- 24 Ağustos 2017 Perşembe 13:43

BTK Başkanı Sayan’dan siber saldırı açıklaması

A
A
A
BTK Başkanı Sayan’dan siber saldırı açıklaması

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Ömer Fatih Sayan, siber saldırı amacıyla kullanılan 3 bine yakın zararlı bağlantının tespit edilerek altyapı seviyesinde erişimlerin engellendiğini, oltalama amaçlı zararlı bağlantı sayısında yüzde 354 ve bankacılık oltalama amaçlı zararlı bağlantı sayısında ise yüzde 237 artış yaşandığını açıkladı.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Ömer Fatih Sayan, siber saldırı amacıyla kullanılan 3 bine yakın zararlı bağlantının tespit edilerek altyapı seviyesinde erişimlerin engellendiğini, oltalama amaçlı zararlı bağlantı sayısında yüzde 354 ve bankacılık oltalama amaçlı zararlı bağlantı sayısında ise yüzde 237 artış yaşandığını açıkladı.


BTK Başkanı Sayan, "USOM-SOME 3. İstişare Toplantısı"na katıldı. BTK’da düzenlenen toplantıda konuşma yapan Sayan, Türkiye’de 485’in üzerinde firmanın haberleşme hizmeti sunduğunu ve bu firmaların yetkilendirilmesi, lisanslandırılması ve yaptığı faaliyetlerin BTK tarafından denetlendiğini söyledi.


Altyapı operatörleri ve internet servis sağlayıcılarının BTK tarafından düzenlendiğine ve denetlendiğine dikkat çeken Sayan, BTK ile siber saldırıların gerçekleştirildiği altyapıyı işleten işletmecilerle teknik bir entegrasyon içerisinde olduğunu ifade etti.


Bugün itibariyle 9’u sektörel, 704’ü kurumsal olmak üzere toplam 713 SOME ile faaliyetlerini sürdürdüklerini belirten Sayan, "2017 yılı içerisinde 673 kurum, kuruluş ve işletmeye resmi yazı ile siber güvenlik bildiriminde bulunuldu. Bunların 919’u ihbar, zafiyet ve on binlerce e-posta ile bildirim yapıldı. Siber saldırı amacıyla kullanılan 3 bine yakın zararlı bağlantı URL, IP, domain tespit edilerek altyapı seviyesinde bunların erişimleri engellenmiş durumdadır. Oltalama amaçlı zararlı bağlantı sayısında yüzde 354 artış, bankacılık oltalama amaçlı zararlı bağlantı sayısında ise yüzde 237 artış yaşandı. Bu artışın her geçen gün buna benzer şekilde ilerlediğini hep birlikte gözlemekteyiz. Buradaki ciddi artışın sebebi sadece saldırganların sayısının artışı değil, aynı zamanda doğru ve hızlı şekilde işlemeye çalışan bizim ihbar sistemine bağlanmalı. USOM’a gelen bu ihbarlar ve bizim tespitlerimiz neticesinde uzmanlarımızın mevcut kriterlere göre yaptığı değerlendirme ve delillendirme sonucunda ilgili bağlantının zararlı bağlantı kategorisine girip girmediği anlık olarak tespit edilmekte ve 300 civarında kurumun internetine açık kaynaklanan saldırganlar tarafından yapılan ataklar sonucunda arka kapı diye nitelendirdiğimiz vektör açıldığı tespit edilerek ilgili kurumlarımıza bildirildi" diye konuştu.



"Hiçbir kayba tahammülümüz yok"


Türkiye’deki kişi ve kurumları hedef alan yurt dışı kaynaklı 36 adet BotNet komuta kontrol sunucusunun tespit edildiğini ve çökertildiğini vurgulayan Sayan, konuya ilişkin olarak şunları söyledi:


"Bunun sonucunda 5 bini aşkın zararlı yazılım ulaşmış mobil telefon sahibinin bilgileri siber saldırganların komuta kontrol sunucularından elde edilerek bu kişilerin tespiti yapıldı. Bu kişilerin BDDK üzerinden bankalarla bu bilgilerin paylaşımı yapıldı ve çok fazla bir mağduriyet olmadan bu bertaraf edildi.”


