POLİTİKA - 24 Nisan 2018 Salı 11:47

’15 kiralık’ vekil için liste krizi yolda

A
A
A
’15 kiralık’ vekil için liste krizi yolda

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun talimatıyla İYİ Parti’ye geçen milletvekilleri, CHP’den aday olamıyor.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun talimatıyla İYİ Parti’ye geçen milletvekilleri, CHP’den aday olamıyor. İYİ Parti’nin ise baraj problemi var. Milletvekilleri CHP’ye dönerlerse İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in cumhurbaşkanlığı adaylığı düşecek.


Türkiye Gazetesinin haberine göre, İYİ Parti’nin 24 Haziran seçimlerine katılma yeterliliğini sağlamak için CHP’den istifa eden 15 milletvekilinin adaylıklarıyla ilgili kritik bir süreç başlıyor. Bu milletvekilleri, ya İYİ Parti’den istifa edip yeniden CHP’ye katılacak ya da İYİ Parti’nin aday listesinde yer alıp, seçim barajına takılma riski ile karşı karşıya kalacak.


CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun talimatı ile önceki gün İYİ Parti’ye geçen CHP’li 15 milletvekilinin hangi parti listesinden milletvekili adayı olacaklarına ilişkin yeni bir tartışma başladı. Yüksek Seçim Kurulunun seçime girme yeterliliğine sahip partileri açıklamasından birkaç saat önce İYİ Parti’ye geçen CHP’li 15 milletvekili ile ilgili bir liste krizi yaşanması kaçınılmaz olacak. YSK yetkilileri, Mecliste grup kurma girişimi olmasaydı da yasadaki teşkilatlanma ve büyük kongre şartını yerine getirdiği için “İYİ Parti’ye zaten seçime girme vizesi verilecekti” derken, bundan sonraki süreçte partilerinden istifa eden 15 milletvekilinin adaylıkları tam anlamıyla bir muammaya dönüşmüş durumda.



Adaylıkları sıkıntıya girebilir


YSK kaynaklarından edinilen bilgilere göre, 15 CHP milletvekilinin önünde iki yol var. Ya seçimlere İYİ Parti’nin listelerinden girecekler ya da istifa edip yeniden CHP’ye dönecekler. “İYİ Parti milletvekili” sıfatı taşırken aynı zamanda CHP listesinden milletvekili adayı gösterilmelerinin mümkün olmadığı belirtilirken, İYİ Parti’de kalırlarsa CHP ile ittifak yaparak girilmemesi halinde “seçim barajına” takılma riski de ortaya çıkacak. YSK yetkilileri, İYİ Parti milletvekili iken (ittifak olmazsa) bu isimlerin CHP listelerinde yer verilmesini kabul etmeyeceklerini dile getiriyor.



Akşener’in adaylığı riskli


Söz konusu milletvekillerinin yeniden CHP’ye dönmeleri durumunda ise bu kez İYİ Parti ile ilgili sıkıntılı bir süreç yaşanacak. Öncelikle İYİ Parti Mecliste grup olma yeterliliğini kaybedecek. Meral Akşener, grup kararı ile cumhurbaşkanı adayı gösterilmişse partisi grup vasfını kaybedeceği için adaylığının düşme riski söz konusu olacak.



