YEREL HABERLER - 22 Mart 2017 Çarşamba 10:54

Aşık Veysel Yenimahalle’de anıldı

A
A
A
Aşık Veysel Yenimahalle’de anıldı

Halk ozanı Aşık Veysel Şatıroğlu, ölümünün 44’üncü yılında Yenimahalle Belediyesinin ilçeye kazandırdığı Aşık Veysel Parkı’nda türküleriyle anıldı.

Halk ozanı Aşık Veysel Şatıroğlu, ölümünün 44’üncü yılında Yenimahalle Belediyesinin ilçeye kazandırdığı Aşık Veysel Parkı’nda türküleriyle anıldı. Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar, “Hayatında tek bir kitap bile okumadan sözlerine binlerce kitap sığdıran, görmeyen gözleriyle hepimizden çok gören, çok anlayandır Âşık Veysel. Veysel, karanlık dünyasında bizlere ışık tutan Anadolu bilgelerindendir” dedi.


Başkan Yaşar’ın ev sahipliğindeki anma törenine CHP Ankara Milletvekili Necati Yılmaz, CHP Yenimahalle İlçe Başkanı Ahmet Meşe, Yenimahalle Belediye Başkan Vekili Mehmet Kartal, Aşık Veysel Kültür Derneği Başkanı ve Veysel’in torunu Gündüz Şatıroğlu, belediye meclis üyeleri, muhtarlar, Aşık Veysel sevenleri ve çok sayıda Yenimahalleli katıldı. Veysel’i her yıl adını taşıyan parkta anmaktan onur duyduğunu ifade eden Başkan Yaşar, Veysel’in dizeleriyle insan sevgisini anlattı. Veysel’in Atatürk sevgisini de dile getiren Yaşar, “Aşık Veysel, Atatürk devrimlerine sıkı sıkıya bağlı bir âşıktı. Atatürk’ün gösterdiği hedeflere ulaşmanın ve bu uğurda çalışmanın en büyük erdem olduğunu düşünürdü. Cumhuriyetin 10. yılında Atatürk için yazdığı şiir çok beğenilir ve Aşık yürüyerek Ankara’ya gider şiirini Atatürk’e okumak için ama bu isteği gerçekleşmez. Bir bu isteğinin gerçekleşmediğine, bir de askere gidemediğine çok üzülmüştür Aşık Veysel” ifadelerini kullandı.


Veysel’in Anadolu insanının sesi olduğunu kaydeden Yaşar, “Yaşadığımız toprakları güzelleştiren, kıymetini bizlere anlatan, hatırlatan insanlar vardır. Onların içinde görmeyen gözleri ile Anadolu’nun gözleri olmayı başaran, aşkı, telli turnayı, kilimlerdeki desenleri, hasreti bizlere yeniden okutan insandır Veysel. Gönül gözüyle herkesten çok gören ozan Anadolu’nun deryasıdır. Aşık Veysel olmasaydı bu topraklar biraz eksik, biraz öksüz kalacaktı muhtemelen” diye konuştu.



“Hak ve hakikat aşığı bir koca değer”


CHP Ankara Milletvekili Necati Yılmaz da bu parkı Ankara’ya kazandırdığı için Yaşar’a teşekkür ederek, “Sadece bir ozandan değil, bir hak ve hakikat aşığından söz ediyoruz. Onun aşkı bütün kainatı kapsardı. Sadece bu aşkı yaşayan değil, bu aşkın diyalektiğini çözmeye çalışan bir koca değerden bahsediyoruz” dedi.


Aşık Veysel’in torunu ve Aşık Veysel Kültür Derneği Başkanı Gündüz Şatıroğlu ise Veysel’in ‘Dostlar beni unutmasın’ sözüne kulak verip anma törenine katılanlara teşekkür ederek “Aşık Veysel’i bizden farklı kılan beş duyunun ötesinde bir farkındalığa sahip olmasıdır. Bir çiçeğe dokunduğunda kokusunu hissedebilir, rengini görebilir. Aşık Veysel’i Aşık Veysel yapan da budur” dedi.


Aşık Veysel’in hiçbir dizesinde kinden, nefretten, sevgisizlikten, ötekileştirmeden söz etmediğini kaydeden Şatıroğlu, “Hem böylesine büyük bir ozanın torunu olarak hem bir anne olarak, bu ülkede yaşayan bir kadın olarak ve en önemlisi de bu ülkenin bir sevdalısı olarak Aşık Veysel’e bugünlerde daha çok kulak vermemiz gerektiğine inanıyorum. Ateşe körükle gitmememiz, ötekileştirmememiz ve Aşık Veysel’in o sevgi dağarcığına kulak vermemiz, birlikte olmamız, bir olmamız gerekiyor” dedi.


Yenimahalle’ye Aşık Veysel Parkı’nı kazandırdığı için Yaşar’a teşekkür eden Şatıroğlu, “Başkanımız Fethi Yaşar’a teşekkürü borç biliyorum. Kendisi bir Aşık Veysel sevdalısıdır” şeklinde konuştu.


