GENEL - 23 Mayıs 2018 Çarşamba 16:46

Bakan Eroğlu: "2071 yılına kadar Aksarayımızın su meselesini tam anlamıyla çözmek için proje çalışmaları başladı"

A
A
A
Bakan Eroğlu: "2071 yılına kadar Aksarayımızın su meselesini tam anlamıyla çözmek için proje çalışmaları başladı"

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, 2071 yılına kadar Aksaray’ın su meselesini tam anlamıyla çözmek için proje çalışmalarının başladığını söyledi.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, 2071 yılına kadar Aksaray’ın su meselesini tam anlamıyla çözmek için proje çalışmalarının başladığını söyledi.


Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, bir dizi ziyaret, temel atma ve çiftçilere kredi sertifikaları dağıtımı için Aksaray’a geldi. İlk olarak Aksaray Valiliğini ziyaret eden Bakan Eroğlu, Vali Aykut Pekmez’i ziyaretinin ardından bir basın toplantısı düzenledi. Valilik toplantı salonunda gerçekleştirilen toplantıda yatırımlar ve projeler hakkında bilgiler veren Bakan Eroğlu, "Aksaray’da da içme suyu problemimiz var. Kalite su ihtiyacımız var. Daha önce geldiğimizde 1’inci kısım ihalesi yaptık. Sonra modern içme suyu yapalım dedik ve şu anda işler yürüyor. Mevcut ödeneklere göre eksiklikler var. 16 milyon lira ilave ödenek aktarmamız gerekiyor. Onun da aktarılması için talimat verdik. Allah nasip ederse 20 Aralık’ta arıtma tesisi 1’inci kısım ishale hattı içme suyu arıtma tesisi ile birlikte bitecek" dedi.


Aksaray için bu çalışma ve projelerin yetmediğini belirten Bakan Eroğlu, "Diğer kaynaklardan Aksaray’a su getirmemiz lazım. Bugün bu yüzden yeni bir hattın temelini atacağız. 2’inci kısım ishale hattı. Böylelikle Aksaray’ın 2050 yılına kadar ihtiyacı karşılanacak. Mamasın Barajı içme ve sulama suyu olarak kullanılıyor. Öncelikle bu barajdan uygun bir noktadan içme suyu almak için sistem kurduk. Bu sistem ile daha kaliteli su elde ediliyor. Aksaray sanayisi, ziraat ve hayvancılığıyla çok hızlı gelişiyor. İleride sanayinin su ihtiyacı için ilave su kaynakları var. En uygun olarak da Ecemiş Çayı su kaynağı belirlendi. Yaklaşık 1 milyar liralık bir proje. Türkiye’nin en büyük projelerinden biri olacak. Bunu yapmak zor ama karar aldık. Susuzluğun bedeli, faturası yok. Bu yüzden 2071 yılına kadar Aksarayımızın su meselesini tam anlamıyla çözmek için proje çalışmaları başladı. Önce 36 kilometrelik tünel projesini yapmakla başlayacağız" diye konuştu.


Toplantıya Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Vali Aykut Pekmez, AK Parti Aksaray Milletvekili Mustafa Serdengeçti, AK Parti İl Başkanı Hüseyin Altınsoy, Aksaray Belediye Başkan Vekili Süleyman Canbulut katıldı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adana Adana’da yetişen turp, pırasa ve ıspanaklar deprem bölgesi Malatya’dan talep görüyor Çukurova’nın bereketli topraklarında üretilen turp, ıspanak ve pırasa deprem bölgesi Malatya için hasat ediliyor. Bölgede yetişen ürünlerin hasadı sürerken, kadınlar Ramazan ayında zorlu mesailerini sürdürüyor. Kozan’da üretilen ve ramazan ayında zorlu mesailerini sürdüren tarım emekçileri bölgede ürettikleri ıspanak turp ve pırasaları hasat ederek tazyikli sularda yıkayarak kasalarla deprem bölgesi Malatya için hasat ediyor. Kadınlar bölgede üretilen pırasa, turp ve ıspanakları topraktan sofralara ulaştırmak için mesai yaparken erkekler kasalarla kamyonlar ile nakliyelere hazırlıyor. Gün boyu suyun içinde süren zorlu mesai Ramazan’da devam ederken, ürünler deprem bölgesi Malatya’ya sevk ediliyor. Kadın üreticilerden Necla Peksoy, zorlu mesai sürdürdüklerini kaydederek, “Sabah saat 7’de mesaiye başlıyoruz. Gün boyu mesaimiz sürüyor. Kozan’da ürettiğimiz ıspanak, pırasa ve turpları tüketiciler için hazırlıyoruz” dedi. Mevsimin sıcak geçtiğini, hasadın zorlaştığını söyleyen Murat Doğanay ise, “Ramazan’da zor oluyor ama ürünler bereketli bölgeden talep görüyor. 16 saat boyunca biz yolda oluyoruz. Haftada 3 sefer olmak üzere bölgeleye geliyoruz. 8 ila 10 ton arasında hasat bölgeye ulaşıyor. Bu toprakların bereketli olması maddi açıdan avantajlı olması deprem bölgesinden rağbet görüyor” diye konuştu. Tarlada kilosu 10’TL’den alıcı bulan ıspanaklar deprem bölgesi Malatya için özenle hazırlanıyor.