POLİTİKA - 09 Kasım 2017 Perşembe 14:48

2018 Merkezi Yönetim Bütçe görüşmeleri

A
A
A
2018 Merkezi Yönetim Bütçe görüşmeleri

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "2017 yılının ilk on aylık döneminde yüzde 10.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "2017 yılının ilk on aylık döneminde yüzde 10.4 artan ihracatımız 129 milyar dolara yükselirken, ithalatımız ise yüzde 16.5 artışla 190.3 milyar dolara ulaştı" dedi.


Ekonomi Bakanı Zeybekci, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda devam eden 2018 yılı Merkezi Yönetim Bütçe ve 2016 Kesin Hesap Kanun Tasarısı ile Sayıştay Raporları görüşmelerine katıldı. Bakan Zeybekci, küresel ticaretin 2017 yılının ilk sekiz ayında yüzde 9 arttığına işaret ederek, "Petrol ve emtia fiyatlarındaki yukarı yönlü seyir ve Çin başta olmak üzere küresel talepte görülen artış etkili oldu. 2017 yılının ilk sekiz ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre ihracatta ABD’nin yüzde 6.4, AB’nin 6.7, Çin’in yüzde 7.6 ve Güney Kore’nin yüzde 16.4 artış yaşadığını görüyoruz" ifadelerini kullandı.


Türkiye ekonomisinin 2016 yılında 3.2 büyüdüğünü belirten Zeybekci, "Türkiye ekonomisinin yılın üçüncü çeyreğinde beklentilerin çok üzerinde büyümesi ön görülmektedir. Dördüncü çeyrekte büyümemiz bir miktar hız kaybetse de yıl boyunca ekonomimizin yüzde 6’nın üzerinde güçlü bir büyüme yakalayacağını da düşünüyoruz" şeklinde konuştu.


Bakan Zeybekci şöyle konuştu:


"Küresel ticaretteki olumsuz tabloya, jeopolitik ve siyasi risklere rağmen 2016 yılı dış ticaret anlamında başarılı geçti. Küresel ihracat değerinin yüzde 3.1 daraldığı bir yılda ihracatımız hemen hemen sabit kalarak 142.5 milyar dolar olarak gerçekleşti. Diğer taraftan ithalatımız yüzde 4.2 gerileyerek 198.6 milyar dolar oldu. Böylece dış ticaret açığımız yüzde 11.5 gerileyerek 56.1 milyar dolar olurken, ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 69.4’ten yüzde 71.8’e yükseldi. Yılın ilk on aylık döneminde geçtiğimiz yılın ayını dönemine göre 2017 yılının ilk on aylık döneminde yüzde 10.4 artan ihracatımız 129 milyar dolara yükselirken, ithalatımız ise yüzde 16.5 artışla 190.3 milyar dolara ulaştı. Ayrıca 2017 yılında miktar bazında ihracatımızın 2016 yılının aynı dönemine göre daha çok artış kaydettiğini, ihracat miktar endeksinin ilk sekiz ayda yüzde 11 artış gösterdiğini görüyoruz. Altın hariç tutulduğunda ihracattaki artış yüzde 10.4’ten yüzde 12.1’e yükselirken, ithalattaki artış yüzde 16.5’ten yüzde 11’e gerilemektedir. İhracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 69.7’ye yükselmektedir. "


Türkiye’nin hizmet ticaretinin rekabetçi ülke konumunda olduğunu kaydeden Zeybekci, "2016 yılında hizmet ihracatımız 37.3 milyar dolar iken, ithalatımız 21.8 milyar dolar, net hizmet ticareti fazlamız 15.4 milyar dolar olarak gerçekleşti. Yılın ilk sekiz ayında hizmet gelirlerimiz bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 9.3 artarak 27 milyar dolar seviyesine yükseldi. Hizmet giderlerimiz ise yüzde 0.7 azalışla 14.9 milyar dolara geriledi. Böylece net hizmet ticaret fazlamız, yüzde 25 artışla 12 milyar dolara yükseldi" ifadelerini kullandı.


