POLİTİKA - 13 Haziran 2018 Çarşamba 17:26

Ahlat Müzesi ve Karşılama Merkezi ziyarete açıldı

A
A
A
Ahlat Müzesi ve Karşılama Merkezi ziyarete açıldı

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, Bitlis’in Ahlat ilçesini bambaşka bir yer haline getireceklerini ve adeta doğunun incisi yapacaklarını belirterek, “Buradaki tarihi yapıların onarılması için de Bakanlığımız üzerine düşeni yapacaktır.

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, Bitlis’in Ahlat ilçesini bambaşka bir yer haline getireceklerini ve adeta doğunun incisi yapacaklarını belirterek, “Buradaki tarihi yapıların onarılması için de Bakanlığımız üzerine düşeni yapacaktır. Buradaki tarihi mezarlıklarda daha yapacak çok işimiz var” dedi.


Türklerin Anadolu’ya girişinin kapısı ve ilk başkenti Bitlis’in Ahlat ilçesindeki Selçuklu mezarlığında Kültür ve Turizm Bakanlığının çalışmaları sonucu tamamlanan ‘Ahlat Müze ve Karşılama Merkezi’ törenle ziyarete açıldı. Açılışa Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş ile Bitlis Valisi Hüseyin Ustaoğlu da katıldı.


Bakan Kurtulmuş, törende yaptığı konuşmada İstanbul’dan sonra en fazla yatırım yapılan ilin Bitlis olduğuna vurgu yaparak, herhangi bir gelişmiş ülkede ne varsa Ahlat’ta da, Van’da da, Bitlis’te de, Hakkari’de ve Şırnak’ta da olacağını söyledi. Bitlis’in Ahlat ilçesinin tarihine de değinen Kurtulmuş, büyük bir medeniyetin birikimlerini arkasına alan ilçenin bu bereketli topraklarında milletin yeni ve büyük medeniyet çıkışlarına başlangıçlık yaptığını kaydetti. Bu kadar büyük doğal güzellikleri, olağanüstü zenginlikleri, tarihi geçmişi ve birikimlerine rağmen bölgede oynanan oyunların bir parçası olarak insanların birbirinden ayrılmaya çalışıldığını belirten Bakan Kurtulmuş, “Kılıçarslan’ın çocuklarıyla Selahaddin Eyyubi’nin, Selahaddin’i Kurdi’nin çocukları birbirlerine düşman yapılmaya çalışıldı. Tarihi geçmişi, âdeti, geleneği, göreneği, kıblesi ve geleceği bir olan insanların arasına kin, kan ve gözyaşı sokulmaya çalışıldı. Bu oyun büyük bir oyunun parçasıdır. Bu oyun Kerkük’te, Musul’da, Halep’te, Şam’da, Rakka’da, Kobani’de oynanan oyunun bir parçasıdır. Ancak bu oyuna bu millet alet olmayacaktır” ifadelerini kullandı.


Günümüzde Diyarbakır’ın adeta bir diyar-ı huzur haline geldiğini söyleyen Kurtulmuş, Mardin’in sokaklarının artık turistlerin ziyaret ettiği o tarihi havasına geri döndüğünü kaydetti. Bu huzuru devam ettireceklerini ifade eden Bakan Kurtulmuş, bölgenin artık kanla, kinle, nefretle anılmayacağını, sevgiyle, barışla, kardeşlikle, kültürle, refahla, gelişmeyle ve turizmle anılacağını ifade etti. İnsanlar arasında hiçbir fark gözetmeksizin herkesi kendi ana dili, kültürü, etnik yapısı ve meşrebi içerisinde ‘hazreti insan’ olarak gördüklerini belirten Kurtulmuş, şöyle devam etti:


“Herkesi eşit ve özgür yurttaşlar olarak telakki ederek, Türkiye’de milletle terör örgütünün arasını ayırıyor, teröre başka muamele, bu milletin çocukları olan, bu ülkenin evlatlarına da kardeşçe, dostça, aynı ailenin fertleri olarak muamele etmeyi bir vatan borcu olarak biliyoruz.”


Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, açılışın ardından Ahlat Selçuklu Mezarlığı ile Emirbayındır Kümbeti’nde incelemelerde bulunarak, ilçedeki Park AVM’nin açılışını yaptı.



Bitlis’in kültürel varlıkları Bakanlığın yatırım programında


Çağdaş müzecilik anlayışı ile Ahlat’ın geçmişini günümüze ve geleceğe yansıtan müze 5,5 dönüm alan üzerinde 2 bin 600 metrekarelik bir alanı kapsıyor. İnteraktif uygulamalarıyla ziyaretçilere hizmet edecek olan müzede arkeolojik salonlar ile kent belleği salonları yer alıyor. Bitlis’in kültürel varlıkları olan Bezirhane, Çifte Hamam, İskenderpaşa Hamamı, Ulucami, Harabe Şehir, Sahil Kalesi, Bakanlığın yatırım programında bulunuyor. Bakanlık, ayrıca şehir merkezinde valiliğin başlatmış olduğu uygulamaları da destekliyor.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri Melikgazi Belediyesi’nden glütensiz etkinlik Melikgazi Belediyesi çölyak hastaları ve hasta yakınları ile birlikte glütensiz mutfakta etkinlik düzenledi. Necip Fazıl Kısakürek Sosyal Tesisleri’nde düzenlenen etkinlikte çölyak hastaları ve çölyak yakınları ile birlikte glütensiz yiyecekler hazırlanarak hastalığa karşı farkındalık oluşturuldu. Melikgazi Belediyesi, buğday, arpa, çavdar gibi tahıllarda bulunan, glütene karşı hassasiyete sebebiyet veren, özel beslenme gerektiren çölyak hastalığına karşı vatandaşlara gıda paketleri ile destek olmanın yanı sıra sağladığı eğitimlerle de bilinçlendirmeye devam ediyor. Yıl içerisinde hastalıkla mücadele eden hastalara talepleri doğrultusunda glütensiz gıda paketi yardımıyla destek olan Melikgazi Belediye Başkanı Doç. Dr. Mustafa Palancıoğlu, toplumu bilinçlendirecek hizmet ve çalışmaları yakından takip ediyor. MELMEK kursları çerçevesinde verilen eğitimle, yaşam kalitesini düşüren çölyak hastalığına karşı mücadele eden hastalar, Melikgazi Belediyesi tarafından tedarik edilen glütensiz malzemelerle kurabiye, pasta, ekmek gibi yiyecekler üretebiliyor. Sosyal belediyecilik anlayışıyla vatandaşların ihtiyaçları doğrultusunda hizmet sağlayan Melikgazi Belediye Başkanı Doç. Dr. Mustafa Palancıoğlu, "Vatandaşlarımızın sağlıklı, huzurlu olmaları bizler için son derece önem arz ediyor. Çölyak rahatsızlığı olan vatandaşlarımızın glütensiz ürünlerle beslenmeleri gerekiyor. Melikgazi Belediyesi olarak çölyak hastası vatandaşlarımıza destek olmak için glütensiz gıda desteği sağlıyoruz. MELMEK kurslarımızda çölyak alerjisi bulunan hastalara ve yakınlarına, glütensiz malzemelerle yiyecek hazırlayabilmeleri için eğitim veriyoruz. Çölyak ile mücadele eden vatandaşlarımızın her zaman yanındayız. Desteklerimiz devam edecek. Cenab-ı Allah hepimize sağlık, sıhhat nasip eylesin" dedi. Bu çerçevede düzenlenen etkinliğe katılarak hastalığa karşı farkındalık oluşturmanın önemine değinen Melikgazi İlçe Milli Eğitim Müdürü Hacı Kaya, Melikgazi Belediye Başkanı Doç. Dr. Mustafa Palancıoğlu’na çölyak hastalarına verdiği destekten ve toplum bilinçlenmesi adına sağladığı eğitimlerden dolayı teşekkür etti. Etkinlik, eğitime katılan çocuklara Melikgazi Belediyesi tarafından hazırlanan çanta ve kırtasiye malzemelerin hediye edilmesiyle sona erdi.