Siber güvenlikte 2 türlü önlem alınması gerektiğine dikkat çeken Sayan, "Birincisi; bulaşmadan alacağınız basit tedbirlerle bunun önüne geçmek, ikincisi; hemen hemen bütün SOME’lerimizde bulunmasını istediğimiz bu tür saldırılara karşı nasıl hareket edileceğine yönelik eylem planının oluşturulmasıdır. BotNet’lerden kaynaklanan dünya genelindeki DDoS saldırılarına baktığımız zaman artık 100 gigabitlik saldırıların çok sıklıkla olduğunu görüyoruz. Ülkemizde de buna benzer saldırılarla ilgili gerekli önlemleri alıyoruz. 2017 verilerine göre DDoS saldırı miktarı 50 bin 747’dir. Savunmadığınız yer sizin değildir. Tamamen koordineli bir şekilde yürütülmesi gereken siber savunma noktasında hiçbir kayba tahammülümüz yok" açıklamasını yaptı.


Operatörler ile yürütülen çalışmalara değinen Sayan, "Operatörlerin acil afet durumları için SMS gönderme kapasitesini tüm müşterilerine 1 saat içerisinde SMS gönderme seviyelerine çıkarmalarını sağladık. Bunu biz çok önemli görüyoruz. Erişim kısıtlama ile ilgili kapasiteler belirli noktasal olarak yapılamıyordu. Özellikle terör olayları ile ilgili durumlarda gerekli kısıtlamaların net olarak yapılmasının önemli olduğunu gördük. 2017 yılında ürün ve yazılım geliştiricilerin yayınladığı zafiyetlerin tespiti için ülkemizde 16 milyon IP çeşitli aralıklarla taranarak 30 binin üzerinde sistemle ilgili tespitler yapıldı. Anlık olarak bu tarama USOM bünyesinde ve operatörlerimiz ile yapılıyor ve buna müteakip alınması gereken önlemler kurum ve kişilerin bilgilendirilmesi amacıyla alt yapı işletmecileri ve veri merkezi sağlayıcıları ile paylaşıldı. Söz konusu tespitlerin 30 bine yakını Windows’un SMB servis açıklığı diye bildirdik ve 593 adet cihazın Windows SMB ile ele geçirildiğini tespit ettik" diyerek sözlerini sonlandırdı.


