POLİTİKA - 13 Haziran 2018 Çarşamba 17:26

Ahlat Müzesi ve Karşılama Merkezi ziyarete açıldı

A
A
A
Ahlat Müzesi ve Karşılama Merkezi ziyarete açıldı

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, Bitlis’in Ahlat ilçesini bambaşka bir yer haline getireceklerini ve adeta doğunun incisi yapacaklarını belirterek, “Buradaki tarihi yapıların onarılması için de Bakanlığımız üzerine düşeni yapacaktır.

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, Bitlis’in Ahlat ilçesini bambaşka bir yer haline getireceklerini ve adeta doğunun incisi yapacaklarını belirterek, “Buradaki tarihi yapıların onarılması için de Bakanlığımız üzerine düşeni yapacaktır. Buradaki tarihi mezarlıklarda daha yapacak çok işimiz var” dedi.


Türklerin Anadolu’ya girişinin kapısı ve ilk başkenti Bitlis’in Ahlat ilçesindeki Selçuklu mezarlığında Kültür ve Turizm Bakanlığının çalışmaları sonucu tamamlanan ‘Ahlat Müze ve Karşılama Merkezi’ törenle ziyarete açıldı. Açılışa Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş ile Bitlis Valisi Hüseyin Ustaoğlu da katıldı.


Bakan Kurtulmuş, törende yaptığı konuşmada İstanbul’dan sonra en fazla yatırım yapılan ilin Bitlis olduğuna vurgu yaparak, herhangi bir gelişmiş ülkede ne varsa Ahlat’ta da, Van’da da, Bitlis’te de, Hakkari’de ve Şırnak’ta da olacağını söyledi. Bitlis’in Ahlat ilçesinin tarihine de değinen Kurtulmuş, büyük bir medeniyetin birikimlerini arkasına alan ilçenin bu bereketli topraklarında milletin yeni ve büyük medeniyet çıkışlarına başlangıçlık yaptığını kaydetti. Bu kadar büyük doğal güzellikleri, olağanüstü zenginlikleri, tarihi geçmişi ve birikimlerine rağmen bölgede oynanan oyunların bir parçası olarak insanların birbirinden ayrılmaya çalışıldığını belirten Bakan Kurtulmuş, “Kılıçarslan’ın çocuklarıyla Selahaddin Eyyubi’nin, Selahaddin’i Kurdi’nin çocukları birbirlerine düşman yapılmaya çalışıldı. Tarihi geçmişi, âdeti, geleneği, göreneği, kıblesi ve geleceği bir olan insanların arasına kin, kan ve gözyaşı sokulmaya çalışıldı. Bu oyun büyük bir oyunun parçasıdır. Bu oyun Kerkük’te, Musul’da, Halep’te, Şam’da, Rakka’da, Kobani’de oynanan oyunun bir parçasıdır. Ancak bu oyuna bu millet alet olmayacaktır” ifadelerini kullandı.


Günümüzde Diyarbakır’ın adeta bir diyar-ı huzur haline geldiğini söyleyen Kurtulmuş, Mardin’in sokaklarının artık turistlerin ziyaret ettiği o tarihi havasına geri döndüğünü kaydetti. Bu huzuru devam ettireceklerini ifade eden Bakan Kurtulmuş, bölgenin artık kanla, kinle, nefretle anılmayacağını, sevgiyle, barışla, kardeşlikle, kültürle, refahla, gelişmeyle ve turizmle anılacağını ifade etti. İnsanlar arasında hiçbir fark gözetmeksizin herkesi kendi ana dili, kültürü, etnik yapısı ve meşrebi içerisinde ‘hazreti insan’ olarak gördüklerini belirten Kurtulmuş, şöyle devam etti:


“Herkesi eşit ve özgür yurttaşlar olarak telakki ederek, Türkiye’de milletle terör örgütünün arasını ayırıyor, teröre başka muamele, bu milletin çocukları olan, bu ülkenin evlatlarına da kardeşçe, dostça, aynı ailenin fertleri olarak muamele etmeyi bir vatan borcu olarak biliyoruz.”


Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, açılışın ardından Ahlat Selçuklu Mezarlığı ile Emirbayındır Kümbeti’nde incelemelerde bulunarak, ilçedeki Park AVM’nin açılışını yaptı.



Bitlis’in kültürel varlıkları Bakanlığın yatırım programında


Çağdaş müzecilik anlayışı ile Ahlat’ın geçmişini günümüze ve geleceğe yansıtan müze 5,5 dönüm alan üzerinde 2 bin 600 metrekarelik bir alanı kapsıyor. İnteraktif uygulamalarıyla ziyaretçilere hizmet edecek olan müzede arkeolojik salonlar ile kent belleği salonları yer alıyor. Bitlis’in kültürel varlıkları olan Bezirhane, Çifte Hamam, İskenderpaşa Hamamı, Ulucami, Harabe Şehir, Sahil Kalesi, Bakanlığın yatırım programında bulunuyor. Bakanlık, ayrıca şehir merkezinde valiliğin başlatmış olduğu uygulamaları da destekliyor.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara CHP Genel Başkanı Özel, eski Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’i ziyaret etti CHP Genel Başkanı Özgür Özel, eski Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’i Gölbaşı’ndaki konutunda ziyaret etti. Görüşme yaklaşık 1,5 saat sürdü. CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in, 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’i ziyareti yaklaşık 1,5 saat sürdü. Basına kapalı gerçekleşen görüşmenin ardından Özel ve Sezer kapıda basın mensuplarına poz verdi. Gazetecilerin "Görüşmenizde anayasa değişikliği gündeme geldi mi" sorusuna Sezer, "Hayır. Nazik ziyareti için teşekkür ediyorum Sayın Başkan’a. Görevinde başarılar diliyorum. Zor bir görev yüklendi. Mutlaka başarılı olacaktır, umudum o" cevabını verdi. Özgür Özel de ziyarete ilişkin, "Biz Sayın Cumhurbaşkanımıza daha önce de nezaket ziyaretlerinde bulunmuştuk. Ben Genel Başkan seçildikten sonra kendisi bir tebrik telefonu açmıştı. Ben de bu tebrik telefonuna teşekkür için bir ziyarette bulunmayı istedim. Kendisinin engin devlet tecrübelerinden yararlanıyoruz, kendisinin tavsiyelerini alıyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımız Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nde çok önemli bir dönemde çok başarılı ve halen daha Türkiye’deki herkesin o süreci imrenerek hatırladığı bir cumhurbaşkanlığı dönemi geçirmişti. Bizim haddimize değil tabii ki bu takdir ifadelerini söylemek. Kendisinin tavsiyelerini aldık. Bundan sonraki süreçlerde de kendileri uygun gördükçe Sayın Cumhurbaşkanımızı düzenli aralıklarla ziyaret edeceğiz” şeklinde konuştu.