KÜLTÜR SANAT - 05 Ekim 2017 Perşembe 14:08

Başkent Tiyatroları, perdelerini yarın açıyor

A
A
A
Başkent Tiyatroları, perdelerini yarın açıyor

Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkent Tiyatroları, 2017-2018 sezonunda yepyeni oyunlarla tiyatroseverlerin karşına çıkıyor.

Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkent Tiyatroları, 2017-2018 sezonunda yepyeni oyunlarla tiyatroseverlerin karşına çıkıyor. Başkent tiyatroları perdelerini, ’Tiryakigillerdeyiz’ adlı yeni komedi oyunuyla açacak.


Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkent Tiyatroları, 2017-2018 sezonu için perdelerini yarın ’Tiryakigillerdeyiz’ adlı yeni komedi oyunuyla açıyor. Başkentli tiyatroseverlerin 1 yıl boyunca dopdolu oyunları izleme şansı yakalayacağı Başkent Tiyatroları sahnelerinde; dram, komedi ve iki farklı çocuk oyunuyla birlikte 6 oyun sahnelenecek. Yeni sezona, yeni projeler ve iddialı yapımlarla başlayacak olan Başkent Tiyatroları, geçen yıllarda keyifle izlenen bazı oyunlarla birlikte, “Tiryakilgillerdeyiz”, “Bize Gelen Bizdendir”, “Kim Demiş Karanlık” adlı yeni oyunlarla izleyicisinin karşına çıkacak. Başkent Tiyatroları, geçtiğimiz yıl ilgi gören ve Başkent Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Mehmet Tahir İkiler’in yazıp yönettiği, Sarıkamış’ta vatan uğruna şehit olanların hikayesinin anlatıldığı “Vatanım İçin” adlı oyunu bir kez daha sahneleyecek. Başkent Tiyatroları, “Eyvah Kümeste Tilki Var” ile “Kitap Kurdu” adlı çocuk oyunları, yine minik izleyicisiyle buluşturacak.



“Tiryakigillerdeyiz” güldürecek


Gençlik Parkı Kültür Merkezi içindeki Tiyatro Salonunda yarın akşam “Tiryakigillerdeyiz” adlı, bu yıl ilk kez sahnelenecek olan oyunu, Başkent Tiyatroları oyuncularından İshak Tekgül yazıp yönetiyor. 5 kişilik orta direk bir aile içindeki bireylerin farklı farklı, bağımlılığa kadar varan alışkanlıklarının anlatıldığı “Tiryakigillerdeyiz” adlı oyunda, sigara bağımlısı bir baba, temizlik hastası bir anne, dedikodu ve yemek bağımlısı bir babaanne, internet bağımlısı evin oğlu ve ilaç bağımlısı asosyal kızları ile dışarıdan aileye dahil olan, birbirinden değişik karakterlerin, bağımlılıklarından kurtulma çabaları, trajikomik bir şekilde sahnelenecek.



Usta Ozan Aşık Veysel’in hayatı, "Kim Demiş Karanlık"ta


Ankara’da, 23 yıldır aralıksız olarak perdelerini sanatseverlere açan Başkent Tiyatroları, bu yıl “Kim Demiş Karanlık” ile “Bize Gelen Bizdendir” adlı 2 yeni oyunla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. Her iki oyunun da yazar ve yönetmenliğini Başkent Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Mehmet Tahir İkiler üstleniyor. “Kim Demiş Karanlık” adlı 2 perdelik tiyatro oyununda, Büyük Usta Aşık Veysel Şatıroğlu’nun yaşamı, türkü tadında anlatılıyor. Başkent Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni İkiler, dertlerini iliklerine kadar hisseden ve taşıdığı dertler ölçüsünde insan olduğunu anlatmaya çalışan Aşık Veysel’i, tiyatro sahnesine taşımanın hem çok kolay hem de çok zor olduğunu ifade ederek, şunları söyledi:


“Kolay olan, ozanın şiir dizelerini sahneye aktarmaktı ama zor olan, küçük dünyasındaki aşka sabırla nasıl ulaşabildiğini anlatma çabasıydı. Bu oyunu yazıp yönetirken, bu güzel yüreğin toprak kokulu aşkına bu sayede dokunabildim. Umarım büyük ustanın küçük dünyasında anlatmaya çalıştığı uzun ince bir yolda, minicik bir çakıl taşına dahi dokunabilme şerefine nail olabilmişimdir. Bu oyunu izlerken şu sözü lütfen unutmayın; Göz, gördüğüne inanır; gönül ise gözün görmediğini, uzaklarda da olsa hisseder.”



