EKONOMİ - 25 Kasım 2017 Cumartesi 10:14

(Özel) Küçükbaş hayvan sayısı Türkiye’de yüzde 80, Aksaray’da yüzde 500 artış gösterdi

A
A
A
(Özel) Küçükbaş hayvan sayısı Türkiye’de yüzde 80, Aksaray’da yüzde 500 artış gösterdi

Türkiye’nin et ve süt ihtiyacının karşılanmasında olmazsa olmazı olan tarım ve hayvancılık sektörü her yıl hızla büyümeye devam ederken, hükümetin sağladığı desteklemelerle küçükbaş hayvan sayısı 10 yılda Aksaray’da yaklaşık yüzde 500, Türkiye’de ise yüzde 80 oranında artış gösterdi.

Türkiye’nin et ve süt ihtiyacının karşılanmasında olmazsa olmazı olan tarım ve hayvancılık sektörü her yıl hızla büyümeye devam ederken, hükümetin sağladığı desteklemelerle küçükbaş hayvan sayısı 10 yılda Aksaray’da yaklaşık yüzde 500, Türkiye’de ise yüzde 80 oranında artış gösterdi.


Küçükbaş hayvancılığın sektördeki önemini ve gelişimini anlatan Aksaray Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mahmut Aktürk, küçükbaş hayvancılığın, hayvancılığın en önemli şekillerinden birisi olduğunu belirterek, hükümetin desteklemeleri ile tarım ve hayvancılık sektörünün hızla geliştiğini, üreticilerin para kazandığını ve üretimde kalitenin son derece arttığını kaydetti. Aksaray’da 400 bin civarında Türkiye genelinde ise 45 milyona yakın hayvan varlığının olduğunu belirten Başkan Aktürk, “İlimizde şu anda 400 bin civarında küçükbaş hayvan varlığımız var, doğumlarla birlikte bu 750-800 binleri bulmakta. Tabii küçükbaş hayvancılık hayvancılığın en önemli şekillerinden bir tanesi. Türkiye hayvancılığının en önemli konularından bir tanesi. Büyükbaş hayvancılık ile birlikte Türkiye’nin kırmızı et ihtiyacını, süt ihtiyacını karşılamaya çalışıyoruz. Kırmızı et ihtiyacının büyük bir bölümü büyükbaş hayvancılıktan karşılanmakta ama küçükbaş hayvancılığın da özellikle son 2-3 yıl içerisinde Türkiye’nin et üretiminde çok ciddi değerler kazandırdığını biliyoruz” dedi.



“Hayvan sayısının artması pazar sorununu ortadan kaldırdı”


Artık Türk insanının özellikle adak ve kurbanlık noktasında küçükbaş hayvanı tercih etmeye başladığını belirten Başkan Aktürk, “Küçükbaş hayvanın etinin koktuğundan, kolesterolü yükselttiğinden, tansiyonu yükselttiğinden bahseden kesimler, artık kuzu ve koyun etinin, keçi etinin insan sağlığına ne kadar faydalı olduğu yönünde açıklamalar yapıyor. Bununla birlikte artık Türk toplumu eskiden olduğu gibi Türk mutfaklarına, Türk sofralarında kuzu ve koyun etini tercih etmeye başladı. Tabii bununla birlikte pazar sorunumuz yavaş yavaş ortadan kalkmaya başladı” diye konuştu.



“Türkiye’de 10 yılda yüzde 80 artış gösterdi”


