POLİTİKA - 27 Şubat 2015 Cuma 23:43

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç:

A
A
A
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç:

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, "Türkiye, geçmişte güçlü bir imparatorluğun, devletin bakiyesi üzerinde kuruldu. Bizim Cumhuriyetimiz de 90’ıncı yılını geçmek üzere. Biz Osmanlı Devleti, onun öncesi de başka medeniyetler ve daha sonra da Cumhuriyet yönetiminde, güçlü bir millet, güçlü bir devlet olarak tarihte yerimizi aldık" dedi.
Başbakan Yardımcısı Arınç, Ankara Düşünce ve Araştırma Merkezi’nde düzenlenen,"Bölgesel Dinamikler ve Yeni Türkiye" konulu dersiyle başlayacak olan, Bahar Döneminin açılışına katıldı. Açılışa çok sayıda Türk ve yabancı uyruklu öğrenciler katıldı.
Programda konuşma yapan Arınç, etkinliğe katılmaktan dolayı mutluluk duyduğunu belirterek, "Ankara Düşünce ve Araştırma Merkezi’nde, Uluslararası Öğrenciler Akademisi kapsamında sizlerle bugün buluştuk. Bana bir sohbet etme imkanı tanıdınız. Bundan dolayı çok mutluyum. İstanbul’dan geliyorum. Bu çok önemsediğim proje içerisinde, sizleri tanımak, sizlerle sohbet etmek benim için de çok güzel. Daha önce ADAM, yani Ankara Düşünce ve Araştırma Merkezi’nde bazı çalışmalara katılmıştım. Burası çok önemli bir merkezdir. Haftanın her günü burada kültürel, bilimsel faaliyetler yapılmaktadır. Bugün de Uluslararası Öğrenciler Akademisi kapsamında, sizin gibi çok değerli genç arkadaşlarımla, üniversite öğrencisi genç kardeşlerimle birlikteyim, hepinize başarılar diliyorum" diye konuştu.
"TÜRKİYE BUNU BİR PROPAGANDA MALZEMESİ OLARAK YAPMIYOR"
Başbakan Yardımcısı Arınç, Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları hakkında, "Değerli arkadaşlar pek çok ülkeden, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığımızın katkılarıyla, Türkiye’de üniversite hayatını yaşayan gençlerimizin bir arada olması, birbirlerini tanıması, sıkı bir dostluk ve arkadaşlık kurması; bu meyanda Türkiye’yi tanımaları, mümkün olursa Türkçe’yi öğrenmeleri ve buradan mezun olduktan sonra da ülkemizle sizin ülkeniz arasında sıkı bir dostluk ve arkadaşlık bağı kurmanız hepimizin arzusudur. Şunu rahatlıkla söyleyebilirim, Türkiye bunu bir propaganda malzemesi olarak yapmıyor. Bir kültürel hizmet olarak yapıyor" ifadelerini kullandı.
"Madem ki üniversite eğitimi için Türkiye’yi seçtiniz, bu bizim için büyük bir onurdur" diyen Arınç, "Sizlerin Türkiye’de eğitim görmesi iyi, nitelikli bir eğitim alması ve ülkenize döndüğünüzde veya Türkiye’de kaldığınızda iyi yetişmiş birer eleman olarak, sizlerle güçlenmiş olmamız bizi mutlu edecek. Ülkenize dönerseniz bu güzel memleketi, bu güzel memleketin insanlarını da severseniz bu da bizim için bir kazanç olacak. Çünkü Türkiye, geçmişte güçlü bir imparatorluğun, devletin bakiyesi üzerinde kuruldu. Bizim Cumhuriyetimiz de 90’ıncı yılını geçmek üzere. Biz Osmanlı Devleti, onun öncesi de başka medeniyetler ve daha sonra da Cumhuriyet yönetiminde, güçlü bir millet, güçlü bir devlet olarak tarihte yerimizi aldık. Şüphesiz sizin ülkelerinizde geçmişte tarihi var, kültürü var, medeniyeti var; sizler de önemlisiniz" şeklinde konuştu.
"BİZ GENÇ NÜFUSU, KENDİMİZ İÇİN BÜYÜK BİR DEĞER OLARAK GÖRÜYORUZ"
Başbakan Yardımcısı Arınç, konuşmasının devamında, "Bu topraklar üzerinde çok büyük medeniyetler kuruldu. Çok kavimler geldi geçti. Çok harplar yaşandı. Uzun süren imparatorluklar oldu. Şimdi de Cumhuriyet Dönemi var. Türkiye nüfusu güçlü olan bir ülke; neredeyse 80 milyona yaklaştık ve bu 80 milyona yaklaşan nüfusun da yarısından fazlası 30 yaşın altında. Bu şunu gösteriyor, yaşı, nüfusu genç bir ülkeyiz biz. Afrikalı dostlarımı, arkadaşlarımı görüyorm. Sizlerle belki tek tek tanışma imkanımız olur inşallah. Sizin ülkelerinizde de zannediyorum ki nüfusun genç olduğu bir gerçek. Ama Avrupa ülkelerinde ve daha çok Batı ülkelerinin büyük bir kısmında nüfus yaşlanıyor. Biz genç nüfusu, kendimiz için büyük bir değer olarak görüyoruz, güzel bir servet olarak görüyoruz. Hele onlar iyi yetişirlerse, kendi ülkelerine ve bütün insanlığa da çok büyük katkılar sunacaklar" değerlendirmelerinde bulundu.