Niğde Kimisi gelin kaynana geldi kimisi ise 70’inden sonra Niğde Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü’nün Yeşilgölcük ve Alay beldelerinde açtığı okuma yazma kursu sona erdi. Kursu başarıyla tamamlayan 12 kursiyere düzenlenen törenle sertifikaları verildi. Yeşilgölcük ve Alay’da düzenlenen sertifika törenine Niğde Valisi Cahit Çelik’in eşi Nermin Çelik, Yeşilgölcük Belediye Başkanı Nurettin Yurtseven, Alay Belediye Başkanı Yusuf Akdemir, Niğde Halk Eğitim Merkezi Müdürü Orhan Çetin, Yeşilgölcük Anadolu İmamhatip Lisesi Müdürü Ahmet Tayfun Eren, Alay İlköğretim Okulu Müdürü Abdullah Bozok, öğretmenler ve kursiyerler katıldı. Törende yaptığı konuşmada bireyin eğitiminin önemine dikkati çeken Niğde Valisi Cahit Çelik’in eşi Nermin Çelik hayatın her alanında aktif rol olan kadınların eğitim seviyesinin yükseltilmesi gerektiğini ifade etti. Çelik; "Günümüz dünyasında toplum değişen ekonomik ,teknolojik ve sosyolojik şartlarla beraber kadına her zaman olduğundan daha büyük sorumluluklar yüklemektedir. Cemiyetin her alanında gün geçtikçe rolü daha çok ön plana çıkan kadınlarımızın eğitimden de en üst düzeyde yararlanma hakkının bulunduğunu ve bu hakkın bireye teslim edilmesi noktasında da Devletimizin büyük sorumluluk üstlendiğini görmekteyiz .Ekonomik ve toplumsal hayatta farklı roller üstlenen kadınlarımızın eğitiminin güçlü olması, gelişmiş ve müreffeh bir toplum olma yolunda daha kararlı adımlar atma hususunda bizleri cesaretlendirmektedir. Cumhurbaşkanımızın eşi Emine Erdoğan Hanımefendinin himayelerinde 2018 yılında başlatılan “Okuma-Yazma Seferberliği” projesi Ülkemizin dört bir yanında Halk Eğitimi merkezlerimizin koordinesinde okullarımızda açılan kurslarımızla devam etmektedir" dedi. "Okuma yazma bilmediğim için evden çıkamıyordum" Niğde Halk Eğitim Merkezi Müdürü Orhan Çetin Halk Eğitim Merkezleri’nde kurs açılabilmesi için 12 kişi olması gerektiğini ifade ettiği konuşmasında okuma-yazma kursu için bir kişinin yeterli olduğunu vurguladı. Çeşitli sebeplerle okuma yazma öğrenemeyen ve kursu başarı ile tamamlayarak sertifika almaya hak kazanan kursiyerler ise yaşadıkları mutluluğu dile getirdi. Kursa katılanlar arasında gelin Güllü ve kaynanası Gülderen Erol ile 70 yaşındaki Fatma Soylu da yer aldı. Soylu; "Geçmişte ailem iş yaptırıp çocuk baktırmak için okula göndermedi. Ben çok hevesliydim, çok istedim okumayı. Ama göndermediler" dedi. Bir diğer kursiyer Hanife Atıcı ise, okumayı öğrendiği için mutlu olduğunu ifade ederek; "Okuma yazma bilmediğim için evden dışarı çıkamıyordum. Şimdi her yeri öğrendim, kendim gidip gelebiliyorum. Yeni başlamama rağmen TC’mi bile ezberledim. Daha ne olsun" diye konuştu.