Tek formül ittifak


Hem CHP’li 15 milletvekili hem de eğer olacaksa Akşener’in adaylığı ile ilgili risk taşımayan tek formül ise CHP ile İYİ Parti’nin resmen ittifak yaparak seçimlere girmesi olacak. Bu durumda 15 milletvekili İYİ Parti’den aday olsa bile seçim barajına takılmadan, CHP ile yapılan ittifakın oyları ile yeniden milletvekili seçilebilecekler. Ayrıca iki partinin ittifak yapması durumunda İYİ Parti seçimlere kadar Mecliste grup olmaya devam edecek ve Akşener’in cumhurbaşkanı adaylığı ile ilgili de bir sıkıntı yaşanmayacak.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Sakarya Para vermeyen annesini benzin dökerek yakan şahıs tutuklandı Sakarya’nın Akyazı ilçesinde para istediği annesinden ret cevabı aldıktan sonra benzin dökerek kendisini ve annesini ateşe veren şahıs tutuklanarak cezaevine gönderildi. Elleri sargıda adliyeye sevk edilen şahsın, kendisini görüntüleyerek soru yönelten gazeteciye, “Niye çekiyorsun ki bu kadar, ne yaptığımı sen nereden biliyorsun?” ifadeleri de dikkatlerden kaçmadı. Korkunç olay, 18 Nisan Perşembe günü Akyazı ilçesi Erdoğdu Mahallesi’nde meydana geldi. İddiaya göre, geçtiğimiz hafta annesi M.Y.’den (64) geçtiğimiz hafta bir miktar para alan ve tekrar isteyince ret cevabı ile karşılaşan Ö.Y. (42) öfkelendi. Ö.Y., maddi ve ailevi sorunları iddiası ile benzin dökerek annesi ve kendisini yaktı. Durumun haber verilmesi üzerine bölgeye jandarma ve sağlık ekipleri sevk edildi. İlk müdahalesi olay yerinde yapılan talihsiz kadın, ilk olarak Akyazı İlçe Devlet Hastanesi’ne buradan da Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırıldı. Vücudunda 2 ve 3’üncü derece yanıklar oluşan ve hayati tehlikesi bulunan M.Y., buradaki müdahalelerinin ardından Kocaeli Şehir Hastanesi Yanık Ünitesi’ne sevk edildi. Elleri sargılı şekilde adliyeye sevk edilen şahıs tutuklandı Her iki elinde de yanıklar oluşan şüpheli Ö.Y. ise olaydan kısa bir süre sonra yakalanarak ilçe jandarma komutanlığına götürüldü. Şahıs, burada tamamlanan işlemlerinin ardından elleri sargılı bir şekilde adliyeye sevk edildi. Ö.Y.’nin kendisini görüntüleyerek soru yönelten gazeteciye, “Niye çekiyorsun ki bu kadar, ne yaptığımı sen nereden biliyorsun?” cevabını vermesi ve ‘Pişman mısınız?’ sorusunu ise yanıtsız bırakması dikkatlerden kaçmadı. Adliyeye sevk edilen Ö.Y., tutuklanarak cezaevine gönderilirken, hastanede tedavi gören M.Y.’nin hayati tehlikesinin devam ettiği öğrenildi.
İstanbul Freni tutmayan otomobil, 14 aracı biçti Ümraniye’de frenlerinin tutmaması sonucu kontrolden çıkan otomobil park halindeki 14 araca çarptı. Olay saat 21.45 sıralarında Ümraniye Armağanevler Mahallesi 23 Nisan Caddesi’nde meydana geldi. Frenleri tutmayan 34 DGK 750 plakalı Fiat marka ticari araç, seyir halindeyken Range Rover marka araca çarptı. Çarpışma sonucu lastiği fırlayan 34 DGK 750 plakalı hızını alamayıp 14 araca çarparak durabildi. Kazada şans eseri ölen yada yaralanan olmazken otomobillerde maddi hasar meydan geldi. Kazayı yapan sürücünün araçtan indikten sonra şok halinde olduğunu gören vatandaşların araması sonucu olay yerine sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Maddi hasar meydana gelen bazı araçlar çekici yardımıyla götürülürken, kaza sonrası cadde polis kontrolünde trafiğe açıldı. Öte yandan kaza sonrası sürücü ifade için karakola götürüldü. Kazayı gören Zafer Karagül, "Bu yol tehlikeli. Yukarıdan gelen araba geldiği zaman bu aşağıdan yukarı araba çıkamıyor. Bu yolu tek yola çevirdikleri zaman veyahut yan yolla açtıkları zaman sıkıntı biraz azalabilir. Birkaç defa çöp kamyonu viraj alamadığı için oraya yuvarlandı. Gene bu dört yol ağzında 3-4 kere kazalar oldu. ’Ne oldu?’ freni tutmayan araba vura vura aşağı indi. Allah’tan büyük bir kazaya engel oldu" dedi. Başka görgü tanığı Serdar Burak Eker, "Doblo sürücüsü var bizim yaşlarımızda 2 tane çocuk, çok hızlı geliyorlar. Yerler de ıslak olduğu için hakimiyetini kaybetmiş. Önde bir panelvan vardı, ona sürttü. Sonra otomobile çarptı. Sonra jeep kurtulayım derken ona ön sağ kafasından çarptı. Sonra park halindeki araçlara çarparak tır dorsesinin orada durdu. Zaten Doblo’nun tekeri orada kaldı, kıvılcımlar falan çıkıyordu. Çocuk büyük ihtimalle şoktan dolayı sarhoş zannedildi, linç ettiler çocuğu. Polis geldi kaldırdı, ifade vermeye götürdüler. Kaldırıma çıkan araçlar oldu baya büyük maddi hasarlı kaza ama can kaybı yok. Ben 20 yaşındayım çocuk da benim yaşlarımda bir şey ama şoktan dolayı konuşamıyordu. Öyle üzüldüm kendisine" ifadelerini kullandı.