YEREL HABERLER - 05 Nisan 2017 Çarşamba 12:17

Aksaray’da KOSGEB destekleri bilgilendirme toplantısı yapıldı

A
A
A
Aksaray’da KOSGEB destekleri bilgilendirme toplantısı yapıldı

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Aksaray Valiliği, Aksaray Belediyesi ve Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) işbirliğinde KOSGEB destekleri bilgilendirme toplantısı yapıldı.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Aksaray Valiliği, Aksaray Belediyesi ve Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) işbirliğinde KOSGEB destekleri bilgilendirme toplantısı yapıldı.


Aksaray Kültür Merkezinde düzenlenen toplantıya, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Cenap Aşcı, Aksaray Valisi Aykut Pekmez, Aksaray Milletvekili Mustafa Serdengeçti, Belediye Başkanı Haluk Şahin Yazgı, KOSGEB Başkanı Recep Biçer, Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım, Kredi Garanti Fonu Genel Müdürü İsmet Gergerli, banka temsilcileri protokol üyeleri, esnaflar ve işadamları katıldı.


Kredi desteklerinin anlatıldığı programda, KOSGEB, Kredi Garanti Fonu ve Türk Eximbank Destekleri anlatıldı. Desteklerden yararlanarak işyerlerini büyütmek isteyen veya kredi kullanmak isteyen esnaf ve işadamlarının karşılaştıkları sorunları dile getirerek bankalarda yaşadıkları kredi sıkıntılarını anlattı.


Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Cenap Aşcı, yaptığı konuşmasında Türkiye’nin büyüme hedefleri olduğunu söyledi. Aşcı, esnafa yönelik sicil affı çıkardıklarını ve bunu da bankacıların görüşleri doğrultusunda gerçekleştirdiklerini vurgulayarak, "Sicil affı çıkartılırken bunu kendiliğimizden yapmadık. Bankalar Birliğini çağırdık. Bütün bankalarla görüştük ve ’sicil affı çıkartacağız, nasıl bir sicil affı çıkarılırsa sizler bu doğrultuda kredi verirsiniz?’ diye görüşlerini sorduk. Bununla ilgili katılımcılardan bir sürü öneri geldi. Mecliste de onların önerisi doğrultusunda bu iş hayata geçti. Dolayısıyla Bankalar Birliğinin itiraz edeceği bir şey yok. Onlar nasıl istemişlerse kanun o şekilde çıkmıştır. Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız daha önce kendilerini uyardı. Bankaların sicil affıyla ilgili istedikleri kanun çıkmıştır. İsteyene bu kredileri o yüzden verecekler. Başka yolu yok. Vermezlerse Hükümet olarak tedbirler devreye girecek. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu dün itibarıyla banka müdürleriyle tekrar görüştü. Bu kredileri tekrar açacaklar" dedi.


Türkiye’nin hedefinin ihracata dayalı büyüme olduğunu ifade eden Aşcı, bunun için Türkiye’nin üretmesi ve ürettiğini satması gerektiğini vurgulayarak, “Eximbank’ın geçen yılki toplam kullandığı kredi hacmi 1 milyar liraydı. Hükümetimiz bunu şu anda minimum 3 milyar kullanılmak üzere yukarı çıkardı. Yüzde 300’lük bir artış mevcut. Demek ki; hükümet, elinden gelen bütün kaynakları bu alana aktarmaya çalışıyor. Bu anlamda Hükümet son dönemde reform nitelikte Taşınır Rehni Kanunu’nu getirdi. Şu anda hayvanlarınız, meyve veren ağaçlarınız, fabrikadaki torna tezgahınız bunların hepsini noter aracılığıyla sicile kaydettirerek ilgili yerlere tapu gibi verip kredi alabiliyorsunuz. Türkiye’de geçen ay itibarıyla 4,5 milyar rehin işlemi yapıldı. Bu da onun en az 10 katı kadar kredi demek anlamına geliyor." ifadelerini kullandı” diye konuştu.


