GENEL - 09 Eylül 2017 Cumartesi 10:34

Ağrı’da kömür fiyatları cep yakıyor

A
A
A
Ağrı’da kömür fiyatları cep yakıyor

Ağrı’da geçtiğimiz yıl 1 ton kömür 650 liraya satılırken, bu yıl 900 liradan alıcı bularak hem satıcıları hem de alıcıları olumsuz etkiliyor.

Ağrı’da geçtiğimiz yıl 1 ton kömür 650 liraya satılırken, bu yıl 900 liradan alıcı bularak hem satıcıları hem de alıcıları olumsuz etkiliyor.


Ağrı’da kış mevsiminin yaklaşması ile birlikte vatandaşlar daha uygun bir fiyata kömür alabilmek kentin farklı yerlerinde bulunan kömürcüleri gezerek kömür fiyatlarının nabzını yokluyor. Geçtiğimiz yıl tonu 650 liradan satılan kömür, bu yıl 900 liradan alıcısını bekliyor. Kent merkezi Eski Van Caddesi’nde 1999 yılından bu yana kömürcülük yapan Mehmet Savaş adlı vatandaş, bu yıl fiyatların oldukça yüksek olduğunu söyledi.


‘Geçen yıl ile karşılaştırdığımızda kömürün tonunda 230 lira fark var’


Geçen yıla göre kömürün oldukça pahalı olduğunu ve vatandaşların kömür almakta zorluk çektiğini belirten Savaş, “Allah kömür alan insanlarımıza yardım etsin, insanlarımızın ekonomik gelirleri olmadığı için alım gücüde olmadığından dolayı kömür alamıyorlar. Geçen yıl ile karşılaştırdığımızda kömürün tonunda 230 lira fark var. İnsanlarımız bu zammın biz kömürcüler tarafından yapıldığını zannediyorlar. Böyle bir şey mümkün değil. Biz kömürcü esnafları olarak hiçbir zaman bir araya gelip hiçbir şekilde fiyat konuşamayız. Sonuçta herkesin ticareti farklıdır. Kömür ile ilgili yaşanan sıkıntılardan dolayı kömür pahalıdır. Türkiye’ye kömür biraz daha kısıtlı geliyor. Bizim ithalatçılardan duyduğumuzu ben size söyleyeyim, kömür çoğunlukla Çin’e gidiyor. Mesela Ağustos Ay’ının 1’inden Eylül Ay’ının 1’ine kadar Türkiye’ye kömür sevkiyatı yapılmıyor. Çoğu sevkiyat Çin’e yapılıyor. Kömürlerimiz genelde Rusya’dan geliyor” dedi.


‘Kömür ile ilgili yaşanan sıkıntılardan dolayı kömür pahalıdır’


Kömür fiyatlarının sabit olmadığını ve Dolar’a bağlı olarak değişiklik gösterdiğine dikkat çeken Savaş, “Bizde aldığımız kömürleri üzerine küçük bir kazanç bırakarak satıyoruz. Kömür ithal olduğu için kimseyle sabit bir fiyat konuşamıyoruz. Mesela geçen sene yaz mevsiminde 600-650 liraya sattığımız soba kömürünü biz kış mevsiminde Dolar’ın yükselmesiyle bin liradan sattık. Dolar’ın bu kadar yükseleceğini bizde tahmin edemiyorduk. Kömür dolar üzerinden alındığı için Dolar yükseldikçe kömür fiyatları da yükseliyor. Kömür yaz mevsimine göre kış mevsiminde daha da pahalı oluyor. Ama bu sene zaten pahalıdır, çünkü geçen sene ile bu sene arasında bulunan 230 liralık fark mümkün değil. Biz 4-5 yıldır soba kömürünü 600-650 liradan satıyorduk. Bu sene 900 liradan satıyoruz. Yaz mevsiminde alınacak kömür temiz, kaliteli ve ucuzdur. Kış kömürü biraz daha farklıdır” ifadelerini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya 15 metrelik uçurumdan uçtular, hayatlarını ağaç kurtardı Antalya’da yaklaşık 15 metrelik yükseklikten uçarak bir ağacın üzerine düşen otomobildeki karı koca emekli öğretmen, itfaiye ekiplerinin film gibi operasyonuyla kurtarıldı. Kaza, saat 19.30 sıralarında Kepez ilçesi Antalya Bulvarı üzerindeki seyir terası olarak bilinen noktada yaşandı. Alınan bilgiye göre, Hasan T. (68) idaresindeki 60 HF 563 plakalı otomobil, sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi sonucu önce demir bariyerlere çarptı ardından yaklaşık 15 metre yükseklikteki uçurumdan bir ağacın üzerine oradan da toprak zemine düştü. Kazayı gören vatandaşlar, araçta bulunan sürücü ile eşi Gülseren T.’yi (68) araçtan çıkardılar. Durumun 112 Acil Çağrı Merkezine bildirilmesinin ardından olay yerine itfaiye, sağlık ekipleri ve polis sevk edildi. Hastanede tedavi altına alındılar Belirtilen adrese gelen itfaiye ekipleri, kaşık sedyeye alıp halat yardımıyla yukarı çıkardı. Çifi, ambulansla kaldırıldıkları Antalya Şehir Hastanesinde tedavi altına alındı. Çiftin bilinçlerinin yerinde olduğu öğrenildi. Hurdaya dönen araç ise vinç yardımıyla bulunduğu noktadan alındı. "Ağaç olmasaydı muhtemelen ölürlerdi" Kazanın görgü tanıklarından Burak Ürün, "Araba fren sıkarken aşağıya uçtuğunu gördüm. O anda yardıma gidip yaralıları çıkarmaya çalıştım. O ağaç olmasaydı araba aşağı yuvarlanacaktı. Ağaç sayesinde kurtuldular" dedi. Yaralı çifti araçtan çıkarmaya yardım eden bir vatandaş da, "Teyzeyle amcayı çıkardık sonrasında ambulans ekibi ile itfaiye ekibi geldi. Sedye ile buradan çıkarmak 2,5 saat sürdü. 5 metre ileriden uçmuş olsalardı muhtemelen ölürlerdi. Çünkü onları kurtaran ağaç oldu" diye konuştu.