GENEL - 22 Ekim 2016 Cumartesi 17:48

Atatürk’ün en sevdiği yemekler sergilendi

A
A
A
Atatürk’ün en sevdiği yemekler sergilendi

Mustafa Kemal Atatürk’ün en sevdiği yemekler 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’na ithafen ‘usta ekmekçi’ Mine Ataman tarafından tanıtıldı.
Ünlü ekmek ustası Mine Ataman ve gurme (Tatbilir) Mehmet Terzi’nin girişimleri ile hazırlanan, Atatürk’ün sevdiği yemeklerden oluşan menüde çok sayıda yemek yer aldı.
"Ben bir ekmek ustasıyım, geleneği geleceğe taşımak isteyen bir ekmek ustasıyım" diyen Ataman neden böyle bir konsept hazırladıklarını şu cümlelerle anlattı:
“Biliyoruz ki Mustafa Kemal Atatürk geleneksel Türk ekmeğine, geleneksel Türk lezzetlerine çok önem veriyordu. Çevresindeki insanlara, ‘bugün bana çok güzel bir sofra donatın’ dermiş, bu keyifli sofradan kastı aslında yemeklerden değil de güzel, keyifli sohbet yapabileceği dostlardan bahsediyormuş. Pek çok imzaya ve anlaşmaya da sofrada karar veriyormuş. Biz de Metin Bey’le 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’na özel kendi aramızda böyle bir şey yapalım dedik. Çok güzel özel lezzetler ortaya çıktı.”
Sümer mutfağından Türk mutfağına
Sümer ve Türk kültürünün çok yakın ilişkisi olduğunu ve Atatürk’ün yaşadığı dönemde bu konunun araştırılması gerektiğini dile getiren ekmek ustası Mine Ataman, bu ilişkiyi şöyle açıkladı:
“Atatürk, biliyorsunuz Milattan Önce 6 bin ile 10 bin yılları arasında yaşadığı düşünülen Sümerlilerle ilgili bir çalışması var. O dönemdeki bilim adamları ve tarihçileri çağırıyor ve diyor ki; ’Sümerlilerin bizimle çok yakın bağları olduğunu düşünüyorum.’ Çünkü Sümer kültürünün Sümer yeme-içme kültürünün, var olan şu anki yeme-içme kültürü ile çok yakından alakası var. Şöyle ki, Sümerlilerde var olan pek çok gelenek aynı zamanda Türk kültüründe de var. Bunlara örnek verirsek; ölü evinde o dönemde ekmek ve tatlı dağıtılırmış. Bu aslında bu dönemdeki bizim helva dağıtma geleneğine benziyor. Atatürk bu sebeple bilim adamları ve tarihçileri çağırıyor ve diyor ki; ‘bu konuyu lütfen araştırın.’ Çünkü Sümerliler o dönemde çok gelişmiş bir topluluk. Müthiş yaratımları olan, tarımda çok gelişmiş bir topluluk. Bu anlamada da biz bugün Atatürk’ün o dönemde bizzat yemiş olduğu ekmek geleneksel ‘siez buğdayı’ ve Anadolu’daki o dönemde yetişen diğer buğday türleriyle yapılmış ekmek bire bir aynısı ve aynı yöntemlerle yaptık, ekşi mayayla. Bu ekmeği masasında sıkça tercih edermiş, misafirlerine de ikram edermiş. Bu ekmeğin diğer bir özelliği de yine Atatürk’ün Kurtuluş Savaşı döneminde bu ekmekleri yaparak, bunun içerisine bir de arpa ve yulaf katarak yapılıyor ve bu ekmeğin özelliği çok tok tutması ve içerisinde protein olması."
“Atamızın en çok sevdiği sava mezesi”
Türkiye’nin önemli gurmelerinden Metin Ataman ise Atatürk’ün sevdiği yemekler ve mezeleri çeşitli karışımlarla yorumladığını belirterek, stanttaki yemekler hakkında şu bilgileri verdi:
