POLİTİKA - 23 Nisan 2015 Perşembe 22:35

Davutoğlu Rusya Devlet Başkanı Putin'in Açıklamalarını Değerlendirdi

A
A
A
Davutoğlu Rusya Devlet Başkanı Putin'in Açıklamalarını Değerlendirdi

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, 1915 olayları için ’soykırım’ ifadesini kullanmasıyla ilgili, "Bize dönük olarak tarihimizi tahrif ve tahkir eden tutum bizim güvenimizi sarsar. Kim tarafından nerede yapılırsa yapılsın. Tarihi herkesle konuşmaya hazırız ama göz mesafesinde konuşmaya hazırız" dedi.
Başbakan Ahmet Davutoğlu, TBMM’nin açılışının 95. yıl dönümü dolayısıyla Meclis’te düzenlenen resepsiyonda gazetecilere gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. İstanbul’da Barış Zirvesi’ne katıldığını belirten Davutoğlu, çok sayıda devlet adamıyla barış zirvesinin gerçekleştirildiğini ve bu kadar çok devlet ve hükümet başkanlarının katılımının olduğu toplantıya ev sahipliği yapmanın kendilerini onurlandırdığını ifade etti. 23 Nisan’ın iki kere bayram gibi kutlandığını söyleyen Davutoğlu, "Hem 23 Nisan dolayısıyla orada tebrikleri kabul ettik TBMM’nin açılması vesilesiyle hem de dünyaya barış mesajı verdik. Şu anda dünyanın birçok yerinde bazı çevreler, lobiler tam bir hareket halinde Türkiye aleyhtarı bir kampanya yürütürken ve bu kampanyaya birçok kirli çevreler açıkçası tahrik edici şekilde katılırken Türkiye, yüzyıllık bir savaşın arkasından 100. yılında savaştığı ülkenin liderlerini ülkemizde ağırlıyor" ifadelerini kullandı.
“O DÖNEMDE TÜRKLERE ERMENİLERE ACIYI YAŞATANLAR BUGÜN AÇIKLAMALAR YAPIYORLAR”
"Maalesef yüzyıl yaşanan acılardan siyaset yapmaya çalışan Türkiye’yi karalamaya çalışan çevreler var" diyen Davutoğlu, "Bunlar aslında tarihin iki yüzünü gösteriyoruz, mertçe savaşıp mertçe barışanlarla hala kendi kışkırttıkları masum Ermenileri bugün sanki onu savunurmuşçasına o dönemde Türklere Ermenilere acıyı yaşatanlar bugün açıklamalar yapıyorlar. Bununla kimleri kastettiğimizi bilirsiniz. Bin yılı aşkın, omuz omuza barış içinde aynı şehirlerde yaşamış kiliseleriyle camileri yan yana olmuş, ilk Türkçe romanı Ermeni harfleriyle basılmış bir ülkede bu tecrübenin üzerinde maalesef acılarla dolu bir dönem yaşanmışsa bunun birinci sorumlusu Ermeni kardeşlerimizi dostlarımızı, komşularımız yan yana yaşadığı Türklere karşı isyana teşvik edenlerdir. Bu sorumlularını unutup açıklama yapanlar, bugün Türkiye ile Avustralya’nın, Yeni Zelanda’nın yan yana verdiği resim, kendileri ders almalılar. Biz, bu acıları hiçbir zaman karşılaştırmadık. Acılarımızı sahiplendiğimiz gibi birinci dünya savaşında büyük ızdıraplar çekmiş bütün halkların acılarını sahiplenerek anladık. Yayınladığımız mesajlarla buna sahip çıktığımızı da açıkça ortaya koyduk" dedi.
Davutoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Biz kendi asil duruşumuzu davranışımızı ortaya koyacağız. Bugün TBMM Başkanımıza teşekkür ediyorum, birçok vesileyle. 24. dönemdeki basiretli, dirayetli başkanlığıyla zorluklar içinde ama birçok yasanın memleket faydasına yasanın geçtiği bir dönem oldu. Ama ayrıca bugün olağanüstü oturum vardı. Gerek biz gerek muhalefet parti liderleri bu konularda tarihi yaklaşırken herhangi bir parlamentoda bu konuya muhatabı olmayan parlamentoda yapılan tartışmalardan çok daha seviyeli ve vakur bir tepki gösterdik. Biz, bu vakur tepkimizi göstermeye devam edeceğiz. Barış Zirvemizi de bugün nasıl başlattıysak yarın bütün liderler Cumhurbaşkanımızla birlikte Gelibolu’da 30’u aşkın ülkenin vatandaşlarının dedelerinin yattığı o topraklarda anma merasimi yapacağız. Bu da dünyaya örnek teşkil eder ümit ederim. Ders alacak olanlar alırlar."
