YEREL HABERLER - 07 Nisan 2017 Cuma 08:55

Ağrı’da kahvehanelerde uygulanan ücretsiz internet sohbet kültürünü tehdit ediyor

A
A
A
Ağrı’da kahvehanelerde uygulanan ücretsiz internet sohbet kültürünü tehdit ediyor

Ağrı’da kahvehanelerde yoğun olarak uygulanan ücretsiz internet ağı Wifi yıllardır süregelen sohbet kültürünü yok ediyor.

Ağrı’da kahvehanelerde yoğun olarak uygulanan ücretsiz internet ağı Wifi yıllardır süregelen sohbet kültürünü yok ediyor.


Ağrı merkezde son zamanlarda ücretsiz internet ağı olarak bilinen Wifi ile vatandaşlara hizmet eden kahvehanelerin sayısı oldukça fazla. Hemen hemen her kahvehanede Wifi bulunuyor. Bu durumdan oldukça memnun olan vatandaşlar saatlerce oturup ya telefonlarıyla yâda yanlarında taşıdıkları bilgisayar ve ya tablet gibi cihazlarla zaman harcıyor. Kentte oldukça yaygın olan kahvehane kültürü wifi tehdidi altında. Geçmişte kahve hanelerde insanlar masaların etrafında oturup çay içerek sohbet ederken, son zamanlarda artık vatandaşlar ellerine aldıkları telefonlarla saatlerce kafalarını kaldırmadan internette dolaşıyor. İşin en acı tarafı ise Kahvehane kültürünü yok eden bu uygulamadan hem vatandaşlar memnun hem kahvehane işletmecileri.


Nevzat Güngör Caddesinde kahvehane işleten Kemal Sime adlı vatandaş gençler için Ağrı’ya Wifi hizmetini ilk kendisinin getirdiğini söyledi. Vatandaşlar için oldukça önemli bir hizmet olduğunu ı dile getiren Sime parası olmayan vatandaşların gidip internet kefelerde oturup yarım saat sonra kalktığını belirtti. Gençlerde akıllı telefon olduğunu ancak çoğunun interneti olmadığını, yaptıkları bu hizmetten dolayı çok sayıda müşterilerinin arttığını vurgulayan Sime; “Ben bunu gençler için getirdim ve çok şükür bizim memlekette de baya yayılmış. Ağrı’ya ilk getiren ben oldum ve bu bir yıl sonra yayılmaya başladı. Şimdi hangi kahvehaneye bakarsanız var, neden daha önceden biz bunları getirmedik, daha farklı şeyler getirmiyoruz. Kışı zor gecen soğuk bir memleket. Geneli öğrenci çalışmıyor ve bunun yanı sıra müşteride artıyor. Çok şükür Allaha, bizi Ağrı’da şuan tanımayanda yok, wifi ile birlilikte ortam değişti daha da güzel oldu. Ayrıca bana Wifi kemal diyorlar” dedi.


İşletme Caddesi’nde kahvehane işletmecisi olan Emre Kaplan adlı kahvehane sahibi, kahvehaneye gelen kesimin çoğunluğu gençlerden oluştuğu için böyle bir uygulamayı hayata geçirdiklerini ve bu şekilde müşterilerinin arttığını ifade etti. Müşterilerin saatlerce masalarda oturup ücretsiz internete bağlandığını aktaran Kaplan; Çay kahvehanelerde daha uygun olduğu için geliyorlar. Wifi için gençler sürekli gelip takılıyorlar, zaten kurma amacımızda bu” diye konuştu.


Müşterilerden Emre Taşdemir ise kahvehaneye gelip bazen 6-7 saat oturduklarını telefonlarla internete bağlandıklarını bu şekilde işlerini hallettiklerini belirtti. Taşdemir; “Oturuyoruz çayımızı içip sohbet ediyoruz. İnternet kefelere gitmektense kahvehaneler daha iyi. İnternette telefonlarımızla bağlanıyoruz. Arkadaşlarımızla sohbet ediyoruz, zamanımız iyi geçiyor” şeklinde konuştu.