Konuşmaların ardından Ozan Kenan Şahbudak, Aşık Veysel türküleri okudu. Yaşar ve diğer katılımcılar da türkülere hep bir ağızdan eşlik ederek, büyük ustayı eserleriyle yad etti.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Fethiye’de Softbol Türkiye Şampiyonası başladı Muğla’nın Fethiye ilçesinde Küçük Kızlar ve Yıldız Kızlar Okul Sporları Türkiye Softbol Şampiyonası, açılış seremonisi ile başladı. Kız sporcular 5 gün boyunca mücadele edecek. Türkiye Okul Sporları Federasyonu tarafından Fethiye’de ilk defa düzenlenen Küçük Kızlar ve Yıldız Kızlar Okul Sporları Türkiye Softbol Şampiyonası törenle başladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından tören geçişiyle başlayan şampiyonada, kız öğrenciler 5 gün boyunca mücadele edecek. 29 Nisan Pazartesi gününe kadar devam edecek karşılaşmaların ardından küçük kızlar ve yıldız kızlar Türkiye şampiyonları belli olacak. 16 ilden 33 takımla 500 sporcunun katıldığını söyleyen Fethiye Gençlik ve Spor Müdürü Harun Reşit Yiğit, “Bu tür organizasyonlar ilçenin tanıtım ve turizmine büyük katkı sağlıyor” dedi. Açılış töreninde sporculara hitap eden Fethiye Gençlik ve Spor Müdürü Harun Reşit Yiğit, “Geçen hafta okul sporları Beyzbol şampiyonasını ilçemizde tamamlamıştık. Farklı spor dallarının müsabakalarında öğrencilerimizi misafir ediyoruz. Bu tür organizasyonlar ilçenin tanıtım ve turizmine büyük katkı sağlıyor. Bu anlamda federasyon başkanımıza da teşekkür ediyoruz. 16 ilden 500 sporcumuz, 33 takımımız var. Pazartesi günü de Türkiye şampiyonlarımız için ödül töreni yapacağız” dedi.
Diyarbakır Diyarbakırlı öğrenciler NASA Conrad Challenge 2024 Finallerinde Türkiye’yi temsil ediyor Bahçeşehir Koleji Diyarbakır Hevsel Kampüsü öğrencilerinden oluşan Healthy Companions takımı, Houston NASA Uzay Merkezi’nde düzenlenen Conrad Challenge 2024’te Türkiye’yi temsil edecek tek takım olarak seçildi. Conrad Challenge, NASA bünyesinde düzenlenen prestijli bir yarışma olup, Healthy Companions takımı Türkiye’deki tek temsilci olarak 1000 takım arasından 5 finalistten biri olarak seçildi ve NASA’nın Houston Uzay Merkezi’ne gitmeye hak kazandı. Fen ve Teknoloji Lisesi öğrencileri Yağmur Delal Cengiz, Beyza Kaya, Dilvin Laçin, Adar Özalkak, Mir Baran Esen ve Diyar Karabulut tarafından oluşturulan Healthy Companions, NASA tarafından 13-18 yaş arasındaki öğrencilerin küresel etki oluşturmak, sorunları çözmek için bilim, teknoloji ve inovasyonu kullanarak projeler yürütüp, girişimcilik özelliklerini ortaya koymaları için düzenlediği Conrad Challenge’a Türkiye’yi temsil ediyor. Healthy Companions, evcil hayvan sahiplerinin hayvanlarının sağlık durumunu izlemelerine yardımcı olan yenilikçi bir cihaz geliştirdi. Nabız oksimetrisi ve rektal sıcaklık algılama gibi son teknolojileri kullanarak, projeleri kullanıcıların evcil dostlarının sağlık durumunu kapsamlı bir şekilde takip etmelerini sağlıyor. Ürünleri aynı zamanda telefon uygulamasıyla bütünleşmiş bir şekilde yapay zeka desteği de sunuyor, böylece evcil hayvan sahiplerine daha kişiselleştirilmiş çözümler sunabiliyor ve sağlık durumu ile ilgili önemli bilgiler sağlıyor. Healthy Companions takımı, "Türkiye’den bu aşamaya ulaşan tek takım olarak ülkemizi Amerika Birleşik Devletleri’nde temsil etmenin gururunu taşıyoruz. Uzun süredir çaba sarf ettiğimiz projemizi dünyaya tanıtmak bizi oldukça heyecanlandırıyor" dedi. Healthy Companions, tasarım sürecinde basit ve kullanıcı dostu bir arayüz oluşturmaya özellikle odaklandı ve prototip aşamasında birçok deneme ve test gerçekleştirerek en pratik tasarımı hayata geçirdi. Barınaklar ve veteriner ve sosyal hizmet kuruluşları gibi kurumlardan da geri bildirim alarak ürünlerini geliştirdi. Bahçeşehir Koleji Diyarbakır Kampüsü Kurucu Temsilcisi Zeki Esen, Bahçeşehir Koleji Diyarbakır Hevsel Kampüsü Liseleri’nde araştırmacı, bilimin gücüne inanan, yenilikçi, bilim ve teknoloji üreten, ülkemizin geleceğine yön verecek nesiller yetiştirmeyi hedeflediklerini belirterek, “Sevgili öğrencilerimizin göstermiş oldukları bu başarı uluslararası arenada inovasyon ve teknolojiye olan katkısını bir kez daha vurguluyor. Öğrencilerim adına mutlu ve gururluyum. NASA’nın Texas’taki Uzay Merkezi’nde gerçekleşecek finale katılmaya hak kazanan Healthy Companions değerli işler ortaya koyacaklarına inanıyorum ve onlara başarılar diliyorum” dedi.