YEREL HABERLER - 02 Nisan 2017 Pazar 14:17

Başkan Karatay: "Yargı sivilleşince, vesayet, darbe bitecek ve adalet gelecek"

A
A
A
Başkan Karatay: "Yargı sivilleşince, vesayet, darbe bitecek ve adalet gelecek"

AK Parti İl Başkanı Abdulkadir Karatay, yeni anayasa değişikliğinde yer alan yargının sivilleşmesi maddesi değiştiğinde vesayetin tamamen ortadan kalkacağını ve adaletin geleceğini söyledi.

AK Parti İl Başkanı Abdulkadir Karatay, yeni anayasa değişikliğinde yer alan yargının sivilleşmesi maddesi değiştiğinde vesayetin tamamen ortadan kalkacağını ve adaletin geleceğini söyledi.


Anayasanın 18 maddesinin değişimi içerisinde yer alan ve anayasanın belki de en önemli değişimlerinden bir tanesinin de yargının sivilleşmesi olduğunu belirten Başkan Karatay, “Yargı ile ilgili 3-4 tane maddemiz var. Bir tanesi, yargının bağımsızlığı ibaresinin yanına tarafsızlığının da eklenmesiydi. Yine bir tanesi askeri mahkemelerin tamamen kaldırılması, Anayasa Mahkemesindeki askeri üyelerin artık mahkemeye üye olarak sunulmayacağı ve bir diğeri de HSYK’nın yapısındaki düzenleme. Şimdi tüm bunları değerlendirdiğimiz zaman Türk Milleti adına yargı yetkisini bağımsız mahkemeler kullanıyor. ‘Bağımsız mahkemeler kullanıyor’ ifadesine baktığımız zaman da askeri yargı ve sivil yargı olmak üzere 2 tane yargımız var. Herhangi askeri bir durumda, askeri bir olayda veya askerle bir mahkemeleşme durumunda sivillerimiz de askeri mahkemelerde yargılanabiliyordu. Şimdi bu ne demektir? Devlet içerisinde kurum olan Türk Silahlı Kuvvetlerinin kendine has bir yargı mekanizmasının olmasıydı. Biz bu maddeyi tamamen kaldırıyoruz. Askeri yargının tamamen kalkması yargının a’dan z’ye sivilleşmesi demek. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan her kişi, ister asker olsun, ister sivil olsun, herhangi bir durumda sivil mahkemelerimiz tarafından yargılanacak ve sivil mahkemelerimizce hukuku değerlendirilecek. Böyle baktığımız zaman artık yargımızın sadece sivil bir yargıya dönüştüğünü görüyoruz. Neden önemli? Biliyorsunuz ki, ‘Türkiye Cumhuriyeti Devletini korumak adına TSK görevlidir’ gibi darbelere imkan veren bazı maddeler var. Bu darbe ortaya çıktıktan sonra askeri mahkemede yargılandığı zaman darbeyi yapan yine Türk Silahlı Kuvvetlerine mensup insanları yine TSK’ya ait olan yargıda hesap vermesi elbette ki tam bir adaleti ortaya koymaz. Dolayısıyla bizim yaptığımız bu düzenleme ile artık darbelerin de önünü kapatmak adına, bir daha darbelerin yaşanmaması adına yargının sivilleşmesi çok önemli bir düzenleme. Belki de bu anayasa paketi içerisindeki en önemli düzenlemelerden bir tanesi. Nasıl ki yürütmenin seçilen Cumhurbaşkanı tarafından belirlenerek yürütme ve yasamanın ayrılmasıysa, bir başkası da mahkemelerin, daha doğrusu yargının tamamen sivilleşmesi” dedi.


