EKONOMİ - 08 Aralık 2016 Perşembe 17:56

Başbakan Yıldırım: “10 milyar dolar civarında bir kaynak yerli paraya geçmiş oldu”

A
A
A
Başbakan Yıldırım: “10 milyar dolar civarında bir kaynak yerli paraya geçmiş oldu”

Başbakan Binali Yıldırım, “Bazı kamu kuruluşları da ihtiyaç fazlası olan dövizlerini Türk parasına dönüştürdü. Bunlarda güzel gelişmeler bu şekilde kısa vadede 10 milyar dolar civarında bir kaynak yerli paraya geçmiş oldu” dedi.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının KOBİ’lere desteğinden bahseden Başbakan Yıldırım, “Bu destek çerçevesinde mevcut bilânçolarını esas alarak işletmelere ilk 12 ay için geri ödemesiz olmak üzere 3 yıl vadeli 50 bin lira kredi sağlanacak” şeklinde konuştu.

“Yaklaşık 15 bin KOBİ’nin bunda faydalanmasını bekliyoruz”
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü ise konuya ilişkin şunları kaydetti:
“Bu KOSGEB’e üye olan küçük işletmelerin 12 ay içerisinde kredi ihtiyaçlarını karşılamak için 50 bin lira vereceğiz. Yaklaşık 15 bin KOBİ’nin bunda faydalanmasını bekliyoruz. KOSGEB ile birlikte bunun faizini biz ödeyeceğiz. Toplam 3 yıl geri ödemeli olacak KOBİ’leri rahatlatmak için.”

Yapısal reform uygulamaları
“2017 yılı için yapısal reform uygulamalarını takvimlendirdik” diyen Başbakan Yıldırım, “Yıl boyunca hangi yapısal reformları yapacağız. Hangi alanda yapacağız. Bunların hepsinin listesini yaptık. Bir bir hayata geçireceğiz. Bunları yaparken de vatandaşla da paylaşacağız. Ülke gerçeklerini de dikkate alacağız” diye konuştu.
Yapısal reform uygulamalarına ilişkin Başbakan Yıldırım, devletin bütün alanlardaki belirleyici rolünün sınırlandırılması, vatandaşın birçok alanda rahatça hareket ederek devletle olan işinin azaltılması olduğunu kaydetti.

“Vazgeçilemeyecek iki alan; adalet ve güvenlik”
Vazgeçilemeyecek iki alan olduğunu belirten Başbakan Yıldırım, “Birisi adalet biriside güvenlik bu iki alan devlette olacak ve hiçbir şekilde bu alanlarda başka bir reform düşünülmeyecek ama kendi içinde hızlı ilerlemesi için gerekli tedbirleri alacağız. Diğer alanlarda yapılacak şeyler bütün toplumu ilgilendiren konular” değerlendirmesinde bulundu.

“Kamu bankalarının kamudan mevduat alımında standart getiriyoruz. Yüzde 7 buçuk diyoruz. Sizin işiniz faizcilik değil daha çok kar etmek değil”
Başbakan Yıldırım, geçmiş günlerde bir genelge imzalandığını hatırlatarak, “Genelgeye göre kamu bankaları aralarında para toplarken yarış yapmayacak. Kamunun paraları genellikle kamuda tutuluyor. Paralar ne kadar yüksek maliyetli toplanırsa kredilenme reel sektöre aktarılması da o kadar pahalı oluyor. Burada bir sınır geldi yüzde 7 buçuğu geçmeyecek. Kamu bankalarının kamudan mevduat alımında standart getiriyoruz. Yüzde 7 buçuk diyoruz. Sizin işiniz faizcilik değil daha çok kar etmek değil. Sizin aldığınız paraları reel sektöre, üretime ihracatı arttıracak projelere aktarmak, bunu da uygulamaya soktuk. Dolaylı olarak daha düşük faizle kaynağa eriştiği için bankalar verecekleri kredilerde de ona göre maliyetlerini azaltacaklar. Geçen gün mesela iki banka; Ziraat ve bir özel banka TOBB ile beraber bir kaynak oluşturdular 500 milyon bir kaynak koydular. Faizi de KOBİ’lere vermek için 9.90’a indirdiler ve oradan 5 milyar dolayında ilave bir kaynak oluşturdular” şeklinde konuştu.

“10 milyar dolar civarında bir kaynak yerli paraya geçmiş oldu”
“Bu piyasalardan yaşanan dalgalanmalar üzerine sağ olsun milletimiz Sayın Cumhurbaşkanımızın çağrısıyla bir sorumluluk üstlendi” diyen Başbakan Yıldırım, sözlerini şu şekilde sürdürdü:
“Ciddi anlamda milli paramıza yönelme oldu. Bunun için teşekkür ediyoruz. Aynı zamanda bunu vatandaşlarımızın tek başına yapması yetmez dedik. Bizde kamuda bir dizi önlemler aldık. Devletin mecbur kalmadıkça döviz üzerinden bütün kuruluşlar döviz üzerinden sözleşme yapmayacak. Dış sözleşmeler olur. Mecburiyet olur. Onlar hariç mecbur değilse döviz üzerinden sözleşme yapılmayacak. Bazı kamu kuruluşları da ihtiyaç fazlası olan dövizlerini Türk parasına dönüştürdü. Bunlarda güzel gelişmeler bu şekilde kısa vadede 10 milyar dolar civarında bir kaynak yerli paraya geçmiş oldu. Bu uygulama bundan sonrada devam edecek” dedi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya Çöl tozu 30 Nisan’a kadar temizlenecek Çevre Mühendisleri Odası Antalya Şubesi, Antalya, Burdur ve Isparta’da etkisini gösteren Çöl tozu taşınımı konusunda uyarıda bulundu. Çöl tozu taşınımının bölgede olan yoğunluğuna dikkat çekilen açıklamada, “Çöl tozunun solunum yolu, kalp ve akciğer hastalıkları olan bireyler başta olmak üzere hassas ve alerjik tepki veren vatandaşlarımızda olumsuz etkiler gösterebilir. Ayrıca, görüş mesafesinde düşmeye sebep olabilir. 25 Nisan 2024 tarihinden itibaren çöl tozu etkisinin azalması beklenirken, yere çöken tozun tekrar havalanarak olumsuz etki oluşturması muhtemeldir” denildi. Bugün, Antalya, Isparta ve Burdur çevrelerinde yoğun bir şekilde gözlenen çöl tozu taşınımı ile ilgili Çevre Mühendisleri Odası Antalya Şubesi, yazılı bir açıklama yayınlayarak uyarıda bulundu. Çöl tozu taşınımının çeşitli sağlık, çevre ve ekonomik etkilere neden olabileceğine dikkat çekilen açıklamada, oda olarak kamuoyunu bilgilendirme ve önlemlerin alınması gerekliliği konusunda uyarı yaptıkları belirtildi. Çöl tozunun solunum yolu, kalp ve akciğer hastalıkları olan bireyler başta olmak üzere hassas ve alerjik tepki veren vatandaşlarda olumsuz etkiler gösterebileceği aktarılan açıklamanın devamında, “Ayrıca, görüş mesafesinde düşmeye sebep olabilir. 25 Nisan 2024 tarihinden itibaren çöl tozu etkisinin azalması beklenirken, yere çöken tozun tekrar havalanarak olumsuz etki oluşturması muhtemeldir. Genellikle çöl tozu geçtikten en geç 2 gün içerisinde yağış ile birlikte atmosferden temizlenirken, bu sefer 30 Nisan 2024’e kadar bölgemizde yağış beklenmemektedir” denildi. Bu süreçte çöl tozu taşınımının etkilerini en aza indirmek için vatandaşlara önlem olarak önerilerin de belirtildiği açıklamanın sonunda, şu ifadelere yer verildi: "Çocuklar ve kronik sağlık sorunları olan bireyler dış ortamda uzun süre vakit geçirmemelidir. Göz yanması gibi rahatsızlıkların yanı sıra mevcut hastalıkların tetiklenme riski bulunmaktadır. Görüş mesafesinin aniden azalabileceği göz önünde bulundurulmalıdır. Karayolunda seyahat ederken çöken toz sebebiyle takip mesafeleri uzatılmalıdır. Vatandaşlarımızın T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından işletilen hava kalitesi izleme istasyonları verilerini takip ederek gerekli önlemleri almalarını rica ederiz (https://sim.csb.gov.tr/Services/AirQuality). Çevre Mühendisleri Odası olarak, çöl tozu taşınımının etkilerini azaltmak ve halkın sağlığını korumak için tüm ilgili kurum ve kuruluşların işbirliği içinde hareket etmesi gerektiğini vurgulamaktayız.”