GENEL - 20 Kasım 2017 Pazartesi 17:46

Antep lahmacunu, fıstık ezmesi ve Susurluk ayranı artık coğrafi tescilli

A
A
A
Antep lahmacunu, fıstık ezmesi ve Susurluk ayranı artık coğrafi tescilli

Antep lahmacunu, Antep tırnaklı pidesi, Antep fıstık ezmesi, Susurluk ayranı, Susurluk tostu, Urfa şıllık tatlısı ve Kırklareli hardaliyesi, coğrafi işaret tescil belgesi ile tescillendi.

Antep lahmacunu, Antep tırnaklı pidesi, Antep fıstık ezmesi, Susurluk ayranı, Susurluk tostu, Urfa şıllık tatlısı ve Kırklareli hardaliyesi, coğrafi işaret tescil belgesi ile tescillendi.


Türk Patent ve Marka Kurumu, coğrafi işaret tescil belgesi takdim töreni ve “Coğrafi İşaretlerde Türk ve İtalyan Deneyimleri Semineri” düzenledi. Törende Antep lahmacunu, Antep tırnaklı pidesi, Antep fıstık ezmesi, Susurluk ayranı, Susurluk tostu, Urfa şıllık tatlısı ve Kırklareli hardaliyesi, coğrafi işaret tescil belgesi ile tescillendi.


Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Habip Asan, coğrafi işaretler konusunda son derece önemli bir gelişme kaydedildiğini ve 10 tane coğrafi işaretin Avrupa Komisyonunda işlemlerinin devam ettiğini belirtti. Bu konuda öncü ilin Gaziantep olduğunun altını çizen Asan, AB Komisyonunda ilk olarak Antep baklavasının yer aldığını kaydetti. Şuanda komisyonda işlemleri devam eden farklı ürünler de olduğunu belirten Asan, yakın zamanda işlemlerin tamamlanmasını öngördüklerini ifade etti. 2018 yılında marka başvurularında tarihi bir rekor beklediklerini söyleyen Asan, "Malum olduğu üzere Avrupa’da son 5-6 yıldır marka başvurularında Türkiye birinci sırada yer almaktadır" şeklinde konuştu.


Programda İtalyanlarla birlikte karşılıklı deneyimlerin paylaşılacağını belirten Asan, "Avrupa’da coğrafi işaretten katma değer yaratma noktasında İtalyanlar çok önde gelen örnek bir ülke. İtalya’da yaklaşık 800’e yakın coğrafi işaretli ürün var" diye konuştu.


Düzenlenen programda Gaziantep Belediye Başkanı Fatma Şahin ve beraberindeki heyete Gaziantep ürünlerinin tescil belgesi takdim edildi. Programda İtalya Büyükelçiliği Ekonomi ve Ticaret Ofisi Müdürü Luigi Gentile, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Müsteşarı Veysel Yayan de yer aldı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya 15 metrelik uçurumdan uçtular, hayatlarını ağaç kurtardı Antalya’da yaklaşık 15 metrelik yükseklikten uçarak bir ağacın üzerine düşen otomobildeki karı koca emekli öğretmen, itfaiye ekiplerinin film gibi operasyonuyla kurtarıldı. Kaza, saat 19.30 sıralarında Kepez ilçesi Antalya Bulvarı üzerindeki seyir terası olarak bilinen noktada yaşandı. Alınan bilgiye göre, Hasan T. (68) idaresindeki 60 HF 563 plakalı otomobil, sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi sonucu önce demir bariyerlere çarptı ardından yaklaşık 15 metre yükseklikteki uçurumdan bir ağacın üzerine oradan da toprak zemine düştü. Kazayı gören vatandaşlar, araçta bulunan sürücü ile eşi Gülseren T.’yi (68) araçtan çıkardılar. Durumun 112 Acil Çağrı Merkezine bildirilmesinin ardından olay yerine itfaiye, sağlık ekipleri ve polis sevk edildi. Hastanede tedavi altına alındılar Belirtilen adrese gelen itfaiye ekipleri, kaşık sedyeye alıp halat yardımıyla yukarı çıkardı. Çifi, ambulansla kaldırıldıkları Antalya Şehir Hastanesinde tedavi altına alındı. Çiftin bilinçlerinin yerinde olduğu öğrenildi. Hurdaya dönen araç ise vinç yardımıyla bulunduğu noktadan alındı. "Ağaç olmasaydı muhtemelen ölürlerdi" Kazanın görgü tanıklarından Burak Ürün, "Araba fren sıkarken aşağıya uçtuğunu gördüm. O anda yardıma gidip yaralıları çıkarmaya çalıştım. O ağaç olmasaydı araba aşağı yuvarlanacaktı. Ağaç sayesinde kurtuldular" dedi. Yaralı çifti araçtan çıkarmaya yardım eden bir vatandaş da, "Teyzeyle amcayı çıkardık sonrasında ambulans ekibi ile itfaiye ekibi geldi. Sedye ile buradan çıkarmak 2,5 saat sürdü. 5 metre ileriden uçmuş olsalardı muhtemelen ölürlerdi. Çünkü onları kurtaran ağaç oldu" diye konuştu.