Bir diğer müşteri Ali Alptekin, kahvehanelerde oturmamanın Kefelerde oturmaktan daha yararlı ve daha ekonomik olduğunu söyledi. Alptekin; “En azından çaya 50 kuruş veriyoruz. Saatlerce Wifi’den internete bağlanıyoruz. Arkadaşlarımızla samimi bir ortamımız var. Eskiden geldiğimizde kahvehanelerde wifi yoktu. Bir süre muhabbet ettikten sonra sıkılıyorduk. Sürekli aynı muhabbetleri ediyorduk. Zaten erkek olduğumuz için genelde kavga muhabbetleri açılır, sıkılırsınız. En azından kahvehanelere gelirsiniz Wifi ‘den kız arkadaşlarınızla konuşursunuz. İnterneti olmayan arkadaşlar içinde çok yararlı bir şey” şeklinde konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Aksaray’ın lavanta bahçesinde bahar bakımları yapıldı Aksaray’da belediye tarafından oluşturulan lavanta bahçesinin yaz döneminde görsel bir şölen oluşturması için bakımları yapıldı. Aksaray Belediye Başkanı Evren Dinçer’in girişimleri ile 20 bin metrekare arazi üzerine 16 bin lavanta fidesinin dikimini gerçekleştirmişti. Yaklaşık 5 yıl boyunca her mevsim özenle bakımı yapılan lavanta bahçesinde yabancı otla mücadele, çapalama ve gübreleme gibi çalışmalar yapıldı. Lavanta bahçesi ile vatandaşların aileleri ile birlikte hoş vakit geçirebilecekleri şehre yeni sosyal donatı alanları oluşturmayı planlayan Aksaray Belediyesi, tarım şehri Aksaray’da tıbbi aromatik bitkilerin yetişebileceğini de gösterdi. Lavanta Bahçesi, üreticiler için de model bir üretim alanı oldu. Belediye Başkanı Evren Dinçer, lavanta bahçesinin görülmeye değer olduğunu belirterek, “Tarımda bir marka olan şehrimizde aromatik bir bitki olan lavantanın, turizm ve endüstriyel olarak değerlendirilmesi için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Şehrimizin bir potansiyelini daha açığa çıkarttığımız lavanta bahçemizin bakımlarını yaptık. Bu projemiz ile tarım ve turizmi buluşturduk. Çiftçilerimizin buradan elde ettikleri deneyimleri kendi tarlalarında uygulayarak alternatif ürün yetiştirebileceklerini gösterdik. Yaz geldiğinde lavantalarımız çiçek açacak ve hemşehrilerimiz eşsiz bir manzaranın yanında doğa ve tabiat ile baş başa kalabileceği bu alandan en güzel şekilde istifade edecektir” dedi.
Muğla Muğla’da çocuklar tarihle buluştu Muğla Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü bünyesindeki faaliyetlerini sürdüren Muğla Uluslararası Gençlik Merkezi’nde ’Biz Bir Takımız’ projesine katılan çocuklar Yatağan Stratonekia Antik Kenti’nde tarihe yolculuk ettiler. Muğla Uluslararası Gençlik Merkezi koordinesinde yürütülen ’Biz Bir Takımız’ projesi, 12. haftasına gelirken, proje kapsamındaki çocuklar, Yatağan ilçesinde bulunan Stratonekia Antik Kenti’ni ziyaret etti. Tarih ile içi içe bir gün geçiren çocuklar hem Muğla’yı hem de kültürel tarihi yakından tanıma fırsatı buldu. ’Biz Bir Takımız’ projesinin 16 haftalık süreci boyunca her hafta sonu Cumartesi günleri sosyal uyum ve spor etkinlikleri düzenleniyor. Bu kapsamda da etkinliklerin ardından Ankara Kızılcahamam yaz kampı ve şehirlerarası ziyaret programlarıyla Tunceli ile karşılıklı ziyaretler gerçekleştirilecek. Duygularını tanımak, empati, farklılıklara saygı, kültürlerarası iletişim, ekolojik farkındalık gibi konularında atölye çalışmalarının yanı sıra kendi kültürünü ve farklı kültürleri tanımaya yönelik kültürel ve sanatsal etkinlikler de yapılırken, katılımcılar, basketbol ve oryantiring branşlarını da öğreniyor. Gençlerin farklılıklara saygı duyarak bir takım olma, takım içindeki farklı rollerin önemi gibi konuları da deneyimleme fırsatı oluyor. Yaz kampından sonra Muğla ile Tunceli arasında kültürel değerleri yerinde görmek amacıyla da karşılıklı il ziyaretleri gerçekleştirilecek. Öğrencilerden Mehmet Üveyik; "’Biz Bir Takımız’ projemizin 12. haftasına geldik. Her hafta farklı konularda modüller yaptık. Eğitmenlerimizin ilgisi bize değer vermesinden çok mutlu oldum. Emeklerinden dolayı eğitmenlerimize ve liderlerimize çok teşekkür ediyorum” dedi.