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Fethiye’de Softbol Türkiye Şampiyonası başladı Muğla’nın Fethiye ilçesinde Küçük Kızlar ve Yıldız Kızlar Okul Sporları Türkiye Softbol Şampiyonası, açılış seremonisi ile başladı. Kız sporcular 5 gün boyunca mücadele edecek. Türkiye Okul Sporları Federasyonu tarafından Fethiye’de ilk defa düzenlenen Küçük Kızlar ve Yıldız Kızlar Okul Sporları Türkiye Softbol Şampiyonası törenle başladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından tören geçişiyle başlayan şampiyonada, kız öğrenciler 5 gün boyunca mücadele edecek. 29 Nisan Pazartesi gününe kadar devam edecek karşılaşmaların ardından küçük kızlar ve yıldız kızlar Türkiye şampiyonları belli olacak. 16 ilden 33 takımla 500 sporcunun katıldığını söyleyen Fethiye Gençlik ve Spor Müdürü Harun Reşit Yiğit, “Bu tür organizasyonlar ilçenin tanıtım ve turizmine büyük katkı sağlıyor” dedi. Açılış töreninde sporculara hitap eden Fethiye Gençlik ve Spor Müdürü Harun Reşit Yiğit, “Geçen hafta okul sporları Beyzbol şampiyonasını ilçemizde tamamlamıştık. Farklı spor dallarının müsabakalarında öğrencilerimizi misafir ediyoruz. Bu tür organizasyonlar ilçenin tanıtım ve turizmine büyük katkı sağlıyor. Bu anlamda federasyon başkanımıza da teşekkür ediyoruz. 16 ilden 500 sporcumuz, 33 takımımız var. Pazartesi günü de Türkiye şampiyonlarımız için ödül töreni yapacağız” dedi.
Diyarbakır Diyarbakırlı öğrenciler NASA Conrad Challenge 2024 Finallerinde Türkiye’yi temsil ediyor Bahçeşehir Koleji Diyarbakır Hevsel Kampüsü öğrencilerinden oluşan Healthy Companions takımı, Houston NASA Uzay Merkezi’nde düzenlenen Conrad Challenge 2024’te Türkiye’yi temsil edecek tek takım olarak seçildi. Conrad Challenge, NASA bünyesinde düzenlenen prestijli bir yarışma olup, Healthy Companions takımı Türkiye’deki tek temsilci olarak 1000 takım arasından 5 finalistten biri olarak seçildi ve NASA’nın Houston Uzay Merkezi’ne gitmeye hak kazandı. Fen ve Teknoloji Lisesi öğrencileri Yağmur Delal Cengiz, Beyza Kaya, Dilvin Laçin, Adar Özalkak, Mir Baran Esen ve Diyar Karabulut tarafından oluşturulan Healthy Companions, NASA tarafından 13-18 yaş arasındaki öğrencilerin küresel etki oluşturmak, sorunları çözmek için bilim, teknoloji ve inovasyonu kullanarak projeler yürütüp, girişimcilik özelliklerini ortaya koymaları için düzenlediği Conrad Challenge’a Türkiye’yi temsil ediyor. Healthy Companions, evcil hayvan sahiplerinin hayvanlarının sağlık durumunu izlemelerine yardımcı olan yenilikçi bir cihaz geliştirdi. Nabız oksimetrisi ve rektal sıcaklık algılama gibi son teknolojileri kullanarak, projeleri kullanıcıların evcil dostlarının sağlık durumunu kapsamlı bir şekilde takip etmelerini sağlıyor. Ürünleri aynı zamanda telefon uygulamasıyla bütünleşmiş bir şekilde yapay zeka desteği de sunuyor, böylece evcil hayvan sahiplerine daha kişiselleştirilmiş çözümler sunabiliyor ve sağlık durumu ile ilgili önemli bilgiler sağlıyor. Healthy Companions takımı, "Türkiye’den bu aşamaya ulaşan tek takım olarak ülkemizi Amerika Birleşik Devletleri’nde temsil etmenin gururunu taşıyoruz. Uzun süredir çaba sarf ettiğimiz projemizi dünyaya tanıtmak bizi oldukça heyecanlandırıyor" dedi. Healthy Companions, tasarım sürecinde basit ve kullanıcı dostu bir arayüz oluşturmaya özellikle odaklandı ve prototip aşamasında birçok deneme ve test gerçekleştirerek en pratik tasarımı hayata geçirdi. Barınaklar ve veteriner ve sosyal hizmet kuruluşları gibi kurumlardan da geri bildirim alarak ürünlerini geliştirdi. Bahçeşehir Koleji Diyarbakır Kampüsü Kurucu Temsilcisi Zeki Esen, Bahçeşehir Koleji Diyarbakır Hevsel Kampüsü Liseleri’nde araştırmacı, bilimin gücüne inanan, yenilikçi, bilim ve teknoloji üreten, ülkemizin geleceğine yön verecek nesiller yetiştirmeyi hedeflediklerini belirterek, “Sevgili öğrencilerimizin göstermiş oldukları bu başarı uluslararası arenada inovasyon ve teknolojiye olan katkısını bir kez daha vurguluyor. Öğrencilerim adına mutlu ve gururluyum. NASA’nın Texas’taki Uzay Merkezi’nde gerçekleşecek finale katılmaya hak kazanan Healthy Companions değerli işler ortaya koyacaklarına inanıyorum ve onlara başarılar diliyorum” dedi.