Ahilik geleneği, “Bize Gelen Bizdendir” oyunuyla sahnede


Başkent Tiyatrolarında bu yıl izleyiciyle ilk kez buluşacak olan bir başka oyun da "Bize Gelen Bizdendir” olacak. Yazar ve yönetmenliği yine Mehmet Tahir İkiler’e ait 2 perdeli oyunda, “Hiç ölmeyecekmiş gibi dünyaya, yarın ölecekmiş gibi ahirete çalış” düsturunu benimseyen ahilik teşkilatının kurucusu Ahi Evran’ın hem hayatı hem de ahilik teşkilatı anlatılıyor. Yazar İkiler, oyunda, göçer olan Türk toplumlarının, vasıflı bir mesleğe sahip olabilmek için mücadele ederek, gönül eri ahilerini, üretici bir insan haline getirmesinin konu edildiğini söyledi. İkiler, oyunda "Ahi’nin eli, kapısı, sofrası açık olmalı; gözü beli ve dili kapalı olmalı" diyen Ahi Evran’ın tüm dünyaya örnek olan ahilik teşkilatını kurma sürecinin anlatıldığını kaydetti.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Hatay Kızılay Başkanı Hatay’da depremzedelerle iftar sofrasında buluştu Kızılay Başkanı Prof. Dr. Fatma Meriç Yılmaz, Hatay Güzelburç’taki Kızılay Yaşam Merkezi’nde depremzedelerle iftar sofrasında bir araya geldi. Ramazan ayının yardımlaşma ruhunu öne çıkaran Yılmaz, son depremzede yuvasına kavuşana kadar desteklerinin süreceğini belirtti. Deprem bölgesinde ilk günden itibaren varlığını hissettiren Türk Kızılay’ı Ramazan ayında da afetzede vatandaşları unutmuyor. Kızılay Başkanı Prof. Dr. Fatma Meriç Yılmaz, Hatay’ın Güzelburç bölgesinde bulunan Kızılay Yaşam Merkezi konteyner kentinde vatandaşlarla iftar sofrasında bir araya geldi. "Hatay’da son depremzede yuvasına kavuşup, yastığa başını huzurla koyana kadar biz buradaki vatandaşlarımızın, kardeşlerimizin ellerini bırakmayacağız" Ramazan ayının; rahmet, bereket, yardımlaşma ve iyilik ayı olduğunu belirten Kızılay Başkanı Prof. Dr. Fatma Meriç Yılmaz, "Biz bugün burada zor günleri birlikte atlatmaya çalışıyoruz. Türk Kızılay’ı olarak her zaman söylediğimiz bir konu var; son depremzede yuvasına kavuşup, yastığa başını huzurla koyana kadar biz buradaki vatandaşlarımızın, kardeşlerimizin ellerini bırakmayacağız. Ramazan ayındayız, Ramazan ayı; rahmet, bereket, yardımlaşma ve iyilik ayı ama aynı zamanda Ramazan ayı sevdiklerimizle bir araya gelme ve bir sofranın etrafında buluşma ayı. O nedenle biz bugün burada Hatay’da kardeşlerimizle bir ekmeği bölüşeceğiz, beraber iftarımızı açacağız. Birbirimizi dinleyerek bu zor günleri atlatmak adına bir aşama daha ilerlemiş olacağız. Ben zor günlerin geçeceğine inanıyorum. Son 1 sene de gördüğümüz şu ki herkes tünelin ucundaki ışığı görmüş durumda bu da zor günlerin geçeceğine inancı pekiştiriyor. Bu günlerde biz halkımızla bir arada olmaya devam edeceğiz. Tekrar herkesin Ramazanı hayırlı olsun" şeklinde konuştu.