GENEL - 24 Şubat 2017 Cuma 10:01

Aksaray’da verimliliği ve üretimi artırmak için çiftçilere eğitim veriliyor

A
A
A
Aksaray’da verimliliği ve üretimi artırmak için çiftçilere eğitim veriliyor

Nüfusun yüzde 80’inin tarım ve hayvancılıktan geçimini sağladığı Aksaray’da tarım ve hayvancılığı geliştirmek, verimliliği artırmak ve sağlıklı gıda üretmek için çiftçilere yönelik eğitim programları düzenleniyor.
Ziraat Odası Başkanlığı, Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından organize edilen eğitim programlarında yüzlerce çiftçiye ziraat mühendisleri ve veterinerler tarafından eğitim veriliyor.
Ziraat Odası Başkanlığında gerçekleştirilen eğitim programına katılan Damızlık Koyun, Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mahmut Aktürk, her alanda olduğu gibi tarım ve hayvancılıkta da eğitimin son derece önemli olduğunu belirterek, “İlimizde tarım ve hayvancılığı geliştirmek, verimliliği ve üretimi artırmak, kaliteli ve sağlıklı gıda üretmek için eğitim faaliyetleri düzenleniyor. Burada Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğümüz, Milli Eğitim Müdürlüğümüz, Ziraat Odası Başkanlığımız ve Damızlık Koyun, Keçi Yetiştiricileri Birliğimiz olarak bu faaliyetlere destek veriyoruz. Hayatımızın her alanında olduğu gibi tarım ve hayvancılıkta da eğitimin çok önemli olduğunu düşünüyoruz. İnsanların girdilerinin düşürülmesi, üretim noktasında daha çok üretmesi, daha çok kazanması, ülkemize daha çok katma değer katması açısından eğitim faaliyetlerini önemsiyoruz. Ülkemizin, tarım ve hayvancılığın gelişmesinde eğitimin çok önemli olduğunu düşünüyoruz” dedi.

"Bakanlık eğitime çok büyük önem veriyor"
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Bestami Zabun, çiftçilere yönelik eğitim faaliyetlerinin tüm hızıyla devam ettiğini ifade ederek, “İlimizde tarım ve hayvancılıkla uğraşan çiftçilerimize yönelik eğitim çalışmalarımız yoğun bir şekilde devam etmektedir. Bu kapsamda da Ziraat Odası Başkanlığımızın toplantı salonunda süt sığırı yetiştiriciliği kursunu başlattık. Eğitim dediğimiz zaman beşikten mezara kadar eğitimin şart olduğunu hepimiz biliyoruz. Tarım ve hayvancılık gibi önemli bir sektöründe eğitimsiz olması kesinlikle mümkün değildir. O yüzden bakanlığımız buna çok önem vermekte. Bizde il kapsamında sivil toplum kuruluşları ile birlikte eğitimlerimizi devam ettiriyoruz. 2015 yılında 24 kurs 547 çiftçi, 2016 yılında 31 kurs 656 çiftçi, 2017 yılında da 15 kurs 389 çiftçi kurslarını tamamladı ve sertifikalarını aldılar. Şu anda 9 kursumuz devam etmekte ve tamamlandıktan sonra 126 çiftçimiz daha sertifikasını alacak” diye konuştu.

Ziraat mühendisleri ve veterinerler eğitim veriyor
Ziraat Odası Başkanı Emin Koçak, çiftçilerin çoğunun ana babadan kalma usulle çiftçilik yaptıklarını dile getirerek, çiftçileri geliştirmek, daha verimli ürün elde etmek ve daha çok kazanç sağlamalarını sağlamak için eğitimler verdiklerini söyledi. Başkan Koçak, “Ziraat odamız, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüz, Milli Eğitim Müdürlüğü ve Koyun Keçi Yetiştiricileri birliğimiz ile ortaklaşa düzenlemiş olduğumuz çiftçi eğitimine katıldık. 100’e yakın çiftçimize burada eğitim veriyoruz. Üreticimiz bilinçli ama burada teknik ilgileri, ziraat mühendislerimiz, veterinerlerimiz üreticilerimize geniş çaplı bilgiler veriyor. Bu da üreticimize ve ülkemize ciddi anlamda katkı sağlıyor. Hem ekonomi açısından hem de bilgi açısından. Bir de Tarım Bakanlığının genç çiftçilere yönelik ‘Haydi Gel Köyümüze Dönelim’ isimli projesiyle sertifika alan çiftçilerimizin puanları biraz daha artıyor. Biz, üreticilerimizin verilen her hibeden, destekten yararlanması için bu tarz organizasyonlar yapıyoruz. Eli nasırlı insanlara ne kadar eğitim versek, ne kadar organizasyon yapsak az diyorum. Üreticilerimiz hizmetin en iyisine layık. Biz olduğumuz müddetçe gece gündüz demeden üreticilerimize hizmet etmeye devam edeceğiz. Bizim amacımız koltukta oturmak değil, oturduğumuz yerden de hizmet değil. Üreticinin ayağına, tarlasına giderek üreticilerimizin eksikliklerini yerinde görüp onlara her türlü hizmeti vermek” ifadelerini kullandı.