Vali Aykut Pekmez ise, programda yaptığı konuşmada, toplantının esnafların sanayicilerin faydalanacağı veya faydalanmak istediği kredi ve hibeler konusunda bilgilendirilmesi amacı taşıdığını söyledi. Kredi ve desteklerle ilgili ülke genelinde ve Aksaray’da yaşanan aksaklıkların ve sıkıntıların olduğunu belirten Vali Pekmez, “Bu gün bu konuda en yetkili kişiler bilgilendirme yapacak” dedi. Aksaray’ın son 15 yılda uygulanan teşvik ve hibelerle ekonomisi, tarım ve sanayisinde önemli mesafeler kat etmiş durumda olduğunu belirten Vali Pekmez, “Bunu rakamsal olarak da görüyoruz. 15 yıl önceki ticari işletme sayımız ile şimdiki işletme sayılarımızda büyük fark var. OSB sanayimiz Cuma günü Maliye Bakanlığımız 500 hektarlık büyüme alanını bedelsiz olarak bize devir etmiş durumda. Bu alanı da yeni tahsisler için OSB’ye dahil edeceğiz. Demiryolu projesi hızlı bir şekilde yürüyor. Demiryolunun da yapılması ile beraber sanayimiz hızlı bir şeklide büyücektir. Aksaray ihracatı 10-15 yıl içinde 8 kat artmış, istihdamda büyük artış göstermiş. 2016 yılında yaşanan sıkıntılara rağmen alım gücünü arttırmıştır. Bu Aksaray ekonomisinin canlı olduğunu gösteriyor” ifadelerini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara TESK Başkanı Palandöken: “Zincir marketlerin sigara ve ekmek satışı sınırlandırılmalı" Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Zincir marketlerin sigara ve ekmek satışı sınırlandırılmalı” dedi. Merkez İşyeri Denetleme ve Danışmanlık Grubu ile Meslek Eğitimini Geliştirme Kurulu Toplantısı Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın katılımı ile TESK Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Birlik Başkanları ve Oda Başkanlarının da hazır bulunduğu toplantının açılışında konuşan Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Esnaf ve sanatkarımız enflasyonla mücadelenin kilit noktasıdır. Kendi işini yapamayan ne kadar yatırımcı varsa gıda sektörüne birikti. Öyle bir rant olmuş ki fiyatları kontrol etmek artık mümkün değil. Bir kişinin 10 bin tane işletmesi olursa böyle olur. Ülkede haksız rekabet çok ciddi boyuta ulaştı. Esnafı tezgahtar, çiftçiyi tarlada işçi yaptılar. Tüketici artık enflasyondan illallah etti. Bari bu işletmelerin sigara ve ekmek satmasının önüne geçilsin” dedi. “Sanayide çırak, demirci, marangoz, usta, betoncu bulunamıyor” Esnaf ve sanatkarların büyük sermaye karşısında cılız kaldığını ve haksız rekabetin bir an evvel önlenmesi gerektiğini belirten Palandöken, “Esnafı da vatandaşı da artık bu çileden kurtarın. Sanayide çırak, marangoz, demirci, usta, betoncu bulunamıyor. Yeni nesil babadan kalan zanaata sahip çıkamıyor. Çünkü 50 sene çalışan esnafın yanına bir market açılıyor her şeyi bitiriyor. Memlekette kasap, manav kalmadı. Tüm fiyatlar büyük sermayenin tekelinde. Bunlar hem toptancı hem servisçi, ithalatçı ve imalatçı oldular. Esnaf ve halk büyük sıkıntıda. Esnafın tütün mamullerinden elde ettiği kar marjı yüzde 12’den yüzde 4’e kadar düştü. Zincir marketlerin sigara ve ekmek satışı muhakkak sınırlandırılmalı” diye konuştu. “Bütün dünya küçük işletmeyi ayakta tutmaya çalışıyor” Tüm dünyada küçük işletmelerin öneminin arttığına dikkati çeken Palandöken, “Tüm dünya küçük işletmeleri ayakta tutmaya çalışırken bizde ne yazık ki büyüyünce küçüğü döv gibi bir zihniyet var. Oysa küçük esnafımız enflasyonla mücadelenin olmazsa olmaz ayağıdır. Her şeyi bol olan bir ülkede fiyatları düşürememenin sıkıntısı var. Sorunun çözümü belli. Perakende Yasası acilen esnafın ihtiyaçları doğrultusunda güncellenmeli. Açılış kapanış saatleri kurala bağlanmalı. Her türlü ürünü satmalarının önüne geçilmeli ve haftada bir gün mutlaka tatil edilmeli” şeklinde konuştu.