“MERKEL’E TUTUMUMUZU AÇIK BİR ŞEKİLDE KENDİSİNE İZAH ETTİM”
Almanya Şansölyesi Merkel’le uzun bir telefon görüşmesi yaptıklarını da belirten Davutoğlu, "Tutumumuzu açık bir şekilde kendisine izah ettim. Almanya ile Osmanlı Devleti aynı saftaydı Dünya Savaşı’nda. Bu olayları en yakından bilenler Almanya ve bütün arşivlerimizi açmaya hazır olduğumuzdur. Almanya’nın da arşivlerini değerlendirebileceğimizi dünyanın neresinde olursa olsun tarihimizle yüzleşmeye de hazır olduğumuzu. Alman parlamentosu bazı hususlarda Sayın Merkel’in ifade ettiğinin ötesinde kesin hüküm veren ifadeler de kullandılar. Bizim bunu kabul etmemiz mümkün değil. Bütün bu açıklamalar karşısında tepkimizi, tutumuzu açık yüreklilikle ortaya koyuyoruz" diye konuştu.
Ermenistan’da 24 Nisan’da yapılacak 1915 Olayları’nın 100’üncü yıldönümü törenlerine gitmeye hazırlanan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, ’soykırım’ ifadesini kullanmasının hatırlatılması üzerine Başbakan Davutoğlu, "Rusya ile ilgili olarak bugün Dışişleri Bakanımızla da görüştük. Gereken girişimler yapılacak. Rusya ve Fransa’nın Erivan’da olmaları milis grubunun tarafsızlığına da gölge düşürüyor. Onlarla da gerekli diplomatik girişimler yapılıyor. Önemli olan tutumuzun açık bir şekilde dünyaya anlatılması ama bakıldığında karşılaştırmak için söylemiyorum ama Erivan’daki toplantıya katılıma bakın bir de Türkiye’deki barış zirvesine katılıma bakın. Aradaki fark, dünyada kime ve neye itibar ettiğini ortaya koyan bir farktır. Kaç devlet başkanı oraya gidiyor, kaç devlet başkanı ve hükümet başkanı burada. Sadece bu Türkiye sempatisi değil, bizim zirvemizin adı barış zirvesi. Onların yaptıkları toplantı, nefret üretmeye ve öfkeyle tarihi yorumlayıp bugünkü nesillere aktaran bir husus. Bunu karşılaştıralım diye şimdi yapmış değiliz. Normal kutlama da anma da gününde oluyordu. Ama bu bile Türkiye’nin uluslararası alandaki itibarını ve bir anlamda barış etrafında nasıl bir söylem geliştirdiğini ve etkisini nasıl kurduğunu gösteren bir tablo" şeklinde konuştu.
"Bize dönük olarak tarihimizi tahrif ve tahkir eden tutum bizim güvenimizi sarsar" diyen Davutoğlu, "Kim tarafından nerede yapılırsa yapılsın. Tarihi herkesle konuşmaya hazırız ama göz mesafesinde konuşmaya hazırız. Bir santim konuşursa Türklerin bu konudaki onurlarına düşkünlüğü herkes tarafından bilinir. Bütün muhataplarımıza, gelin göz mesafesinde konuşalım ama herkes tarihini açsın. Üçüncü taraflara onların yorumlarına ne de gölge etmelerine ihtiyaç var. Biz Ermenilerle bütün Anadolu şehirlerini paylaşırken ortak bir yaşam içinde bulunurken İstanbul’da Ermeni Patrikhanesi kurulduğunda ilk defa tarihte Fatih Sultan Mehmet Han’ın fermanıyla ortada bu devletlerin çoğunun dahi adı yoktu, bunun da bilinmesi lazım" açıklamasında bulundu.