10 yıl içerisinde hayvan sayısının Türkiye genelinde yüzde 80, Aksaray’da ise yüzde 500 oranında arttığına dikkat çeken Başkan Aktürk, “Üreticinin bu işten para kazanmaya başlamasıyla birlikte hayvan sayısında belli bir artış sağlandığını belirten Başkan Aktürk, “Özellikle ilimizde 2008 yılında 90 binler civarında olan anaç hayvan sayımız şu anda 400 binlere kadar yükseldi. Tabii bu istikrarlı tarım ve hayvancılık politikası, insanların bu işten para kazanmaya başlaması, para kazanmaya başlamasıyla birlikte bakım ve besleme şartlarının iyileşmesi, ikizlik oranının artırılması, karkas ağırlığının artırılması küçükbaş hayvancılığı oldukça iyi yerlere getirdi. 80 binden 400 bine çıkan artış yüzde 500 civarında bir artış. Bu son 8-9 yılda ortaya çıktı ve çok ciddi bir rakam olduğunu düşünüyoruz. Hükümetimizin tarım ve hayvancılık noktasındaki desteklemelerinde küçükbaş hayvancılığında yer alması Türkiye genelinde özellikle 24-25 milyonlara düşen küçükbaş hayvan sayısını 45 milyonlara çıkmasına sebep oldu” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Polisin alkollü sürücü ile imtihanı: Üfleme eğitimi verilen kadın 44. seferde başardı Aksaray-Konya Karayolunda jandarmanın "dur" ihtarına uymayarak kaçan kadın sürücü, jandarma ve emniyeti alarma geçirdi. 53 kilometre kaçan kadın sürücü E-90 Karayolunda kovalamaca sonucu yakalandı. Alkolmetreye üflermiş gibi yapıp üflemeyen ve 3 alkolmetre değiştirerek kadına üfleme eğitimi veren polis, üfletme imtihanına girdiği kadın sürücünün 44. üflemesinde promilini alabildi. 0.97 promil alkollü çıkan kadın sürücüye ceza kesilerek ehliyetine el konuldu. Olay Aksaray - Konya Karayolu Eşmekaya Kavşağı’nda yaşandı. Edinilen bilgiye göre, Aksaray Konya Karayolunda yol kontrolü yapan İl Jandarma Komutanlığı ekipleri durumundan şüphelendikleri kadın sürücünün kullandığı 68 AAN 849 plakalı otomobile ‘dur’ ihtarında bulundu. İhtara uymayan kadın sürücü hızla denetim noktasından kaçtı. Aksaray istikametine kaçan kadın sürücünün plakası jandarma ekipleri tarafından hem jandarma hem de emniyet haber merkezine bildirildi. Bunun üzerine jandarma ve polis ekipleri karayolu ve aracın geldiği istikamete yönelik adeta bölgeyi abluka altına aldı. Jandarma ekipleriyle kısa süre kovalamacaya giren kadın sürücü 53 kilometre kaçtıktan sonra şehir merkezi girişinde polis ekiplerinin de "dur" ihtarına uymadı. Ekiplerin kaza riskine karşı kontrollü bir şekilde takip ettiği kadın sürücü çok gidemeden Tacin Mahallesi E-90 Karayolu üzerinde yakalandı. 44. üflemesinde pes eden kadın sürücü 0.97 promil alkollü çıktı Durdurulduktan sonra araçtan indirilen ve isminin Gülten Nas Y. (49) olduğu belirlenen kadın sürücü rahat tavır ve hareketleriyle dikkat çekti. Ehliyet ve ruhsat kontrolünden geçirilen kadın sürücüye alkol kontrolü yapmak isteyen polis memurlarının üfleme eğitimi ile imtihanı burada başladı. Alkol kontrolünden geçirilmek istenen kadına polis memurlarınca alkolmetre üfletilmek istendi. Alkolmetreyi üflemeye çalışan kadın üflermiş gibi yapıp üflemekten çekinirken, polis memurları kadına adeta üfleme eğitimi verdi. Bir polis memuru ağzıyla kadına üflemeyi gösterirken, bir değir polis memuru da elindeki üfleme çubuğunun poşetiyle üflemeyi anlattı. Eğitimin ardından polis memurlarının üfletme imtihanı başladı. Kadına defalarca alkolmetreyi üfletmeye çalışan polis memurları kadının üflemeyip üflüyormuş gibi göstermesiyle büyük bir sınav verdi. Alkolmetreye de güvenmeyen kadın sürücüye 3 farklı alkolmetre üfletildi. Zaman zaman su içen ve dinlenmeye geçen kadın sürücü 1 saat boyunca polis memurlarına ecel teri döktürdü. 43 kez alkolmetreyi üflemeyerek kandırmaya çalışan kadın sürücü 44. üflemesinde pes ederek normal bir şekilde üfledi. Üflemenin ardından kadının 0.97 promil alkollü olduğu belirlendi. Polis ve kadın arasındaki yaşanan ilginç diyaloglar ise anbean kameralara yansıdı. Alkollü araç kullanmaktan 6 bin 439 TL para cezası kesilen kadın sürücünün ehliyetine de 6 ay süreyle el konuldu. Araç ise olay yerine çağırılan bir yakınına teslim edildi.