"Çiftçiler bilmedikleri her şeyi öğreniyor"
Eğitimlerde çok şey öğrendiklerini belirten çiftçiler ise “Biz burada eğitim aldık. Tarım ve hayvancılıkla ilgili bilmediğimiz şey çok. Bilmediğimiz birçok şeyi burada öğrendik. Burada biz hayvancılık ve tarım ile ilgili kurs almak için geldik. Çok faydalı ve gerekli olduğunu düşündüğümüz için buradayız. Gerçekten eğitim gerekli bir şey. Herkes biliyoruz, yapıyoruz diyor ama bilmediğimiz, görmediğimiz ve anlamadığımız çok şey var. Bu nedenle eğitim çok değerli” dedi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Çanakkale Hayır çeşmesi yapmak isterlerken hayatlarını kaybettiler Çanakkale’nin Lapseki ilçesine bağlı Kangırlı köyünde dün tarlada hayır çeşmesi için su kanalı açtıkları sırada toprak kayması sonucu göçük altında kalarak hayatını kaybeden Tahir Ödemiş ve Sefer Arslan köy camiinde ikindi namazına müteakip kılınan cenaze namazlarının ardından toprağa verildi. Lapseki ilçesine bağlı Kangırlı köyünde saat 16.30 sıralarında su kuyusundan hayır çeşmesi oluşturmak için kanal yapımı sırasında toprak kayması meydana geldi. 3 kişi toprak altında kaldı. İhbar üzerine bölgeye jandarma, sağlık personeli, AFAD ve UMKE ekipleri sevk edildi. Ekipleri tarafından toprak altından çıkarılan kepçeci Refik Bilgiç, sağlık ekiplerince Mehmet Akif Ersoy Çanakkale Devlet Hastanesine kaldırıldı. İl Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürlüğü, AKUT, UMKE ekipleri tarafından yarı beline kadar toprağa gömülü halde olan Tahir Ödemiş göçükten kurtarıldı. Ambulansa alınan Tahir Ödemiş, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Hastanesine kaldırıldı. Tahir Ödemiş, hastanede yapılan tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybetti. Kurtarma çalışmaları kapsamında toprak kayması sonucu göçük altında kalan Sefer Arslan’ı da cansız bedenine ulaşıldı. Mehmet Akif Ersoy Çanakkale Devlet Hastanesi morguna kaldırılan Tahir Ödemiş ve Sefer Arslan’ın cenazeleri otopsinin ardından ailelerine teslim edildi. Kangırlı köyünde tarlada hayır çeşmesi için su kanalı açtıkları sırada toprak kayması sonucu göçük altında kalarak hayatını kaybeden Tahir Ödemiş ve Sefer Arslan’ın cenazeleri köy camiinde ikindi namazına müteakip kılınan cenaze namazlarının ardından toprağa verildi. Cenaze törenine, Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, Lapseki Kaymakamı Emre Öztürk, Çanakkale Belediye Başkanvekili Av. Bülent Şarlan, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Sadi Akman, Tahir Ödemiş ve Sefer Arslan’ın yakınları ile çok sayıda vatandaş katıldı.
Samsun Başkan Kurnaz: “Kapımız da gönlümüz de milletimize hep açık olacak” İlkadım Belediye Başkanı İhsan Kurnaz, kapılarının da gönüllerinin de her zaman millete açık olduğunu söyledi. 31 Mart Mahalli İdareler Seçimleri’nde İlkadım Belediye Başkanı seçilen İhsan Kurnaz’a hayırlı olsun ziyaretleri sürüyor. Başkanlık makamında misafirlerini ve hayırlı olsun dileğinde bulunmaya gelen vatandaşları kabul eden Başkan Kurnaz, vatandaşlar, STK temsilcileri ve yöneticilerini ağırladı. “Kapımız da gönlümüz de milletimize hep açık olacak” Ayrım yapmayan, herkese eşit yaklaşan, şeffaf ve hesap verebilen bir yönetim anlayışına sahip olduklarını vurgulayan Başkan İhsan Kurnaz, “Seçim döneminde İlkadımlı hemşehrilerimize söz verdik. Kimseyi ayırmadan, herkese eşit hizmet edip, her kesimin belediye başkanı olacağız inşallah. Belediyenin kapısı herkese açık olacak. Bu anlamda göreve seçildiğimizden bu yana kapımız, İlkadım’da her kesimden insanımıza açık oldu. Olmaya da devam edecek” dedi. “İlkadım’ı gurur duyulan ilçe haline getireceğiz” İlkadım’ın kaybedecek vakti olmadığına değinen Başkan İhsan Kurnaz, “İlkadım’ın kaybedecek vakti olmadığını biliyoruz. Gerekli ön çalışmaları hızlandırıp kısa sürede sahaya çıkacağız. İlkadımlı hemşehrilerimiz şunu bilsin: İlçemizi herkesin yaşamaktan mutlu olduğu, gurur duyduğu bir ilçe haline getireceğiz. Bunun için çok çalışacağız. Hemşehrilerimizin destekleri ile hep birlikte bunu başaracağız” diye konuştu. Başkan Kurnaz, bir yandan da belediyenin mevcut tablosunu analiz ettiklerini, kısa süre içerisinde sahaya çıkıp çalışmalara bizzat nezaret edeceğini ifade etti.