum ve onlara başarılar diliyorum” dedi.