Cari açığa ilişkin olarak ise Bakan Zeybekci, "Cari açıktaki aşağı yönlü hareket ile birlikte 2013 yılında yüzde 6.7 olan cari açığın milli gelire oranı 2016 yılında yüzde 3.8’e kadar geriledi. 2013 yılında 79.9 milyar dolar düzeyinde olan dış ticaret açığı, 2016 yılı sonunda 40.9 milyar dolar seviyesine gerilemiştir. 2017 yılı Ocak-Ağustos döneminde cari açık geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 19 artarak 27.2 milyar dolar oldu. 2017 yılı sonunda cari açığın milli gelire oranının yüzde 4.6 düzeyinde gerçekleşmesini bekliyoruz" değerlendirmesini yaptı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İzmir Hamza Dağ: “Bıkmadan, usanmadan heyecanımı tüm İzmir’le paylaşacağım” Cumhur İttifakı İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hamza Dağ, “‘Gelin projelerle tartışalım’ dedik. Onlar anlamıyorlar, başka işlerle uğraşıyorlar. Ancak ben bıkmadan, usanmadan, sokak sokak, meydan meydan projelerimi anlatmaya, heyecanımı tüm İzmir’le paylaşmaya devam edeceğim” dedi. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Cumhur İttifakı İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hamza Dağ, Selçuk’ta düzenlenen mitinge katıldı. Dağ’a binlerce hemşehrisinin yanı sıra, AK Parti İzmir milletvekilleri Şebnem Bursalı ve Mehmet Muharrem Kasapoğlu, MHP İzmir Milletvekili Tamer Osmanağaoğlu, Cumhur İttifakı Selçuk Belediye Başkan Adayı Dahi Zeynel Bakıcı, MHP İzmir İl Başkanı Veysel Şahin, AK Parti Selçuk İlçe Başkanı Hakan Bayraklı ve MHP Selçuk İlçe Başkanı Nuri Yılmaz da eşlik etti. “İzmir kararını vermiştir” Hamza Dağ, 2 ayı aşkın süredir İzmir’in her yerinde hemşeriyle kucaklaştığını belirterek, “Ben, İzmir’imizde artık şunu net bir şekilde görüyorum. 31 Mart için İzmir kararını vermiştir. Bugün de görüyorum ki Selçuk kararını vermiş. Hemşehrim İzmir’in, Selçuk’un her sokağına hizmet istiyor, proje istiyor. İnşallah biz bu hizmetleri de projeleri de şehrimize kazandıracağız” ifadeleri kullandı. “Tek gündemimiz İzmir” Bugüne kadar hiç kimseyi ötekileştirmediğini vurgulayan Dağ, “Bundan sonra da ötekileştirmeyeceğiz. Hiç kimse bizim nezdimizde ayrımcılığa maruz kalmamıştır, kalmayacaktır. Kimse bildiği işin dışında başka bir iş yapmak zorunda kalmayacaktır. Belediye başkanına ne için oy verilir? ‘Eser üretsin, hizmet getirsin, yatırım yapsın, sorunları çözsün.’ Evet; bizim tek gündemimiz İzmir, mesaimizin tamamı bin 294 mahallemiz her sokağında, hanesinde geçecek. İzmir’de istişareyi, ortak aklı merkeze alacağız. İzmir’de tüm projelerimi beraber hazırladık, beraber hayata geçireceğiz. Sorunlara anlık değil sürdürülebilir çözümler üreteceğiz” diye konuştu. “Bıkmadan, usanmadan heyecanımı tüm İzmir’le paylaşacağım” Seçim çalışması süresince 4 önemli lansman yaptığını vurgulayan, Selçuk için yapacaklarına da değindi. Hamza Dağ, konuşmasında şu ifadeleri kullandı: “Gelin projelerle tartışalım’ dedik. Onlar anlamıyorlar, başka işlerle uğraşıyorlar. Ancak ben bıkmadan, usanmadan, sokak sokak, meydan meydan projelerim anlatmaya, heyecanımı tüm İzmir’le paylaşmaya devam edeceğim. İzmir’in, Selçuk’un tarihi dokusunu, kültürel mirasını, asırlara sari olan medeniyet birikimini koruyacağız. Selçuk tarımıyla, turizmiyle bereketli ilçelerimizdendir. Bizler de oluşturacağımız eser ve hizmet ekosistemiyle destek olarak parlayan bir yıldız olmasını sağlayacağız.” Miting, Selçuk Belediye meclis üyesi adaylarının tanıtımıyla sona erdi.
