POLİTİKA - 17 Aralık 2017 Pazar 13:40

Bakan Çelik: “Avusturya yakın tarihten ders almalıdır”

A
A
A
Bakan Çelik: “Avusturya yakın tarihten ders almalıdır”

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, “Avusturya yakın tarihten ders almalıdır.

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, “Avusturya yakın tarihten ders almalıdır. Türkiye ile müzakereleri kesmek için müttefik aramak yerine Türkiye ile çok güçlü ilişkiler kurmak için müttefikler aramalıdır” dedi.


AB Bakanı Ömer Çelik’ten Avusturya koalisyon hükümet programına Türkiye ile müzakerelerin kesilmesi ve bunun için müttefik arayacağı ifadelerinin konulmasına tepki geldi. Bakan Çelik, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Avusturya’da merkez sağ (?) ve aşırı sağ partiler arasında kurulması kararlaştırılan hükümet, temel demokratik değerlere gecikmeksizin saldırmaya başladı. Aslında ‘merkez sağ’ ifadesinin etiket olduğunu unutmamak gerekir. Önceki Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz, partisinin başkanı. Şimdi başbakan oluyor. Zihniyeti aşırı sağdan bile radikal. Ve şimdi bu koalisyon hükümeti programlarına Türkiye ile müzakereleri kesmeyi koyuyor. Üstelik bunun için müttefikler arayacaklarını söylüyor. Bu müttefik arama işi ne kötü anıları çağrıştırıyor tarihten. Bu koalisyonla ilk defa AB içinde aşırı sağ iktidara geliyor. Ve Avrupa Birliğini Weimar Cumhuriyetinin akıbetine sürükleme gayreti içinde olacaklarını ilan ediyorlar. Böyle bir hükümet programına rağmen AB’nin genişlemeden sorumlu Avusturyalı Komiseri Hahn, Avusturya hükümetinin AB yöneliminden memnuniyet duyduğunu söylüyor. Hangi AB yönelimi? Bu yaklaşımlar AB değerlerini bir formalite ve Avrupa içi güç oyununun parçası haline getirme çabasını gösteriyor. Avusturya hükümetinin hükümet programındaki ırkçı yaklaşımları görmezden gelerek AB yöneliminden bahsetmek büyük bir zaaftır. Dünyadaki birçok krize baktığımızda AB istikrarlı bir düzeni temsil etmektedir. Bu düzenin korunması ancak siyasi değerlerin korunması ile mümkündür. Değerler aşınırsa bu istikrar korunamaz. Yıllarca AB için tehdidin dışarıdan geleceği bekleniyordu. Şuanda AB değerlerini tehdit eden akımlar içeride yükselmektedir. İslam düşmanı, antisemitik, göçmen düşmanı yabancı düşmanı partiler yükselmektedir. Şimdi bu akım Avusturya’da iktidar olmuştur. Avusturya yakın tarihten ders almalıdır. Türkiye ile müzakereleri kesmek için müttefik aramak yerine, Türkiye ile çok güçlü ilişkiler kurmak için müttefikler aramalıdır. Bu, Avrupa’yı sarsan krizlere karşı tarihsel ve stratejik pozitif bir hamle yapmanın tek yoludur” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Hatay Kızılay Başkanı Hatay’da depremzedelerle iftar sofrasında buluştu Kızılay Başkanı Prof. Dr. Fatma Meriç Yılmaz, Hatay Güzelburç’taki Kızılay Yaşam Merkezi’nde depremzedelerle iftar sofrasında bir araya geldi. Ramazan ayının yardımlaşma ruhunu öne çıkaran Yılmaz, son depremzede yuvasına kavuşana kadar desteklerinin süreceğini belirtti. Deprem bölgesinde ilk günden itibaren varlığını hissettiren Türk Kızılay’ı Ramazan ayında da afetzede vatandaşları unutmuyor. Kızılay Başkanı Prof. Dr. Fatma Meriç Yılmaz, Hatay’ın Güzelburç bölgesinde bulunan Kızılay Yaşam Merkezi konteyner kentinde vatandaşlarla iftar sofrasında bir araya geldi. "Hatay’da son depremzede yuvasına kavuşup, yastığa başını huzurla koyana kadar biz buradaki vatandaşlarımızın, kardeşlerimizin ellerini bırakmayacağız" Ramazan ayının; rahmet, bereket, yardımlaşma ve iyilik ayı olduğunu belirten Kızılay Başkanı Prof. Dr. Fatma Meriç Yılmaz, "Biz bugün burada zor günleri birlikte atlatmaya çalışıyoruz. Türk Kızılay’ı olarak her zaman söylediğimiz bir konu var; son depremzede yuvasına kavuşup, yastığa başını huzurla koyana kadar biz buradaki vatandaşlarımızın, kardeşlerimizin ellerini bırakmayacağız. Ramazan ayındayız, Ramazan ayı; rahmet, bereket, yardımlaşma ve iyilik ayı ama aynı zamanda Ramazan ayı sevdiklerimizle bir araya gelme ve bir sofranın etrafında buluşma ayı. O nedenle biz bugün burada Hatay’da kardeşlerimizle bir ekmeği bölüşeceğiz, beraber iftarımızı açacağız. Birbirimizi dinleyerek bu zor günleri atlatmak adına bir aşama daha ilerlemiş olacağız. Ben zor günlerin geçeceğine inanıyorum. Son 1 sene de gördüğümüz şu ki herkes tünelin ucundaki ışığı görmüş durumda bu da zor günlerin geçeceğine inancı pekiştiriyor. Bu günlerde biz halkımızla bir arada olmaya devam edeceğiz. Tekrar herkesin Ramazanı hayırlı olsun" şeklinde konuştu.