‘Vesayet tamamen ortadan kalkacak’


Mahkemelerin Türk Milleti adına karar verdiğinin altını çizerek açıklamasına devam eden Başkan Karatay, “Biz hep şunu söylüyoruz. Mahkemeler Türk Milleti adına karar verir. Türk Milleti adına karar veren bir mahkemeye de yine Türk Milleti tarafından seçimlerle seçilen Cumhurbaşkanının, seçimlerle gelen meclisin başta HSYK’nın yapısında yaptığımız düzenleme ile oradaki üyelerin millet tarafından yetkilendirilmiş hem cumhurbaşkanı, hem de milletvekili tarafından belirlenmesi gerçekten çok önemli bir düzenleme. Dolayısıyla biz yargının sivilleşmesinden şunu anlıyoruz. Artık vesayet tamamen ortadan kalkacak. Vesayet nedir peki, ona da bir açıklık getirelim. Vesayet, Türk Milleti adına Türkiye Büyük Millet Meclisi her ne kadar teorik olarak söz sahibi olsa da, pratik olarak biz bunu geçtiğimiz 50-60 yıllık çok partili demokrasi hayatında göremedik. Çünkü millet tarafından görevlendirilen Türkiye Büyük Millet Meclisi yeri geldiği zaman bazı kurumlarda söz sahibi olamıyor, iktidar olduğu halde muktedir olamıyordu. Nedir mesela? İşte bir kanun çıkartıyorsunuz, Yargıtay, Danıştay veya Anayasa Mahkemesinden dönüyor. Yine bir düzenleme yapıyorsunuz, askeri yargıda da, askeriyenin tamamında neredeyse hiçbir denetleme hakkınız bile olmuyordu. Dolayısı ile bizim yaptığımız bu düzenleme ile beraber devletin tek sahibi olan milletin, millet tarafından görevlendirilen yürütmenin başı olan cumhurbaşkanı ve yasama olan Türkiye Büyük Millet Meclisinin tüm yetkileri millet adına kullanıp yargıda olmak üzere diğer kurumlarla beraber bütün seçimleri buralardan yapılması. Bu da şu demektir ki, Türkiye Büyük Millet Meclisi kanun koyma gücüyle devletin en önemli kurumu olarak görev yaparken, hükümet olarak, cumhurbaşkanı ve cumhurbaşkanının atayacağı yardımcıları ve bakanları yürütmenin en önemli erki olurken ve bir taraftan da hem yürütmeyi, hem yasamayı denetleyen yargının Türk Milleti tarafından seçilmiş kişilerce belirlenmesinin artık hiçbir kurumun kendine özel bir kanunu olmadan Türk Milletinin bu vesayeti ortadan kaldırıp idareye, iradeye kendisinin sahip olması, sahip çıkması demek. Bu yüzden yargının sivilleşmesi gerçekten çok önemli. İnşallah önümüzdeki 16 Nisan referandumunda güçlü bir evet çıktıktan sonra bu düzenlemeler hızlı bir şekilde yapılıp, bu milletin, bu halkın bugüne kadar yapmış olduğu desteği, çalışmayı, gayreti kendi adını kullanacak olan hem hükümetin, hem yasama organının, hem de yargı organının milletin isteklerini, taleplerini hassasiyetlerini göz önünde bulundurarak çalışacağını düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Giresun Mikro çoğaltımla yılda 50 bin adet sertifikalı fındık fidanı üretilebilecek Doğu Karadeniz Projesi (DOKAP) tarafından desteklenen mikro çoğaltım yöntemi ile yılda 50 bin adet fındık fidanı üretimi gerçekleştirileceği belirtildi. Mikro Çoğaltımla Fındık Fidan Üretiminde İklimlendirme Serası Modernizasyonu Projesiyle ilgili DOKAP tarafından yapılan açıklamada, “Projenin amacı doku kültürü ile kitlesel sertifikalı fındık fidan üretimidir. Mikro çoğaltım genetik olarak birbirinin aynı olan çok fazla sayıda bitki üretimi için kullanılan önemli bir tekniktir. Fakat sera veya bahçe gibi ex vitro koşullara aktarıldıktan sonra bitkilerin zarar görmesinden veya fazla oranda bitki kayıplarından dolayı mikro çoğaltımın