YEREL HABERLER - 25 Ocak 2017 Çarşamba 12:14

OMÜ tüp bebek Amasya toplantısı ve gezisi

A
A
A
OMÜ tüp bebek Amasya toplantısı ve gezisi

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Tüp Bebek Ünitesinin bu haftaki durağı Amasya oldu.
Hastaları Yerinde Ziyaret Etme Projesi kapsamında Sinop ile başlayan tur Amasya ile devam etti. OMÜ Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Davut Güven, Doç. Dr. Bülent Ayaş ve ekibi tarafından yapılan toplantıda hastaların sorunları dinlendi.
Tüp Bebek Ünitesi Sorumlusu Doç. Dr. Davut Güven karşılıklı soru-cevap şeklinde geçen toplantıya dair şunları söyledi: “OMÜ tüp bebek ekibi olarak bu hafta sonu şehzadeler şehri Amasya’yı ziyaret ettik. Amasyalı vatandaşlara bizi karşılamaları ve toplantımıza iştirakleri için teşekkür ederiz. Toplantımızda tüp bebek tedavisindeki gelişmeleri konuşurken Türkiye’de sağlık hizmetlerinin ne kadar ilerlediğini de hep beraber gördük. Ben çocukken gittiğimiz SSK hastanelerinde doktorları bakamayacakları kadar fazla hastanın sıralarda beklediği günlerden hastaları için şehirlerarası yol kat edip toplantılar düzenleyen sağlık çalışanlarına müthiş bir ivme. Bugün tüp bebek alanında çok önemli gelişmeler var ama biz bunların içinden sadece faydası ispatlanmış olanlarını kullanıyoruz. Mesela chip yöntemi denen sperm seçmeyi kolaylaştıran ve en iyiyi bulmamıza yardım eden yöntemi artık bizde kliniğimizde kullanmaktayız. Tabii ki şu anda aşamadığımız sorunlar var. Sperm ya da yumurta yoksa bizim elimiz kolumuz bağlanıyor. Fakat bununla da mücadele etmek için üniversitemiz bünyesinde bir kök hücre merkezi kurduk ve çalışmalara başlıyoruz. Belki birkaç yıl içinde hiç sperm ya da oositi olmayan hastalarımıza da yardım edebileceğiz. Türkiye muhakkak ki çok güçlü bir ülke ve çok yakında sağlık alanında olduğu gibi diğer dallarda da büyük atılımlar yapacak. Amasya’daki toplantımızın ardından belediyenin görevlendirdiği mehtap hanımın misafirperverliğiyle küçük bir gezi yaptık. Amasya’nın harika cevizli haşhaşlı çöreklerini yedik, muhteşem kral kaya mezarlarını görüp hikayelerini dinledik. Ferhat ile Şirin’in hikayesini dinleyip insanoğlunun gücünü ispatlayan Ferhat’ın su yolu için deldiği dağları izledik. Şehrin ortasından geçen dingin huzur verici Yeşilırmak’ı izleyerek çayımızı içtik.”
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya Tırın çarptığı 15 yaşındaki çocuk kurtarılamadı Antalya’nın Manavgat ilçesinde yola çıkan 15 yaşındaki çocuğa tır çarptı. Ağır yaralanan çocuk, hastanedeki müdahalelere rağmen kurtarılamazken, kaza anı güvenlik kamerasına yansıdı. Kaza, Alanya-Antalya D-400 kara yolunda meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, Antalya istikametine seyir halindeki Aykut Ulutaş’ın kullandığı 06 ESC 910 plaka 06 DSV 348 dorse plakalı tır, aniden yola çıkan 15 yaşındaki Hasan Türker İşbilir isimli çocuğa çarptı. Ağır yaralanan ve 112 Sağlık ekibinin olay yerindeki müdahalesinin ardından ambulansla Manavgat Devlet Hastanesine kaldırılan çocuk, yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak yaşamını yitirdi. Tır sürücüsü: "Aniden yola fırladı, kurtaramadım" Tır sürücüsü Aykut Ulutaş, köprülü kavşaktan indiği an aniden yola bir kişinin fırladığını, frene basıp direksiyonu kırmasına rağmen çocuğa aracın çarpmasını engelleyemediğini söyledi. Baba fenalık geçirdi Manavgat Belediyesi Side Zabıta Amiri İbrahim İşbilir’in oğlu olan çocuğun ölüm haberi büyük üzüntü oluşturdu. Kazayı duyan yakınları Manavgat Devlet Hastanesine akın ederken fenalık geçiren baba müşahede altına alındı. Kazanın ardından yolda trafik uzun süre tek şeritten kontrollü olarak sağlanırken trafik ekiplerinin çalışmasını tamamlayarak tırın kaldırılmasının ardından trafik akışı normale döndü. Kaza sırasında çocuğun kulağından fırlayan kulaklık dikkatlerden kaçmazken, tır sürücüsü jandarma ekipleri tarafından gözaltına alındı.