POLİTİKA - 13 Kasım 2018 Salı 16:22

Bakan Pakdemirli: "Türkiye’nin toplam protein üretimi açısından bir eksiği yok"

A
A
A
Bakan Pakdemirli: "Türkiye’nin toplam protein üretimi açısından bir eksiği yok"

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, "Türkiye’nin toplam protein üretimi açısından bir eksiği yok.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, "Türkiye’nin toplam protein üretimi açısından bir eksiği yok. Yani et yerine biraz tavuk yesek, et yerine biraz balık yesek, et yerine biraz hindi yesek bu iş çözülecek. Biz biraz daha agresif bir stratejiyle Türkiye’yi dünyanın balık üssü haline getirebiliriz" dedi.


Dünya Balık Haftası vesilesiyle Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesinde Su Ürünleri Araştırma ve Uygulama Merkezi (ASAUM) bünyesinde düzenlenen etkinlik, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin katılımıyla gerçekleşti. Etkinlikte konuşan Bakan Pakdemirli, balığın ve deniz ürünlerinin en kalitelisinin Ankara’ya geldiğini belirtti. Türkiye’de geçmişten bu yana senelik 60 ila 100 bin ton civarında et ithalatı yapıldığını kaydeden Pakdemirli, "Bu dönemde çok ihtiyacımız yok gibi görünse de hayvan sayımızda miktar eksiğimiz var. Türkiye’nin toplam protein üretimi açısından bir eksiği yok. Yani et yerine biraz tavuk yesek, et yerine biraz balık yesek, et yerine biraz hindi yesek bu iş çözülecek. Ama tabi ki vatandaşın tercihi bu yönde. 2002’de bu ülkenin bir vatandaşı ortalama 6 kilo et yiyormuş, şu anda ortalama 15 kilo et yiyor. Ama işin bir de sağlık tarafı da var, ben diyetle de ilgilenmek durumundayım, o yüzden diyorum ki eti biraz daha az yiyelim. Diğer taraflara doğru gidelim. Çok değerli bir ağabeyimin bana bir söylediği bir laf var ’kırkına kadar kuzu yiyeceksin, kırkından sonra kuzunun yediğini yiyeceksin’ diyor yani kırkından sona sağlıklı gıdalara yönelmek zorundayız" mesajını verdi.



"Türkiye’yi dünyanın balık üssü haline getirebiliriz"


Kanatlı sektörde 400 milyon dolar ihracat varken, balıkta 1 milyar dolar ihracat olduğunu dile getiren Pakdemirli, "2023 hedeflerinin 4-5 sene öncesinden tutan herhalde yegane 2023 hedefidir balıkçılık sektörü. Üç tarafımız denizlerle çevrili bir milyar dolar ihracat var ama ben gelir gelmez dedim ki bu bir milyar dolar ihracat olmaz, bunu 2 milyar dolara çıkarmamız lazım. Bu işin yapılabilirliği var ve biz biraz daha agresif bir stratejiyle Türkiye’yi dünyanın balık üssü haline getirebiliriz. Zaten 600 bin tona çıkması ile ilgili talimat vermiştim. Eğer bu hızla gidersek bana göre 2023’e gelmeden de 600 bin tona çıkabiliriz gibi gözüküyor" şeklinde konuştu.


Küçük balık avlamaya da değinen Pakdemirli, "Küçük balığı avlamak bana göre hem günah hem de doğru değil. Denizler bizim değil yarınlardaki evlatlarımıza emanet" çağrısında bulundu.



"Balık cenneti değiliz, politikalar ortaya koymalıyız"


Ankara Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Erkan İbiş ise dünyada gıda, su ve enerji gibi çok önemli parametreler olduğunu özellikle gıdanın gelecekte geçmişe göre çok daha önemli olacağını kaydetti. Gündemde sağlıklı beslenme, toplumsal refah ve dengeli beslenmenin önemli bir yer tuttuğunu dile getiren İbiş, "Kendi kendine yetebilen yüzde yüz bir tarım ülkesi değiliz. Şu anda hayvancılık ülkesi bakımından da bazı parametrelerde geride kaldık. Üç tarafımız deniz, bu kadar zengin denizlerimiz var, balık cennetiyiz diyoruz ancak balık üretimine baktığımız zaman, balık fiyatları bakımından baktığımız zaman hiç de balık cenneti değiliz. Bu gerçeklere göre politikalarımızı ortaya koymak durumundayız. Elimizden gelen katkıyı vermemiz gerekiyor. Tüm başlıklarda daha öne çıkmamız gerekiyor. Balık, diyabetten alzheimera kadar pek çok insan hastalıklarına kadar bir çok bilinen faydası var. Bu kapsamda üretimi arttırmalıyız. Bunu yaparken de çevreyi, doğayı korumak en önemli parametre olmalı. Çevreyi yüzde yüz koruyacağız diye de bu üretimleri ortadan kaldırmamak gerekiyor. Hedefimiz daha çok üretim, doğayı, çevreyi, tabiatı koruyarak ara formüller üreterek, elbette üreticiyi de koruyarak, teşvik ederek daha çok üretim" diye konuştu.


