GENEL - 02 Eylül 2018 Pazar 11:32

Aksaray’da, Şehit ve Gazi Aileleri Koordinasyon Merkezi açıldı

A
A
A
Aksaray’da, Şehit ve Gazi Aileleri Koordinasyon Merkezi açıldı

Aksaray Belediyesi Şehit ve Gazi Aileleri Koordinasyon Merkezi hizmete açıldı.

Aksaray Belediyesi Şehit ve Gazi Aileleri Koordinasyon Merkezi hizmete açıldı.


Piri Mehmet Paşa Çarşısında bulunan merkezin açılış törenine Aksaray Valisi Aykut Pekmez, Belediye Başkanı Haluk Şahin Yazgı, Gaziler Derneği Başkanı Mustafa Dağ ve diğer yetkililer katıldı. Vali Aykut Pekmez şehit aileleri ve gazilerle her zaman bir araya geldiklerini, onların dertlerini dinleyerek sorunlarını çözmeye çalıştıklarını ifade etti. Ailelerin burada bir araya gelerek kaynaşacaklarını ve birlikte etkinlikler düzenleyerek iyi vakit geçireceklerini belirten Vali Pekmez, “Bizler belediyemizle kamu kurumlarımız ile birlikte şehit yakınlarımızla gazilerimizle her zaman bir araya gelmeye çalışıyoruz. Onların sorunları, dertleri ile ilgilenmeye çalışıyoruz. Bu merkez sayesinde şehit yakınları ve gazilerimiz kaynaşacaklar. Burada yapılacak etkinliklerle burada iyi vakit geçirecekler” şeklinde konuştu.


Aksaray Belediye Başkanı Haluk Şahin Yazgı konuşmasında, şehit ve gazi ailelerinden gelen talep üzerine harekete geçtiklerini belirterek, “Şehit ve Gazi Aileleri Koordinasyon Merkezimizin açılışını gerçekleştirdik. Bir vatanımız var ise ve güçlü bir millet isek şehitlerimizin ve gazilerimizin sayesindedir. Bu zincir, bu halka sürekli olarak devam edecektir ki, bu vatan ve millet taçlanarak geleceğe yürümüş olsun” dedi.


Yazgı şunları söyledi: “Şehit ve Gazi Aileleri Koordinasyon Merkezimizde, şehit aileleri, gazi ve gazi yakınları arasındaki dayanışmanın artması ve zamanlarını hoşça geçirecekleri merkezimizin içeresinde kütüphane ve sohbet salonları, el becerilerini geliştirici kursların olacağı derslikler, ayrıca satranç oynayabilecekleri, TV izleyebilecekleri bir salon oluşturduk."


Konuşmaların ardından üç katlı merkez yapılan duanın ardından açıldı. Şehit ve gazi aileleri koordinasyon merkezi içerisinde şehit ve gazi çocuklarının ders göreceği derslikler, çok amaçlı toplantı salonu, dinlenme ve çay salonu, kütüphane, mutfak ve lavabo bulunuyor. Koordinasyon merkezinde, şehit ve gazi çocuklarına yönelik ücretsiz el becerilerine yönelik sanatsal eğitim, taşıma servisi, kurs, konferans ve eğitici seminerler, kültürel ve sosyal geziler düzenlenecek. İhtiyacı olan şehit yakınlarına ve gazilere de yardım yapılacak. Merkezin kayıtlı 100 civarında şehit ve gazi yakınına hizmet vermesi planlanıyor.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Kira tespit davalarında dava sayısını ve mağduriyeti azaltacak bir ihtiyati tedbir önerisi Kanun’a göre kira tespit davaları, en erken altıncı kira yılı için açılabilir (TBK 344/3). Bu davayı genellikle kiraya veren taraf kiracıya karşı açar ve davanın konusu, kira bedelinin emsalleri düzeyine yaklaştırılmasıdır. Kiraya verenin tespit davasını kazanacağı neredeyse kesin olmasına rağmen sonuçlanmasının birkaç yıl sürdüğünü belirten Prof. Dr. Umut Yeniocak, emsal kiraya yakın ihtiyati tedbir kararının mağduriyeti azaltacağını açıkladı. Altınbaş Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Umut Yeniocak, yüksek enflasyon sebebiyle hızla artan kiraların ev sahibi ile kiracıları çok sık karşı karşıya getirdiğini hatırlattı. Prof. Dr. Umut Yeniocak, kiraya verenin açacağı tespit davasını kazanacağı neredeyse kesin olmasına rağmen sonuç alınabilmesinin maalesef birkaç yıl sürebildiğini belirtti. Kiraya verenin davanın sonunu beklemesi hatta geçmişe dönük kira farklarının tahsili talebiyle kararı icraya koyması için de mahkeme kararının kesinleşmesini beklemesi gerektiğini ifade etti. Yeniocak’a göre kiraya veren, yıllar süren davanın sonunu bekleyip geçmişe dönük kira farkını faiziyle talep ettiğinde, kanun gereği kendisine ödenen faiz de enflasyon karşısında oldukça düşük düzeyde olduğundan, bir mağduriyet de bu aşamada yaşanıyor. “Emsal kiraya yakın ihtiyati tedbir kararı, mağduriyeti azaltır” Bu tabloda müdahale edilmesi gereken çok şey olduğuna değinen Yeniocak, “Elbette, enflasyon kalıcı olarak düşürülmedikçe bu sorunun sadece hukuk yoluyla kalıcı olarak çözümü mümkün değildir” değerlendirmesini yaptı. Ancak kısa vadede kira tespit davalarında davacı kiraya veren tarafın, davalı kiracının dava süresince emsal kiraya yakın bir kira ödemesi yönünde ihtiyati tedbir talep etmesi ve mahkemenin de dosyada sıra dışı bir durum yoksa özellikle içinde bulunduğumuz yüksek enflasyon şartlarında bu tedbir kararını vermesi gerektiğini vurguladı. Böylece dava boyunca yükseltilmiş kira bedelini tahsil eden ev sahibi için davanın uzun sürmesinin ikinci bir mağduriyet sebebi olmaktan çıkacağını kaydetti. Yeniocak, son olarak mahkemelerin bu yönde tedbir kararı vermeleri hâlinde uyuşmazlıkların arabuluculuk aşamasında anlaşmayla çözülme ihtimali de artacağından dava sayısının azalacağını öne sürdü. Ayrıca bu uygulamanın, taraflar arasındaki menfaat dengesine daha uygun bir çözüm olacağına da dikkat çekti.