“Türk mutfağımızın çok çeşitli yapısından dolayı Güney’den, Ege’den, Doğu’ya varana kadar mezeler yapmaya çalıştık. Atamızın en çok sevdiği sava mezesi vardır onu özellikle bir yorumlama ile ortaya çıkardık. Palamut turşusu yine bizim çok eski İstanbul mutfağına özgü bir ürünümüzdür. Yine Güney’e doğru gittiğimiz zaman muhammara yaptık fakat muhammarayı biz karidesle beraber sunarak böyle bir çeşitleme getirdik. Yine aynı şekilde levrekten yaptığımız kurutulmuş domatesli ve levrek dolması adında bir mezemiz var. Hemen yine yanında da sütlü patlıcan onu da barbunya fasulyesi ile buluşturduk. Papaz beğendi bunun içerisinde de közlenmiş biber içerinde 3 çeşit peynir ve patlıcandan oluşan bir mezemiz var.”
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Van Van YYÜ’de TÜBİTAK sergisi Van Yüzüncü Yıl Üniversite ev sahipliğinde TÜBİTAK 18. Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Van Bölge Yarışması’nın sergi açılışı yapıldı. TÜBİTAK Bilim İnsanı Destek Programları Başkanlığı tarafından düzenlenen 18. Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması kapsamında gerçekleştirilen bölge sergisi açılış töreni; Ağrı, Batman, Bitlis, Hakkâri, Muş, Siirt, Şırnak ve Van illerinin katılımıyla yapıldı. 3 bin 915 başvuru sayısıyla Türkiye’deki 12 bölge arasında en çok başvuru sayısına sahip Van bölgesinde gerekli değerlendirmeler sonucunda bölge sergisine katılmaya hak kazanan 105 proje, jüri değerlendirmenin ardından birinci gelenler ülke finalinde gönderilecek. Program açılışında konuşan TÜBİTAK Van Bölge Koordinatörü Doç. Dr. Hayati Çavuş, bölge sergisinin öğrencilerin projelerini daha ayrıntılı ortaya koyma, sunma ve jüri üyeleri önünde savunması için gerçekleştirilen bir organizasyon olduğunu belirtti. Çavuş, “Bölge sergisi esnasında projeler, jüri üyeleri tarafından bir kez daha sözlü ve uygulamalı olarak değerlendirilecek ve daha sonra yapılacak ülke finalinde bölgeyi temsil edecek projeler belirlenecek. Yarışmanın gerçekleştirilmesinde Van Yüzüncü Yıl Üniversitesine katkı ve desteklerinden dolayı çok teşekkür ederim” dedi. TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal’ın tebrik ve başarı temennilerine dair açılış mesajının da okunmasının ardından sergilenen projeleri tek tek inceleyerek öğrencilerden bilgi alan Van YYÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli ise, “Bu program, Van bölgesinde yer alan illerden ve okullardan öğrencilerin gelmeleri ve birbirleri ile tanışma, kaynaşma, arkadaşlıklar kurma, kültürel ve bilimsel pek çok paylaşımlarda ve kazanımlarda bulunma imkânı sağlıyor. Bölge sergisine davet edilen proje sahibi öğrencileri, öğretmenlerini ve ailelerini kutluyor, sağlamış oldukları her türlü desteklerinden dolayı teşekkür ediyorum” ifadelerinde bulundu. Van YYÜ Mühendislik Fakültesi sergi salonunda düzenlenen 18. Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Sergisinin 3 gün boyunca jüri üyelerinin yapacağı bilgilendirmenin ardından 25 Nisan Çarşamba günü ödül töreni ile son bulacağı belirtildi. Açılış törenine Rektör Prof. Dr. Hamdullah Şevli, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Şenay Baydaş ile Prof. Dr. Murat Kayri, TÜBİTAK Van Bölge Koordinatörü Doç. Dr. Hayati Çavuş, akademisyenler, Van İl Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri, öğrenciler ve öğretmenler katıldı.