Konuşmaların ardından Bakan Pakdemirli, öğrencilere ve basın mensuplarına ekmek arası balık ikram etti. Önlüğünü giyip ocak başına geçen Pakdemirli, tuzlu balık tarifi verdi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aydın Başkan Atay: “Cumhuriyete olan borcumu ödemek için adayım” Efeler Belediye Başkanı ve İYİ Parti Efeler Belediye Başkan Adayı Mehmet Fatih Atay’ın seçim çalışmaları kapsamında yaptığı Yılmazköy Mahalle ziyareti mitinge dönüşürken, Başkan Atay; “Cumhuriyete olan borcumu ödemek için adayım” dedi. Yerel seçimlere sayılı günler kala, belediye başkanı adayları çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor. Bu çerçevede mahalle ziyaretlerine devam eden Efeler Belediye Başkanı ve İYİ Parti Efeler Belediye Başkan Adayı Mehmet Fatih Atay da Yılmazköy Mahallesi’ni ziyaret etti. Mahalle sakinlerinin yoğun ilgi gösterdiği ziyaret adeta mitinge dönüştü. Vatandaşlara projelerini anlatan Başkan Atay; “Cumhuriyete olan borcumu ödemek için adayım” dedi. Yılmazköy mahalle sakinlerinin meşalelerle karşıladığı Başkan Atay, görev süresi boyunca hayata geçirdiği hizmetlerinden ve gelecek dönem projelerinden bahsetti. Yılmazköylülerin “Başkan Atay ile aynen devam” sloganları ve alkışlarla kendisini desteklediği buluşmada konuşan Başkan Atay; “Beni hiçbir zaman yalnız bırakmadınız, çok teşekkür ederim. Biz her şeyimizi cumhuriyete ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e borçluyuz. Ben cumhuriyet sayesinde okudum, cumhuriyet sayesinde 3 dönem milletvekilliği, 1 dönem belediye başkanı oldum. Cumhuriyet’e olan borcumu ödemek için bir dönem daha belediye başkanlığına adayım. Bu dönem olduğu gibi desteklerinizle yeni dönemde de bölgemizin en çok hizmet eden belediyesi olacağız” diye konuştu.
Manisa Cemar’dan Cumhur İttifakı’na tam destek Cemar Traverten ve Mermer Genel Müdürü ve aynı zamanda AK Parti Kula İlçe Yönetim Kurulu Üyesi Yusuf Yalçın, önceki akşam Kula Kent Meydanı’nda önceki dönem Gençlik ve Spor Bakanı, AK Parti İzmir Milletvekili Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu’nun katılımıyla gerçekleşen mitingde tam kadroyla birlikte yer aldı. 31 Mart mahalli idareler seçimlerine sayılı günler kala Cumhur İttifakı Kula temsilcilerinin ortaklaşa düzenlediği ve önceki dönem Gençlik ve Spor Bakanı, AK Parti İzmir Milletvekili Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu’nun da katıldığı toplantıya firmanın kadrosunun tamamıyla katılan Cemar Traverten ve Mermer Genel Müdürü ve aynı zamanda AK Parti Kula İlçe Yönetim Kurulu Üyesi Yusuf Yalçın, hem Kula’da hem de Manisa’da Cumhur ittifakına tam destek verdiklerini söyledi. 31 Mart yerel seçimlerinde Cumhur İttifakı adayı Hüseyin Tosun’a da, Manisa Büyükşehir adayı Cengiz Ergün’e de tam destek için meydanda hazır bulunduklarını dile getiren Genel Müdür Yalçın; “Firmamızda beraber çalıştığımız genç ve dinamik Avukat Furkan Başaran kardeşimiz de Cumhur ittifakı Meclis üyesi adayı olmasından dolayı bu desteklerin farklı ve değerli sebepleri var, bu yüzden hep destek tam destek diyerek kıymetli bakanımız, Kula’mızın hizmetkârı Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu ile birlikte meydanda desteğimizi gösterdik. Yerel seçimler, Kula’mıza, Manisa’mıza ve Türkiye’mize hayırlı olur ve Cumhur İttifakı’nın zaferiyle sonuçlanır inşallah.” ifadelerini kullandı.
