GENEL - 12 Nisan 2017 Çarşamba 09:36

Ağrı’dan Irak’a Hint horoz ve tavuklarını ihraç edecek

A
A
A
Ağrı’dan Irak’a Hint horoz ve tavuklarını ihraç edecek

Ağrı’da yaşayan bir vatandaş yumurtalarını Konya’dan getirdiği Hint cinsi tavuk ve horozları Irak’a ihraç etmeye hazırlanıyor.

Ağrı’da yaşayan bir vatandaş yumurtalarını Konya’dan getirdiği Hint cinsi tavuk ve horozları Irak’a ihraç etmeye hazırlanıyor.


Ağrı’da bir kamu kuruluşundan emekli olan ve çocuğunun merakı ile tavuk ve horoz beslemeye başlayan Fuat Yontar, internetten yaptığı araştırma sonrası Konya’dan yumurta getirmeye karar verdi. Hint cinsi civcivleri oldukça beğenen Yontar, getirdiği 200 civciv ile işe başladı. Yaklaşık 60 santim boyunda 6 kilo ağırlığında olan tavuklar 100 lira ve horozlar 150 liradan alıcı buluyor. Layt ve Bırama isimli paçalı iki ırk horozu olan Fuat Yontar, Ağrı’da aynı ırk tavukların civcivlerini büyüterek her geçen gün kümesini büyüttü.


Hayvanları internete koyduktan sonra Irak’tan yumurta siparişi aldığını önümüzdeki günlerde yumurtaları ihraç edeceğini ifade eden Yontar "Oğlumun merakı ile civciv makinası alarak bu işe başladık ve bu sevgimiz yavaş, yavaş ticarete döküldü. Ağrı’da mevsim şartları nedeni ile büyük zorluklar yaşadık ama hiçbir zaman bu sevgimizden vazgeçmedik" ifadelerini kaydetti.


Ağrı’da yumurta sıkıntısı yaşadıkları için internetten araştırma yaparak bu civcivleri bulduğunu vurgulayan Yontar "Konya’dan getirdiğim 200 yumurtadan 25’inde civciv çıktı. Çünkü tüm yumurtaları otobüsle getirmek zorunda kaldım. Bu yumurtalarda hassas olduğu için hepsinde civciv çıkaramadık. Çıkan civcivleri çocuğumuz gibi büyüterek ilginç bir ırkı ilimize getirmiş olduk. Şimdi görenler oldukça şaşırıyor" dedi.


Civciv makinesini yer olmadığı için evinin salonuna bırakmak zorunda kaldığını aktaran Yontar, "Eşimle de sorun yaşıyoruz, yerimiz yok, o yüzden makinemizi salonumuza bıraktık. Salonda civcivleri çıkartıyoruz. Ağrı kış memleketi, bu senede çok çetin geçti. O nedenle makinemizi evin salonuna bıraktık. Şuanda 18 tane horoz, 26 tavuk, 300 tane civcivimiz mevcut bu sayı her geçen gün artacak. Artık Konya’dan yumurta getirmiyoruz. Bunlar Bırama cinsleridir. İnternetten araştırdığımda esas ırkları bırama horozlarını Hindistan’dan Amerika’ya götürüp bunları çoğaltmışlar. O şekilde dünyaya dağılmaya başlanmış. Horozlarımız normal kilo olarak 5 ile 6 kilo. Köy tavukları en fazla 2 buçuk kilo geliyor. Normal olarak Bırama horozları 5 buçuk kilo civarında. Tavukları da 4 ile 4 buçuk kilo arasında değişiyor. Ama iyi bakıldığında 9 kiloya kadar çıkıyor. Benim horozum Şahin tarttığımda 9 kilo geliyor" şeklinde konuştu.



Hint cinsi horoz ve tavuklar Irak’a ihraç olacak


Yontar, resimleri gören Iraklı bir işadamının kendilerini arayarak haftalık yumurta istediğini aktardı. Yumurtanın tanesini 10 liradan Irak’a göndereceklerini dile getiren Yontar "Bu yumurtaları önümüzdeki günlerde göndermeye başlayacağız. Bizden şuanda haftalık 200 yumurta istiyorlar. Yine Ağrı’dan ve diğer şehirlerden çok fazla sipariş alıyorum ama hepsine yetişmem mümkün değil. Bizim yerimizde küçük burayı da inşallah bu sene büyüteceğiz. İnşallah 2 bin 3 bin tavuk ve horozu yetiştirmek istiyorum. Her ırktan getirmem lazım. Allah izin verirse seneye kadar bunları gerçekleştireceğim" ifadelerini kullandı.