DAVUTOĞLU’NUN BUGÜN MECLİS’TEKİ ÖZEL OTURUMDA MUHALEFET PARTİLERİNİN ELİNİ SIKMASI
Bir gazetecinin, "Bugün Meclis’te düzenlenen özel oturumda yaptığınız konuşma sonrası muhalefet partilerinin sıktınız" demesi üzerine Davutoğlu, şunları kaydetti:
"Bugün bayram biz bayramlarda hangi siyasi görüşte olursak olalım, tebrikleşmemiz gerektiğini düşünüyorum. Sabahleyin Anıtkabir’de de tek tek yanlarına giderek ellerini sıktım. Bundan sonra da böyle yapacağım. Her bayramda biz ne olursa olsun. Yurtdışında bu açıklamaları yapanlar AK Partili, CHP’li MHP’li diye yapmıyorlar. Bugün mecliste olan milletvekillerimizin hepsinin dedesi Çanakkale’deydi. Hepsinin dedeleri o olaylarda Anadolu’yu savunmaya çalıştılar. Bugün de izah ettim Ermeni vatandaşlarımızın da o zaman dedeleri Çanakkale’de aynı saftaydılar. Burada hepimizin idrak etmesi gereken husus şu, böyle günlerde ortak kader bilincini harekete geçirmek lazım. Bundan sonra da bayramlarda hep el sıkışacağız, konuşacağız. Seçimlerle ilgili de nasıl böyle bir milli birlik havasında ulusal egemenlik bayramını kutladık, çok da güzel bir tevafuk, kandillerini de tebrik etmiş oldum. Kandil de bugün dini ve milli olarak böyle bir birlik tablosunun psikolojinin arkasından, bu hafta sonu Sayın Kılıçdaroğlu Almanya’ya giderek kampanya başlatacak, ben Erzurum’dan başlatacağım, Sayın Bahçeli başlatacak. Hepimizin aynı gemide olduğumuzun bilinciyle, siyasi görüşlerimiz farklılaşsa da, bazen eleştirilerimiz sertleşse de nihayetinde hep beraber bu gemiyi yürütmek durumunda olduğumuzu, bu geminin içinde olduğumuzu, HDP için de aynı şey geçerli tabii, bütün partiler için geçerli. Bugün bu olayların yaşanması seçim için de inşallah hepimiz için ortak kader bilincini yaşatan güzel bir örnek olur diye düşünüyorum."
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Tokat Bakan Yardımcısının basın açıklaması sırasında deprem oldu İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaoğlu depremin merkez üssü Tokat’ın Sulusaray ilçesinde basın açıklaması yaparken deprem meydana geldi. İçişleri Bakan Yardımcısı Karaloğlu, depremin merkez üssü Tokat’ın Sulusaray ilçesinde incelemelerde bulundu. Karaloğlu 4 ilçe 37 köyde 385 konut, 87 ahır, 11 cami ve 1 fırında hasar meydana geldiğini belirterek, “Sulusaray merkezli 5 deprem meydana geldi şu ana kadar, 41 de artçı oldu. Ben Tokat ve Yozgat’taki tüm hemşerilerimize geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Rabbim beterinden korusun, muhafaza etsin. En büyük tesellimiz şu ana kadar herhangi bir yaralımız ve can kaybımız yok. Arkadaşlarımız, ekiplerimiz şu anda sahada köylerin tamamı tarandı. Tokat’ta 3 ilçe, Yozgat’ta 3 ilçede olmak üzere depremden etkilenen tüm köylerimiz şu anda taranmış durumda. Tokat’ta şu ana kadar 112 acil çağrı merkezimize 576, Yozgat’ta 250 deprem kaynaklı vatandaş ihbarı var. Ön incelemeler sonucunda Tokat ilimizde 3 ilçe, 30 köyde, 191 konutta ve 84 ahırda, 7 cami ve 1 fırında hasarlar var, bunlar yıkık değil hasarlı. Yozgat ilinde 1 ilçede 7 köyde 94 konutta, 4 cami ve 3 ahırda ön hasar tespitlerimiz var” dedi. “Hasarlı evlere girmeyin” Hasarlı evlere girilmemesi çağrısında bulunan Karaloğlu, "Evinde hasar olan, çatlağı olan hiçbir vatandaşımız evini kullanmasın. Biz onları alıp misafir etmeye hazırız. Yurtlar