Isparta Başkan Başdeğirmen: "Yaşlıların halk otobüslerinden ücretsiz yararlanması uygulaması devam edecek" Isparta Belediye Başkanı ve AK Parti Belediye Başkan Adayı Şükrü Başdeğirmen, S.S. 18 Nolu Halk Otobüsleri Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi Başkanı Faruk Daşdöner, kooperatif esnafı ve şoförleri ziyaret etti. Başkan Başdeğirmen, 65 yaş ve üstü vatandaşların halk otobüslerinden ücretsiz yararlanması uygulamasının 31 Mart’tan sonra da devam edeceğini belirtti. Isparta Belediye Başkanı ve AK Parti Belediye Başkan Adayı Şükrü Başdeğirmen, “Sizler pandemide biz sefere çıkmıyoruz, çalışmıyoruz demediniz. Esnaflıktan gelen bir kişi ve ekip olarak problemlerinizi anlayarak bugünlere geldik. Bizimle olan işlerinizde sizlere zorluk çıkarmadık. Sizlere katkılar sunduk. Burada istihdam sağlıyorsunuz en az 100’e yakın şoför çalışıyor. Esnaf ve diğer çalışanlarla buradan bin kişi ekmek yiyor. Bunun bilincinde olarak bin eve giden helal, zor kazanılan ekmeğe destek vermeye devam edeceğiz” ifadelerine yer verdi. 65 yaş ve üstü vatandaşların halk otobüslerinden ücretsiz yararlanması için Belediye Meclisi’nde 31 Mart 2024 tarihine kadar karar aldıklarını hatırlatan Belediye Başkanı ve AK Parti Belediye Başkan Adayı Şükrü Başdeğirmen, yerel seçimlerden sonra da ücretsiz taşımanın devam edeceğini vurguladı. Başkan Başdeğirmen, “Seçimden sonra 65 yaş ve üstü vatandaşlarımızın ücretsiz taşımasını bitirecekmiş diyorlar. Biz böyle bir şey dedik mi, siz duydunuz mu? Biz bu kararı devam ettireceğiz. 31 Mart’a kadar kooperatifimizle anlaştık, 31 Mart’tan sonra da sizlerle anlaşmamızı devam ettireceğiz. Büyüklerimiz bizim değerlerimiz” şeklinde konuştu. Bazı belediye başkan adaylarının ‘minibüs hattı getireceğiz’ gibi vaatlerde bulunduğunu kaydeden Başkan Başdeğirmen, “Minibüs hatları getireceklermiş. Diyelim ki otobüsü kaldırdık. 1 otobüsü 6 minibüs karşılıyormuş, 100 otobüsü 600 minibüs karşılar. Diyelim ki 600 minibüsü koyduk Mimar Sinan Caddesi’nden o minibüsleri bir geçirin. Minibüs olan yerlerdeki o korna seslerini bir duyun. Oralardaki trafiğin keşmekeşliğini görün. Ezbere, bilmeden, görmeden konuşuyorlar. Birisi de otobüs 5 TL olacak diyor. Lastik, yakıt fiyatlarını onlara bir sorun. Konuşulanlara bir bakın emekliye 8 bin lira para vereceğim diyor. 5393 sayılı belediye kanunda böyle bir şey yok. Önceki yönetimin sizlere verdiği zorlukları biliyoruz. 15 yıl belediye başkanlığı yapmış 1 sosyal konut yapmamış, şimdi yapacağım diye her yere asmış. Biz saf mıyız, aklımızla mı oynuyorlar” ifadelerinde bulundu. Halk Otobüsleri Kooperatifi esnafı ve şoförleri de “Önceki dönemde ne yaşadığımızı biliyoruz, bu 5 senede ne yaşadığımızı biliyoruz. Gelecek 5 yılda ne yaşayacağımızı bildiğimizden rengimiz belli başkanım” diyerek Belediye Başkanı ve AK Parti Belediye Başkan Adayı Şükrü Başdeğirmen’e destek mesajı verdi.