Horoz ve civcivleri çok sevdiğini vurgulayan Fuat Yontar’ın oğlu Ömer Fatih Berk Yontar, hayvanları çok sevdiğini işi babasına kendisinin yaptırdığını söyledi. Okula giderken tavuk ve horozları sürekli merak ettiğini söyleyen Yontar "Ben horozlar ve civcivleri çok seviyorum. Okuldan geldiğimde ve evde oturduğumda içimi bir his kapıyor. Acaba civcivler terlediler mi diye öyle gelip bakıyorum. Yemleri yoksa yemlerini suları yoksa sularını veriyorum. Bizde cins olarak Layt, Blu ve Layt Blu var" dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Erzincan’da tarım bölümü öğrencileri hem öğreniyor, hem üretiyor Erzincan’da meslek lisesi öğrencileri okulun bahçesindeki serada fide yetiştiriciliği yaparak hem öğreniyor hem de ekonomiye katkı sunuyor. Tarım bölümü öğrencileri, serada teorik eğitimlerini uygulama fırsatı buluyor. Erzincan İl Millî Eğitim Müdürlüğü’nün destekleri ile kurulan seralarda sebze fidesi üretim faaliyeti 2020 yılında başlayarak Tarım Alanı öğretmen ve öğrencileri tarafından kurulduğu yıl 30 bin sebze fidesi üretimi gerçekleştirildi. 2021 yılında Covid-19 nedeniyle uzaktan eğitim yapıldığı için, sebze ve aromatik bitki fidesi üretim faaliyetleri öğrencilerin okulda olmaması nedeniyle Tarım Alanı öğretmenleri tarafından yapıldı. Okul serasının üretim kapasitesi, pandemi olmasına rağmen, 2021 yılında iki katına çıkarılarak 60 bin adet fideye ulaştı. 2022 yılında ise mevcut serada tam kapasiteye ulaşılarak 90 bin sebze ve aromatik bitki fidesi üretildi. 2023 yılında da serada 95 bin fide üretimi yapıldı. Bu sene ise 110 bin fide üretimi yapıldı. Serada, domates, biber, hıyar, kabak, kavun, karpuz, lahana, patlıcan ve 3 cins aromatik bitki olarak reyhan, kekik, fesleğen üretimi olmak üzere toplamda 35 farklı tür fide üretimi yapılıyor. Üretimde yerelde halkın lezzet olarak en çok tercih ettiği ata tohumları kullanılmaya özen gösterilirken, ticari anlamda üretim yapmak isteyenler için yüksek verimli hibrit türlerin de üretimi gerçekleştiriliyor. Kullanılan tohumların genelde ata tohumu olması, üretilen fidelerin piyasa fiyatlarına nispeten en az yüzde 30 daha ucuz olması, hastalıklara dayanıklı olmaları, çeşitlerin doğru olarak verilmesi, ticari olarak üretim yapan üreticiler için ise yüksek verimli hibrit türlerin de olması gibi nedenlerden dolayı vatandaşlardan oldukça rağbet görüyor. Erzincan Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 11. sınıf öğrencisi Tuba Bakartepe, “Biz derste gördüğümüz teorik işlemleri serada uygulayabiliyoruz. Serada fidelerimizi yetiştiriyoruz. İlaçlaması, gübrelemesi, sulaması hep bizim elimizden geçiyor. Organik gübreyle kendimizin yetiştirdiği fideleri halkımıza sunuyoruz.” dedi. Erzincan Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdür Başyardımcısı Abdullah Çiftçi’de, “Okulumuzun üretim üssü olan seramızdayız. Bu serada öğretmen ve öğrencilerimizle 100 binin üzerinde fide üretilmiş durumda. Kullanılan tohumların genelinin ata tohumu olması, üretilen fidelerin piyasa fiyatlarına nispeten en az yüzde 20 daha ucuz olması, hastalıklara dayanıklı olmaları, çeşitlerin doğru olarak verilmesi, ticari olarak üretim yapan üreticilerimiz için ise yüksek verimli hibrit türlerin de olması gibi nedenlerden dolayı halkımızın talebi fazla olmaktadır. Ayrıca üretilen fideler sosyal projeler dahilinde ihtiyaçlı ailelere ücretsiz olarak verilerek, öğrencilerimiz nezaretinde söz konusu ailelerin üretim faaliyeti yapmaları ve ailelerin geçimlerine katkı sağlamaları hedeflenmektedir." dedi.