YEREL HABERLER - 10 Aralık 2016 Cumartesi 11:06

Eksi 40 derecede domates üretiliyor

A
A
A
Eksi 40 derecede domates üretiliyor

Ağrı’nın Diyadin ilçesinde jeotermal ısı sayesinde eksi 40 derecelere varan hava soğukluğunda seralarda domates üretimi yapılıyor.
Diyadin’de 2014 yılında yüzde 90’ı özel sektör, yüzde 10’uda devlet destekli olmak üzere 40 dekar üzerinde kurulan 2 ayrı domates serasında yılda bin 600 ton domates üretiliyor. İlçeye 7 kilometre uzaklıkta kaplıcalara yakın alanda jeotermal ısı destekli kurulan seralarda soğuk havalara aldırış edilmeden topraksız tarım yapılıyor. İşsizliğin yoğun olduğu ilçede kurulan domates seraları sayesinde işsizlik azalırken, Diyadinli gençler için iş sahası açıldı. Çoğunluğunu kadınların oluşturduğu seralarda şimdilik 50 kişi çalışırken ilerleyen dönemlerde üretimin arttırılacağı ve çalışan sayısının 2000 kişiye çıkarılacağı öğrenildi. Burada üretilen domatesler İstanbul, Ankara, Antalya başta olmak üzere Türkiye’nin bir çok iline ve yurt dışına gönderiliyor.
Serada çalışan Diyadinli olan ziraat mühendisi Eyyüp Işık:”Mezun olduğum gibi kendi ilçemde, bölgemde iş buldum. Bu benim için bulunmaz bir velinimettir. Bütün çalışanlar, okuyanlar Diyadin gibi bir yerde iş bulma ihtimalini hiç düşünmesinler. Bende hiç düşünmedim; ama gelip seraları gördüğümüz zaman burada ciddi bir emeğin olduğunu gördük. Burada üretilen domates tadıyla, kalitesiyle kendini kabul ettirdi. Yıllık bin 600 ton domates üretiyoruz. Domateslerimizi ilk etapta bölgeye, daha sonra diğer illere ve yurtdışına göndermeye başladık. Şu anda bizde 50 kişi çalışıyor. Yeni seraların yapımıyla çalışan kişi sayısı 2 bine ulaşacak İnşallah. Burada tamamen topraksız üretim yapıyoruz. Burada jeotermal kaynaklı suyun bulunması burada üretimimizi kolaylaştırmıştır" dedi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Erzincan’da tarım bölümü öğrencileri hem öğreniyor, hem üretiyor Erzincan’da meslek lisesi öğrencileri okulun bahçesindeki serada fide yetiştiriciliği yaparak hem öğreniyor hem de ekonomiye katkı sunuyor. Tarım bölümü öğrencileri, serada teorik eğitimlerini uygulama fırsatı buluyor. Erzincan İl Millî Eğitim Müdürlüğü’nün destekleri ile kurulan seralarda sebze fidesi üretim faaliyeti 2020 yılında başlayarak Tarım Alanı öğretmen ve öğrencileri tarafından kurulduğu yıl 30 bin sebze fidesi üretimi gerçekleştirildi. 2021 yılında Covid-19 nedeniyle uzaktan eğitim yapıldığı için, sebze ve aromatik bitki fidesi üretim faaliyetleri öğrencilerin okulda olmaması nedeniyle Tarım Alanı öğretmenleri tarafından yapıldı. Okul serasının üretim kapasitesi, pandemi olmasına rağmen, 2021 yılında iki katına çıkarılarak 60 bin adet fideye ulaştı. 2022 yılında ise mevcut serada tam kapasiteye ulaşılarak 90 bin sebze ve aromatik bitki fidesi üretildi. 2023 yılında da serada 95 bin fide üretimi yapıldı. Bu sene ise 110 bin fide üretimi yapıldı. Serada, domates, biber, hıyar, kabak, kavun, karpuz, lahana, patlıcan ve 3 cins aromatik bitki olarak reyhan, kekik, fesleğen üretimi olmak üzere toplamda 35 farklı tür fide üretimi yapılıyor. Üretimde yerelde halkın lezzet olarak en çok tercih ettiği ata tohumları kullanılmaya özen gösterilirken, ticari anlamda üretim yapmak isteyenler için yüksek verimli hibrit türlerin de üretimi gerçekleştiriliyor. Kullanılan tohumların genelde ata tohumu olması, üretilen fidelerin piyasa fiyatlarına nispeten en az yüzde 30 daha ucuz olması, hastalıklara dayanıklı olmaları, çeşitlerin doğru olarak verilmesi, ticari olarak üretim yapan üreticiler için ise yüksek verimli hibrit türlerin de olması gibi nedenlerden dolayı vatandaşlardan oldukça rağbet görüyor. Erzincan Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 11. sınıf öğrencisi Tuba Bakartepe, “Biz derste gördüğümüz teorik işlemleri serada uygulayabiliyoruz. Serada fidelerimizi yetiştiriyoruz. İlaçlaması, gübrelemesi, sulaması hep bizim elimizden geçiyor. Organik gübreyle kendimizin yetiştirdiği fideleri halkımıza sunuyoruz.” dedi. Erzincan Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdür Başyardımcısı Abdullah Çiftçi’de, “Okulumuzun üretim üssü olan seramızdayız. Bu serada öğretmen ve öğrencilerimizle 100 binin üzerinde fide üretilmiş durumda. Kullanılan tohumların genelinin ata tohumu olması, üretilen fidelerin piyasa fiyatlarına nispeten en az yüzde 20 daha ucuz olması, hastalıklara dayanıklı olmaları, çeşitlerin doğru olarak verilmesi, ticari olarak üretim yapan üreticilerimiz için ise yüksek verimli hibrit türlerin de olması gibi nedenlerden dolayı halkımızın talebi fazla olmaktadır. Ayrıca üretilen fideler sosyal projeler dahilinde ihtiyaçlı ailelere ücretsiz olarak verilerek, öğrencilerimiz nezaretinde söz konusu ailelerin üretim faaliyeti yapmaları ve ailelerin geçimlerine katkı sağlamaları hedeflenmektedir." dedi.