hazır hale getirildi. Vatandaşımıza çağrı yapıldı. Şu ana kadar 30 vatandaşımız yurtlarda kalmak için müracaatta bulundu. Sayın valimizin verdiği bilgiye göre şu anda bölgedeki kamu kurum ve kuruluşlarında bir hasarımız yok. Okullarımızda, kamu hizmet binalarında herhangi bir hasarımız yok, inşallah binalarımızda kamu hizmeti vermeye de devam edeceğiz. Kumanyalar hazırlandı şu anda dağıtılıyor. Yine Tokat’ta üç ilçemizde sıcak yemek çıkartmak üzere aş evlerimiz oluşturuluyor. İnşallah vatandaşımıza sıcak yemek imkanımızda sunulacak. Şu anda bölgede ulaşımda, alt yapıda, elektrik ve haberleşmede herhangi bir sorunumuz yok. Yollarımız açık, enerjisi olmayan ve haberleşme imkanı olmayan köyümüz yok. Tedbir olarak Tokat’ta bir gün eğitime ara verdik. Yozgat ilimizde ise Çekerek, Kadışehri ve Aydıncık ilçelerinde yine eğitime bir gün ara vermiş olduk” dedi. “750 Personel 150 araç bölgede” Karaloğlu, 150 araç ve 750 personelin bölgede görev aldığını ifade ederek, “Diyarbakır’dan Van’a kadar birçok ilimizden arama kurtarma ekipleri bölgeye ulaşmış durumda. Yerel ekipler de bölgeye ulaştı. Şu anda bölgede 750 personelimiz vatandaşlarımıza yardımcı olmak üzere bekliyor. 150 yardım aracı da bölgeye ulaşmış durumda” şeklinde konuştu. “Dezenformasyon uyarısı” Karaloğlu açıklamasında dezenformasyon uyarısında bulunarak şunları söyledi: “Sosyal medyada maalesef yine dezenformasyonlar var. Vatandaşımıza çağrımız AFAD tarafından açıklanmayan hiçbir bilgiye itibar etmemeleridir. Biz vatandaşlarımızı AFAD üzerinden çok hızlı bir şekilde bilgilendiriyoruz. Vatandaşımızın tereddüdü olmasın.” Öte yandan İçişleri Bakan Yardımcısı, açıklama yaptığı sırada deprem meydana geldi. Karaloğlu, "Şu anda artçı sarsıntıyı hep birlikte yaşadık. Rabbim hepimizi, ülkemizi korusun" dedi.
İstanbul Jose Mendilibar: "Dayanma gücümüzü sonuna kadar kullandık" Olympiakos Teknik Direktörü Jose Mendilibar, Fenerbahçe ile çok zor bir maç oynadıklarını belirterek, "Dayanma gücümüzü sonuna kadar kullandık. Penaltılara kalması, futbolcuların becerisine kalıyor" dedi. UEFA Avrupa Konferans Ligi Çeyrek Final ikinci maçında Fenerbahçe ile karşılaşan Olympiakos, penaltı atışları sonunda galip gelerek yarı finale yükseldi. Müsabakanın ardından düzenlenen basın toplantısında açıklamalarda bulunan Olympiakos Teknik Direktörü Jose Mendilibar, "Çok zor bir oyun oynadık. Dayanma gücümüzü sonuna kadar kullandık. 10. dakikada golü yemiştik fakat dayandık. İlk devrede dayanma gücümüzü iyi kullandık. Topu rakibe verip yorma yoluna gittik. Penaltılara kalması, futbolcuların becerisine kalıyor" ifadelerini kullandı. "Kendimi şanslı hissediyorum" Mendilibar, "Avrupa kupalarında yarı finale kalmasında takımın başında antrenör olduğum için kendimi şanslı hissediyorum. Umarım daha ileriye taşıyabiliriz. Şu anda kalemizi koruyan Tzolakis, başta ikinci kalecimizdi. Sonra kaleyi devraldı. Topun auta gitmesine şans diyebilirsiniz ancak kalecinin kurtarışına şans diyemeyiz. Bir çalışma sonucu oluyor bunlar" diye konuştu. "Kariyerim boyunca penaltılara bakmadım" Penaltı atışlarını izlemediği ve sırtını dönmesiyle ilgili sorulan soruya İspanyol teknik adam şu yanıtı verdi: "Ben bütün kariyerim boyunca penaltılara bakmadım. Bunu totem olarak yaptığımı size açıklamak isterim."