kullanımı geniş oranda sınırlı olmaktadır. Bu proje kapsamında mevcut Fındık Araştırma Enstitüsü Doku Kültürü Laboratuvarı Serası’na çelik malzeme rafı, evye lavabo, sirkülasyon fanı, ısıtma ve su arıtma sistemlerinin yapılması ve fidanların iklimlendirilmesi aşamasında meydana gelen zarar ve kayıpların en aza gelmesi hedeflenmektedir” denildi. Proje maliyeti 2 milyon 722 bin lira Projenin maliyeti ve üretim kapasitesiyle ilgili de bilgi verilen açıklamada, ”Mikro çoğaltımla Fındık Fidan Üretiminde İklimlendirme Projesi ile yapılan seraya belirtilen alt yapının kazandırılması durumunda enstitünün yılda 50 bin adet sertifikalı fidan üretim kapasitesine ulaşılabilecektir. Doku kültürü laboratuvarından çıkacak fidanların iklimlendirileceği mevcut seraya 1 adet sirkülasyon fanı, doğalgaz yakıtlı ısıtma sistemi, yaklaşık 5 ton kapasiteli su arıtma sistemi, 1 adet çelik malzeme rafı, 1 adet UV/VIS Nano spektrofotometre, 1 adet Elektroforez görüntüleme sistemi, 1 adet Santrifüj ve 1 adet evye lavabo yapılacaktır. Proje tutarı ise 2 milyon 722 bin 520 lira’dır” bilgisi paylaşıldı.
Kayseri Başkan Palancıoğlu Ak Parti Melikgazi İlçe Teşkilatı ile iftarda bir araya geldi Melikgazi Belediye Başkanı Doç. Dr. Mustafa Palancıoğlu, AK Parti Melikgazi İlçe Teşkilatı tarafından düzenlenen iftar programında önceki dönem ilçe başkanları ve teşkilat mensupları ile bir araya gelerek yeni dönem projeleri hakkında sunum yaptı. 5 yıla daha damgasını vuracak vizyon projeleri hakkında teşkilat mensuplarını bilgilendiren Başkan Palancıoğlu, “AK Parti Melikgazi İlçe Başkanımız Sayın Tayyar Şahin, kıymetli ilçe teşkilatımız ve önceki dönem teşkilat mensuplarımız ile bir araya geldik. Önümüzdeki 5 yıl için Melikgazi’mizde hazırladığımız vizyon projelerimiz hakkında da kendilerini bilgilendirdik. İnşallah yeni dönemde yapacağımız projeler sadece Melikgazi için değil Türkiye’ye örnek olacak projeler. Aile, gençlik, kadın, turizm olmak üzere hepsi beni heyecanlandıran projeler. Türkiye Üstün Zekâlılar Vakfı ile Dâhiler Kolejini; Cambridge, Oxford mantığında Türkiye’nin en nadide kolejini Kayseri’de kurmak istiyoruz. Türkiye’nin 50 veya 100 yılını yönetecek bilim adamlarının, sanayicilerin, ekonomistlerin, siyasetçilerin yetişmesini hedefliyoruz. İnşallah bundan sonra Melikgazi’de 10 katlı binalar yapılacak. Melikgazi’de yatay mimariye geçiyoruz. Bunun yanında kentsel yenileme çalışmalarımızı inşallah bu dönemde daha da artıracağız. Hunat ve Cumhuriyet Mahallesi bizim misafir odamız sayılır. Oyüzden elimizden geldiğince şehir merkezini güzelleştireceğiz. Melikgazi Kongre Merkezi Projemiz, Kamp Merkezi, 7/24 Kütüphane ve Bilgiyi Ticaretleştirme Merkezi (BTM), Çocuk Üniversitesi, Doğa Temalı Parklar, Sosyal Tesisler ve Mesire Alanları, Nazmi Toker Güzel Sanatlar Atölyesi, Pastırma-Sucuk Atölyesi ve Müzesi, Atölye Melikgazi, Bayat-Bat Bit Pazarı, Düğün Çarşısı, Sokak Hayvanları Köyü, Ortaköy Sokağı gibi birçok projemizi inşallah yeni dönemde hayata geçireceğiz.” dedi. Hep birlikte, gönül birliği ile Melikgazi için durmadan yorulmadan çalışacaklarını söyleyen Başkan Palancıoğlu sözlerine şunları ekledi: “Bu vesile ile yeniden bir araya geldiğimiz bu davaya gönül vermiş Melikgazi ana kademe, kadın kolları, gençlik kolları olmak üzere ilk dönemden bu yana tüm ilçe başkanlarımıza da Melikgazi’mize yapmış oldukları hizmetlerden dolayı teşekkür plaketi takdim ettik. 