Edirne Edirne’de gastronomi yolculuğu başladı Edirne Valiliği, gastronomi turizminin gelişimine katkı sağlamak amacıyla Osmanlı Saray Mutfağı lezzetlerini kitaplaştırılarak gelecek nesillere aktarılacak. Edirne Valiliği tarafından “Topraktan Tabağa Edirne Yöresel Yemekleri Kitabı” tanıtımı iftar programı düzenlendi. Edirne’de valilik öncülüğünde önemli bir projeye imza atıldı. Proje çerçevesinde "Topraktan Tabağa Edirne Yöresel Yemekleri" kitabı oluşturulacak. İftariyelikler, ara sıcaklar, çorbalar, ana yemek, tatlı ve içecekler geçmiş lezzetlere göre sunumla hazırlandı. Tabaklar süslendi, masalar hazırlandı. Ezanın okunmasının ardından oruçlar açıldı. Yemeğin ardından ise duaya geçildi. Devecihan Kültür Merkezi’nde düzenlenen iftar menüsünde geçmişten günümüze gelen lezzetler arasında yer alan bademli terbiyeli tavuk çorbası, ballı gemici böreği, taş kebabı- sarımsaklı pilav, zerde ve ayva şerbeti yer aldı. Geçmişten günümüze gelen ve unutulmaya yüz tutmuş Rumeli, Balkanlar ve Osmanlı Saray Mutfağında yer alan lezzetlerin gelecek kuşaklara aktarılması ve tanıtılması için önemli bir proje çalışmasına imza atıldı. Proje çerçevesinde 87 farklı çeşidin yer alacağı bir kitap oluşturulacak. Edirne’nin kadim ve Osmanlı’ya başkentlik yapmış sultanlar şehri olduğunu söyleyen Vali Yunus Sezer, aynı zamanda balkanlardan gelen insanların yerleştiği ve kendi kültürlerini yaşattığı da bir şehir olduğuna değindi. "Hem Balkan hem de Osmanlı saray mutfağı lezzetleri yaşatılacak" Hem Balkan hem de Osmanlı saray mutfağının yaşatıldığı Edirne’de çok anlamlı bir ilke imza atıldığını söyleyen Vali Yunus Sezer, "Gelecek nesiller Edirne mutfağında neler var diye baktığı zaman ellerinde bir kitap ve kaynak olacak. Bizim somut varlıklarımızın yanı sıra kültürel zenginliklerimiz de çok önemli. Çok büyük emek var. Hem Rumeli hem de saray mutfağına ait 87 çeşit farklı lezzet var. Bunların bir kitapta buluşması çok önemli. Şeflerimiz kendi illeri için farklı bir şey yapmak istiyorlar. Yaklaşık 1 buçuk aydır çalışmalar devam ediyor" dedi. Gastronomi anlamında çok önemli faaliyetler yürütmüş parmakla gösterilen iller olduğunu söyleyen Vali Sezer, "Biz büyük bir hazine üzerinde duruyoruz. Ama kendimizi anlatmakta zorluk çekiyoruz. Bizim bir tava ciğerimiz, bir de ciğer sarmamız var. Dışarıdan insanlara sorduğumuzda neyimiz var diye ’Bir gelip ciğerinizi yeriz’ diyorlar. Bu güzel bir şey aslında. Ama bunun yanına ne koyabiliriz? Bunun üzerinde çalışıp Rumeli Saray ve Osmanlı mutfağını günümüzle uyarlayıp nasıl yaşatabiliriz bunun peşindeyiz" şeklinde konuştu. "Edirne’nin parlayan yıldız olmasını istiyoruz" Edirne’nin her konuda balkanların ve Türkiye’nin parlayan bir yıldızı olmasını istediklerini belirten Vali Sezer, "Bunu da sanayide, ticarette, turizmde, gastronomide eğitimde aktivitelerle birlikte başarmamız lazım. İçinde saray ve Rumeli mutfağının da olduğu birkaç yemeği ve menüyü tava ciğerin yanına ekleyebilirsek zenginleştirebiliriz" ifadelerine yer verdi. Festivallerin yanı sıra marka aday olabilecek lezzetleri de sunabilecekleri bir yerin olmasının çok önem taşıdığını belirten Vali Sezer, "Bunu başarırsak herkes restoranında alternatif bir ürün sunmak isteyecek. Bunu da hazırlanan projelerle hayata geçireceğiz. Valilik olarak bunu yapıp özel sektöre devrederiz. Buna biz öncü oluruz" diye konuştu. "3 hedefe inşallah hep birlikte ulaşacağız" Önlerinde 3 hedef olduğunu ve buna şeflerle birlikte ulaşacaklarını belirten Vali Sezer, birincisinin bu kitabı hazırlamak ve basıp yayınlamak, ikincisinin gastronomi festivalleri düzenlemek üçüncüsünün de bu markalaştırılan yemeklerin daimi sunulacağı tarihi bir yer yapmak olduğunu ifade etti. "Edirne gastronomide de büyük zenginliğine sahip" Edirne’nin tarihi ve kültürel mirasının yanı sıra gastronomi anlamında da büyük zenginliğe sahip olduğunu söyleyen İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Soytürk, düzenlenen iftarda saray, Rumeli ve Balkan mutfağından lezzetlerin yer aldığı bir menü hazırladıklarını aktardı. İftar programına, Vali Sezer ve eşi Canan Sezer, Vali Yardımcıları Erdoğan Beypınar ve Eyyüp Batuhan Ciğerci ile eşleri, İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Soytürk, şefler, gastronomi yazarları ve basın mensupları katıldı. Devecihan Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen iftar programı toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.