İstanbul İBB Başkanı İmamoğlu’dan Çekmeköy Belediye Başkanı Çerkez’e tebrik ziyareti İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, Çekmeköy Belediyesini ziyaret ederek Başkan Orhan Çerkez’i tebrik etti. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu Çekmeköy Belediyesini ziyaret etti. İmamoğlu, Çekmeköy Belediyesi girişinde Başkan Orhan Çerkez ve belediye personeli tarafından alkışlarla karşılandı. Çerkez’e hayırlı olsun dileklerini ileten İmamoğlu, "Allah utandırmasın. Yeni dönemde bizim en özel ilçelerimizden birisi Çekmeköy olacak. Hem Anadolu yakasının gelişen ilçelerinden birisi, aynı zamanda yeni şehircilik örnekleriyle aslında çok hızlıca işbirliği içerisinde güzel gelişmelere fırsat vereceğimiz bir ilçemiz. İnşallah 2024-29 döneminde İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Çekmeköy Belediyesi, uyumlu bir şekilde, çok güzel işleri başarırız. Zaten geçtiğimiz 5 yılda Büyükşehir Belediyesi olarak, güzel hizmetlerimizi ilçemize sunma konusunda çok gayretli olduk ulaşımdan çevreye, imar planlarından birçok hususa kadar, İSKİ yatırımlarına kadar. Şimdi bu dönemde, bunu daha da yukarıya taşıyacağız. İşbirliğinin en üst seviyede olacağına zaten kuşkumuz yok. Size de üstün başarılar dileriz” dedi. İmamoğlu’na Çekmeköy’ün “hemşehrilik anahtarını” takdim eden Çerkez de duygularını, “Çekmeköy, 2009’da ilçe oldu. 30 yıldır iktidar görmeyen bir ilçemiz. Sizlerin sayesinde, birlikte çalışmamızla birlikte, Cumhuriyet Halk Partisi olarak burada seçimden zaferle çıktık. Bunun için sizlerin büyük emeği var. 2019’da gelmenizle birlikte büyük güven verdiniz, büyük cesaret verdiniz. Bize de ilham kaynağı oldunuz. Biz de kazandık. İnşallah doğru şekilde yönetiriz. İnşallah ülkemizi geleceği yere taşırız. Aday olduğumda size söz vermiştim, ‘Ben bu seçimi alırım’ diye. Sizlerin sayesinde bize ilgi arttı. Gelecek 5 yılda Çekmeköy’ü daha ileriye taşıyacağımıza inanıyorum” dedi. Tebrik ziyaretinin ardından İmamoğlu ile birlikte İBB Genel Sekreteri Can Akın Çağlar, Genel Sekreter Yardımcıları Mahir Polat, Pelin Alpkökin, Gürkan Akgün, Gürkan Alpay, Erdal Celal Aksoy, Zeynep Akçabay, İSKİ Genel Müdürü Dr. Şafak Başa ve İETT Genel Müdürü İrfan Demet, Çekmeköy Belediye Başkanı Çerkez ile belediye bürokratlarıyla bir araya gelip, ilçenin sorunlarını ele aldı.
Ankara TESK Başkanı Palandöken: “Zincir marketlerin sigara ve ekmek satışı sınırlandırılmalı" Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Zincir marketlerin sigara ve ekmek satışı sınırlandırılmalı” dedi. Merkez İşyeri Denetleme ve Danışmanlık Grubu ile Meslek Eğitimini Geliştirme Kurulu Toplantısı Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın katılımı ile TESK Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Birlik Başkanları ve Oda Başkanlarının da hazır bulunduğu toplantının açılışında konuşan Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Esnaf ve sanatkarımız enflasyonla mücadelenin kilit noktasıdır. Kendi işini yapamayan ne kadar yatırımcı varsa gıda sektörüne birikti. Öyle bir rant olmuş ki fiyatları kontrol etmek artık mümkün değil. Bir kişinin 10 bin tane işletmesi olursa böyle olur. Ülkede haksız rekabet çok ciddi boyuta ulaştı. Esnafı tezgahtar, çiftçiyi tarlada işçi yaptılar. Tüketici artık enflasyondan illallah etti. Bari bu işletmelerin sigara ve ekmek satmasının önüne geçilsin” dedi. “Sanayide çırak, demirci, marangoz, usta, betoncu bulunamıyor” Esnaf ve sanatkarların büyük sermaye karşısında cılız kaldığını ve haksız rekabetin bir an evvel önlenmesi gerektiğini belirten Palandöken, “Esnafı da vatandaşı da artık bu çileden kurtarın. Sanayide çırak, marangoz, demirci, usta, betoncu bulunamıyor. Yeni nesil babadan kalan zanaata sahip çıkamıyor. Çünkü 50 sene çalışan esnafın yanına bir market açılıyor her şeyi bitiriyor. Memlekette kasap, manav kalmadı. Tüm fiyatlar büyük sermayenin tekelinde. Bunlar hem toptancı hem servisçi, ithalatçı ve imalatçı oldular. Esnaf ve halk büyük sıkıntıda. Esnafın tütün mamullerinden elde ettiği kar marjı yüzde 12’den yüzde 4’e kadar düştü. Zincir marketlerin sigara ve ekmek satışı muhakkak sınırlandırılmalı” diye konuştu. “Bütün dünya küçük işletmeyi ayakta tutmaya çalışıyor” Tüm dünyada küçük işletmelerin öneminin arttığına dikkati çeken Palandöken, “Tüm dünya küçük işletmeleri ayakta tutmaya çalışırken bizde ne yazık ki büyüyünce küçüğü döv gibi bir zihniyet var. Oysa küçük esnafımız enflasyonla mücadelenin olmazsa olmaz ayağıdır. Her şeyi bol olan bir ülkede fiyatları düşürememenin sıkıntısı var. Sorunun çözümü belli. Perakende Yasası acilen esnafın ihtiyaçları doğrultusunda güncellenmeli. Açılış kapanış saatleri kurala bağlanmalı. Her türlü ürünü satmalarının önüne geçilmeli ve haftada bir gün mutlaka tatil edilmeli” şeklinde konuştu.