5 yıl boyunca Gökhan Ülke Başkanımla ele ele güzel işler yaptık. Tayyar Başkanımızla da 3 aydır aynı frekansta çalışıyoruz. Ayrıca şahsıma takdim ettikleri plaket için Tayyar Başkanımıza ve Melikgazi’mizi ileriye taşıyacak hedeflerimiz için her zaman omuz omuza yürüdüğümüz ilçe teşkilatımıza teşekkür ederim.” “İyi ki Mustafa Palancıoğlu gibi bir başkana sahibiz” diyen AK Parti Melikgazi İlçe Başkanı Tayyar Şahin ise, “Geçmişten günümüze 22 yıldır AK Partimizde, AK davamızda görev yapmış olan bütün ilçe başkanlarımız, bütün kadın kolları başkanlarımız, bütün gençlik kolları başkanlarımızla beraberiz. Burada önceki dönemde teşkilatımızda görev yapan Sadi Köylü Başkanımız, Timur Barlas Başkanımız, Rahmetli Sami Kadıoğlu Başkanımızı temsilen Berkay Kardeşimiz ve görevi teslim aldığım Gökhan Ülke Başkanımızla ve ana kademe Başkanlarımızla birlikteyiz. Gökhan Ülke Başkanıma ve önceki dönem İlçe Başkanlarıma çok teşekkür ediyorum. Önceki dönem kadın kolları ve gençlik kolları başkanlarımızdan da Allah razı olsun. İnşallah Allah’ın izniyle 31 Mart 2024 akşamı da bu birliktelik ile zafer kutlaması yapmak için birlikte olacağız. 15 yıldır yaptığım siyasetin en keyifli son üç ayına Mustafa Palancıoğlu Başkanımla tanık oldum. Duruşuyla, fikirleriyle, projeleriyle, destekleriyle her zaman bizlere ışık oldu. Yapmış olduğu projeleriyle her yerde alnımızı ak eyledi.” dedi.
Denizli Tavas Belediyesi binlerce vatandaşı gönül sofrasında buluşturdu Tavas Belediyesi, Ramazan ayının manevi atmosferini vatandaşlarla birlikte doyasıya yaşamak için mahalle iftarları düzenliyor. Ramazan ayının başından itibaren her gün birkaç mahallede iftar sofraları kurularak, vatandaşlar aynı sofrada buluşuyor. Tavas Belediyesi’nin Ramazan ayında geleneksel hale getirdiği mahalle iftarları farklı mahallelerde devam ediyor. Ramazan ayında orucunu birlikte açmak isteyen vatandaşları gönül sofrasında bir araya getiren Tavas Belediyesi, iftar sofrasını bu kez 5 bin kişinin katılımı ile Tavas Merkez’de kurdu. Kurulan gönül sofralarını dolduran binlerce kişi, ezanın okunmasıyla oruçlarını hep birlikte açtı. İftar programının ardından tasavvuf müzik dinletisi ve semazen gösterisi sahnelendi. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Nihat Zeybekci, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, AK Parti İl Başkanı Yücel Güngör, Milliyetçi Hareket Partisi İl Başkanı Mehmet Ali Yılmaz ve binlerce vatandaşın yoğun katılımı ile Ramazan ayının ruhu dolu dolu yaşandı. Ramazan ayının yardımlaşma ve dayanışma ayı olduğunu ifade eden Tavas Belediye Başkanı Hüseyin İnamlık; “Rahmetin, bereketin ve bolluğun ayı olan Mübarek Ramazan’da Merkez ve Mahallelerimizde kurduğumuz gönül sofralarımızda hemşehrilerimizle birlikte Ramazan ayının güzelliğini ve manevi birlikteliğini yaşıyoruz. En yoğun birlik ve beraberlik duygularını yaşadığımız böyle güzel bir akşamı aynı sofrada paylaşıyor olmak, bizler için çok kıymetli. Ramazan ayı boyunca, her gün birlik ve beraberliği yansıtan bu sofralarımızı kurmaya devam ediyoruz. Hep beraber nice güzel Ramazanlar yaşamak dileğiyle. Rabbim hepimizi Kadir Gecesi’ne, Ramazan Bayramı’na ulaştırsın. Allah’ım yapmış olduğumuz ibadetlerimizi ve dualarımızı kabul eylesin. Gönül birlikteliğimize ortak olup iftar soframızı şereflendiren tüm hemşehrilerime teşekkür ederim” dedi.