Ülke genelinde, yurt içi ve yurt dışı kaynaklı siber tehditleri tespit etme ve önleme faaliyetleri yürüten Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi (USOM), söz konusu siber güvenlik faaliyetlerine ilişkin yapılan çalışmalar çerçevesinde ilgililere yönelik olarak alarm, uyarı ve duyuru işlemleri yapıyor.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Samsun Samsun’da ‘sıfır atık’ için farkındalık etkinliği Samsun’da, ‘30 Mart Uluslararası Sıfır Atık Günü’ dolayısıyla çevre temizliği etkinliği düzenlendi. Etkinlik, Samsun Büyükşehir Belediyesi, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ile Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) işbirliğiyle, ‘Geri Dönüşüme Atalım Doğaya Can Katalım’ sloganıyla Batıpark’ta gerçekleştirildi. Etkinlikte çocuklarda sıfır atık bilincinin oluşturulması ve atıkların değerlendirilerek yeniden kullanıma kazandırılmasının önemine dikkat çekildi. Etkinlik ile ilgili bilgi veren Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı Sıfır Atık Yönetimi ve Temizlik İşleri Şube Müdürü Yağmur Şafak Eraslan, “Sıfır atık konusundaki çalışmalarımızı aralıksız sürdürüyoruz. Büyükşehir Belediyesi olarak sıfır atık kapsamında 2023 yılında 11 adet atık getirme merkezini halkımızın kullanımına sunarak sıfır atık konusunda bir bilinç oluşturduk. Bugün de yine bu hedef doğrultusunda bir program düzenledik” diye konuştu. Programa, Vali Yardımcısı Vekili ve Atakum İlçe Kaymakamı Kemal Yıldız, Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Ali Tulumen, OMÜ Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü öğretim üyeleri ve öğrencileri, OMÜ Vakfı Koleji öğretmen ve öğrencileri, Bayındır İlkokulu öğretmen ve öğrencileri ile belediye personelleri katıldı.
Trabzon Bakan Abdulkadir Uraloğlu: “İstiyoruz ki en yüksek oy ile büyükşehir ve 18 ilçemizi alalım” Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, “Allah’ın izniyle Trabzon’da, Arsin’de 18 ilçemiz büyükşehrimizle beraber bu seçimi alacağız. Ama biz istiyoruz ki en yüksek oy ile alalım. Gururlanalım. Bütün Türkiye’de sadece Trabzon’da değil. Cumhurbaşkanımıza karşı daha böyle memnuniyet verici bir şekilde çıkalım inşallah” 31 Mart Mahalli İdareler Seçimleri kapsamında memleketi Trabzon’a gelen Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Arsin ilçesinde düzenlenen mitinge katıldı. Mitingde AK Parti Trabzon Büyükşehir Belediye Başkan adayı Ahmet Metin Genç ve Arsin Belediye Başkan adayı İbrahim Küçük’e destek isteyen Bakan Uraloğlu, yaptığı konuşmada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Trabzon’a ayrı değer verdiğini söyledi. Bakan Uraloğlu, Atayurt ve Santa Harabeleri yolu projelerinin 5 yıllık süreçten gündemden çıkartılacağını kaydeden Bakan Uraloğlu, “Cumhurbaşkanı’mızın Recep Tayyip Erdoğan’ın Trabzon’umuza, Arsin’imize verdiği değeri hepimiz biliyoruz gerçekten. Bütün Türkiye’deki sonuçları takip ederken Trabzon’u mutlaka ayrı bir takip eder. Trabzon’a mutlaka ayrı bir değer verir. Onun yol arkadaşları arasında birçok Trabzonlu kardeşimiz, arkadaşımız oldu. Hep beraber olduk, daha yakın olan arkadaşlarımız oldu. Bizde şimdi bu görevle beraber bütün 81 ile olduğu gibi Trabzon’umuza da, Arsin’imize de inşallah önümüzdeki süreçte çok daha hizmet edeceğiz. 2003-2004 yılında Trabzon’da görev yaptım. Şu sahil yolu geçebiliyor muyduk oradan? Cumhurbaşkanımız geldi, hızlandırdı yolu bitirdik. Yolları Samsun’dan Sarp’a kadar bitirdik. Tertemiz oldu. En ufak bir sıkıntısı yok. Şimdi Arsin’de lazım olanlar var. Ben biliyorum. Bir Atayurt yolumuz vardı. Ben önceki görevimde de gelmiş bakmıştım defaatle bakmıştım. Orada çalışmalarımız sanki biraz yavaşladı. Bir ikmal ihalesi yapmamız gerekiyor. İnşallah önümüzdeki ay ikmal ihalesini yaparak yolumuza devam ediyoruz. Hayırlı uğurlu olsun. Şimdi dediler ki yukarıya doğru da Santa yolu var. Burayı da karayolları ağına al. Dedim ki şöyle yapalım. Büyükşehir ile beraber karayolları iş birliğiyle beraber o Santa’ya kadar olan yolu da bitirelim. Bu da hayırlı uğurlu olsun. Onun haricinde bizim grup yollarımız var, mahalle yollarımız var köy yollarımız var. Biz Arsin Belediyemizle, büyükşehir belediyemizle karşılıklı ve yine Karayollarımızla, Ulaştırma Bakanlığımızla paslaşacağız. Şu yol konusunu Allah’ın izniyle 5 yıllık süreçte sizin gündeminizden çıkaracağız. Bu da hayırlı uğurlu olsun” şeklinde konuştu. 31 Mart seçimlerine 1.5 gün kaldığını vurgulayan Bakan Uraloğlu, “Allah’ın izniyle Trabzon’da, Arsin’de 18 ilçemiz büyükşehrimizle beraber bu seçimi alacağız. Ama biz istiyoruz ki en yüksek oy ile alalım. Gururlanalım. Bütün Türkiye’de sadece Trabzon’da değil. Cumhurbaşkanımıza karşı daha böyle memnuniyet verici bir şekilde çıkalım inşallah. Şurada 1.5 günümüz kaldı” ifadelerini kullandı.