- 06 Şubat 2013 Çarşamba 14:39

MEME KANSERİNDE HAYAT KURTARAN ÖNERİ

A
A
A
MEME KANSERİNDE HAYAT KURTARAN ÖNERİ

Çorum İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Tuncer Kılıç, her 8 kadından birinin meme kanserine yakalandığına dikkat çekerek, meme kanserinde erken tanının hayat kurtardığını söyledi.
Meme kanseri takibine 20 yaşından itibaren başlanması gerektiğini dile getiren Dr. Tuncer Kılıç, 20 yaşından itibaren tüm kadınların kendi kendini muayene etmeyi öğrenmesi ve bu sayede değişiklikleri fark edebilmesi gerektiğini belirtti. Kadınların 40 yaşından itibaren ise 2 yılda bir mamografi ile tarama yaptırmasını öneren Kılıç, ``Mamografi meme kanserini en erken yakalamanın yöntemidir. Kendi kendine meme muayenesi ve rutin tarama zamanları ile ilgili eğitimler isteyen herkese Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezleri`nde (KETEM) gruplar halinde verilmektedir. Meme kanseri kadınlarda en sık görülen kanser türüdür. Her yıl dünyada bir milyondan fazla kadın meme kanserine yakalanmaktadır. Kadınlarda kanser ölümleri arasında akciğer kanserinden sonra meme kanseri ikinci sırada yer alır. Genel olarak yaşam boyunca her 8 kadından biri meme kanserine yakalanmaktadır. Mamografi, kendi kendine meme muayenesi, klinik meme muayenesi (hekim muayenesi) yöntemleri ile meme kanserinin erken tanısı mümkündür. Yakın yıllarda kanser tedavisindeki büyük gelişmeler sayesinde tüm meme kanserlerinin yüzde 90`ında tedavi mümkündür. Erken tanı olanlardaki tedavi başarısı, geç tanı olan ve hastalığın yaygınlaştığı vakalara göre daha yüksektir. Unutmayın meme kanserinde erken tanı hayat kurtarır. Her bin mamografiden sadece 2-4 tanesine kanser tanısı konmaktadır`` dedi.
Kılıç, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu`nca toplumun kanser konusunda farkındalığını eğitim yoluyla arttırmak, kanserde erken teşhis ve taramayı yaygınlaştırmak, kanser kontrolünde yeni modeller oluşturmak, önlenebilir kanserleri yok etmek, taranabilir kanserlerin mortalitesini azaltmak amacıyla ülke genelinde 2005 yılından itibaren KETEM`lerin kurulmasına başlandığını hatırlattı. Çorum`daki merkezin ise 2007 yılında kurulduğunu kaydeden Kılıç, KETEM`in görevleri arasında sağlık personeline ve halka kanser konusunda bilgilendirme ve bilinçlendirmeye yönelik eğitimler düzenlemek, tanımlanmış risk gruplarına oluşturulmuş tarama standartları doğrultusunda yapılacak toplum tabanlı tarama programlarıyla (meme, serviks (rahim ağzı), kolorektal kanserler vb.) erken dönemde tanı konulması ve kanser tanısı konan hastalara gerekli tıbbi yönlendirme yapılıp tedavi merkezlerine sevk edilmesi, hasta takip ve değerlendirmelerinin yapılması ve olanaklar ölçüsünde sosyal, ruhsal ve tıbbi destek sağlanmasının yer aldığını ifade etti.
Ulusal kanser tarama standartları hakkında bilgi veren Kılıç, ``Meme kanseri ile ilgili 40-69 yaş arası tüm kadınlara her iki yılda bir, her iki meme için birisi medyolateral oblik, diğeri ise kraniokaudal olmak üzere ikişer poz mamografi filmi çekilir. Mamografi filmleri iki radyoloji uzmanı tarafından ve birbirlerinden bağımsız olarak değerlendirilmelidir. Asıl tarama metodu mamografi olmakla beraber, taramaya katılan her kadın hekim tarafından da muayene edilir. Serviks kanseri için 30-65 yaş aralığındaki tüm kadınlardan en az bir kez smear alınmalıdır. Smearler beş yıllık intervallerle tekrarlanmalı. Kolo-rektal kanserler için 50-69 yaş arası tüm erkek ve kadınlarda her yıl gaitada gizli kan testi (GGK), her 10 yılda bir kolonoskopi yapılmalıdır`` diye konuştu.
Çorum Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi`ndeki tarama sayıları hakkında da bilgi veren Tuncer, merkezde bugüne kadar 4 bin 447 mamografi, bin 255 ultrasonografi, 6 bin 691 kişi hizmet içi ve halk eğitimi, 5 bin 22 kişiye ise serviks kanseri taraması yapıldığını bildirdi. Bu yılki hedefleri hakkında da açıklamada bulunan Kılıç, ``KETEM içerisinde kolon kanseri taraması olan gaitada gizli kan testi, Mart ayında 50-69 yaş arası tüm erkek ve kadınlarda bakılmaya başlanacaktır. KETEM içerisindeki tarama faaliyetleri, halk eğitimleri ve mamografi çekim sayıları arttırılacaktır. Aile hekimleri ile organize olarak KETEM`e halkın yönlendirilmesi sağlanacaktır. İlçe toplum sağlığı merkezleri organizasyon yapılarak halkın taranması sağlanacaktır`` ifadelerini kullandı.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir