GENEL - 13 Temmuz 2018 Cuma 15:57

Başkan Tiryaki’den açılışlar öncesi denetim

A
A
A
Başkan Tiryaki’den açılışlar öncesi denetim

Altındağ’da yapılan yatırımların inşaatlarıyla ilgilenen ve çalışmaları yerinde inceleyen Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki, yaz döneminde açılışları yapılacak tesislerde son denetimleri gerçekleştirdi.

Altındağ’da yapılan yatırımların inşaatlarıyla ilgilenen ve çalışmaları yerinde inceleyen Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki, yaz döneminde açılışları yapılacak tesislerde son denetimleri gerçekleştirdi.


Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki, yaz döneminde açılışları yapılacak bazı tesisleri denetledi.


İlk olarak, yapımı tamamlanan ve kısa sürede açılması planlanan at manejini ziyaret eden Başkan Tiryaki, burada tamamlanması gereken işleri sıraladı ve çalışmaların hızlanmasını istedi. Manej çevresinde yapılan düzenlemeleri inceleyen Başkan Tiryaki, ağaçlandırma çalışmaları hakkında bilgi aldı.


17 Temmuz Salı günü, Doğantepe Mahallesi’nde açılışı yapılacak olan Şehitler Parkı ve Şehitler Cami’sini de ziyaret eden Tiryaki, burada açılış öncesi son kontrolleri yaptı. Tiryaki, parkta ve camideki eksiklerin bir an önce tamamlanmasını istedi.


Doğantepe Mahallesi’nin ardından Ulubey Mahallesi’ne giden Tiryaki, burada yapımı tamamlanan spor tesisi ve parkta da incelemelerde bulundu. Yaz döneminde açılması planlanan spor tesisi ve parkın mahalle halkı tarafından sabırsızlıkla beklendiğini söyleyen Başkan Tiryaki, bu 2 yatırımın da en kısa sürede açılacağını söyledi.


“Altındağlıların duaları bize güç veriyor”


Altındağ’ın hem fiziksel, hem sosyal açıdan büyük bir değişim geçirdiğini söyleyen Veysel Tiryaki, “Şu anda yıkım, yol açma ve kentsel dönüşüm çalışmalarımızın yanı sıra, park, aile sağlığı merkezi, spor tesisi, 112 acil servis istasyonu, okul, kültür merkezi ve cami inşaatlarımız Altındağ’ın dört bir tarafında devam ediyor. İlk günkü heyecanımızla Altındağ’ın geleceği için her gün sabahın erken saatlerinden gece geç vakitlere kadar çalışıyoruz. Altındağlıların duaları bize güç veriyor” dedi.


“Her 15 günde bir açılış yapmayı sürdüreceğiz”


Tamamlanmış 20’den fazla yatırımın açılmak için sıra beklediğini söyleyen Tiryaki, Altındağ Belediyesi’nin hiçbir kurum ve kuruluşa borcu olmayan bir belediye olduğunun altını çizerek, “Tüm kaynaklarımızı Altındağlıların yaşam kalitesini artırmak için kullandık. Bütçemizin yarısını yatırıma harcıyoruz. Her 15 günde bir açılış yapmayı sürdüreceğiz” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.